Chytej.cz

Feeder - jak neuthnout rybu na tenkém vlasci necteno

13.2.2008 | rgb23 | 10.844 zobrazení | 66 odpovědí

Jak nastavujete brzdu navijáku s ohledem na sílu koncového silonu. Zatím nejvíce záběrů mám při koncovém vlasci 0,08 mm/1kg v kombinaci s kmenovou firelineou 0,06 kg/4,5kg. Vlasec při použití bezuzlové spojky reálně vydrží odpor 0,8kg, v uzlu asi tak 0,6kg. Pokud tedy chci mít jistotu sice dlouhého, ale „bezpečného“ zdolávání, musím nastavit odpor brzdy na cca 0,5kg. Jakým způsobem tedy odhadujete x určujete odpor brzdy navijáku? U přívlače to mám v oku a rukách, je to ale taky úplně jiná váhová/odporová kategorie. Tady zatím vymejšlím jak sestavu dostat do rovnováhy.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 19. ledna 2009 v 17:53 ® Michal/
Michal/

ostatní si řešte jinde ;-)

K tématu< Já standartně používám vlasce 0.10 a teď i víc 0,8 a ještě se mi nestalo, že bych to urval. Na tyhle tenký návazce používám průběžnou montáž, takže ryba se neopře o krmítko. Pak tam dám tak 15–20cm feederové gumy a jde to samo. Brzdu mám samozdřejmě seřízenou na samou hranici citlivosti a volné cívky. Ale tam ani není velká šance to urvat, i ta 0,10 v tahu něco vydrží.

reagovat
Pondělí 19. ledna 2009 ve 14:13 ® Piranha reakce na …
Piranha

kam!kaze, clovece ty ses rypák jako svině.Tebe bych chtel nekdy potkat na rybach.Proc ses takovej neprijemnej a zlej.Jestli mas nejaky komplex z tve neuspesne rybariny, tak se jdi nekam lecit. Nechapu te.Pokud ses nespokojenej s chytej.cz, jak jsi psal na tvem foru, tak jdi jinam a nevyvolavej tu incidenty.

reagovat
Pondělí 19. ledna 2009 v 11:58 ® HaD reakce na …
HaD

kam!kaze: já jen žasnu. Napřed založíš provokační fórum a pak reaguješ takhle stupidně. Ještě chvíli vydržím, ale dlouho to nebude!

reagovat
Neděle 18. ledna 2009 ve 22:09 ® Pumpik

Kamikaze si přečti o čem se t píše a ne když se někdo ptá jak seřídit brzdu tak ty mu odepíšeš ''Puužívej brzdu na navijáku třeba to pomůže'' tak to je asi hodně stebou špatný co?

reagovat
Neděle 18. ledna 2009 ve 3:59 ® kam!kaze
kam!kaze

rgb23:No a jak zjistím,pokud sem rok nepřijdu že reaguješ na mne.Co chytráčku?

reagovat
Neděle 18. ledna 2009 ve 2:32 ® rgb23 reakce na …
rgb23

kam!kaze: vynechám-li fakt, že reaguješ na rok steré téma:-) tak otázka zněla právě jak seřídit onu brzdu, nikoliv jestli ji vůbec používat:)))

reagovat
Neděle 18. ledna 2009 v 1:38 ® kam!kaze
kam!kaze

Používej brzdu na navijáku.třeba to pomůže :-)) )

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 20:13 ® Kubah

Já osobně používám na heavy a medium 0,18 kmen a 0,16 návazec, na picker mám 0,14 kmen a 0,12 návazec..

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 20:10 ® 

já chytám na 0.16 kmen a 0.123 návazec,při­dávám i gumu.Myslim si že jsem vybral dobře.Sedí to celkem fajn

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 v 15:59 ® HaD
HaD

Osobně bych takto po zkušenostech získaných při natáčení feederu II. již nechytal. Alespoň ne tam, kde hrozí „riziko“ větší ryby. Utrhnout ji pak s takto brutální kombinací není vůbec žádný problém. Raději bych volil jako kmen vlasec např. 0,14 mm. Záběrů mít méně nebudeš a průtažnost vlasce Ti umožní zdolat i větší rybu. Pletenka je spolu s 0,08 sebevražda. Měl jsem tu čest si to vyzkoušet na parmách (pletenka na 5 kg s návazcem z vlasce 0,14 mm).

reagovat
Pátek 16. ledna 2009 ve 14:18 ® standas
standas

rgb23:ono je to taky o prutě, na hevy dávat 0,10 asi nepude, Mám objednanej proutek(sice na plavanou) a ten má doporučenej vlasec 008mm,to samí platí i u feedru.

reagovat
Čtvrtek 15. ledna 2009 ve 22:54 ® Ciffik
Ciffik

nekdo to tu uz myslim psal…podle me je nejlepsi navazat sestavu chytit to o vetev a zkouset co to snese…vetsina lidi byse mozna divila co snese takova 14…k jejimu pretrhnuti pri zdolavani je treba sakra sily…budes dotahovat brzdu tak dlouho dokud vlasec nerupne a pak trochu povolis a je to…sam si do nedavna myslel ze to mam v oku ale pak prisla vetsi fishka a nestacil jsem se divit…

reagovat
Čtvrtek 15. ledna 2009 ve 21:33 ® lubo OV
lubo OV

Věř nebo nevěř, já brzdu nastavuju odhadem. A to cíleně chytám kapry 40–55 cm. Nahodím, jen tak od ruky nastavím brzdu a chytám. Bez trhání. Nemyslím to nijak zle, ale patrně na to jdeš moc vědecky. Často je lépe řídit se citem a odhadem. Jak sám píšeš – mít to v oku a v rukách.

reagovat
Čtvrtek 15. ledna 2009 ve 14:56 ® gadasnik

Kua tady padaj samý technický názvy,až mi to hlava nebere.Fídrařím asi pátým rokem,prut jsem si kupoval stylem,že jsem bral jeden po druhým do ruky a kterej mi padl,ten jsem si vzal.Ale jestli je to nějakej ten hevy či co,to nevím.S fídrem chodím jenom na kapry cirka 40++,nej 82.Už roky používám silony 0,16 a na konci přes obratlík pletýnku tuším na 7 kilo,nejsem si jistej.Pletýnku jsem začal používat z důvodu,že na dně je docela dost neřádstva a mušliček.Brzdu opravdu před chytáním štelnu od pasu a pak jak psal had,používám prst na cívce.Nejsem v tomhle profík,ale chytám tak,jak mi to pasuje.

reagovat
Čtvrtek 15. ledna 2009 ve 13:56 ® MiPo
MiPo

Doporučoval bych při použivání šňůry fireline v kombinaci se slabým vlascem vložení feederové gumy

reagovat
foto/forum/2009/th-img6897.jpg
Čtvrtek 15. ledna 2009 v 10:18 ® drobcek

Mal som podobný problém. Ja už druhý (vlastne už budem tretí) rok používam naviják Tica Dynabreak so špeciálnou páčkovou brzdou. Zatlačením páčky smerom dolu sa zapína blokovanie spätného chodu. Akonáhle má ryba výpad potiahnutím páčky smerom k prútu sa vypína spätný chod a stačí pustiť klučku od navijáku. V spätnom chode je zabudovaná špeciálna magnetická brzda, ktorá priťahovaním páčky k prútu sa zosiluje a naopak púšťaním páčky sa uvoľňuje. Treba sa s tým naučiť trochu chytať ale po jednej rybačke to už bolo OK..... Max spokojnosť, možnosť neuveriteľne rýchlo reagovať na výpad ryby ale aj naopak ak sa blíži k prekážke viem ju stopnúť.....

reagovat
Středa 14. ledna 2009 v 19:37 ® gomz
gomz

rgb23:nastav brzdu tak, ze pri potazeni(silon nebo snura)budes mit moznost opravdu tahat z civky(tahej pred spickou prutu v uhlu cca 90st vuci prutu).pokud ne tak povol a bude to O.K.pokud budes mit pocit, ze to neni supr tak povol jeste o „skok“ na brzde.snad ti pomuze moje rada nerada, ale je to muj nazor a vetsinu ryb mi to utrhlo „pod nohama“.

reagovat
Středa 14. ledna 2009 v 19:28 ® albin
albin

No já v zimě chytám na 0.16 kmen a 0.10 návazec.Loni v únoru šli pod přehradou kapři tak do 50 a žádnýho sem ani v tom proudu neurval a to se někerý nechali vodit i 15 min.Mám seštelováno tak akorát,aby ryba po záseku mohla poodjet a pak dotahuju.Levo ruku mám neustále připravenou šáhnout po brzdě a myslím,že to určitě poznáš hned jakou taháš rybu a stihneš povolit když bere roha.Možná sem to napsal dost krkolomě,ale já to tak dělám a cítim.

reagovat
Středa 14. ledna 2009 v 15:57 ® Pumpik

no tak já bych to vyřešil nějakym navijákem co ma bajt a ještě bych navázal gumu

reagovat
Pátek 15. února 2008 v 16:20 ® osprey
osprey

Já na 0,08mm návazce v zimě běžně chytám, takže pár postřehů.

1. U takto slabého návazce raději používám monofilní kmen.
  2. Je-li tam prvek snižující pružení celé sestavy (u mě, když dám těžší zátěž, o kterou se ryba může opřít, u tebe kmen z pletenky), preferuji delší návazce s gumou a průběžnou zátěž.
  3. používám prut s měkkou akcí.
  4. Nastavení brzdy nepočítám, prostě mi to někdo podrží nebo to někde zaháknu a zkusím, co to snese.
  5. Na zásek nemám brzdu seřízenou na maximum, většina zimních úlovků je spíš malých, velká ryba zas může mít relativně ostrý start, takže dotahuju až během boje.
  6. Osmička jde rychle do kytek (sama o sobě, natož třeba při kontaktu s kameny), takže to, co jsem si dovolil s novým návazcem, si po hodině lovu a několika zdolaných rybách už většinou dovolit nemůžu. Vyplatí se převazovat.
  7. Dlouhé zdolávání ryby v zimě mi nepřipadá moc fér, na spoustu druhů radši dám 0,10 – 0,12 mm, s tím se zdolává v daleko rozumnějších časech. O pár záběrů míň? Právě proto v životě nebudu závodník. Ale když to jinak nejde, tak to je jiná.

8)Nemusíš to brát jako nějaké dogma – jsou to jen moje dojmy a pocity, nic víc.

reagovat
Pátek 15. února 2008 ve 14:48 @ ???

To rgb:No pokud máš na kmeni pletenku a na návazci 0,08 a chceš seřídit brzdu tak, aby jsi netrhal, tak to by jsi musel nejdřív namotat 0,08 jako kmen, aby jsi viděl, co si s brzdou můžeš dovolit. Pak trochu ještě povolíš a máš to nastavený.

reagovat
Pátek 15. února 2008 ve 14:17 ® MiK
MiK

Nedá mi to. Kdyby nebyl rozdíl mezi 0,10 a 0,14, nemusela ba se desítka vyrábět. Všichni by jsme chytali na čtrnáctku a byl by pokoj! Rozdíl je obrovský!!! Někdy na 0,11 mám záběry nečitelné, jen samé poškubávání. Přezbrojím na 0,09 a hle ! Záběry jsou poctivé, čitelné a sekatelné. A to je rozdíl jen 0,02 mm. Piskot sorry ale „nejdu pod 0,14mm“, zajímalo by mě, co vtéto chladné vodě chytíš. Já mám 0,14 teď jako kmen.
K původnímu dotazu. Nastavím brzdu radši jemněji, dotáhnout bojovku už je pak dílem okamžiku. Radši ať brzda proklouzne i při záseku, než potom čumět na narovnaný prut.

reagovat
Čtvrtek 14. února 2008 v 19:13 ® Prichy
Prichy

rgb: tomu rikam extremismus…ty uz nevis, jak si ten feeder zkomplikovat.

0,14 a 0,10 je uz markantni rozdil, kdyz to porovnam v plavane na odhoz.....zvlaste lov na propad atd. Verim, ze to je rozdil i u feederu.

reagovat
Čtvrtek 14. února 2008 v 16:24 ® breca reakce na …

Trochu mi to trvalo, než jsem na začátku všechno odladil. Používám stejné tloušťky vlasců, co píše regulus. Laboroval jsem s brzdou tak dlouho, až jsem došel k závěru, že po nahození a záseku naprázdno musí odpor vody oproti návazci brzdu sám prosmýknout. Nastavení je v podstatě standardní, vlivy proudu eliminuji pouze tvrdostí špičky. Už se to tu řešilo myslím několikrát, ale většina feedrařů preferuje monofil oproti pletence. A soustava 4,5 kg x 0,8 kg je myslím dost brutální, vezmeme-li v úvahu nulovou elasticitu pletenky.

reagovat
Čtvrtek 14. února 2008 ve 14:21 ® regulus
regulus

Taky přidám vůj skromný názor, na plavačku i feeder běžně používám vlasce v rozsahu 0,12 – 0,18 mm, většinou podle lokality a ročního období (v zimě kapinku ztenčuju, ale vyzkoušené zdůvodnění k tomu nemám. Pletenku na tento způsob lovu nepoužívám, nemám ji moc v oblibě (možná jsu konzerva -:))) ). Vlasec 0,10 mm používám pouze na lov nástražních rybiček. Vlasec 0,12 – 0,14 mm považuji za dostatečně tenký, jít s průměrem ještě níže dle mého názoru nemá smysl, četnost záběrů to neovlivní, naopak přibudou starosti s neustálým převazováním.

K otázce, brzdu nastavuji dalo by se říct od oka, zatažením za vlasec, cítím jak moc se silon napíná, prostě brzda musí při zatažení proklouznout, aniž by se vlasec urval. Když tam mám forpas, obvykle o 0,02mm tenší, tak ji od oka trošinku víc povolím.

reagovat
Čtvrtek 14. února 2008 v 11:33 ® HaD reakce na …
HaD

piskot: taky jsem měl tohle řešení na jazyku – mít povolenou brzdu hodně a přiržďovat prstem jak při záseku, tak při zdolávání

reagovat
Čtvrtek 14. února 2008 v 11:23 ® Deleted

Panove, docela koukam na ty tloustky vlasce. Jedna vec je nosnost a druha je odolnost vuci mechanickemu poskozeni, ktere je samozrejme u tencich vlascu mensi nez u silnejsich. Takze tenci vlasec znamena castejsi prevazovani.

Nicmene muzete ale nekdo prosim uvest konkretni porovnani. Jako mel jsem dva pruty, na jednom 0,08 na druhem 0,16 a pomer zaberu pri chytani stejnym zpusobem (stejne misto, nastraha, delka forpasu) byl napr 20:100? Docela by mne zajimalo, jake s tim mate zkusenosti.

V soucasnosti jsem totiz ucinil opacny krok a naopak jsem trochu „pritvrdil“ prave z duvodu mechanickeho opotrebeni vlasce (nebavi mne to porad prevazovat) a nejak vyrazne jsem ubytek ryb nepocitil. Naopak diky silnejsimu nacini, se zdolavani urychlilo… A mam obcas pocit, ze se tlousce vlasce priklada az myticky vyznam… Samozrejme je rozdil 0,60 a 0,18. Ne­vidim ale zasadni rozdil napr mezi 0,18 a 0,14.. Zvlast treba u privlace…

Co vy na to? Mate opravdu konkretni pripad, kdy vam tenci vlasec prinesl x nasobne vice ulovku? Diky za reakce.

reagovat
Čtvrtek 14. února 2008 v 9:10 ® piskot
piskot

Tak tohle je síla vlasců tak extremní,že nevím,jak tohle vyřešit.Určitě na tohle chladné období je důležité chytat na jemno,ale osobně nejdu pod 00,14 návazec. Celkově máš picker postaven na jemno a utrhnutí opravdu brzdou asi nedoženeš. Kdybych byl donucen chytat takhle jemně asi bych měl brzdu opravdu velmi povolenou a snažil se sekat s vlascem pod rukou a v záseku (někde ve dvou třetinách) vlasec pouštět,ale to je tak jediné co bych vymyslel :-) .

reagovat
Čtvrtek 14. února 2008 v 1:16 ® rgb23
rgb23

jenže mě to občas utrhnou a chtěl bych se dopracovat k „dokonalé udici“ v ohledu na zbytek. Prostě nebát se rybu vodit třeba 1/4 hodiny, protože mám pocit, že návazec to ustojí a brzda povolí… nebo se ryby vyhákne. Ale neutrhne s háčkem v tlamě.

reagovat
Čtvrtek 14. února 2008 v 1:10 ® rgb23
rgb23

Prutos: pletenky se zatím nehodlám vzdát kvůli minimální průtažnosti a nulové paměti v kroucení.. Prut je vlastní úpravy – páteř tvoří D.A.M. 2,40m/10–30g míus x , posledních 6 oček je shimano 3/4 oz. Podle kamarádu feedrařů dokonalej na stojatou vodu, mě vyhovuje taktéž.

reagovat