Chytej.cz

Charakteristika kaprového prutu. necteno

15.1.2008 | kam!kaze | 3.041 zobrazení | 7 odpovědí

Můžete mi nekdo poradit co je u prutu hodnota např.2,75 lbs.Vím že to se todá přepočítat na gramy odhozové zátěže,ale nevím jak.Poraďte mi prosím.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 16. ledna 2008 ve 23:25 ® Kouba
Kouba

no tak ja sem mel Prut 3díly Sänger spirit carp 2.5lb a pod 70g na nahoz sem nesel kdyz sem potreboval na dalku tak sem tam lupl takovou 95 a litaloto a udica v poho ale skousel sem nahazovat asji gramaze 100+ ale stim sem tak nesvihal a taky se dalo! ted mam Shimano TRibal XT 2,75lb a jeste sem je nezkousel nebylo kde :-) ale jakmile to rozmrzne tak hned pisnu !! kamos ma Hyperloop 1.5lb a dava taky max 90g obcas ai vic ale to uz neni ono prut super akce a taky v poho …

reagovat
Středa 16. ledna 2008 v 16:40 ® Klon
Klon

To je právě to,že by každý musel napsat jak se jeho pruty chovají.je hezky vědět jakou ideální nebo maximální zatěž můžeš dát a podle toho se přibližně řídit,ale nezáleží jen na zátěži.já třeba používám ted 3Lbs a dlouho jsem si vybíral a díky tomu,že kamarád dělá v prodejně rybářství,měl tak možnost i testovat.Hlavně koukám na to jak se prut chová při zdolávání.Můžeš mít 2 stejné pruty ( 3 LBS ) každý jiné značky a přitom jeden může být moc měkký a druhy tvrdý.Pak je taky rozdíl mezi tím jestli jsou 2 – dílné nebo 3 – dílné pruty.Nebylo by špatný jsem psát značku prutu,typ a jak se chová..Co vy na to??

reagovat
Středa 16. ledna 2008 ve 2:33 ® Kouba
Kouba

Jak uz bylo receno zalezi na stavbe prutu apuzitych komponentu ..treba kamos ma delicky byrony 2,75…a vklidu je pretezoval protoze prut je dost tvrdy plus dalsi a dalsi picony

reagovat
Středa 16. ledna 2008 v 1:43 ® b.gun

Stručný přehled převodů:

reagovat
foto/forum/2008/th-img3015.jpg
Úterý 15. ledna 2008 ve 23:33 ® regulus
regulus

kam!kaze – Pokud máš zájem, pošlu ti převodovou tabulku, nemáš kontakt v kartě, takže se buď ozvi nebo .....

reagovat
Úterý 15. ledna 2008 ve 22:28 ® kam!kaze reakce na …
kam!kaze

Díky za vysvětlivku :-)

reagovat
Úterý 15. ledna 2008 v 18:53 ® b.gun

Údaj v librách (lbs) na kaprovém prutu značí tzv. testovací křivku prutu – tj. při jakém zatížení dojde k ohnutí prutu do pravého úhlu (1 libra se rovná cca 454 gramů). Od tohoto údaje se dá přibližně odvodit odhozová zátěž v gramech. Údaj v librách se nejprve převede na gramy (2,75 lbs = cca 1250 g) a tuto hodnotu je následně třeba vydělit. Tzv. ideální odhozovou zátěž získáš dělením 20 → 1250 : 20 = cca 62 g. Když uvedenou hodnotu vydělíš 16, získáš tzv. maximální odhozovou zátěž → 1250 : 16 = cca 78 g. Hodnoty jsou pouze orientační, záleží i na materiálu a způsobu, jakým je prut vyroben (každý prut se chová jinak). Pokud přizpůsobíš styl hodu, dá se samozřejmě nahodit i s mnohem vyšší zátěží.

reagovat