Chytej.cz

Kontrola rybářské stráže. necteno

29.2.2008 | Mila | 30.398 zobrazení | 69 odpovědí

Poslední roky mám pocit,že kontrol ryb.stráže je opravdu velice málo.Já sám jsem nebyl za 4roky kontrolován ani JEDNOU!!!. Chodim převážně na Labe v okolí Děčína a Ústí n. Labem,ale kontrola ryb.stráže mi ani v nejmenším nevadí protože ryb.řád je pro mne malá bible :) je mi to spíš líto. Jak funguje ryb.stráž ve Vašich regionech? A schválně kolik kontrol jste měli vy za poslední dobu?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 3. března 2008 v 17:35 ® b.gun reakce na …

Mila: Přesně, tak by to mělo vypadat. Osobně si také myslím, že samostatné kontroly v podání RS nejsou příliš šťastným řešením právě z důvodu osobní bezpečnosti. A jako vhodné řešení bych neviděl to, že RS budou chodit ve dvou, ale právě součinnost s PČR, případně MP.

Jen mne zaráží to kontrolování ze strany samotné MP. De facto se dá říct, že to vlastně její členy devalvuje na úroveň těch pytláků, neboť podobně jako oni porušují zákon …

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 17:23 ® Mila reakce na …

b.gun: ja ti rozumim. Chci jen říct že to co se tyká rybařského prava ma vyřešit RS a MP ma asistovat pro případ napadení,ohrožování ze strany rybáře nebo pytláka.

rybarmasar: Tak ja nevim podle mě nebuzerujou spíš se od nich i něco užitečnyho dozvíš ohledně vody,zarybnění,atd. Samozřejmě za predpokladu že maš vše v pořadku a nedelaš prasarny. Spíš je to dobrej pokec.

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 11:23 ® b.gun reakce na …

Robur: Ale MP skutečně nemá oprávnění k tomu, aby ti kontrolovala rybářké doklady. Pokud se tak standardně děje, tak se tímto postupem dopouští překračování svých pravomocí a je sama zralá na postih. Trochu jiná situace je v případě, že člen MP je zároveň členem RS. Ovšem dalo by se do jisté míry polemizovat o tom, jako co (MP, či RS) v dané chvíli vystupuje …

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 11:06 ® Robur
Robur

no ještě bych dodal 1/ Městská standardně kontrloluje lístky, rozhodně u mně častěji než RS 2/ pokud by byla pravda, že nemají pravomoc, tak to měli postoupit policii ČR.

Je dost těžké na někoho tlačit po telefonu.

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 11:05 ® pif
pif

rybarmasar:čo­veče,to by mě hodně zajímalo,jak špatně by to mohlo dopadnout…třeba,že by jsi dostal kopřivku,nebo jak si to myslel?

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 10:42 ® Salmo1 reakce na …

Zřizovatelem Mp i RS je obecní úřad.Součinnost těchto složek se více než předpokládá.Pokud to někde skřípe,problém bude asi někde jinde.

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 9:34 ® rybarmasar
rybarmasar

To že není vydět rs.to je pro mě jedině dobrá zpráva.Protože jestli by mě ješte někdo buzeroval na rybach,když si chci odpočinout.Tak bych to asi psychicky nevydržel a mohlo by to pro rs.špatně dopadnout.

reagovat
Pondělí 3. března 2008 ve 2:20 ® b.gun reakce na …

Mila: O PČR tu nebyla řeč, tam je to jiné. Šlo tu o to, že Robur uvedl svou zkušenost s tím, že volal MP a ti na jeho upozonění na možný přestupek na úseku rybářství reagovali velmi neochotně. Tak jsem upozorňoval na to, že tato neochota MP mohla pramenit z absence pravomocí MP ve vztahu k rybářům.

Jinak k dotazu. Nemyslím si, že by nedostatek kontrol byl problémem jen několika posledních let. Oficiálně lovím ryby 24 let, a když tak vzpomínám na dobu mého dětství, tak jsem o RS v té době nezavadil. V současné době to velmi závisí na konkrétním revíru. Pokud jdu na stoják v blízkosti silnice, tak poměrně často mám kontrolu od PČR, která jede kolem a vidí auto, tak se rovnou zastaví. Zajímavé je, že se tak děje především v prvních měsících roku, zhruba tak do dubna. Kontroly ze strany RS jsou na stojatých vodách spíše výjimkou, na některých jsem dokonce ještě v životě žádnou nepotkal. Co se týká situace na Labi, tak na Labi 4–5 jsem také ještě kontrolován nebyl. Jiné je to ovšem na Labi 6–7. Např. loni jsme tam s kolegou jezdili cca 2 měsíce a za tu dobu jsme byli oficiálně (tj. se zápisem do povolenky) kontrolováni „porybným“ asi 4×. Kromě toho jsme pak ještě několikrát viděli dotyčného projíždět nebo procházet kolem, ale kontrola již neproběhla. Jen jsme se pozdravili, nebo na nás z dálky mávnul na pozdrav – už nás znal a věděl, že máme vše v pořádku, tak asi nepovažoval za nutné nás znovu kontrolovat.

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 1:50 ® Mila reakce na …

Oprávnění rybářské stráže Rybářská stráž v rybářském revíru je oprávněna

a)
kontrolovat

1.
osoby lovící ryby nebo vodní organizmy, zda jsou k tomuto lovu oprávněné a zda provádí lov řádně a způsobem, který umožňuje tento zákon,

2.
osobám lovícím ryby nebo vodní organizmy rybářské nářadí, obsah rybářské loďky, nádrže nebo jiného zařízení užitého k uchování ryb a rybářské úlovky, z hlediska dodržení rybářského práva,

3.
osoby lovící ryby pomocí elektrického proudu, zda vlastní povolení příslušného rybářského orgánu k tomuto způsobu lovu, jakož i zda vlastní potřebné osvědčení prokazující jejich způsobilost k práci s elektrickým zařízením při lovu ryb a osvědčení dokladující bezpečnou použitelnost elektrického zařízení k lovu ryb,

4.
užívání jezů, stavidel, zdymadel, výpustí a jiných zařízení z hlediska dodržování právních předpisů a opatření na ochranu výkonu rybářského práva,

5.
způsob a rozsah užívání vod a jejich kvalitu;

b)
požadovat

1.
od osoby lovící ryby nebo vodní organizmy prokázání její totožnosti, předložení platného rybářského lístku a platné povolenky k lovu,

2.
od osoby důvodně podezřelé ze spáchání přestupku nebo trestného činu v bezprostřední blízkosti rybářského revíru předložení rybářského lístku, popřípadě povolenky k lovu nebo jiného dokladu opravňujícího osobu k lovu anebo dokladu o nabytí ryby nebo vodního organizmu,

3.
součinnost, popřípadě pomoc orgánů Policie České republiky, popřípadě obecní policie, nemůže-li zajistit vlastními silami a prostředky výkon funkce rybářské stráže;

c)
zadržet

1.
povolenku k lovu osobě, která se dopustila porušení povinnosti stanovené tímto zákonem, a tuto doručit nejpozději do 5 pracovních dnů tomu, kdo povolenku vydal,

2.
úlovek, rybářské nářadí nebo nástroj osobě, která tím spáchala přestupek nebo trestný čin, nebo z jehož spáchání je důvodně podezřelá;

d)
vstupovat na pozemky, stavby, jezy, rybí přechody a jiná zařízení v souvislosti s výkonem funkce rybářské stráže, a to v rozsahu nezbytně nutném, a užívat k tomu v nezbytné míře existující přístupové cesty;

e)
ukládat a vybírat pokutu v blokovém řízení za spáchání přestupku podle tohoto zákona a podle zákona o přestupcích.

§ 17 (1) Rybářská stráž je při výkonu své funkce povinna

a)
nosit služební odznak na viditelném místě,

b)
prokazovat se průkazem rybářské stráže,

c)
kontrolovat a dohlížet na dodržování povinností stanovených tímto zákonem,

d)
zjišťovat zdroje a příčiny znečištění vody v rybářském revíru,

e)
oznamovat neprodleně zjištěné závady a škody podle jejich povahy uživateli rybářského revíru a příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, který ji ustanovil, popřípadě orgánu příslušnému k ochraně přírody a krajiny15) nebo Policii České republiky.16)

(2) Rybářská stráž je povinna oznámit příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností všechny změny týkající se podmínek uvedených v § 14 odst. 2 písm. b) až e).

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 0:36 ® Mila reakce na …

§ 178a Pytláctví (1) Kdo neoprávněně loví zvěř nebo ryby, nebo ukryje, na sebe nebo jiného převede, nebo přechovává zvěř nebo ryby neoprávněně ulovené, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. (2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let a propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) v úmyslu opatřit sobě nebo jinému majetkový prospěch, b) zvlášť zavrženíhodným způsobem, c) hromadně účinným způsobem, nebo d) jako člen organizované skupiny. Stejně bude pachatel potrestán, byl-li v posledních třech letech odsouzen pro čin uvedený v odstavci 1

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 0:34 ® Mila reakce na …

cs.wikipedia.org

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 0:30 ® Mila reakce na …

b.gun: MP možna ne,ale státní a říční policie ČR ano. Mají za povinnost prověřit nejde-li o pytláctví.

reagovat
Pondělí 3. března 2008 v 0:23 ® Mila reakce na …

Kontrola RS ve spolupraci s MP řeší vše. Zaleží jen na ochotě MÚ. U registrovaných rybářů zjistit totožnost,poté řešit na MO,odebrat povolenku za hrubé porušení ryb.řádu, odebrat ryb.lístek,ktery vydává stejně MÚ,uložit citelnou pokutu od MP. U neregistrovaných je to pytláctví na což mame zakony.Toto je můj názor. Hrubé porušení ryb.řádu = příjezd autem až k vodě tam kde to není povoleno tzn. mimo silnici,obecní nebo polní cestu. Ponechání většího množství ryb než je povoleno. Nedodržení míry ryb podle ryb.řádu. Lov ušlechtilých ryb zakázaným způsobem v době hájení(dravci,ce­loročně hájené druhy,atd.) Možná je to nereálné ja nevim asi jak kde. CO ????????

reagovat
Neděle 2. března 2008 ve 21:07 ® Mary reakce na …
Mary

b.gun: a to nejenom na úseku rybářství, ale i ve městě. Zrovna v sobotu jsem byla na jednom srazu ve Stříbře. večer jsem se prošla po náměstí a docela rychle jsem tam odsud mazala, protože se tam povalujou po lavičkách nebo postavající v šeru, takový jedinci a nepoznáš, jestli je to cikán nebo vietnamec, normálního člověka jsem tam večer nepotkala. Tak mi říkal, stříbrský zastupitel, že slušně cikánovi řekl, že nemůže jezdit na kole po chodníku, řekl mu to 3X a cikán na něj co chceš atd. Zavolal městskou policii, bohužel, také nezmohla nic, kolo prý mu sebrat nemůže. Tím chci říci, že máš pravdu, že nemají žádnou pravomoc.

vagi: Ohledně Stříbrských, říkal mi to Stříbrský hospodář, tak snad Stříbrský.

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 19:20 ® b.gun reakce na …

Robur: Problém bude možná v tom, že MP nemá žádnou pravomoc na úseku rybářství. Mohou dotyčnou osobu tak maximálně požádat o prokázání totožnosti (tj. o předložení občanského průkazu), ale to je tak všechno …

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 19:16 ® LojzaRybka reakce na …
LojzaRybka

Mary>já mám s policajtama dost dobrý skušenosti,vždy když byl problem kterej jsem nemohl u vody vyřešit sám,tak mě byli ochotný pomoct,proně je to většinou případ kterej je jednoduchý vyřešit,mám číslo přímo na služebnu Žatce a volám rovnou tam

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 18:27 ® vagi
vagi

Mary: Už skoro měsíc je tam o jednoho Rusáka pytláka míň. Neuměl plavat mezi krama. :-) Ty policajti byli Stříbrský nebo Touškovský?

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 18:20 ® Robur
Robur

hraji mezi řečí, jak donutit poldy, aby zakročili, tak dva roky zpět jsem volal měšťáky a řekli, že tomu nerozumí a byli děsně neochotní. Nevím, jak to nakonec dopadlo, páč jsem volal až z domu, byl jsem bez mobilu na rybách.

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 18:16 ® Mary reakce na …
Mary

hraji: Musím oponovat ohledně policie. Toto jsem rozebírala se Stříbrským hospodářem, když měli problém s Rusákama na hracholuskách, tak chtěl s sebou policii, bohužel náčelník policie mu sdělil, že to nemají v rozpise, že si to musí nahlásit dopředu. Ale Rusáci a pytláci se přece nenaplánují.

A těch 90,–- já bych nenajezdila žádné km, protože to mám za barákem. Bohužel bych skutečně RS dělat nešla. Kolega člen výboru, který nemá odznak si dovolil jednou jít na rybáře, kteří porušili čas, takže to bylo už 24.30hod. Šel na ně a dostalo se mu odpovědi co chce, jestli chce hodit do vody. Sklopil a šel. A stím bonzováním máš úplnou pravdu, taky si netroufnu říci jméno. Protože dotyčný bydlí nedaleko mne a navíc ví, že mi to řekl. Vžyť chodím taky na ryby a někdy až do tmy. To už potom není sranda. Já bych to viděla, že ty kontroly by byly účinný rovnou od policajtů.

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 16:44 ® toledo reakce na …

Súhlasím úplne s hraji. Hneď volať ryb. stráž a nech prídu s policajtmi, aby chytili zloduchov ešte na mieste alebo na odchode. Nie je to udavačstvo. Veď kradnú aj z môjho, tak aké ohľady. A treba aj svedčiť ak to bude potrebné. Inak tu svoloč nevykynožíš.

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 16:31 ® Cottus reakce na …

Ryba v revíru = res nulius…(navíc revír většinou nepatří MO)..tedy nikoli majetek MO. Snad právě proto je těžké chránit „ničí“ majetek. RS jsem více než 10let. Právní vymahatelnost = 0. Jsou to také jen řeči( tentokrát z jiné strany) …a také pouze k zastření skutečnosti.

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 10:42 ® hraji
hraji

A ještě jednu reakci si neodpustím. MO hospodaří s penězi svých členů. Tedy ryby vysazené do revíru MO jsou jejich. Pokud člen vidí u vody zjevné porušování předpisů a nemá dost odvahy na to, aby se ozval sám, měl by zavolat buď Policii ČR nebo rybářskou stráž, zdůrazňuji ihned. Takové ty řeči: " před 14 dny jste tu měli být, to tady dva z vedlejší vesnice brali každý 8 kaprů, ne jména vám říct nemůžu, oni by se zlobili", jsou slušně řečeno na p..u. Pokud někdo bude namítat něco o bonzování a podobnou krávovinu, dovolím si upozornit na fakt, že když někdo krade na našem, soukromém, není to žádné bonzování a Policie se volá hned. Tak proč si nechránit vlastní majetek, o který pečuje MO (ryby v revíru).

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 10:37 ® hraji
hraji

Mary: a co ti brání? Dej se do toho, zjisti, kde by tě jako RS chtěli, kolik ti zaplatí, slož zkoušky, nechej si vystavit od doktora potvrzení, že jsi schopná funkci RS vykonávat a můžeš začít. Mohu tě ubezpečit, že za těch 90,–Kč bych to na plný úvazek dělat nešel, a jsem RS už dost dlouho.

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 1:16 ® rgb23
rgb23

U nás to funguje jinak. RS jen tak nikam nechodí. Pokud ale bobkař s pěti kapry ve vezírku uvidí nového kluka u vody, poptá se na něj večer v hospodě. Když ho nikdo podle popisu nezná, při dalším setkání u vody zavolá rs aby ho preventivně zjebala, nebo jen zjistili kdo to je a odkud.

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 1:11 ® rgb23
rgb23

Rybářská stráž… co to je? dodnes jsem nic takového nepotkal.

reagovat
Neděle 2. března 2008 v 0:19 ® Mary reakce na …
Mary

U nás kontrola není vůbec. RS mají odznak většinou členové výboru, a dokonce jsem zjistila, že vloni chytali lidi bez povolenky, zaplatí si jen členství. Dokonce mi řekl, na co by si bral povolenku, když tam se může všechno. takže rybář který si nepočkal na zápisek, měl povolenku? a nebo byl ý již na odchodu domu.

hraji: za hodinu pochůzky 90,–-Kč ? V tom případě jdu klidně na celý úvazek. Také jsme přemýšleli o odměně.

reagovat
Sobota 1. března 2008 ve 22:16 ® rapadek
rapadek

Tak já už letos mám první kontrolu za sebou. Porybný jel na kole kolem rybníka, byl už z dálky vidět a průběžně kontroloval ostatní. Než se dostal až ke mně uteklo asi 10 min. Když ho viděl i rybář co seděl vedle mě, najednou sbalil rychle teleskopy, vidličky do batohu a rychle do auta. Ani si nepočkal na ten zápisek do řádku v sumáři. :-)

reagovat
Sobota 1. března 2008 ve 20:12 ® bubu
bubu

Lojza: mohu jen tiše závidět. Jednu krajskou taky dostaneme,to ano,ale na benzín,nebo nějaký oblečení? Pak se není čemu divit,že kontrola není tak častá,jak,by si to situace na revírech vyžadovala. Konkrétně naše MO má 5O km P vody. Při kontrole těchto dvou revírů pouze jednou týdně najezdím 6O km. Vynásobím 2,5O a dostanu 15O na týden. (vidíš,že amortizaci nepočítám) Kráte 3O týdnů a jsem na 4 5OO kč. Další je MP revíry a to udělá tak bratru 1 5OO,neb nejsou tak daleko. Kolik sem v mínusu? Nějakej návrh jsem na schůzce členů RS dal na stůl,jenže naše MO je malá (5OO členů)a na to nejsou prašule. Možete mně pranýřovat,ale je jiná doba a akce „Z“ už jsou taky minulostí.

reagovat
Sobota 1. března 2008 ve 20:01 ® hraji
hraji

Zkuste navrhnout ve své MO, aby měla RS za tu práci, protože to je práce, chodit nebo jezdit vlastním autem kolem vody v době, kdy ostatní užívají volna, víc než jen tu povolenku zdarma (a to ji nemají zdaleka všichni). Co takhle říct, že za hodinu pochůzky kolem revíru jim zaplatíme 90,–Kč hrubého. To je docela fér plat. Ne?

reagovat
Sobota 1. března 2008 v 18:14 ® Mila

Nedávno jsem četl příspěvek ve starším vydání rybářských novin,jak si hlídají své vodní hospodářství na Britských ostrovech. Taky tam mají jedny z nejlepších vod v Evropě. A špatné zkušenosti s „rybáři“ z východu.

reagovat