Vyhledávání
Změny v rybářském řádu
6.12.2007 | HaD | 12.855 zobrazení | 113 odpovědí
Kdybyste měli možnost, co byste změnili v rybářském řádu? Co vás štve a proč a jak byste to řešili?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 14. prosince 2007 ve 12:52 ® Look
-
Ryb ubývá, protože jsme jim zkurvili ekosystém a podporujeme rybožravé ptáky. Nemá cenu zasahovat do rybářského řádu omezeními, dokud rybám nevytvoříme podmínky, aby se lovné míry vůbec mohly dožít. Ani štika se nedožije metrové délky, pokud ji v sedmdesáti napadne korkorán a přestože mu unikne, tak jí způsobí smrtelná zranění. Stejně tak se nedožije metru, pokud ji někdo uloví na vodě bez úkrytu, kde se nemá před nástrahou kam schovat a voda je hladová, protože potravu odnesla povodeň.
- je třeba regulovat kormorána – toho buď vyškrtnout ze seznamu chráněných živočichů, protože dosavadní náhrady škod, které se navíc špatně prokazují, se v praxi neosvědčily. Omezil bych i populaci volavky, jen při cestě vlakem jsem na karvinsku napočítal 207 ks a to jich tam je určitě víc.
- Je nutná revitalizace řek – pokud je v řece betonové dno, koryto je narovnané, tak ryba nemá žádné úkryty ani před predátory (ptáci, vydra), tak ani před rybáři. Nemá dostatek potravy, v silném proudu se vysiluje a pomalu roste. Rovné koryto je jako stvořené ke vzniku povodně, kdy část nebo většina ryb i jejich potrava odejde dolů s proudem.
obecně platí, že pokud řeku revitalizujeme, tedy podpoříme její přirozenou schopnost zpomalit a akumulovat vodu, tak k povodni nedojde, protože voda se zachytí v zátočinách, vypaří se, vsákne a nevrazí s plnou silou do města, kam se nevejde. Navíc je to nejlevnější způsob, jak povodni čelit, bagrování+beton+ lomový kámen stojí víc, než stromky a pár hrábnutí bagrem k zalomení koryta do strany. Strom kořeny zpevňuje břeh, vytváří úkryt pro ryby, padá z něho potrava.
- eliminace chemického zněčištění – to jediné se zatím daří
- teprve, až budou mít ryby dostatečné zázemí, můžeme po nich chtít, aby v řece žily déle a omezovali jejich lov, protože jinak jen sypeme prachy do černé díry bez efektu – ryby nevybije člověk, ale ptáci, vydry, chemie a „propovodňová opatření“
- Stoprocentně bych už od teď celoročně hájil parmu.
- po revitalizaci řeky a vybití kormorána začít na P vodě hájit celoročně potočáka a lipana s tím, že lov na P vodě by byl povolen celoročně stejně jako na MP.
- Duháka vysazovat jen do stojaté vody, aby neohrožoval domácí salmonidy požíráním jejich mládeže a potravní konkurencí.
- U štiky a candáta povolit lov na rybku až od 70 let věku rybáře nebo osobě na invalidním vozíku. ZTP neuznávám, většina bývalých havířů má jen ZTP, ale u vody jsou furt i s pohybem. Minimální délka nástražní rybičky 20cm, případně lov s rybičkou do 15cm jen s jedním jednoháčkem bez protihrotu. Za zjevný úmysl nechání zažrat do jícnu, kdy rybář stojí 5 minut nad potopenou kačenou – odebrání povolenky na 6 měsíců.
Stejně rybičkáři zlikvidují 90% dravčího dorostu zažráním trojháku do jícnu a následným vytržením všech orgánů, co v sobě mají, aby je mohli „pustit“ umřít. Takže ať zdravá populace rybářů vezme batoh a prut a jdou vláčet. Malý dravec to v 99% případů přežije.
reagovat - Pátek 14. prosince 2007 v 9:06 ® Stanik
-
Velkou část toho už napsal regulus a většina z toho my přijde rozumná a dalo by se z toho vycházet.
- Zvýšení nejmenší lovné míry, např.
štika 60 cm candát 50 – 55 cm kapr 45 cm lín 35 cm PO,PD,Si,Li 30 – 35 cm okoun 30 cm, hájení jako ostatní dravci parma, úhoř 55 cm, popř. celoroční hájení
2)Denní doby lovu na MP červen až srpen nonostp, ostatní ponechat
3)Způsoby lovu a další omezení na P vodách: trojháčky, popř. i jednoháčky bez protihrotu lov bez omezení docházky-neplatili by 3 dny. Omezeno pouze ponecháním 5 ks/týden a max 50 ks/rok (neplatí pro „škodnou“ – štika, okoun …)
na MP vodách: zavést limit ponechaných ryb za rok, např: 10 – 20 ks kapra 10 ks štiky, candáta nebo sumce 25 ks okouna max. 20 kg ryb „ostatních“
Cena povolenek by mohla být zachována na současné hodnotě. Myslím že při takto nastavených limitech na množství ponechaných ryb by toho ve vodách přežilo více a tak by ani náklady na zarybnění nemusely nějak dramaticky stoupat.
4)Podpora přirozeného výtěru a zachování biodoverzity Omeze pro správce a uživatele vodního toku, zejména velké vodní nádrže ale i drobných vodní toky, aby v době výtěru ryb a rozmnožvoání dalších vodních živočichů nemohly bez závažných důvodů manipulovat s úrovní vodní hladiny(vypouštět).
U drobných VT mám na mysli malé vodní elektrárny a jejich ovlivnění průtoku. Je mutné zajistit minimální průtok, zejména v době letních veder ale i zimování ryb, při jejich porušení vysoké pokuty, popř. zákaz činosti.5)Větší aktivita RS
To je asi tak všechno, co mě napadlo
reagovat - Pátek 14. prosince 2007 ve 2:04 ® rgb23 reakce na …
-
už bych měl dávno spát, ale na tohle ragovat musím chťa nechťa… Onen článek od „zelených“ je strašná a ničím nepodložená ptákovina… Užíj si iluze. Leckdy-většinou je to ještě horší. Na Youtube toho najdeš hafol, ale nehodlám z vás dělat to co víte
reagovat - Pátek 14. prosince 2007 v 1:16 ® LaMa reakce na …
-
regulus: ja myslel ucha jako ucha ne jako mlade ucha
reagovatnechtel jsme byt sprostej
Jinak na kapriky podbrak nosim ale malo kdy ho pouziju…z 99% procent rybu vyhackavam u brehu ve vode ale kdyz je vyssi breh nebo ryba je moc divoka tak jde do podbraku i kdyz ma 30cm…jinak mam u zidlicky vzdy kyblik s vodou, hlavne kdyz oplachuji ruce od srotu tak nemusim porad k vode oplachovat ruce a kdyz potrebuji vyhacknout rybu tak mam vodu pri ruce i na brehu
- Čtvrtek 13. prosince 2007 v 17:45 ® Tomik reakce na …
-
regulus> přece ho nebude máchat kvůli takovymu malymu srač*j. Podobnej názor jsem slyšel už několikrat…
reagovat - Čtvrtek 13. prosince 2007 ve 2:01 ® regulus reakce na …
-
LAMA – nejsou to jen mladý ucha.
Je to sice trochu mimo téma, ale trocha zpestření neuškodí. Byl jsem v létě z rodinkou na jedné nejmenované údolní nádrži na kratičké dovolené. Režim dne byl naprosto jasnej, ráno sem šel poškádlit ryby, nasnídal se, lehl k vodě a střídavě četl a škádlil ryby, oběd, lehl k vodě a střídavě četl a škádlil ryby … . Však to asi znáte. Sedával tam po ránu takovej starší rybář, baj voko 60–65 let. Ráno to chvilku zkoušel s třpytkou a do oběda to měl nahozený na kapříka. Asi sem tam něco chytil, nijak jsem ho nepozoroval, ale jeden den mu zabral takovej nedomrlej kapřík, okolo 40 cm. Když sem viděl jak ho vláčí po mělčině a po písku, tak mě brali všichni čerti, ale bylo okolo halda lidí, chlap byl poměrně daleko a byl kapku chromajzl na haksnu, tak sem nechtěl dělat melu, mimo jiné proto, že bych se zase zhádal s nebožkó a kaprovi by to už stejně nepomohlo. Vrchol všeho byl, ten, že borec kapříka vodháčkoval, dal mu lóbana jako svojí staré a pustil ho do vody, ani ho neměřil. V tom okamžiku sem si sedl na prdel a spadla mě čelist, to sem ještě neviděl. Paradoxem bylo, že měl půl kroku za sesló rozdělanej podběrák kterej nepoužil.
reagovat - Středa 12. prosince 2007 ve 21:54 ® Prichy reakce na …
-
Lama: tak tem podberak nepomuze
reagovat - Středa 12. prosince 2007 v 18:38 ® LaMa reakce na …
-
takze co bych zmenil v RR…skoro vsechno…zvedl bych miry bo ty trapne male ryby snad nikdo zrat ani nemuze ale jak je videt tak se zerou, omezil bych kusy max. na 20ks za rok, v lete bych nechal nonstop, zakaz lovu na P na trojhacky, zavedl bych opet podberak bo jak vidim ty nektere ucha co tahaj kaprika po brehu bo nemaji podberak a pak na nej slapnou…no hruuuuuuza a des a mohl bych pokracovat dale a dale…
reagovat - Středa 12. prosince 2007 v 18:34 ® LaMa reakce na …
-
u nas na SM mame mesicni hajeni ale otazka je kdy se v tom mesici co se nesmi lovit kapri ti kapri nasadi…ale zase na druhou stranu mame zrusene limity na odnesene ryby takze to vyjde nastejno jestli se to vybere behem 14 dnu nebo mesice … vysledek je vzdy stejny, masari maji plne mrazaky a lidi co si chcou zachytat tak utrou hubu bo ve vode uz nic nezbylo
reagovat - Středa 12. prosince 2007 v 18:06 ® jindrich
-
monaster:Hospodář má možnost ze zákona hájit revír 14 dní po vysazení.Čili je to o tlaku na MO aby využila možnost kterou ji zákon umožňuje.
reagovat - Středa 12. prosince 2007 ve 12:46 ® harpunar
-
Já bych do ryb.řádu zakomponoval paragraf,kterým bych uzákonil že pokud chytá na jednom místě více rybářů a některý s nich nemá úlovek,jsou mu povinni ti,kteří nachytali dát rybu. A bez keců!!!!
reagovat - Středa 12. prosince 2007 ve 12:18 ® monaster reakce na …
-
no. jen jedna dvě věci. ač nemám děti beru na ryby neteř popř její kamarádku. takže bych uvítal zase aby dítě do 8 let mohlo lovit na jeden z prutů dospělého rybáře. dál by se myslím měla dořešit otázka bivaků res. stanů. a do třetice hájení ryb potažmo zákaz ryboluvu po nasazení ryb. znám to od nás. nasadí se a do týdny jsou ryby v mražácích. proč se vysazuje? tak ať se to vyhlásí a rozdává se rovnou ne? výsledek je stejný. ve vodě nezůstane nic.
reagovat - Středa 12. prosince 2007 v 0:11 ® Gagi
-
Po dlouhé době hezký den všem. P. Rabas dříve krmil živými rybami v záchrané stanici zvířat a dnes kalí vodu. Ale k otázce. Budu se vyjadřovat jen k MP protože P jsem nikdy neměl a tak by to asi nebylo objektivní. Celoroční povolení lovu 24h, rozdělení povolenek na tří druhy do 5ks – 100% dnešní ceny, do 30–50 ks – 150% dnešní ceny a současná – 300% dnešní ceny(to do 5 ks kvůli případně poškozeným rybám). Zařazení parmy, mníka, lína a úhoře do ušlechtilých ryb. Snížení možnosti ponechání pstruha o. po. a lipana na dva kusy denně. Možná bych ještě na něco přišel (zavážení, označování lovných míst, atp.), ale i tak jsem se na můj vkus rozepsal až příliš.
reagovat - Úterý 11. prosince 2007 ve 23:52 ® HaD reakce na …
-
Okys: tak jsem to přelouskal… Ach jo, typickej „zelenej“. Kdoví, zda byl někdy vůbec venku, v přírodě?
reagovat - Úterý 11. prosince 2007 ve 22:10 ® okys
-
Pěkný večer Davide a ostatní, koho to zajimá, trošku jsem zapátral a myslím, že kolegové Breca a OndruchM mají na mysli vystoupení poslance Rabase vis odkaz www.zeleni.cz
reagovat - Úterý 11. prosince 2007 ve 21:26 ® HaD reakce na …
-
škoda, docela by mě to zajímalo
reagovat - Úterý 11. prosince 2007 v 19:25 ® OndruchM reakce na …
-
jméno nevím, zaslechl jsem to ve zprávách a pozor začal dávat až mluvili o rybách a zamítnutém návrhu
reagovat - Úterý 11. prosince 2007 v 19:13 ® Salmo
-
bubu> jo jasný v ČRS možná ano ale v MRS ne
jo a ještě bych se přimluvil o 24 hodinovém lovu samozdřejmě jen tam kde by to mělo smysl(přehrady a jiné velké revíry)
reagovat - Úterý 11. prosince 2007 v 19:10 ® HaD reakce na …
-
Ondruch-nevíš jsméno?
reagovat - Úterý 11. prosince 2007 v 16:41 ® OndruchM reakce na …
-
Byl to návrh jednoho poslance ze strany zelených při projednávání novely zákona o týrání zvířat. Dle nejnovějších zpráv tento návrh neprošel
reagovat - Úterý 11. prosince 2007 ve 14:45 ® HaD reakce na …
-
breca: kdo to říkal? nepamatuješ si to?
reagovat - Pondělí 10. prosince 2007 ve 21:42 ® breca reakce na …
-
Zdravím všechny rybáře, mám teď jiný, dost vážný starosti, tak to tu trochu salámuju. Ale minulý týden jsem zaslechl, že se má projednávat zákaz chytání na živou nástrahu. 8m to z rádia a ani si teď nevzpomínám, na jaké úrovni se to projednávat mělo. Nevíte o tom někdo něco?
reagovat - Pondělí 10. prosince 2007 v 18:27 ® sus1 reakce na …
-
Ne , sem myslel jako že běží ta diskuze když si psal – díky Všem,pokračujem – tak sem to myslel.To že je v rybářství mrd . . . . ík to ani nemůžeš bejt spokojenej,to je jasan.Dneska sem koukal na cenu povolenky pro Plzen tak republikovou mají za 2.750 kč na rok 2008.Jinak divko dneska dorazilo tak ho skouknu a dam vědět,zatim díky.Ahoj.
reagovat - Pondělí 10. prosince 2007 ve 14:18 ® LudaT
-
Na pstruhových revírech. 1.Bezprotihroty a nástrahy do 15cm pouze jednoháček, trojhák od 15+cm nástrahy. 2. zrušit limit 3 dny v týdnu a dost (pouze v ČRS, u nás naštěstí není) 3. PO a Li míra 35+ (na některých revírech klidně i hájit, to dle konkrétního revíru) 4. roční limit ponechaných ryb např. max20 a dost. Na vodách mimopstruhových. 1.limit ponechaných ryb max 20ks 2. zákaz sakování ryb (stejně jako na P, co si chceš ponechat tak zabij co ne pusť) 3.v letních měsících non-stop (pouze společně s bodem 2!!!!)
Je toho víc, tohle mě jen tak na rychlo napadlo.
reagovat - Pondělí 10. prosince 2007 ve 13:22 ® Vydrain
-
Problém taky vidím v správním umístění rybářského svazu proti správcům toků. Každý se řídí jinými pravidly. Povodí betonují koryta, rybáři a ochrana přírody a krajiny chtějí přirozené koryto. A přitom obojí patří tušim pod MŽP. Dříve se jakž takž dohodli, ale dnes vodohopodářská stanoviska převálcují ryby vždy.
reagovat - Pondělí 10. prosince 2007 v 11:07 ® HaD
-
rgb: nikdy to nebude stejné. Protože zkrátka ne všichni lidi/rybáři jsou dobytek, kterej bude předpisy ignorovat. Naopak, většina je ctít bude. Neříkám sice drtivá, ale většina to bude. A to i když nebudou důsledně kontrolováni. A to už je dobrej krok dále, ne?
sus1: spokojenej nejsem. Ale třeba se to jednou změní.
4all: některé příspěvky mě nutí poprosit o pokus zvýšit jejich úroveň, co se pravopisu týče. Některé jsou fakt síla
reagovat - Pondělí 10. prosince 2007 v 9:36 ® sus1 reakce na …
-
To ale tady asi na tom foru nejde dost dobře udělat.
reagovat - Pondělí 10. prosince 2007 v 8:36 ® Prichy reakce na …
-
sus1: vsak to pisu, ze placaji pate pres devate
pri reseni problemu je nejprve treba veci pojmenovat.
- neni priorita chyt a pust ani horni miry apod, ale to aby v tech vodach byly ryby
- proc tam nejsou? …analyza, podotykam odborna a vyzkumem (to budeme muset zaplatit samozrejme my, kdo jiny, takze je s tim treba pocitat)
- kroky k naprave.....a to bude drahe, protoze ve vybetonovanem kanalu nevyroste ani supina
asi nemam pravdu ve vsem a uz uplne nemuzu znat tu problematiku, protoze je dle me tak slozita, ze to az sere......ovsem ja to znat nemusim a je to jen nastineni reseni problemu.
Co proto muzeme udelat my? shodnout se na zakladnich bodech, najit osobnost, ktera by to cela zastresila a v podobe petic ci otevrenych dopisu jit nahoru.
asi to nevyjde a zadne zmeny se konat nebudou, ale zkusit by se to melo (podotykam, ze spoluprace vsech bez ohledu na nabozenstvi
(servrove prislusnosti, zda je nekdo kaprar ci muskar atd.))
…omlouvam se za pripadne chyby, musim jit makat
reagovat - Pondělí 10. prosince 2007 v 7:41 ® sus1 reakce na …
-
No jasně že to nestačí,to je mi jasný ale jsou to jen názory řadovejch lidí?! někdo nadhodil téma tak se odpovídá,to je vše.Tak tim lidem napiš že tady plácaj pátý … co Ti na to řeknou?! schvalně.S jistým ,,plácáním'' bych ale určitě souhlasil aby byli v řádu změněny.Snažší je odsuzovat než …
reagovat - Neděle 9. prosince 2007 ve 21:37 ® Prichy
-
sus1: myslis, ze staci, ze HaD je spokojenej a Milos_Dia tajemnej, placa tu kazdy pate pres devate, kazdy preferuje tu „svou stranu mince“ a prd. Nejlepsi by byl nezavisly audit…kuk na hospodareni…a hele, jak je mozne, ze reviry v zapadnich cechach maji 10-tinovou vyteznost nez na severu apod.
(to je jen hipoteticky priklad, nerad bych aby zase padaly zaloby
)
pokud rarach myslel zadavatelem zakazky nas rybare, tak tentokrat souhlasim
reagovat