Chytej.cz

Akvaristický koutek necteno

24.4.2008 | zlomiljsemprut | 377.537 zobrazení | 3.587 odpovědí

Akvaristický koutekAhojte, posílejte prosím zde fotky vašich akvárek a rybek v nich! Diskutujme o našich akváriích a předávejme si zkušenosti!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 5. října 2008 ve 23:05 ® yerrx
yerrx

ja z tech hrouzku taky moc vydelek nemam.....vic prodelam nez vydelam vlastne vubec nevydelam

reagovat
Neděle 5. října 2008 ve 20:52 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: Tak proč si nezaložíš jenom jedno akvárko pro radost? Já to taky nedělám pro peníze, ale pro potěšení.
A co si nejvíce prodával (jaký druh) a kolik asi kusů ročně? Jestli se teda mohu zeptat.

reagovat
Neděle 5. října 2008 v 19:58 ® ESKY reakce na …

Akvárka mám, ale prázdná, byl jsem nucen se své záliby vzdát, neboť jsem nedokázal obstát v konkurenci. Už mě přestalo bavit stále se podbízet vydřidušským obchodníkům a kšeftařům. Je totiž veliký problém udat třeba 800 kusů ryb, když ti v krámě řeknou přineste mi pár kousků, tak třicet. No a když jsem si dal inzerát, tak mi volal nějakej chudák z Ostravy a nutil si poslat ryby poštou. Fotografie nemám, mám jen video natočený mé nejvzácnější ryby, ale ty nejsou nějak barevné a ani pro laiky zajímavé. Bohužel dnes mám jen zkušenosti a vzpomínky…na ty časy…a většinu akvárií jsem měl bez rostlin akorát třeba jen jeden trs v plastové míse…

reagovat
Neděle 5. října 2008 v 19:37 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: Díky za všechny odpovědi a tvůj čas. PS: Máš doma nějaké akvárka? Jestli jo, pošli prosím foto, ať vím, jak vypadá akvárko od toho, kdo tomu rozumí. Ahoj!

reagovat
Neděle 5. října 2008 v 19:27 ® ESKY reakce na …

z.: ty se chceš stát akvaristou a máš jen jednu knihu ? Zajdi si do antikvariátu a kup si několik čísel, nebo ročníků časopisu Akvárium Terárium, a bedlivě čti. Také si sežeň Akvarijní ryby od Rudolfa Zukala, nějakou literaturu od Stanislava Franka, jestliže se zajímáš o živorodky, tak doporučuji nepřekonatelnou knížku Živorodé ryby teď honem nevím od koho, na netu se zaměř na živorodé ryby, zejména stránky klubu chovatelů živorodých ryb. Z množství nemocí si nedělej hlavu a z úhynu jedné ryby si také nic nedělej, je to sice smutné, ale když je to jen jedna.....

reagovat
Neděle 5. října 2008 v 19:16 ® ESKY reakce na …

y.: nepoužívej slovo normální, používej slovo většina, neboť znám spoustu špičkových akvaristů, co mají akvária bez rostlin a jsou úplně normální, někteří jsou doktoři a nazývat je nenormálními je urážející. Jinak, dle praxe je vhodné nejdříve sázet rostliny a asi po měsíci je teprve vhodné dát do akvária ryby, taktéž je vhodné používat dva druhy písků, jemnější 3–4 mm hrubost a tím zasypat kořeny rostlin, poté je zasypat hrubším 5–6 mm hrubost a přiložit k rostlině několik velkých kamenů, také se musí omezit proudění vody v akváriu, neboť proudná voda zabraňuje rostlinám zakořenit, záleží také jakou máš druhovou obsádku v akváriu, taktéž vrstva písku musí být dostatná – nejméně 6–7 cm, pokud není možné této vrstvy docílit, tak doporučuji použít nějakých nádobek a vysadit rostliny do nich, jako běžné květináče…

reagovat
Neděle 5. října 2008 v 18:49 ® yerrx
yerrx

jeste poznatek k mojemu akvarku, chtel bych tam mit rostliny jako kazdy normalni akvarista, ale kdyz je zasadim tak je behem 20 minut ryby vyryjou hned, nedelaji jim problem ani oblazky ani ty velke sutry, vzdy si to posunou jak se jim to libi

reagovat
Neděle 5. října 2008 v 15:19 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: Ještě k té vodě. Kdyby byla špatná, tak by vychcípaly všechny kusy a ne jenom dva? Nebo ne?
A má intuice mi říkala, že je něco špatně, ale těch nemocí je tolik, že se v tom normální smrtelník nevyzná!

reagovat
Neděle 5. října 2008 v 15:00 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

A kruci, pardon jsem se překlik… Prosím o smazání.

reagovat
Neděle 5. října 2008 ve 14:59 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut
reagovat
Neděle 5. října 2008 ve 14:58 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: Proč bych se měl urážet? :-) Tvé rady jsou jako boží dar, takže nemám důvod. Jinak knihu mám od nějaké Gina Sandford. :-D A na netu brouzdím v rybicky.net.

reagovat
Neděle 5. října 2008 ve 14:03 ® ESKY reakce na …

Akvárium má býti výsekem přírody, se stejnými pochody se v něm odehrávajícím, tak jak v rybníce, či říčce. Jest na každém milovníkovi přírody, jakého biotopu zvolí. (akvaristické listy před 80 lety) Spoustu zásahů do akvária by Ti měla dát intuice, mělo by Tě to napadnout samo. Ale snad se doberem zdárného konce.a neurážej se a odpovídej na otázky, jaké máš knihy a jaké stránky navštěvuješ ?

reagovat
Neděle 5. října 2008 v 11:31 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: Jasan, hned se do toho dám. A nemyslím si, že tady někoho otravujeme. Toto forum je pro akvaristy. A my tady akvaristiku řešíme, nebo ne? :-)

reagovat
Neděle 5. října 2008 v 11:25 ® ESKY reakce na …

Zl.:tak to je pěkná blbost, už to nedělej. Nic do vody nepřidávej, jen tu sůl, ok ? Jak pereš filtr, máš ho hodně znečištěný ? Potřebuji znát názvy a autory knih. Popřípadě mi napiš jaké akvaristické stránky navštěvuješ, v nynější době si totiž může udělat svoje stránky kde kdo, i akvaristou se může stát kde kdo. jo, ještě – co je to ty ostatní složky filtru ? je tam sáček obsahující aktivní uhlí ? rozepiš se trochu o tom, a jestli chceš, tak mi piš osobku, nevím, zda-li můžem obtěžovat ostatní rybáře naší diskuzí…

reagovat
Neděle 5. října 2008 v 11:24 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: Co myslíš, vyměnit vodu, když už jsem tam nacákal tu chemii? Nevíš co by to teda mohlo býti?

reagovat
Sobota 4. října 2008 ve 22:08 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: Výměnu jsem vyčetl na návodu, který je určen k tomto výrobku. Multimedikal mi byl doporučen, jelikož Prevent „nefunguje“. Dávám ho v polovičních dávkách, jak je napsáno na návodu. Jinak filtr peru jednou týdně. Nějaká ta kniha se u mě najde, ale není to žádný „nadupaný“ spis informací. Spíše se pokouším čerpat z informací akvaristů a internetu.

reagovat
Sobota 4. října 2008 ve 21:06 ® ESKY reakce na …

Zl.:Jedna otázka, kde jsi četl o výměně vody po čtyřech dnech ? Multimedikal se přidává jen když je podezření na nějakou nemoc, nebo jen z jara při krmení živou potravou. pH není až tak důležité, ale spíš by tě měla zajímat tvrdost vody. Jak často pereš filtr, nebo spíše čistíš ? vůbec nemáš vytvořenou biologickou rovnováhu v akváriu, soudě dle tvého problému s řasou, otázka druhá, jaké máš knížky o akvaristice ? Doufám v brzké zodpovězení mých otázek.

reagovat
Sobota 4. října 2008 v 18:45 ® yerrx
yerrx

zlomiljsemprut – jo vypada to ze si jim libi, ale dneska jsem videl nejimn 6 10cm stik a bude jich tam vic.......tak nevim jestli si ji mam chytit…i kdyz ted na zimu to bude blbe

reagovat
Sobota 4. října 2008 ve 14:11 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: A ještě jeden poznatek do třetice. Zdá se mi, že „nemocné“ rybky vyhledávají stín.

reagovat
Sobota 4. října 2008 ve 14:10 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: Ještě k tomu stání v tom sloupci… Rybky stojí, ale hlavou na horu a někdy stojí až svisle ke dnu. Bavil jsem se s jedním akvaristou co má i obchůdek a říkal, že mohou mít poškozenou nervovou soustavu.

reagovat
Sobota 4. října 2008 ve 13:58 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

yerrx: Pěkné. Už se Ti s rybkama daří?

reagovat
Sobota 4. října 2008 ve 13:57 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: K okysličování. Pumpa mi prožene vodu kanálkem přes filtry a takové bílé granule, ani nevím co to je… Voda potom padá z pěticentimetrové výšky na hladinu. Ph neměřím, asi je to chyba. Teplotu taky snížím. Kuchyňskou sůl přidávám a do vody liju MULTI-MEDIKAl. Vodu měním. PS: K té chemikálii, voda se po použití má měnit co 4 dny, ale není napsáno kolik… Stačí jenom půlka nebo musím všechnu. Sůl dávám preventivně 5 polévkových lžíc na 112 litrů vody, ale minule si mi říkal ať dávám více…

reagovat
Sobota 4. října 2008 v 10:54 ® yerrx
yerrx
reagovat
foto/forum/2008/th-img5155.jpg
Sobota 4. října 2008 v 10:54 ® yerrx
yerrx

akvarko po ranu :-)

reagovat
foto/forum/2008/th-img5154.jpg
Pátek 3. října 2008 ve 21:34 ® ESKY reakce na …

mohou tvoje ryby stát ve vodním sloupci ? nebo musí stále plavat, aby se udržely na místě ? 27 je až moc, spíš bych volil 23 a občas 25, nesmírně důležitá je častá výměna vody za čerstvou, musíš dbát na nízkou koncentraci dusitanů a jiných sloučenin dusíku, amoniak je prakticky totální jed ! Jaký máš vývod vody z čerpadla ? pokus se použít co nejširší trysku, ptej se dál, ale opravdu doporučuji hodně číst, popřípadě si najdi přímo nějakého akvaristu v okolí, teď mě napadlo, že se pavčatům nedaří v měkké a kyselé vodě, jakou máš tvrdost vody ? a pH ? přidáváš kuchyňskou, nebo mořskou sůl do vody ? aplikuješ nějaké chemikálie do vody ?

reagovat
Pátek 3. října 2008 v 18:26 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

ESKY: Krmivo je pestré. Dostávají vločkované krmivo i patentky. Krmím je dvakrát až třikrát denně. Teplota vody je 27 stupňů. Proud vody nevím, jak jej klasifikovat, to je široký pojem. A spreje nepoužívám. Máš naprostou pravdu s tím, že ta ryba je přešlechtěná. Moje samičky porodí dost mladých a pak mi příjde, že zeslábne obranyschopnost. Fakt nevím…

reagovat
Pátek 3. října 2008 v 17:55 ® ESKY reakce na …

jinak je běžné, že pavčata dožívají kolem tří až pěti let

reagovat
Pátek 3. října 2008 v 17:54 ® ESKY reakce na …

Ahoj, najdi si na netu články o pavích okách. V součastnosti nejsou pavčata ryby pro začátečníky, jedná se o přešlechtěné ryby, choulostivé. Teplota se má pohybovat kolem 25 stupňů, krmení musí být pestré, převažovat má živá, nebo mražená potrava ( patentky, cyklop, méně dafnie) živé zejména nítěnky, cyklop-buchanky, rostlinná potrava – špenát, listy salátu(ve vodě změknou), jestliž se u tebe nejedná o komerční chov, tak doporučuji nepoužívat porodničky, tlumené světlo. Též by jsi se měl vyvarovat používaní sprejů ! v okolí akváriích, ať již osvěžovače vzduch, deodoranty. Když neznáme prostředí a akvária v kterých pavčata máš, je věru těžké ti fundovaně poradit. Také proudění vody by nemělo být veliké, i když čistota vody je nesmírně důležitá…

reagovat
Pátek 3. října 2008 v 17:28 ® cormoran reakce na …
cormoran

Jestli je to vždycky po porodu, mohlo by to být na následky vystresování…Nevim, je to jenom názor:)

reagovat
Pátek 3. října 2008 v 17:13 ® zlomiljsemprut
zlomiljsemprut

Pánové akvaristi! Ti z vás, kreří chováte paví očka, se vás chci zeptat, jak dlouho vám vydrží rybky v akváriu. Mě osobně asi 3–4 měsíce a to mi připadá velmi málo. samice porodí a pak z neznámých příčin hynou…

reagovat