Chytej.cz

Feedr v kose necteno

14.11.2004 | zedus | 6.426 zobrazení | 31 odpovědí

Chytám především vláčením, ale teď jsem si pořídil feedr abych přečkal dlouhou dobu před novým zahájením vláčecí sezóny. Já vím, že tahle sezóna ještě neskončila, ale zajímalo by mě co se teď a později v zimě dá chytit. Jde mi hlavně o parmy, je jich u nás hafo. Takže otázka zní, jdou teď parmy?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Neděle 21. listopadu 2004 v 11:09 ® spinningman

u nas skacou celorocne. ale je fakt ze jsou u nas dost velkym poctu.

reagovat
Neděle 21. listopadu 2004 v 0:14 ® HaD
HaD

Tomash: netvrdim, že ne. jen sem to ještě neviděl a neslyšel

reagovat
Neděle 21. listopadu 2004 v 0:03 ® Tomash
Tomash

HaD : Davide, skáčou jak blbý. Zima nezoma – je jim to jedno. V létě jsem nic takového neviděl. za pár dní nábuším fotky parem do fotogalerie a do diskuze…

reagovat
Sobota 20. listopadu 2004 ve 22:25 ® HaD
HaD

spinningman: což, to že skáčou v nej proudu vím, spíš jsem to ještě neviděl v zimě, tipnul bych, že budou stažený v hloubce v proudu a že skákat nebudou

reagovat
Sobota 20. listopadu 2004 v 17:06 ® spinningman

u nas taky parmy skacou v tom nejsilnejsim proudu.

reagovat
Pátek 19. listopadu 2004 ve 22:26 ® Tomash
Tomash

HaD : Fakt, že jo!!! A nekecám… Doufám, že nejsou nějak zmutovaný. lovím je na Labi poblíž Ústí nad Labem. Ale nikde jsem se nepřepsal – parmy vidíme lítat z vody v neuvěřitelně silném proudu… P. S : nemám šedej zákal…

reagovat
Pátek 19. listopadu 2004 v 18:48 ® HaD
HaD

Tomash: v zimě vidíš parmy skákat a jsou v nej. proudu? no to snad ne! nebo se tak pletu?

reagovat
Pátek 19. listopadu 2004 v 18:30 ® zedus
zedus

No tak to jsem ještě neviděl, už jsem viděl hřbetní ploutve nad hladinou, ale výskoky ještě ne. To nevadí, já vím kam jít na parmy, ale vždycky jsem je chytal v létě, tehdy byly u soutoku s jedním mlýnským náhonem na hraně proudu. Doufám že se tam letos neobjeví ti zas. raní podsekávači.

reagovat
Pátek 19. listopadu 2004 v 15:08 ® Tomash
Tomash

Nacházím je na různých místech. Hlavně v tom největším proudu. Najdeš je snadno. Chvilka pozorování a máš je. Dost často se totiž prozradí typickým vyskakováním nad hladinu – podobně jako to dělají pstruzi…

reagovat
Čtvrtek 18. listopadu 2004 ve 21:07 ® zedus
zedus

Dík za rady ohledně krmení. Ještě bych se tě chtěl zeptat kde je v zimě hledáš? jsou v proudných místech nebo se stahují do trochu klidnějších míst?

reagovat
Středa 17. listopadu 2004 ve 23:17 ® Tomash
Tomash

Na lov si doma připravuji kuličky krmení velikosti pinkponkového míčku. Krmení se skládá z nasekaných hnojáků, strouhaného a taveného sýra a hlavně hodně černé zeminy + minimum strouhanky na slepení… s tou pozor. Mám vyzkoušené, že když je jí tam moc, tak na provnaděné místo najíždějí né parmy, ale ostatní rybky – hlavně plotice a cejni. S krmením to ale moc nepřeháněj. Postačí ti tak 10–15 kuliček na jeden cca 3 hodinovej lov…

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 ve 23:26 ® zedus
zedus

Tomash: A kde to chytáš, že tam máš takový peřeje? U nás není tak silnej proud, takže feedr je jasná volba. A co krmení používáš v zimě něco, nebo nekrmíš vůbec?

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 ve 23:04 ® zedus
zedus

Tomash: A já si říkal jak na feedr nacpu policajta. Tak nic no.

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 ve 22:40 ® Tomash
Tomash

Používám feeder, když lovím na rozhraní vracáku a hlavního proudu, ale čast-ji lovím v hlavním proudu. Potřebuji olůvka 80–120 gramů a to je na feeder mooc. Normální pruty mají i „tu výhodu“, že je ten prudký proud tolik neohýbá a lze lépe spozorovat záběr. Parmy lovím na špičku – znáš ten způsob, ne???

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 ve 20:54 ® zedus
zedus

Dneska mi udělala radost jedna věc, pořád jsem řešil stabilitu vydličky a v jedné prodejně jsem narazil na takovou vychytávku, možná to znáte. Je to takový nástavec, ze spodní strany jsou tři šrouby na normální vidličky se závitem, z vrchu je klas. závit na držák prutu. Po celé kompletaci je s toho stabilní trojnožka. Už pracuju na redukci abych ji mohl případně využít jako mini stativ pro foťák (když budu u vody sám). Celý to stálo pár kaček a mám po problémech.

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 ve 20:37 ® zedus
zedus

Heeeeezký, a jak to ty ryby nesly? Já sem letos omylem(při přívlači), podsekl 60tku, po vrácení do vody byla nejdřív v pohodě, ale pak se začala obracet břichem nahoru, ale když jsem se jí chtěl dotknout tak tryskem zmizela do hloubky. Ale musím říct, že už se mi stalo že jsem parmu nevzkřísil vůbec.

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 ve 20:10 ® HaD
HaD

předloni jsem v brutálním proudu na mačovku s 0,16 dostal 65tku. ale bylo to asi dvacet minut přetahování. tu 70-tku snad 30 minut a vylovoval jsem jí asi o 200 metrů níž po proudu

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 v 19:49 ® zedus
zedus

Had: OK, pochopil jsem.

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 v 19:30 ® HaD
HaD

zedus: 0,18-ku. ono, jak jsem říkal, jde zdolat i na slabším, ale není to vůči tý rybě fér. to je jediný o co gou…

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 v 17:47 ® zedus
zedus

Já vím jak parma dokáže bojovat, už jich mám pár desítek za sebou, ale jak to mám skloubit s feedrem, asi se fakt specializovat na parmy a nasazovat těžkej kalibr. Ale u nás jich je tolik, že nemůžu vyloučit záběr na jemný vlasec. Hade ty jsi vyfocenej s parmama a mušákem, kolikátku si tam měl návazec? Já osobně jsem měl už možnost vytáhnout pár parem na 0,14 a nebyl to problém, ale to jsem ještě neměl feedr.

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 v 17:31 ® zedus
zedus

No to víš, že se budu ptát dál. Chytáš na feedr nebo normálně na těžko a co máš za pruty?

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 v 17:24 ® Tomash
Tomash

Zedus : Věř Davidovi. Vlasec minimálně 0,22. Parma ti i tak velmi pečlivě prověří prut i brzdu navijáku. Jsou to bojovnice!!!

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 v 17:22 ® Tomash
Tomash

Parmy mají délku od 20–67 cm. Ale vzhledem k tomu, že parmy přes 65cm jsme ulovili v zimě celkem jen tři a tu 20 ulovil otec jen jednu, tak mají délku spíše 45–60. Jsou to nádherné ryby a stou otázkou, jestli ojují v zimě tolik jako v létě, tak to tedy rozhodně ano! Já i bratr lovíme na vlasce od 0,22 – 0,25. Není to moc slabé, protože v místě, kde parmy lovíme je velmi členité dno s ostrými kameny. Zkusím časem naskenovat nějaká fota našich parem. zimu mám rád hlavně díky parmám a sem tam nějakému tomu tloušťákovi. Před dvěma roky mě zaskočila ostroretka 52 cm a 2,25kg – je ve fotogalerii. Máte-li jakékoliv otázky na lov v zimě, tak se ptejte dál. Nejsem žádný tajnůstkář…

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 v 17:15 ® HaD
HaD

zedus: nevím, v zimě jsem parmy nikdy nechytal. mám zkušenosti až od března…0,14 je podle mě málo. už mám moc chycenejch parem a jak jsem říkal, taky jsem je chytal na 0,16, ale je to fakt málo. Pokud půjdeš cíleně na parmu, míň než 0,18–0,20 nedávej. Hodně zkrátíš dobu zdolávání.

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 v 16:35 ® zedus
zedus

Hade to máš pravdu, to s tou 0,10 jsem to přehnal, ale 0,18 je zase pro mě druhej extrém. Už jsem chytal parmy i na 0,25, stejně se mi stalo, že jsem musel parmu nějakou dobu křísit. zkusím chytal na 0,14. Fakt nechci aby mi parmy umíraly v rukách, ale zase nechodím vyloženě na parmy. A jak je to s parmou v zimě? Její bojovnost musí jít taky dolů, ne?

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 v 0:14 ® HaD
HaD

zedus: taky jsem chodil na parmy na extrém s 0,16, ale je to nesmysl-už kvůli rybě-nemůžeš jí dost rychle zdolat a tím jí můžeš tak vysílit, že pak zhyne-a to si přeci nezaslouží. Na parmu min. 0,18 a víc!!! Na slabším jí taky můžeš udolat, ale taky dost možná navždy.

reagovat
Úterý 16. listopadu 2004 v 0:00 ® zedus
zedus

A ta statistika je dobrej nápad, taky si to zavedu.

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2004 ve 23:58 ® zedus
zedus

Tomash: Tak to vypadá, že jseš pořádnej parmolovec, já je dřív chytal na těžko s dost tvrdým náčiním, teď jsem zvědav co doopravdy parma dokáže na vlasci 0,10 a jemným feedrem. Jinak napiš tvoje ůspěchy, já mám největší parmu 62cm.

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2004 ve 22:34 ® HaD
HaD

Tomash: hmm, tak to asi yo. jaký máš v průměru a max?

reagovat
Pondělí 15. listopadu 2004 ve 22:27 ® Tomash
Tomash

HaD : Poprvé ti musím oporovat. Nejvíce záběrů mám od parem od poloviny listopadu(už to začíná) do začátku března. Lovím je na červy, sýr a žížaly – hlavně hnojáky. Na rousnice berou spíše v létě. Je to jen má zkušenost. Parem nalovím opravdu hodně. Vedu si přesný počet ulovených ryb. Píšu si tabulku, ve které mám : Den, stav vody, teplotu vzduchu, počasí, počet záběrů, revír a počet ulovených i vypnutých ryb. Tento rok jsem nalovil celkem 147 parem v období od ledna-března + 35 od března-září. Zbožňuju lov parem…

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1