Chytej.cz

Zrušení limitu na 50 ušlecht. ryb ročně necteno

8.3.2008 | hecht | 6.310 zobrazení | 47 odpovědí

Tak jsem se dnes zůčastnil naší rybářské schůze Vodńanské organizace, no a je to síla. Host z kraje tam vyprezentoval myšlenku na zrušení limitu 50 ks ušlecht. ryb ročně. Argument – lidi to stejně nedodržují a není šance to ohlídat, tudíž bude lepší toto zrušit a bude prý alespoň lepší evidence skutečně ulovených ryb.Načež jsem to psychicky nevydržel a ptal jsem se proč teda není zrušena i míra jednotlivých druhů atd, protože to přece taky není možno na 100% ohlídat.Zavedení limitu jsem veřejně prohlásil za jednu z mála dobrých změn řádu za poslední roky.No a přál bych vám slyšet tu změnu v sále, důchodci a nejen ti, se z mlčochů proměnily na mručící a mrmlající masu nespokojenců. Co vy na to. Zazněl tam od člověka z vedení organizace ještě jeden ,,super'' argument: Tím že se zavedla 50ka v obci tak ten kdo to nechce dodržovat tak si stejně může jezdit třeba 80kou. ?!?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Středa 30. dubna 2008 v 9:40 ® RS

Přečetl jsem si o tom teď v Kajmanu. Takže moje reakce. Ano, měl by být limit na počet ryb ročně, protože rybářský tlak se zvyšuje a ryb ubývá. Mám za sebou také výroční schůzy naší MO. Není vůle to řešit. Výbor na schůzi přednesl problém, kdy dle odevzdaných sumářů si dva naši kolegové odnesli jen z místního rybníka 50ks kapra a druhý 70ks. Následně se rozvinula debata, kdy se řešilo omezení počtu ponechaných ryb alespoň na revíru MO. Z celé debaty vyplynulo, že vlasně není problém,, že si někdo ponechal 70 nebo 50 kaprů, ale že výbor má problém s tím že v tom rybníku nezbylo nic na ně. Takže žádné omezení lovu se nekonalo. Protože ve výboru sedí samí dědci, kteří nechdí jinam něž na místní rybník. A tím se dostávám k tomu proč se nic nezmění. Protože o nás a o tom jak bude naše rybařina vypadat rozhodují důchodci, kterým jde hlavně o to kolik si odnesou ryb. Samozřejmě nejsou všichni takový. Kolik z Vás co tady tak kecáte, a kterým je méně než 40let nebo dokonce méně než 30 let, sedí ve výborech, aby jste mohli rozhodovat o důležtých věcech? Vsadim se, že 10 Vás nebude. Akorát se tady kecá a nikdo nic nedělá. Pokud se totiž vše řeší tak, že „by se něco mělo“ a nikdo pro to vážně nic nedělá, tak se nic nezmění. Ještě zpět k té naší schůzi. Naše MO má kolem 350 členů. Na výroční schůzi nás nebylo ani 100!!! Z toho jestli nás tam bylo 15 nebo 20 pod 40let. Kde jste byli vy ostatní většinou mladí, kteří voláte po změnách v řádu. Je to tak nikdo z vás nejde ani na schůzi. Že nemáte čas? Kdo ho dnes má? Jen ty dědci.Proto se nikdy nic nezmění, protože o nás rozhodují dědci už od úrovně MO. A ty tu rybařinu odjakživa dělají jinak. Jenže dnes je jiná doba a oni nejsou schopni a asi ani ochotni na to reagovat. Abych byl upřímný, já sám taky nechci sedět ve výboře. Přesně tak, nemám čas. Ale nemám ani chuť bojovat s nezájmem mých vrstevníků. Je mi 30, aby jste si nemysleli. Radši sedíte u vody když už máte čas, co? Nebo jen kecáte na internetu o tom „co by se mělo“!

reagovat
Úterý 11. března 2008 v 15:15 ® klaxon reakce na …

„Rybařina by neměla být masařina pro návratnost povolenky, ale sport a rekreace.....“ popravde sam se timhle ridim, ale na druhou stranu, jak si na takovou vec prisel? To je jak kdybys rikal, ze jizda v aute by mela bejt o zavodeni a pocitu z jizdy a ne o doprave z bodu A do bodu B.. jasny je to blby prirovnani, ale kdyz si uvedomis jak se k rybareni prislo tak to tak zcestny neni a argument,ze je jina doba…to moc neuspeje…v Ry­barskych svazech je doba porad stejna..i kdyz neni spatnej napad ji zmenit. Ale lidi zacli lovit…ryby stejne tak jako mamuty pac meli hlad…pak se to zaclo vic hlidat a ted byste chteli zakazovat odnyst od vody supinu. Sam za rok odnesu dva kapry mozna, a souhlasim se zprisnenim limitu, ale rozdelil bych to fakt na kapry a nekapry…nekde sou kapri jako duhaci na dirkach…v patek se nasypou do vody, aby se pres vikend mohli vytahat…kdyz to nekoho bavi, tak budiz, ale spojovat odnaseni kapra, kterej si v rybniku poplaval ani ne tejden a jiny ryby ktery tam vyrostly od jikry…a jedno, ze je to plotice, ktera je pro nekoho plevelna, ale takhle to chodi v prirode odjakziva a meli bysme chtit aby to tak co nejdyl zustalo. Jenze kdyby se do vod nevysazovali ti kapri a nic se odtud nenosilo, tak tu ten svaz ani nemusi bejt, takze si prece nebude snizovat pocet vytazenejch ryb a tim vyteznost z reviru a tim i svoji „potrebnost“. Je to odstavecek nesmyslu, ale at napisu cokoliv, tak to stejne nic nezmeni…asi tak

reagovat
Úterý 11. března 2008 v 1:25 ® rgb23 reakce na …
rgb23

Myslím, že počty ryb odnesených od vody by se měly radikálně snížit a hlídat. Argument těch, že si za povolenku draze zaplatili a chtějí toho využít je zcestný, ale u vody často říkaný. Rybařina by neměla být masařina pro návratnost povolenky, ale sport a rekreace.....

Jenom tak mimochodem průměrné ceny ryb v tržní síti za 1 Kg živé váhy: Kapr: 80,– Amur: 70,– Pstruh: 130,– Štika: 300,– Candát: 330,– Sumec: 240:-

Až budete počítat sumář, zkuste to přepočítat i na cenu, kterou by jste za stejné množství ryb zaplatili v obchodě. A nezapomeňte odečíst brigády.

reagovat
Pondělí 10. března 2008 ve 12:02 ® klaxon reakce na …

A co je spatnyho na tom kaproprazdnu? Kdyz nadavas na kaproprazdno, tak ses to stejny co ti, co jdou jen po kaprech. Obcas se k tomu taky snizim, ze jdu vylozene na kapry, pac trosku me trosku lip protahnou pri zdolavani, ale jinak na chytani mas spoustu jinejch ryb…a takova parma na rece zabojuje lip tak ten trouba kapr. Osobne mi vubec nevadi, kdyz se ti kapri behem chvile vychytaji. Spis bych dal limit zvlast na ty vase kapry a pak na ostatni ryby. Kdyz nekdo taha rocne 100 kapru, tak co z toho, kdyz se jich tam statisice vysazujou, ale kdyz nekdo nosi desitky stik, candatu, parem…tak to je podle me horsi.

reagovat
Pondělí 10. března 2008 v 10:25 ® PeťanX reakce na …

Je to ubohý, že chcou zrušit ten limit, spíš bych ho snížil. Ale podle toho co sem si všiml, tak masaři dokážou ukojit svoje potřeby jen kaprem.. nic jinýho je nezajímá, pak ty menší vody podle toho vypadaj – kaproprázdno… To mi připomíná revíry u nás v okolí, rybníky kolem 1–1,5ha a MO sníží míru kapra na 40cm, jako by nestačilo že se tam ted skoro nedá chytit kapr nad 50cm a ještě jdou s mírou dolů, ale proti rozhodnutí VČS se nedá holt nic udělat!

reagovat
Pondělí 10. března 2008 ve 2:32 ® hecht reakce na …
hecht

Asi by to chtělo vyjádření od nějakého hospodáře. No stejně asi jediná věc která se stane je ta, že si pár maníků na CHYTEJ pěkně dopisuje, a toť vše :-(

reagovat
Neděle 9. března 2008 v 19:02 ® dam reakce na …
dam

hecht – přestože se z revíru nedosáhne tolik úlovků kolik bylo nasazeno, tak na další rok je stejně povinnost nasadit dle zaryb. plánu

reagovat
Neděle 9. března 2008 v 16:22 ® regulus reakce na …
regulus

hecht – znám pár lidí, kteří prý právě z tohoto důvodu píšou že byli na rybách i když nebyli, odnesli si rybu i když nic nechytili, nevzali nebo u vodu vlastně vůbec nebyli. Čert ví, jestli tím pomáhají nebo škodí, taky do toho nevidím.

reagovat
Neděle 9. března 2008 v 15:14 ® hecht reakce na …
hecht

dam – No to je ale právě ta jejich písnička.Přece bych něco nepustil zpátky, protože by ho nedej bože vytáhl a sežral někdo jiný.Takže se to lupe hned po vysazení.K vodě se jede 3× denně no a dokud to bere,tak se nosí tašky rychle do kufru … Pak po 3–4 týdnech začne druhá sloka, v tej vodě je h..no za ty peníze co nás to stojí si ani nezachytáme.

Jelikož nejsem zas až tolik informován, tak mě překvapil ještě jeden postřeh od toho vyslance z kraje.Od svazu je naplánováno nejen kolik se toho má vysadit, ale i kolik se toho musí vychytat. Pokud se tedy prý neodnese z vody plánované množství, tak svaz pro příště sníží plán pro vysazení. No a není náhodou tohle ten zakopaný pes ??? To by znamenalo, že tím že něco pouštíme zpátky, tak tím vlastně snižujeme hodnotu dalšího zarybňovacího plánu ???

reagovat
Neděle 9. března 2008 ve 14:05 ® regulus reakce na …
regulus

hecht – tak to je přesně vono, revír na kterým hospodaří MO ke který přísluším, je na okraji Brna a přesně stejný kydy, že tam po nasazení přijede půl Brna poslouchám, jenže panáčci si neuvědomujou, že někteří jsou přesně stejní kormoráni a když domáknou, že se někde nasazuje, tak tam hned frčí, což už je ovšem v pořádku. Smutný je, že to nejsou ti důchodci, ale často borci mladší než já. Co dodat.

reagovat
Neděle 9. března 2008 v 10:13 ® BigMike reakce na …

Co se týče vysazování, u nás se vysazuje přesně to, co je dáno v násadovém plánu, maximálně se nesplní třeba parmička,monté a pod, ale kapr,štika a pod. je vždy tak jak má být!Pokud někdo vysadí do vlastního revíru více, myslím, že to jde z peněz MO, kraj nasazuje navíc jen na revírech, kde je výtěžnost abnormálně vysoká!
A co se týče těch 50ks? Překloni bylo v naší MO asi 6 lidí, kteří byli přes 50ks a ejhle, loni už nebyl ani jeden,vždy měli tak 45–49 kaprů:)))) Jako perlička, byl člen co měl 75 ks okouna z Lužnice v celkové váze 7,5kg:)))

reagovat
Neděle 9. března 2008 v 8:53 ® dam reakce na …
dam

Konzultoval jsem nasazování s jedním kolegou z Polska, tam je jasně daný zarybňovací plán na revír. Ryby se většinou nasadí naráz, max. na dva termíny, ty jsou známé. Pokud si rybáři ryby vychytají hned, tak už mají smůlu, nikdo tam nesmí dát víc. To jen u nás se pořád zarybňovací plán překonává o dost procent. Samozřejmě pro nás dobře, ale pak je to vidět na hospodaření svazu. Jedná se hlavně o kapry

reagovat
Neděle 9. března 2008 ve 4:59 ® rgb23 reakce na …
rgb23

hehcht: přesně tohle se stalo letos na jednom revíru u nás. Na podzim vysadili na rybník kapry, v prúběhu dalšího týdne voda zamrzla. Rozmrzla až teď před 14ti dny. Na rybníku si není kam sednout kolik je tam bobkařů (všechno místní), denně jde z vody cca 40 ryb, těžká masařina.

reagovat
Neděle 9. března 2008 ve 3:36 ® hecht
hecht

No to taky byla jedna z věcí která se probírala. Kamarád se zeptal, proč se už u nás nepoužívá právo na hájení revíru po vysazení zpravidla to bývalo 7 – 14 dní.Jeden z argumentů od profíka z Vodňanské rybářské školy byl ten, že při podzimním vysazení může přijít už za 14 dní po té doba zámrazu a tudíž by to mohlo znemožnit lov do konce roku.No a po té co jsme teda dospěli k rozumnému kompromisu použít to alespoň po jarním vysazení začala ta skupina ,,moudrých šedin'' s polohlasnými komentáři typu.No a tak nám to vychytají Pražáci a jiní cizáci.Kua stejně by asi bylo nejlepší jim ty kapry při vysazování nandat rovnou do síťovek, protože by tak byla aspoň konečně pořádná návratnost z vysazeného množství ryb.

reagovat
Sobota 8. března 2008 ve 22:30 ® rapadek
rapadek

U nás je zrušení 50 ks ročně kompenzováno zavedením 10 ks měsíčně. Tím by se snad mělo zamezit odnášení více ryb např. v týdnu po vysazení. I to si myslím je ale pořád hodně. Já bych ten limit klidně ještě snížil. No a hlavně aby ho i všichni dodržovali.

reagovat
Sobota 8. března 2008 v 19:43 ® dam reakce na …
dam

souhlasím s tebou

reagovat
Sobota 8. března 2008 ve 14:38 ® regulus
regulus

hecht – osobně si myslím, že by to mělo být i míň než 50ks nebo nějaký kilogramy ryb ročně, bez ohledu na ušlechtilý, ale to je jedno. Tuším že někdy začátkem devadesátých let byl alespoň na JM limit 40 kaprů ročně. Celá akce dopadla celkem tragicky. Rybáři, kteří vzali kapra jednou za čas se tím vůbec nezabývali, bylo jim to jedno, protože se na toto číslo vůbec nedostali a masaři se s tím nes**li, nepsalo se, gumovalo se, přepisovalo se a výslednej efekt byl nula. Na základě této zkušenosti je na tom kus pravdy, z druhé strany bych to nerušil, je to jedna z možností, jak některý nežádoucí jedince v celku spolehlivě připravit o povolenku. To ovšem patrně není v zájmu kraje ani ČRS. -:)))

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1