Vyhledávání
chrostíci a jejich úbytek?
19.1.2008 | bubu | 13.487 zobrazení | 135 odpovědí
jakou máte zkušenost s výskytem chrostíků v poslední době? Mně osobně se zdá,že na pstruhovce,kde nejčastěji lovím,jejich populace neustále klesá. Prostě mi to večerní rojení začíná chybět a následně i lov na jejich imitaci není tolik účinný. Dík za vaše postřehy.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 30. ledna 2008 ve 21:55 ® kamos007 reakce na …
-
tak jak jsme se dohodli co stojí za zmizením chrostíků.můj názor duháci
reagovat - Středa 30. ledna 2008 v 11:42 ® LojzaRybka
-
škoda že je hodně vody,vlezl bych do řeky a nafotil co je teď pod kamenama,asi by jste se divyli
reagovat - Středa 30. ledna 2008 v 9:31 ® fikus
-
bubu> Hmm, tak dvakrát?
Axamith> zaplať PánBůh, že neprodukujeme Jacka Danielse, to bychom potřebovali té geneticky upravené kukuřice tolik, že by nám z pstruhů počních rostli přímo tajmeni.
petr.ondrusak> nenech se vyvést z míry, máš zdravé mladé názory a číst je, je lepší jak číst dikobraz......
reagovat - Středa 30. ledna 2008 v 6:34 ® Axamith
-
Tak jsem pánové nascanoval ten slíbený článek z 21 století. Je to jako pdf a má to 1,6 MB, víc to bohužel očesat nešlo, už by to bylo nečitelný. www.fishland.cz
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 ve 23:01 ® Robur
-
náhodou vím, páč jsi to tu vyslepičil v přezdívkách
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 ve 22:58 ® regulus reakce na …
-
Robur – nepleť hrušky s jabkama, víš kulový co můj nick znamená v překladu.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 ve 22:56 ® jindrich
-
Cottus:Řekl bych,že ve způsobu života vranky obecné a pruhoploutvé není až takový rozdíl
reagovatJinak ve správním řízení přeju hodně štěstí.Výjmečně tentokrát vážně
- Úterý 29. ledna 2008 ve 22:55 ® Robur
-
bubu, není trochu morbidní si psát s Regulem o regulaci?
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 ve 22:30 ® regulus reakce na …
-
Já ti nevím, za mala jsem jezdil ke strejdovi na chalupu, kousek za Tišnov, prakticky začátek Vysočiny a chrostíků tam bylo dost a voda byla i v létě dost studená, titéž chrostíci byli v podobným množství (ber to prosím s rezervou, myslím tím, že se dali zhruba stejně jednoduše najít) v polovyschlým starým mlýnským náhonu, kde byla voda jak kafe a průtok mizivej. Jedinej rozdíl byl v časovým posunu, na té Vysočině ty larvy byly později, což je normální.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 ve 22:15 ® bubu
-
regule,já nevím. Jen jsem měl na mysli změnu prostředí kterou sebou regulace jistě přináší. Vykácený pobřežní porost,menší průtok,teplejší voda,méně kyslíku apod.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 ve 22:03 ® regulus reakce na …
-
bubu – myslíš, že regulace má takovej vliv na chrostíky???? Nevím zcela přesně jaký požadavky má soudruh chrostík na to aby se pářil a kladl vajíčka, ale že by se kvůli zregulované řece nepářil nebo se odstěhoval jinam se mě nezdá.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 ve 21:56 ® regulus reakce na …
-
FT – myslím, že to není jen problém Priglu kde je v létě zelená voda i když je několik faktorů které dost výrazně ovlivňují, „popularitu“ tohoto problému právě tady. Několik relativně velkých měst nad přehradou, relativně malý průtok Svratky, dost stará přehrada (1940), dříve prakticky 50% zdroj pitné vody pro Brno, přehrada se zavedeným rekreačním využitím zčásti na území města, lehce dostupná MHD, je to největší brněnský koupaliště a dají se na tom nasbírat politický body. Před pár lety jsme měli v létě děcka pryč, tak jsme se ženou chtěli zajet jen na kratičkou „dovolenou“, tak 3–4 dny, bylo to v půlce srpna, chtěli jsme něco s přírodním koupáním a ne moc daleko. Nakonec jsme skončili v Sencu, protože vše v okolí 100 km bylo už zelený.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 ve 21:33 ® Cottus reakce na …
-
jindrich: Ono ty vranky mají štěstí i ve způsobu života (těm kormorán neškodí…spíše naopak), ale jedná se o Cottus gobio nikoli o moje Cottus poecilopus.
reagovatKdyž jsme u toho, tak momentálně řeším správní řízení proti Správě CHKO,která považuje odlov větších pstruhů za pozitivní z hlediska jejich eventuálnímu predačnímu tlaku…
- Úterý 29. ledna 2008 ve 20:53 ® bubu
-
Fire-ano,přesně ty regulace sem měl původně na mysli.Proto taky ta fotka na začátku fóra.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 18:37 ® Firetiger reakce na …
-
Regulus: souhlasím s výhradou. Tomu, kdo viděl v létě brněnské Prýgl nemá cenu vykládat, že naše toky jsou na tom s fosfátama OK. Ale furt si myslím, že je to spíše problém nižších toků řek jak klasické pstruhovky někde v podještědí.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 18:13 ® HugoLampa
-
Firetiger,regulus:Proč diskutovat o vlivu čistoty vody na počet chrostíků u nás,když to můžem svést na duháky?
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 17:37 ® regulus reakce na …
-
FT – na téma „čistota vody“ by se dalo dlouho a s velným úspěchem diskutovat. Je sice pravda, že zěnědělci už dávno tolik nehnojí, elektrárny a jiný čmoudové mají odlučovače, takže by měly být deště alespoň méně kyselé a čistička vody je téměř v každé dědině (obrazně řečeno). Ovšem znásobilo se množství praček a intenzita praní, přibyly myčky a ať mi nikdo nevykládá, že ty super bobule, co se do ní cpou a dokážou do leskla umýt nádobí jsou tak dokonalý, že se v čističce úplně odbourají, tomu asi nikdo nevěří. Za 20 nebo více let zjistíme, že to či ono bylo špatně, že něco co je v současné době považováno za neškodné je natolik škodlivé, že to dokáže hubit byť jeden typ vodního organismu a následkem toho hynou i ostatní. Jako obvykle se na to přijde pozdě.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 16:32 ® Firetiger reakce na …
-
HugoLampa: nesouhlasím, žádní duháci. Můžou za to trpajzlíci
Názor Firetigera je, že kvalita vody se od dob, co zemědělcům došly prachy na hnojivo zvedla významně. Co se ale zhoršuje jsou vodní toky – chrostíci mají rádi peřejky, ty mizejí s regulací.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 16:24 ® bubu
-
Dá se říci,že jsem se dověděl to,co jsem potřeboval. Nějakej závěr sem si udělal,tak že dík všem.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 15:44 ® jindrich
-
HugoLampa:Hele nepomlouvej kamarády,jo
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 15:43 ® Vlackar
-
HugoLampa: souhlasím
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 15:35 ® HugoLampa
-
Cottus,jindrich:Můžou za to duháci! (a to i tam,kde nejsou)
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 ve 14:20 ® jindrich
-
Cottus:Voda je sice čistější,ale díky stále více agresivnějším saponátům se stává sterilnější.Mizí dost rapidně zooplankton potažmo bentos. Je ale zajímavý,že na vranky to nemá vliv
reagovat)
- Úterý 29. ledna 2008 ve 14:11 ® Cottus reakce na …
-
Fanky: těch důvodů bude asi víc… Jako nástrahu je nepoužívám, přesto mě chybí( hlavně v užitnosti vlastnostech toků). Voda je zdánlivě mnohde čistčí, než před léty..přesto výsledky u chrostíků ( i jiných původních živočichů= Po,Li) jsou na tendenčním úbytku.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 11:33 @ ???
-
kdyz sem byval maly,tak sem jako malej chodil s dedou na chrostiky na potok a otacely sme kameny a hledali jako vztekli a vzdy sme jich nasli spoustu ze by sme je vsechny ani neunesli a to jen na malem kousku potoka.Posledni dobou se chrostici stavaji vzacni,sou cim dal tim mensi a ryby mi taky rikaji kdyz lovim na chrostika na plavanou se splavkem,tak by radsi hnojacka pekne vypaseneho.Myslim si ze za par let budou statem chrostici chraneni.A JE TO DOCELA SKODA,je to predevsim cistotou vody!!!!!!!!!!!!!
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 10:41 ® Axamith
-
To si piš Toulíku, že to bylo 21 století a kukuřice. Jestli to doma dohledám, tak sem dám scan. ( zítra )
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 9:57 ® LojzaRybka
-
Axsamith>to tady budou už ale geneticky odchovaný ryby,tak ti to ani nepřijde
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 9:53 ® toulovec
-
Honzo a seš si jistej, že víš co je geneticky modifikovaná kukuřice??? Zdá se mi jestli ten časopis 21. století nebyl AHA nebo něco podobnýho.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 v 6:36 ® Axamith
-
V jednom z posledních čísel časopisu 21 století jsem četl velmi zajímavý článek, který se zabýval dopady genetického inženýrství na přírodu. Bylo v něm dokazováno, že stvoly geneticky modifikované kukuřice po sklizni leží na poli a déšť z nich vypalvuje nějaký svinstvo a při spláchnutí do potoků a řek významně ovlivňuje populace chrostíků. Celkem zajímavé čtení. Nemyslím si, že u nás by to byl zase až takový problém, toto se spíše týkalo USA, ale časem možná bude i u nás větší % genetických rostlin a možná se budeme divit, jakou cenu za to zaplatíme.
reagovat - Úterý 29. ledna 2008 ve 3:08 ® rgb23
-
Myslím že z Petra O. jednou vyroste vášnivý rybář, který nás všechny strčí do kapsy, pokud ho to nepřestane bavit… Proto bych mu zatím nechal jeho ideály a představy, neřešil jeho gramatiku ani naivní stupidity.
reagovat