Chytej.cz

pohlaví ryb necteno

20.12.2007 | knecht | 4.153 zobrazení | 8 odpovědí

omlouvám se, jestli je to blbej dotaz, ale každou chvíli někdo někam píše, že chytil jikrnačku, mlíčáka – jak se to dá poznat, když nejsou ve tření?Našel jsem nějaké poznávací znaky u lína a potočáka, ale co ostatní ryby?A odpovědi typu abych rybu vyvrhnul neberu:-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 22. prosince 2007 v 18:24 ® Salmo
Salmo

tak tady mám fotku hlavy samce potočáka je tam opravdu dobře patrné že má tlamku rozeklanou dále než po oko

reagovat
foto/forum/2007/th-img2903.jpg
Pátek 21. prosince 2007 ve 23:31 ® Michall

tady sem neco oskenoval z ucebnice tak nevim jestli ti to pomuze

reagovat
foto/forum/2007/th-img2898.jpg
Pátek 21. prosince 2007 ve 23:13 ® breca reakce na …

Robur – cituji Šimka Jikrnačka má hlavu menší a tlamu rozeklanou jen po oko, kdežto hlava mlíčňáka je protáhlejší a hlouběji rozeklaná (obr. 12,13)… ):o)

Až budu mít chvíli, pokusím se obrázky nějak zkopírovat a dodat… ale jak jsem na ně koukal, tak jikrnačka je více tuponosá a tlama opravdu končí na úrovni oční panenky, mlíčnák má tlamu více do špičky a tlama končí až za zadní hranou oční bulvy…

reagovat
Pátek 21. prosince 2007 ve 22:12 ® Robur
Robur

jinak u potočáka je to co?

reagovat
Pátek 21. prosince 2007 ve 21:08 ® breca reakce na …

knecht: nevím, zda se dá tato kniha ještě dnes někde sehnat, ale jsou v ní i u některých druhů popsány rozdíly mezi pohlavími. Tu knihu napsal jeden nezapomenutelný člověk, úžasný vypravěč a hlavně velký rybář Zdeněk Šimek a jmenuje se Ryby našich vod. Kdybys náhodou někde v antikvariátu nalezl i jinou z jeho knih o rybařině, určitě, i po téměř 50 letech od jejího vydání bude pro tebe přínosem. Měl jsem tu čest tohoto pána poznat osobně, protože učil moje oba rodiče na kolínské průmyslovce. Občas se zastavil a vyprávěl a já, už coby malý kluk, jsem jeho slova hltal…

reagovat
Pátek 21. prosince 2007 v 1:55 ® doktorov

Tak podle toho co jsem slyšel tak kluci mají penis a holky vaginu.. :o) je fakt ze to u ryb moc rybařů nehledá jsme přeci rádi že berou a je fuk zda kluci nebo holky..souhlasím s tím že nejlepe je to poznat po vyvrhnutí..

reagovat
Pátek 21. prosince 2007 v 1:17 ® Salmo1

Pohlavní dimorfismus je nutno nastudovat.U něk­terých druhů ryb v předvýtěrovém období,jsou znaky lépe čitelné.Avšak díky hormonální činnosti ne úplně spolehlivé.U něk­terých druhů ryb jsou znaky skoro nečitelné. PS:Pro uklidnění,95% rybářů pohlaví správně určí až po vyvrhnutí.

reagovat
Čtvrtek 20. prosince 2007 ve 23:03 ® Robur
Robur

musíš se té rybě podívat mezi nohy, jinak zajímaví otázka, dřív jsem míval problém poznat i druh. Třeba druhy jelců moc nerozlišuji nebo třeba plotice lesklá atp.

reagovat