Chytej.cz

Rybářské úspěchy začátečníků necteno

19.11.2004 | jake | 3.771 zobrazení | 24 odpovědí

Zajímalo by mne, coby asi jediného čistokrevného rybářského eléva na tomto serveru, jakých kdo dosáhl největších rybářských úspěchů v té své úplně první sezóně – třeba mi stoupne sebevědomí (nebo taky klesne) Ta moje pomalu končí a já tak nějak začínám bilancovat. I když – možná ještě není všem dnům konec Mám-li začít u sebe – první moje vycházka k vodě byla letos na velikonoční pondělí za doprovodu mého kamaráda, ktreý mne do rybařiny uvrtal (budiž pochválen) Neuměl jsem vůbec, ale opravdu vůbec nic – učil mně vázat háčky, sestavit prut, nahazovat apod. Po cca dvaceti minutách první záběr a já po odborným vedením mého „instruktora“ táhnu z vody mírového kapra . To byl možná ten klíčový okamžik, proč jsem u rybařiny zůstal a nesekl s ní po měsíci prázdného mlácení prutem u vody. Postupně se ze mne stává rybářský „závislák“. Nutno přiznat, že dalšího mírového kapra jsem chytil už jen jednoho , ale nejsem vyložený „bobkař“ a většinu času jsem věnoval přívlači – v té si zatím nejvíc cením okouna 32. Mou jedinou „větší“ (myslím tím přes půl metru) rybou byl sumec 60 chycený na kamarádův feedr, který jsem mu hlídal, když šel „položit kabel“ Jediného mírového dravce (když pominu ty desítky okounů do 25 čísel) mám candáta 46 na těžko na rybku. Ze zhruba 30 amurů, které jsem chytil, zase ani jeden nedosáhl magické 50 (nejvíc 47). A teď Vy…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 16. února 2005 v 10:51 ® SALAM

Myslím si o sobě, že jako začátečník sem chytl nejrychleji štiku. Jednoho dne sem se rozhodl, že zkusím poprvé v životě jít na dravce. Samozřejmě sem vyrazil s živejma hrouskama, tak mě nekamenujte, teď už sem ortodoxní vláčkař, no a přišel sem k řece, za tlamku na malej jednoháček sem napíchl hrouzka cca 8cm a položil sem ho na hladinu před sebe abych vyzkoušel jak moje sestava s kačenou bude fungovat. No a sem přesvědčen že mám rychlostní světový rekord neb od dopadu hrouzka na hladinu trvalo k záběru mé 1. štiky cca 1 vteřina. Po krátkem boji sem ji zdolal měla 57cm. Jinak neberte to jako vychloubání, ale jako malou kuriozitu.

reagovat
Čtvrtek 10. února 2005 v 16:26 ® MichalB

ja nevim.. Kdyz jsem zacal chodit na ryby jako malej sput, tak to bylo super.. V ty dobe jsem moc neresil jakej mam vercajk.. Mel jsem od taty dva laminaty. Jeden nadernej Sharespeare (stale pouzivam) delicka 2,10 a druhej 2,00 m tvrdej jak prase. Mel jsem na tom od taty prastary Shakespeare navijaky (stale pouzivam – stara dobra kovarska prace). Na ten Shake 2,10 jsem chytal na polozenou i na splavecek na Jizere v Turnove. Bylo to super nelamal jsem si hlavu s krmenim – od taty jsem vedel, kde ty ryby asi jsou. Stacila mi kolinka, zizalka, trochu strouhanky a o zabavu bylo postarano. Krasny plotice, okouni, tlousti, obcas zbloudilej pstruh, lipani (chytal jsem je na larvy chrostiku, muskari me asi ukamenuji, ale pro me to byly ty nejkouzelnejsi chvile na rybach). Pohoda!!! V noci jsem si bral ten kratkej tvrdej klacek – 0,25 silon, par rousnic a vzdycky jsem nakyho hada capnul.. V dnesni dobe at chci nebo ne, podleham reklame a donekonecna vybiram pro me to idealni nacini, techniku lovu, super moderni materialy .. Uhliky, kevlarovy puncosky a podobny kraviny.. Jenze taky zjistuju, ze do rybariny stale liju vic penez a ulovky nemam tak pestry jako kdysi… Neco je proste jinak.. Prijdu k vode, pecliva priprava, osvedcene feeder montaze, super woblery, paradni twistry, mouchy uvazany z nejlepsich materialu a… Proste nevim.. Vzdycky si rikam, ze prestanu resit nadobicko a techniky a zacnu si to u ty vody uzivat jako kdysi, ale neco uz je proste jinak…

reagovat
Čtvrtek 10. února 2005 ve 13:03 ® xycht

V roce 2003 jsem začal po 10ti letech znovu chytat takže sem byl vlastně taky začátečník a sezóna pro mě vyšla skvěle. Chytil jsem první sumce (65,105cm), prvního úhoře (62), candáta (55), tlouště (55cm)… takže „první“ sezona byla pro mě parádní Ta další (2004) byla o něco horší. ale hlavní pro mě je se dostat k vodě

reagovat
Čtvrtek 10. února 2005 v 10:00 ® Castro

Nedá mi aby som nereagoval, tak som sa zaregistroval . S rybarcenim som zacal minuleho roku niekedy v Júni (Červenec?) po tom ako ma na ryby dostal môj super svokor. Ešte bez lístka som nachytal nejakých kapríkov ale tá pravá show nastala práve v deň keď som dostal svoj prvý rybársky lístok. Večer sme sa vybrali na malý rybník a s dvoma požičanými teleskopmi a starými navijákmi sme to rozbalili na brehu. Na háčik pekného červa a môj prvý legálny hod do vody nasledoval… Po asi dvoch hodinách čakania, za úplnej tmy mi zrazu niečo trochu nadvihlo policajtov a tak som nedočkavo sekal. Končí sa to jednoducho, po asi 10 minútovom infarktovom ťahaní sme podobrali sumca 1,2 metra 9,5 kg. Od bobkárenia som nakoniec ale prešiel k prívlači no a podarilo sa mi chytiť pár ostriežov nad 30 cm (jeden 35 cm) a zopár šťúk. Najhoršie na tom ale je, že teraz o mne vie celá dedina kvôli sumcovi a pri vode si na mňa všetci ukazujú …

reagovat
Středa 9. února 2005 ve 23:28 ® 

Môj prvý,oficiálny úlovok bola plotica,nemeral som ju,ale ohad asi 20cm. druhý úlovok bol už zaujímavejší,candát 67cm. Nemohol som mu vybrať háčik,tak sa mi triasli ruky.

reagovat
Středa 9. února 2005 v 17:06 ® ywan

na prvej legalnej vychádzke to bol lieň a na druhej 2 liene a 1 šťuka ! som bol rád ako blcha

reagovat
Středa 9. února 2005 v 16:33 ® brucoun

Začínal jsem před dvěma lety na jaře. Hned první docházku k vodě se mi oběsil karas 36cm a šel zpátky do vody. A pak jsem měl sezonu,na jakou budu dlouho vzpomínat a kamarádi,kteří chytají hodně dlouho,takovou nezažili. Mimo jiné se mi povedli do dvou měsíců po získání „řidičáku na kapry“ dva amuři,jeden 90cm a jeden 76 cm. Holt štěstí začátečníka. Je ale fakt,že dnes už nechodím k vodě pro extra velkou rybu,ale hlavně se pobavit a odpočinout. Myslím si,že i vetšina rybářů si chodí k vodě léčit nervy z "normálního " života a ne se honit za trofejníma rybama,nebo pro maso.

reagovat
Středa 9. února 2005 ve 14:30 ® muf

si to moc nepamatuji, už je to 20 let, ale pravda je, že ty největší ryby jsem jako dítě nikdy nevytáhl. Vždycky jsem o ně přišel, ale ve zůstali ve vzpomínkách

reagovat
Středa 9. února 2005 v 10:59 ® nakl

první sezóna byla v Pardubicích – Labe, Chrudimka, písáky, Brozany, Opatovickej kanál aj.......... pak stěhování a HUPS všude okolo mě povrchový šachty!!!!!! koukal jsem jak vyvoraná myš tady na severu mám zatím pocit, že co sezóna to zlepšení loni jsem na cca 25–30 vycházek byl jednou bezrybka takže letos to bude natuti SUPER SUPER

reagovat
Úterý 23. listopadu 2004 v 15:22 ® Prizrak

Holajz2: Ty reakce příbuzných jsou u mě stejný. Teda pokud se něco podaří chytnout.

reagovat
Úterý 23. listopadu 2004 ve 12:55 ® 1Krtek

jo a v letě dem s kamošem zkusit na sumce a tahaj vedle kapři.!! druhej den dem na kapry a vedle štika98cm.!!! přijedem na Hracholusky a že prej to tu bralo před tejdnem.!!!Jedem na Labe prej to bralo včera .!!! a tak nějak se to opakuje. Je to normální nebo se mam dát na známky????

reagovat
Úterý 23. listopadu 2004 ve 12:46 ® 1Krtek

tak to já taky chodil od 15 do asi 25 a pak 10 let utrum . teť chodim druhej rok a je to střídavě oblačno no spíš to oblačno Já tak 90 procent taky pustim . Loni sem vzal tolstolobika 110 cm to byla moje největší ryba.!!! Letos mi to šlo v Račičích na kanále,ale jen březen duben kapři přes 60 do 72 ,a dál bída . Skouším pronikat do vláčení ale je mi u vody zima zatim pár okounů. se stydim ale učim se to !!!

reagovat
Úterý 23. listopadu 2004 ve 12:27 ® Holajz2

Tak to já si na tu úplně první vycházku nevzpomínám. Ale na první rybu vzpomínám. U strýce bylo letní odpolední posezení a na zahradě za domem měl káď s rybičkama na štiku. Srýc mi půjčil malinkou udičku s kouskem vlasce. Navázaný na malý plotičky. Stoupl jsem si na železnou bedýnku obrácenou dnem vzhůru abych vůbec viděl na hladinu kádě. Dal mi na háček rohlíček a já sám! nahodil. Spláveček se shompnul a já zasekl. Chytil jsem za chvilku asi 5 plotiček a od té doby jsem tomu propadl. Tělem i duší. Pak jsem šel se strýcem několikrát na ryby a ulovil jsem kapra 36cm. Říkal mi je mírovej, můžeš si ho vzít. Ale já to neudělal. Zdál se mi malej a moc pěknej, že jsem ho nemohl vzít. Doma jsem se pochlubil s úlovkem, a reakce mamky byla jen: „A kde ho máš?“Odpověď:„Pus­til jsem ho“ a mamka nato:„Tak proč na ty ryby chodíte…?“ . Bohužel, nikdy to nepochopila. My ale víme svoje…

reagovat
Úterý 23. listopadu 2004 v 9:55 ® toulovec
toulovec

Co lze považovat za úspěch pro začátečníka??? Já letos taky začínal a rozhodně tuto sezonu nepovažuju za úspěšnou. Jsem spíš docela zklamaný a ač mě to děsně baví, musím říci, že v naprosté většině nade mnou rybky vyhrávají. Nepovažuju za úspěch chycení velké ryby, to je velice náhodná věc a i úplnýmu debilovi se může podařit lapit moooc hezkou rybku která se splete. Pro mne by bylo úspěchem snížit počet bezrybkových vycházek. Mou obrovskou nevýhodou taky je, že nejbližší hezkou MP vodu mám 50 km daleko, ale alespoň to mám na co svést.

reagovat
Úterý 23. listopadu 2004 v 9:13 ® Reactor

Jako mladej jsem chytal 10 let, pak 10 let pauza, letos jsem se vrátil k rybařině v září a zatím největší ryby: bolen 60cm, tloušť 49 a candát 65 cm )) Jen doufám že to takhle půjde dál a že ještě nějaký ten cm a kg přidám

reagovat
Pondělí 22. listopadu 2004 v 15:37 ® Prizrak

Já si myslím, že až takovej haluzář nejsem. Učil jsem se chytat ryby sám, takže mi nějakou chvíli trvalo, než jsem si vytáhl první rybu. Zato můj kámoš má snad štěstí podplacený. Ten i kdyby hodil do vody klacek, tak na něho nabodne největší rybu ve vodě… Naštěstí už nechodí tak často chytat ryby.

reagovat
Pondělí 22. listopadu 2004 v 11:52 ® jake
jake

to frostys: Tak ten můj měřil jenom 44 cm. (myslím tím kapra)

reagovat
Sobota 20. listopadu 2004 v 0:20 ® Frostys

Jake mam naprosto ale opravdu identickej případ. až na to že jsem byl u vody poprvé po prázdninách kapr měl 45cm .

reagovat
Pátek 19. listopadu 2004 ve 22:59 ® Tomash
Tomash

Rád bych ještě prozradil svého dnes již rybářského parťáka Michala… ještě než si zařídil papíry, tak razil trpělivě se mnou. Všechno jsem mu vysvětloval, co a jak má dělat… Vytáhl jsem před jeho zraky nějaký kudly a okiše a on tomu fakt hodně propadnul… Poprvé jsem ho vytáhl na Labe na svůj tutovej flíček. Nahodil jsem mu prut a povídám mu, tak čekej a až se to pohne, tak sekej. Rozbaluju svůj prut a Michal seká. Trochu nechápu, ale vidím ohnutý prut, v Michalových očích smrt a jsem v obraze… po pár výpadech rybu podebírám a nestačím se divit. kámoš vytáhl jako svou first rybu karase stříbřitého 44cm a 1,9 kg. Dobrý ne? Druhý den jsem tam šel s tátou. Povídám tady fčera vytáhl Michal toho obrovskýho karase. Táta si tam sed a na první nához vytáhl karase obecného opět 44cm s navlas stejnou délkou i váhou( viz fotogalerie)…

reagovat
Pátek 19. listopadu 2004 ve 22:43 ® Tomash
Tomash

První rybky jsem tahal nějaký potvory na moři… Ale u nás to v Čechách to byli líni okolo 25cm… téhož dne jsem ulovil svého prvního kapra měl 36cm a já ho pustil… Myslel jsem si, jakej jsem KING, protože mý dva bratři ulovili jen línky jako já. od té doby to ve mně vře, kdykoliv si vzpomenu na zdolávání ryb i na lov samotný…

reagovat
Pátek 19. listopadu 2004 ve 20:50 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

První 3 roky jsem na ryby chodil jen s tátou,ale ho to jako nerybáře nebavilo,takže jsem měl jen okolo 10 docházek za sezonu. Chytal jsem kapry a když nebrali(což bylo téměř pokaždé)tak jsem dělal blbosti,a to se tatkovi nelibilo,a tak jsem jeli domů. Vše jsem si vždy vynahradil o prázdninách,kdy jsem s prababičkou(a to se opakuje každé prázdniny) a pytlačkou vyrazil na chovný rybník a za odpoledne třeba 20 kaprů 50cm. Ale čas šel dal a ja objevil vláčku-na nikoho se nevážu a u vody se nenudím.

reagovat
Pátek 19. listopadu 2004 v 18:09 ® zedus
zedus

Já když to tak beru, tak jsem měl podstatně větší úspěch jako naprostý zelenáč. Čím víc jsem se do toho zavrtávám tak jsou úlovky sice pravidelnější, ale ryby bych řekl, průměrné.

reagovat
Pátek 19. listopadu 2004 v 17:17 ® vasik

Když tak spomínám na své začátky tak to snad už není ani pravda. Ale o prázninách sedím u vody a soused vedle spustil strašný poprask tak se zvednu a jdu kněmu. On rve rybu. Říkám co blázní? On že má 2 dni popíry. Moje rada a jeho elán =105 amur!!!! Na takovou rybu čekám už moc roků.

reagovat
Pátek 19. listopadu 2004 v 16:16 ® HaD
HaD

jo, kdyby si to tak pamatoval ale určitě to byli nádherní zlatí karásci na malé tůňce mezi lekníny. takoví prcci akololo 5–20 cm. joooo to byli časy

reagovat