Chytej.cz

VYSAZOVÁNÍ ÚHOŘÍHO MONTÉ necteno

11.3.2008 | HaD | 5.425 zobrazení | 36 odpovědí

Na co by jste se odborníků a zástupců svazu zeptali, kdyby jste měli možnost být u toho?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Neděle 16. března 2008 v 18:29 ® vagi
vagi

Že by se blýskalo na lepší časy? Reaguji na pasáž v reportáži, že příští rok by mohla nákup monté ze 100% pokrýt dotace z fondu EU (konkrétně Evropský rybářský fond). Tam je totiž pro naše rybáře připraveno 750 miliónů do roku 2013. Ale záleží na kvalitě projektů a asi to není nic jednoduchého. Podmínkou získání dotace na nákup monté je mít „Národní plán úhoře“ a ten údajně ještě nemáme… Tak nevím.

HaD: paráda, moc se mi líbilo. Jak obsah, tak forma.

reagovat
Neděle 16. března 2008 v 15:17 ® HaD
HaD

frk: když na to bude čas a peníze, určitě. To financování je zatím trochu složitější.

regulus: on mi to pak říkal. Myslím, že to dobře vystihl Frk.

tomchamik: diky, diky. Jo bylo hnusno až ošklivno. Celej den nám lilo do kamery (pláštěnku jsem zapomněl doma :-(( ). Snad to přežila bez újmy.

reagovat
Neděle 16. března 2008 ve 14:48 ® regulus reakce na …
regulus

HaD – mě to taky napadlo až jsem se na to video podíval a to jen díky tomu, že tam říkali, že to rozváží na územní svazy a od tam na MO. No a pak sem měl ten blbej nápad se podívat semka www.mrsbrno.cz . MRS je asi sedmina republiky (pro puntíčkáře, vycházím z původních krajů, těch bylo 7 a JM byl územě největší, tak jsem si ještě ubral -:))) ), tak si zkus porovnat čísla, ach jo.

To po pěti sem myslel jako srandu, řekl to tam dvakrát, z toho podruhý, když byl záběr (možná těsně před nebo po) jak to tam sype tím cedníkem, tak sem se od srdce zasmál.

reagovat
Neděle 16. března 2008 ve 13:30 ® tomchamik
tomchamik

HaD-dobrý!!Pěkně natočeno,poutavě sestaveno.Dobré otázky k věci,byl to perfektní nápad na tu anketu:na co se ptát. Nebýt toho,že jsi vstával před 6h a že počasí bylo na nic tak bych Ti i záviděl:-)) )

reagovat
Neděle 16. března 2008 ve 13:26 ® Frk reakce na …
Frk

Dobrý!!!:)Bylo dobře vidět, jak dokonale se snoubí věda s praxí. Teorie praví po pěti kusech a praxe praví lze i v pohybu a rovnoměrněji a mají pravdu. Teď tě čeká dlouhá cesta,viď?, když ses už po ní pustil. popularizace života ryb v našich revírech.Výtěr štik (kaprů,candátů,aj­.), rychlení plůdku,vysazování do revírů atd… Myslím si, že pro chlapy, kteří tyhle i jiné ryby rádi loví by to bylo příjemné zpestření a vlastně i poučení pro další konání v našem krásném koníčku.

reagovat
Neděle 16. března 2008 ve 12:59 ® HaD reakce na …
HaD

regulus: tak tato otázka mě nenapadla. Zkus opravdu Hrajiho. Těch pět kousků bylo řečeno jen tak pro představu, v tom myslím není problém :-)

reagovat
Neděle 16. března 2008 v 5:46 ® regulus reakce na …
regulus

Tak sem se podíval na video, jistě zajímavý, byly tam i odpovědi na některý otázky. Trochu sem se zasmál, jak to kucííí vysazovali po pěti, ale … .

V této souvislosti by mne zajímalo, kolik úhořího monté letos vysadil (vysadí) MRS, když teda bylo levnější. V roce 2005 to bylo 35 tisíc kusů, v roce 2006 s vodpuštěním h***o, násady za rok 2007 ještě nejsou zveřejněný. Třeba to Hraji zjistí. -:)))

P.S. – připadalo by mi logický, že když už jel kamion z Francie, tak se tyto svazy mohly domluvit a spláchnout to zaráz (třeba to tak bylo). Moje představa v procentuálním hledisku vůdči ČRS je tak 80 – 100 tisíc kusů, ale patrně se mýlím, asi na to nebyly prostředky, je třeba sadit kapry.

reagovat
Sobota 15. března 2008 v 10:07 ® HaD reakce na …
HaD

Téměř třičtvtě miliónu malých úhoříčků má nový domov. Tím se jím staly české revíry…

V jednom kilogramu úhořího monté je cca 3000 dvouletých úhoříčků, kteří urazili dlouho cestu ze Sargasového moře. Tentokrát se jedná o monté, které doplilo k francouzským břehům (vloni to bylo z Portugalska). Celkově tedy bylo rozděleno mezi Územní svazy a následně nasazeno do českých řek a rybníků cca 636 000 ks úhořího monté v celkové hodnotě 3.800.000,– Kč (v přepočtu , 6,– Kč/ks). Podle sdělení vedoucího hospodářského odboru ČRS, Ing. B. Lička, je to o 117 kg více než vloni. Přestavitelům ČRS se totiž podařilo vyjednat lepší cenu, která je navíc nižší než v předchozích letech. Ještě před několika lety se cena díky asijským trhům vyšplhala až k hranici 27.000,– Kč/kg. Letošní cena 18.000,– Kč za 1 kilogram tak umožnila nakoupit větší množství. Každoročně se totiž na úhoří monté vynakládá obdobná suma. Nasazení malých úhoříčků financuje z větší části ČRS, asi 30 % jde ze státního rozpočtu z Ministerstva zemědělství a zhruba 300.000,– poskytuje nadační fond Veolia. Na závěr dnes malým úhoříčkům televize CHYTEJ popřála hodně zdraví štěstí v českých vodách a brzy se můžete těšit na reportáž z jejich nasazování.

reagovat
Sobota 15. března 2008 ve 2:54 ® HaD reakce na …
HaD

Jelikož jsem okamžitě po napsání té zprávy usnul jako špalek, bude to zřejmě až v neděli večer :-((

reagovat
Pátek 14. března 2008 v 19:58 ® cormoran reakce na …
cormoran

Už se těším:)

reagovat
Pátek 14. března 2008 v 19:55 ® HaD reakce na …
HaD

natočeno, možná dnes v noci sestříhám. Myslím si že je na co se těšit, vč. podvodních záběrů!

reagovat
Pátek 14. března 2008 v 0:35 ® regulus reakce na …
regulus

HaD – nic dalšího mě nenapadá, jó kdyby byl člověk přítomnej, tak by ho na místě samém něco napadlo, hold se s tím musíš poprat sám. Těžkej je život reportéra. -:)))))))))))))

reagovat
Čtvrtek 13. března 2008 ve 23:10 ® HaD
HaD

Nic dalšího? Ráno v 6:00 odjíždím!

reagovat
Středa 12. března 2008 v 10:40 ® Salmo
Salmo

Já bych se zeptal jestli mi nedá jednoho nebo dva úhoříky do akvárka :-D

reagovat
Středa 12. března 2008 v 8:40 ® Robur
Robur

bgun, u nás ano, jinde se na něj chytá. Takže bych od našich odborníků chtěl i vyvinutí tlaku směrem za hranice.

reagovat
Středa 12. března 2008 v 1:21 ® regulus
regulus

Ještě možná jeden odkaz s celkem podrobnými informacemi.

rybsvazjbc.wz.cz

reagovat
Středa 12. března 2008 v 1:01 ® regulus
regulus

BTW – poznámka mimo zadání fóra. Na Japonce bych se vy***l, ať žerou ty svoje syrový rybičky, réžu a sushi nebo jak se píše, neprodal bych jim ani 10 deka monté. -:))))

reagovat
Středa 12. března 2008 v 0:58 ® regulus
regulus

To s těma kvótama jak píše VAGI, na talíř a na vysazování v onom pořadu nebo dokumentu o kterém jsem mluvil (sorry, fakt su děsná skleróza a opravdu nevím jestli jsem to četl nebo to byl nějaký přírodovědný pořad v TV) taky padlo. Jinak pokud je stav tak kritický, asi by se jím měly zabývat příslušné orgány EU, když už to tu tedy máme, patrně jde o zachování druhu, pokud s tím tedy máme šanci něco udělat. Moje třetí otázka by tedy zněla, jak se k tomuto problému staví příslušné orgány EU potažmo orgány jednotlivých členských států, především těch, kterých se to nejvíc týká, tedy k jejichž břehům monté doplouvá nebo spíš je donešeno, patrně se jedná o Velkou Británii, státy Beneluxu, Francii a Portugalsko.

reagovat
Středa 12. března 2008 v 0:03 ® dudu reakce na …

b.gun- dík za vysvětlení důvodu. Omlouvám se za ten nesmyslný termín co jsem napsal, nevím jak mě to napadlo.

reagovat
Úterý 11. března 2008 ve 23:17 ® b.gun

Jen pro upřesnění:

dudu: Úhoř je hájen nikoliv v období 1.9. – 15.4., ale od 1.9. do 30.11. (viz §13 odst.6 vyhl. č.197/2004 Sb.). Jinak co se týká důvodu tohoto hájení – www.chytej.cz .

Robur: Ale vždyť platná legislativa v ČR přece zakazuje použití úhoře jako nástražní ryby?

reagovat
Úterý 11. března 2008 ve 22:25 ® Robur
Robur

zda by nebylo už na čase přestat je používat jako nástrahu na sumce, sory.

reagovat
Úterý 11. března 2008 ve 22:05 ® skwor
skwor

Docela rád bych věděl to, co už tady padlo, tedy jestli je u úhoře možný umělý výtěr.

reagovat
Úterý 11. března 2008 ve 22:00 ® cormoran
cormoran

Já bych se zeptal na to, jestli je pravda, že monté, které se dováží k vysazování, je 3 roky staré… Slyšel jsem, že první 3 roky živoří a „putuje“ k evropským břehům…

reagovat
Úterý 11. března 2008 ve 21:57 ® dudu reakce na …

Sem to blbě napsal, proč je úhoř od 1.9 do 15.4 hájen, sem měl na mysli.

reagovat
Úterý 11. března 2008 ve 21:55 ® dudu

S monté to teda nesouvisí, ale zajímal by mě důvod všeobecného hájení úhoře u nás.

reagovat
Úterý 11. března 2008 ve 21:00 ® vagi
vagi

antony: Bohužel nezbylo :-(( Už dnes jsou stanovovány kvóty, kolik z celkově uloveného množství může být prodáno „na talíř“ Frantíkům a Japončíkům a kolik různým ryb. organizacím k následnému vysazování. Kdyby tomu tak nebylo, skončilo by vše v žaludcích gurmánů, protože poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku a cena by byla ještě vyšší než dnes. Samozřejmě je to vše v souvislosti s rapidním úbytkem výskytu monté jako takového.

Otázka 1.: Co je hlavním důvodem rapidního úbytku monté?
jak píše regulus, mořské proudy? či jiné vlivy?, protože poptávka „na talíř“ neovlivňuje v prvopočátku to, kolik monté se ten který rok vyloví.

Otázka2.: Dá se nějakým zásadnějším způsobem využít dotací např. z různých fondů EU a pod., aby naše rybářské svazy mohly i přes vzrůstající cenu nakupovat monté více?

reagovat
Úterý 11. března 2008 v 19:36 ® antony

V sobotu jsem byl na schůzi naší MO a jeden kolega se na podobné téma zeptal, proč se naposled u nás dávalo monté před 4 lety. Bylo mu zodpovězeno, že i přes vysokou cenu veškerou produkci stačí skoupit Japonci. Tak bych se zeptal, jestli to tak opravdu je, protože to mi nějak nehraje, co by to bylo za tržní ekonomiku, kde by prodavač dal takové ceny, aby všechno prodal za jeden den a druhý den mohl zavřít krám? Předpokládám, že je to dezinformace, protože pokud je o monté tak velký zájem, tak proč nezvednout ceny ještě výš a oni ti malí úhoříci, nebo spíš jejich larvy, by pěkně zhořkli našim východním strávníkům a potom by snad něco málo zbylo i na naše vody. hola antony

reagovat
Úterý 11. března 2008 v 19:35 ® tomchamik
tomchamik

Teď vážně:taky by mě zajímala možnost umělého výtěru,běžně se u nás vytírají problematické akvarijní rybky za pomoci podání hormonů.Jestli by bylo možno i úhoře takto stimulovat a monté odchovat v líhních.

reagovat
Úterý 11. března 2008 v 19:31 ® tomchamik
tomchamik

pupak.sice mimo téma,HaD promine(snad),ale prděj a u takové krajty tmavé o délce 5m je to fakt síla:-)) )))

reagovat
Úterý 11. března 2008 v 19:30 ® regulus
regulus

Asi bych se zeptal na jednu vcelku zásadní otázku, už si nevzpomenu jestli jsem to někde četl nebo slyšel v nějakým pořadu. Existuje jakási teorie nebo snad je to nějak doložený, že kromě toho, že se mořské proudy mění (nebavím se o řádu let, ale možná desetiletí nebo století) slábne Golfský proud. Právě tyto mořské proudy jsou jakýsi „dopravník“, který monté dopraví ze Sargasového moře ke břehům Evropy. Pokud Golfský proud opravdu zeslábne, hrozí prý reálné nebezpečí, že monté mine evropskou pevninu a patrně zahyne někde v oceánu. Francouzi baštili monté odjakživa a právě snad údajně fakt, že ho u evropských břehů „přistává“ daleko méně než v minulosti, vyšponoval cenu tam kde je. Docela by mě zajímalo, zda je tato informace pravdivá.

Další otázkou je to, co už naznačil Pif, ZDA LZE ÚHOŘE UMĚLE VYTŘÍT ??? On sice psal o uměle vytřeným úhoři, ale já se domnívám, že v tom je právě zakopanej ten pes, úhoř ve sladké vodě není připraven na tření, kurnik nevím jak bych to správně napsal, samice nemá dozrálý vajíčka, ty dozrají až během cesty na trdliště. Dokonce snad nemá ani dostatečně vyvinutý rozmnožovací orgány.

Těch otázek by asi bylo víc, jde o to, jestli na ně soudruzi odborníci budou umět odpovědět. -:)))

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1