Vyhledávání
Navíjení vlasce
21.2.2008 | Klon | 11.153 zobrazení | 41 odpovědí
Ahoj lidičky.Dnešní doba nám všem nabízí pohodlný nákup po internetů a to i vlasců…Zajímalo by mě jak si je pak doma navíjíte na naviják…V obchodě Vám to navinou,ale doma už je to složitější.Zajímalo by mě jestli to děláte ručně a jakým způsobem,nebo jste si udělali nějaký zlepšováky či jestli jste si koupily nějakou mašinku na to…Přemýšlím totiž o výrobě takovéto mašinky a rady se mi hodí.Děkuji všem a snad mě nebudete házet do témat jako zbytečné :-)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 19. února 2009 v 19:24 ® kaco
-
Naviják daj na udicu, vlasec prevleč cez očká a špulku so silonom hoď do vody, ( vedra s vodou )a navíjaj, odpor vody ti našponuje vlasec a bude to v pohode. Už niekoľko rokov to takto funguje a skvele.
reagovat - Neděle 24. února 2008 v 11:27 ® Klon
-
tak ten prográmek je tady chytej.cz a jmenuje se to " Výpočet podkladního vlasce "
reagovat - Sobota 23. února 2008 ve 21:47 ®
- reagovat
- Sobota 23. února 2008 ve 21:44 ® reakce na …
-
už sem to taky našel …je to úplně na první stránce …musíš dát nejstarší..a je to nějaký ten 5–6 prográmek
reagovat - Sobota 23. února 2008 ve 21:29 ® Hony reakce na …
-
Klon – Můžeš prozradit kde, jsem totálně tupý
reagovat - Sobota 23. února 2008 v 15:42 ® Klon
-
Kdo hledá,najde.Už jsem to našel.Dobrý prográmek..
reagovat - Sobota 23. února 2008 v 15:22 ® Klon reakce na …
-
kde to najdu???Hledám a nic…
reagovat - Sobota 23. února 2008 v 15:16 ® cormaxx
-
je to ze souboru co se tady dá stáhnout
reagovat - Sobota 23. února 2008 v 15:10 ® Klon
-
cormaxx. Děkuji.Můžeš mi vysvětlit jak si to spočítal???Čekal jsem hrubý odhad,ale tvoje cifra vypadá jako by to vycházelo z nějakého počtu..Díky
reagovat - Sobota 23. února 2008 v 15:06 ® cormaxx reakce na …
-
0,30–720m 0,32–635m
reagovat - Sobota 23. února 2008 ve 14:33 ® Klon
-
Kapacita cívky (10007): 0,50mm/260m; 0,55mm/215m; 0,60mm/180m
reagovat - Sobota 23. února 2008 ve 13:45 ® regulus reakce na …
-
Klon – zkus sem hodit to co je napsaný na cívce
reagovat - Sobota 23. února 2008 ve 13:09 ® Klon
-
Nevíte prosím kolik se vejde vlasce na na cívku 10007 od navijáku Tica Abyss TF??? Jsou tam napsaný jen větší průměry vlasce.Já potřebuju vědět kolik se tam vejde 0,30 nebo 0,32.Nebo aspoň přibližný odhad,jestli to někdo spočítá…Dikec.
reagovat - Pátek 22. února 2008 v 16:45 ® Klon
-
jasný o nic nejde
reagovat - Pátek 22. února 2008 v 16:10 ® regulus reakce na …
-
Klon – v poho, jen malá poznámka k rybářskému polobohu jménem Shimano, asi tak 10 let jsem po velice špatných zkušenostech s na tu dobu docela drahými navijáky od této firmy docela pevně přesvědčen, že mi tato značka nesmí do baráku, z toho důvodu na toto téma ani nediskutuji. Toto jsem psal jen jako reakci na to tvoje „EE“, dál se k tomu vyjadřovat nehodlám, kdysi jsem to tu psal, najdi si to.
reagovat - Pátek 22. února 2008 v 15:46 ® Klon reakce na …
-
regulus: Chápu jak to myslíš,ale není to asi až tak pravda.Měl jsem doma starý vlasec něco přes 200metrů,tak mi to nedalo a vyzkoušel jsem to.Mám navijáky Tica Abyss TF 8007,Shimano Ultegra XTA 12000 a nakonec Okuma Epix EB 60.Zkusil jsem namotat na Ticu 100 metrů a na Shimano 100 metrů…Výsledek??? Tica to měla lépe namotáno…Sice tam není tolik vlasce kolik má,ale aby shimano byl shit??? To EE.Jinak asi máte pravdu,bude lepší si to namotat doma,ale stejnak by se na to hodila nějaká pomůcka…Si vem 6 navijáků a 2 na vláčku.Vlasec měním 2× za sezonu…To je makačka…Proto jsem založil toto téma
reagovat - Pátek 22. února 2008 v 15:15 ® regulus reakce na …
-
Klon – sorry, ale co u tohoto navijáku řešíš, vleze se tam pár metrů, navinutý to máš za chvilku, no a pokud se týká toho jak píšeš, tak pokud to ten naviják nenamotá od kraje ke kraji, tak je s odpuštěním na p***.
reagovat - Pátek 22. února 2008 v 15:07 ® Klon
-
Myslel jsem tyto kraje neboli hrany.Strojově se to navine až k nim a přes naviják prý ne.Já fakt ted nevím,nechával jsem si je několik let namotávat strojově,tak nevím jak to navine naviják…
reagovat - Pátek 22. února 2008 ve 14:59 ® Klon reakce na …
-
nemyslel jsem to jako na množství vlasce,ale jako že se vlasec dostane od kraje ke kraji nebo od předu do zadu…Nevím jak bych jinak vysvětlil.Tamto vím,že strojově navinutého vlasce se tam vejde víc a pak je to k nasrání.Proto jsem si je nechal navíjet míň…
reagovat - Pátek 22. února 2008 v 11:46 ® kostnak reakce na …
-
klon, uz to tu pisal niekto, co sa stane: po prvom nahodeni sa ti tam uz ten vlasec nezmesti. kazdy navijak ma do urcitej miery krizove navijanie. znizuje to kapacitu , ale zabranuje to zarezavaniu vlasca, cize to predlzuje hody. asi sme to uz mnohi zazili, ze sme si v predajni nechali navinut plnu cievku drahej snury a pri vode sme z nej po prvom hode 20m vyhadzovali. bohuzial, zaplatena skusenost je najlepsi ucitel.
reagovat - Pátek 22. února 2008 v 10:13 ® Klon
-
Tak švagr mi říkal,že by to šlo udělat následovně…Vzít vrtačku a upnout do ní cívku navijáku.nastavit na otáčky jaký chceme a začít navíjet.Navíjí se to stejně jako v prodejně,jen s tím rozdílem,že můžeme navíjet pomaleji,takže vlasec nebude tak utažený.Další věc je,že si vlasec navineme až do krajů cívky,což prý normálně nejde…Co vy na to???
reagovat - Pátek 22. února 2008 v 10:02 ® rarach
-
Zlatá muškařina, maximálně mám drobný problém, když se mi do kapsy s vlasci vyklepe cigáro.
reagovat - Čtvrtek 21. února 2008 ve 21:58 ® cormaxx
-
Já ho před navíjením na cívku dávám tak na 1–2 hoďky do vlažný vody do kyblíku.Silnější vlasce klidně přes noc.Vlasec je pak vláčnější a mekčí,takže se lépe rovná na cívku.Pak jedu stejně jako mckvak8 s tim že vlasec držim přes vlhkej kapesník.
reagovat - Čtvrtek 21. února 2008 v 19:05 ® regulus
-
kostnak – pokud je to tam vyloženě napsaný, tak asi jo, nesetkal jsem se s tím.
b.gun – vím, že jsi to jen odněkud zkopíroval, osobně tomu ale nevěřím ani omylem, dlouhodobý působení různých vlivů, to ano, ale to co tam píšou o nasáknutí vody a poškození vnitřní vrstvy mi vzhledem k materiálům, z jakýho jsou vlasce vyráběný připadne jako těžký tahání za fusekli. Podle těchto pokynů, by jsi měl když přijdeš domů, hodit cívku z navijáku do kýble s vodou a strčit do chladné, tmavé místnosti, protože vlascům nejvíc škodí mimo jiné světlo, teplo a sucho. Dost by mě zajímal názor nějakýho odborníka, myslím tím někoho, kdo má perfektní přehled o vlastnostech těchto materiálů.
For All Ano někdo vlasce namáčí, to chápu, nechápu to namočení přes noc. Já ho nenamáčím, ale navíjím ho přes vlhkou hadru, nikoliv proto, aby se namočil, ale proto, že se tím vypíná (mechanicky, nikoliv tím vlhkem), cívky navlíknu na nějakou tyčku, aby se z nich vlasec odvíjel.
reagovat - Čtvrtek 21. února 2008 v 18:15 ® skwor
-
sus1: Aha, tak to sorry.
reagovat - Čtvrtek 21. února 2008 v 17:56 ® Kouba
-
jj ja to taky hodim do vody a navijim je to dobry a dobre navity:)
reagovat - Čtvrtek 21. února 2008 v 17:53 ® kostnak reakce na …
-
osobne navijam tak, ze cievku s vlascom hodim do kybla svlaznou JARovou vodou a navijam cez handricku. nenechavam to sice cez noc, ale chvilu to tam necham. hlavne koli tomu, aby sa vlasec odmastil a lepsie sa potapal. ale uplne najcastejsie navijam na poslednu chvilu priamo pri vode tak, ze cievku s vlascom hodim do vody.
reagovat - Čtvrtek 21. února 2008 v 17:47 ® kostnak
-
regulus: niektori vyrobcovia vlascov naopak kazu navijat tak, ze vlasec sa ma „smekat“ z cievky. napr. DAM robi cievky z jednej strany 8-uholnikove, aby si to smekal z tej spravnej strany. ma to dokonca hrdy nazov OCTA-spool a navin z takejto cievky by mal byt twist-free.:) ale aj u nejakeho vlasca z cabelasu som sa uz stretol s tym, ze pri navijani na multiplikator sa ma navijat priamo (t.j. cievka s vlascom napr. na ceruzke) a pri navijani klasickeho navijaku sa ma „smekat“ cez okraj cievky.
reagovat - Čtvrtek 21. února 2008 v 17:42 ® sus1
-
skwor:Maslel jsem jen to navíjení.
reagovat - Čtvrtek 21. února 2008 v 17:33 ® b.gun
-
Překopíruju sem jeden příspěvek s možným vysvětlením ze sousedního serveru …
LRU – ® Čt 14.2.2008 22:19:45 Namáčení vlasce.
Každý rabář při koupi vlasce dává přednost kvalitě. Mimo tloušťky i klade důraz i na nosnost.Vlasce se testují na trhacím zařízení/pevnost v tahu /.Převážná většina výrobců uvádí na etiketě test v tahu za sucha.Proto údaj je vyšší než v skutečnosti vlákno udrží po namočení do vody.Na to aby jsme měli představu o vlastnosti vlasce je třeba odpočítat 20% na uzel/, protože nenahazujeme vlasec do vody bez uzlu/ a dalších 20% na 24 hodinové namočení ve vodě. Při natáčení vlasce na cívku je vhodné , pokud se v návodě neuvádí jinak postupovat tak že dostatečne mokrou houbou, kterou pevným stiskem napínáme vlasec a to po celé délce natáčeného vlasce.Rovnoměrným namočením počas natáčení docílíme aby rovnoměrné vysušení a zmrštění vlákna bylo po celé délce vlasce. Důvod namáčení: Molekulárné dírky ve vlákne nasají vodu a tím uvolní pružnost a roztažnost vlákna. Co se stane při natáčení za sucha. Vlákno se dostatečně nenatáhne .Po nahodení se vrchní vrstva namočí a po vysušení na cívce se vrchní vrstva zmrští a poškodí spodní vrstvu.Tím se stává vlasec nevhodný k lovu . Co nejvíc škodí vlasci: světlo, teplo, sucho, špatné natáčení a poškozené očka.
reagovat