Chytej.cz

Samosek II necteno

4.3.2008 | rgb23 | 8.250 zobrazení | 11 odpovědí

Téma už tady sice jednou bylo, ale otázka zněla jinak. Samosek je zakázaný způsob lovu, plně s tím souhlasím, protože upřené čekání na záběr je to, co mě na rybařině tak baví. Neumím si ale představit ten mechanismus pasti, na jakém principu to funguje. Nechci návod na sestavu, stačí obecné info.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 5. března 2008 v 8:04 ® 

ale je pravda že na některý situace by se to hodilo:D…např. velká bouřka a vy jen sedíte 50metrů v hospodě s dalekohledem u očí a čekáte až to přejde

reagovat
Středa 5. března 2008 ve 2:23 ® rgb23
rgb23

HaDe, asi to tu klidně blokni. Základní téma bylo zodpovězeno a je zbytečné, aby to dále provokovalo v aktuálních tématech:-)

reagovat
Středa 5. března 2008 v 1:17 ® rgb23 reakce na …
rgb23

to už není rybařina, to je spíš „utíkej pro rybu“

reagovat
Úterý 4. března 2008 ve 21:55 ® honza13 reakce na …

ti amici už fakt nevi co by roupama vymysleli…to je mazec

reagovat
Úterý 4. března 2008 v 19:35 ® dudu

Tady máte samosek na videu www.quicksetfishing.com

reagovat
Úterý 4. března 2008 v 15:50 ® MiK
MiK

Jako mladý jinoch jsem kdysi viděl u jednoho vykuka čihátko pod prutem, na drátku( něco jako dnešní swinger). Celé to bylo nějakým mechanismem připevněno k vidličce. Při záběru se čihátko uvolnilo a vlivem pružiny se vymrštilo směrem do boku a vzad směrem k navijáku. Tím se vypl silon a došlo k samozáseku. Hoši, kreslit neumím, tak jsem vám to popsal jako nějaká blondýna. Snad jste to s přispěním své fantazie pochopili. Je tomu už fak mnoho let nazáda. Tak nějak asi mysleli zákonodárci samosek. Aktivní pohyb proti směru záběru, nikolivěk zásek pouze hmotností zátěže, jako při lovu na vlas.

reagovat
Úterý 4. března 2008 v 10:47 ® modrak
modrak

Primárně se jedná o prut držený v napruženém stavu, přičemž k uvolnění zajišťovacího mechanizmu dojde vlivem tahu vlasce. Třeba nějak takto:

reagovat
foto/forum/2008/th-img3218.jpg
Úterý 4. března 2008 v 9:15 ® 

Někde jsem v televizi viděl reportáž o šikovném synkovi, který pro otce, (vozíčkáře),pos­tavil celé zařízení na principu „samoseku“…dokonce snad s tím vyhrál nějakou konstruktérskou soutěž. Nejsem si jistý, ale možná to bylo v „Receptáři“…Hle­dej, chceš-li… Nicméně, jde o způsob zakázaný, tak proč se po tom pídit. Nebo máš nějaké nekalé úmysly?

reagovat
Úterý 4. března 2008 v 8:04 ® Ig

Samosek je kovový mechanismus (viděl jsem ho kdysi jen na obrázku v reálu ne), který se jedním koncem zapíchne do země a do druhého se upevní konec prutu. Funguje jako jakási obrácená past na myši – je tam pružinový mechanismus a západka, při jejím uvolnění (při záberu) se prut vymrští z vodorovné polohy do svislé a tím zasekne rybu.

reagovat
Úterý 4. března 2008 v 1:59 ® rgb23 reakce na …
rgb23

To asi ano, já si ale pod tím původním systém představuji, že nastražím udici a jdu třeba na houby, při záběru se udice (obrazně) „vymrští“ a ryba je na háčku. Prostě princip záseku, ne zažrání.

reagovat
Úterý 4. března 2008 v 1:49 ® HaD
HaD

Asi Ti neposkytnu odpověť takovou, jakou čekáš a mimochodem, mě ten mechanizmus, tak jak je původně vnímán, taky zajímá, ale klasický samosek je třeba lov na boilie, některé způsoby muškařiny, přívlače, feederu, sumcařiny… v podstatě každá rybolovná technika tak lze provozovat…

reagovat