Chytej.cz

Úplněk necteno

16.4.2008 | Robur | 8.833 zobrazení | 12 odpovědí

Považujete úplněk za fázi měsíce, která rybolovu přeje či nikoliv? Spíš bych se ještě držel v rovině období nočních lovů v létě. V zimě většinou za úplňku mrzne, ale kdy by chodil o půlnoci na dírky, že? Pokud tedy nechce, aby o něm Erben napsal básničku.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 2. srpna 2010 v 10:03 ® FInnnp

Já jsi zase pamatuji jak každý rok v červnu při ůplnku bylo na Žernosekách plno.Z nějakého důvodu jse totiž každoročně chytil kapr nad 20 kg.Asi to byla jen obyčejná náhoda.Každopádně já uplněk rád nemám.Jinak mě jse také stává,že ryby po ůplném setmění přestávají brát a to může být třeba i pod mrakem.Pak ale o to více začnou.

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 v 9:03 ® Rino

Přidám taky jeden aktuální poznatek. Poslední tři dny chodím pravidelně v 21:30 na úhoře. Zprvu, když je ještě šero jdou na žížaly cejni, plotice, tloušti. Poté co se setmí úplně, zaberou i hadi. No a sotva vyleze měsíc tj. cca. kolem 22:30 přestane mi brát úplně vše. A to měsíc není v úplňku. Sedím pak pravidelně ještě do 0:15 hod, ale to už se jen „dívám jak se od řeky zvedá mlha“…Z mých dlouhodobých poznatků a zkušeností bych řekl, že při úplňku berou ryby podstatně hůř, ale chytit se dá. Bude v tom hrát roli i spousta jiných faktorů, zákal, dostatek potravy, teplota vody atd. Osobně si myslím, že při velkém svitu měsíce si úhoř aktivně nevyhledává potravu a čeká v úkrytu co mu voda přinese, záběry jsou asi jen když mu to hodíte před čumák? :-)

reagovat
Pátek 30. července 2010 v 9:10 ® Robur
Robur

v pondělí opět byl, navíc předcházel víkend, jak se vám dařilo?

reagovat
Pondělí 26. ledna 2009 v 19:10 ® Losfedos
Losfedos

pri uplnku je lepsi viditelnost a mozna trocha romantiky s pritelkini…

reagovat
Pondělí 26. ledna 2009 v 9:52 ® albin
albin

Noci za úplňku jsou nejlepší,protože nejni zas..ná tma a nevyleješ sipivo ,protože ho nemusíš hledat.Taky se mnohem lépe trhá,protože člověk vidí kam to tak blbě nahodil a i navazuje.To že ryby za úplňku neberou je hovadina,protože mě ryby neberou nikdy.Howg.

reagovat
Neděle 25. ledna 2009 ve 20:25 ®  reakce na …

Kamrec…Jo, hochu, slova PRAVIDLO a NÁHODA to jsou dva fenomény, které patří k rybařině stejně jako věta " je cosi mezi nebem a zemí…":-)

reagovat
Neděle 25. ledna 2009 v 19:25 ® Robur
Robur

je něco nového v této problematice?

reagovat
Čtvrtek 17. dubna 2008 v 10:38 ® kaprnak
kaprnak

Ja si osobne myslim ze to na ryby nema vubec zadny vliv stalo se mi ze kapri byrali za uplnku jako divi a nebo taky vubec.Zalezi to jen a jen na rybach kdy maji chut a taky na vyberu reviru a predlozene nastraze.

reagovat
Čtvrtek 17. dubna 2008 ve 2:50 ® rgb23
rgb23

Ještě bych to doupravil, kdo by chodil v zimě o půlnoci na dírky a nechtěl přijít o papíry či nezmrznout?, povolená doba lovu je přece jen kratší:-) Řekl bych, že úplněk nehraje žádnou roli, spíš jestli je obloha bez mraků, nebo se blíží třeba bouřka. Myslím, že hlavně dravci v létě berou v noci spíš když je zataženo, dusno, před noční bouřkou. Prostě nepatrná změna teplot.

reagovat
Středa 16. dubna 2008 v 18:27 ® jiricek

Já mám s úplňkem také špatné zkušenosti,ikdyž jsou to krásné noci,tak aktivita ryb,alespoň v mém případě je téměř nulová ale stejně tam dřepím minimálně do půlnoci.

reagovat
Středa 16. dubna 2008 v 18:21 ® Deleted

Robure, nekde jsem cetl poznamku chlapika, ktery se tim zabyval. Psal, ze za ty roky zjistil jedinne 100% pravidlo a to ze se ryba da chytit pouze na nastrahu, ktera je ve vode :-) Takze je mi jedno co sviti nebo jake je pocasi. Pokud se mi chce na ryby a pritelkyne mne pusti, tak jdu :-)

reagovat
Středa 16. dubna 2008 v 17:59 ® kamrec

Zdar,nám se osvědčilo chytat ryby spíš, když Měsíc nesvítil. Vloni jsme si na to dali pozor a porovnávali úspěšnost lovu za svitu Měsíce a bez, a vyšlo nám, že je lepší, když je noc tmavá. a nejtmavší je, když je Měsíc v novu. proto jsme úplněk neměli rádi. Ale mohla to být náhoda. Kdyby to bylo pravidlo, na které se můžeš spolehnout, asi by to u vody vypadalo trochu jinak…

reagovat