Chytej.cz

Změny v rybářském řádu necteno

6.12.2007 | HaD | 12.857 zobrazení | 113 odpovědí

Kdybyste měli možnost, co byste změnili v rybářském řádu? Co vás štve a proč a jak byste to řešili?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 9. prosince 2007 v 16:24 ® Zubac65

Severni Morava 2OO8.Nevadí mi omezeni kapra-10ks. měsičně,je tady hodně rybářu kteří nevi kdy mají dost.Vadí mi zákaz vyvažení na sumce.Jeden rok si koupite celou výbavu ahned v příštím roce je vyvážení zakazano.jsem přesvěčen že u vod nad 1OO ha by toto mělo být povoleno.Pak se divime když všichni chytaji jen kapry.Nevim proč se sumci v letnich měs. nesmí chytat non-stop.Sotva vyvezete boje,zase je stahnout a rano zase vyvest.To není rybařina to je pakárna.Na svazu tomu asi nikdo nerozumí.Zamys­lete se.

reagovat
Neděle 9. prosince 2007 ve 12:15 ® sus1 reakce na …

to máš asi pravdu jak píšeš ,že ,, jednotlivé výstřeli . . . nic nezmění'' ani nemůžou ,protože sem píšou kluci kteří chodí k vodě jak ostatní a nemají tu moc to zařídit,jsetli ty máš tu možnost tak to udělej,budem za to rádi.Vypadá to jako že to forum je na nic dle tvé odpovědi.HaD je ale spokojenej to stačí.

reagovat
Neděle 9. prosince 2007 ve 2:14 ® rgb23
rgb23

Kdybyste měli možnost, co byste změnili v „silničním zákoně o dopravě“? Jak Vás ovlivnil, kolik z Vás se nyní chová na silnicích jinak, než před jeho zavedením? Tahle otázka je současně moje odpověď… Ať se RŘ změní jakkoliv, dokud se nezmění přístup rybářů/řidičů a rybářské stráže/policie, všechno bude stejné, i když pravidla budou oficiálně jiná a občas na to někdo schytá jako odstrašující případ zcela přehnaně… Kolikrát jste letos potkali u vody rybářskou stráž? Já ani jednou (na rozdíl od jízdy autem ale při rybaření předpisy neporušuji)

reagovat
Sobota 8. prosince 2007 ve 12:35 ® Skalenejřízek
Skalenejřízek

Určitě bych omezil počet ponechaných ryb..Když už si rybář od vody ryby bere tak si myslím,že by mohla stačit jedna ušlechtilá ryba místo dvou,hlavně u kapra,štiky,can­dáta,mníka.Zvý­šil bych míry:PO35(na úživných revírech bych se nebál ani40),Li,Si,Pd-35,kapr45,lín35,o­koun30,candát55,šti­ka60,sumec90.Na pstruhových revírech bych omezil počet ponechaných los.ryb na 2kusy za vycházku.Z něk­terých pstruhovek bych udělal mimopstruhovky(Vlta­va8p) a naopak(Úpa4).Na každou mimopstruhovou povolenku by měl mít každý právo po dobu letních měsíců lovit 7dní(nonstop) na vybraných revírech zejména velkých údolních nádrží.

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 ve 12:10 ® Milos_Dia reakce na …
Milos_Dia

Drozdák: Sorry, já o té otázce vůbec nevěděl. Tak kdo tady neinformuje ? :-))

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 v 11:47 ® drozďák reakce na …

MD: nejsem vševěd. Neinformuješ a pak si člověk zbytečně nabíhá…

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 v 11:39 ® HaD
HaD

díky všem, pokračujme.

Miloš: DÍKY!

Jiris: „díky!“

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 v 11:32 ® Milos_Dia
Milos_Dia

Drozdák: Hoď se do klidu – jdeme do toho s Davidem.

HaD: Zkusím ti něco sepsat, ale bude to na dlouho. Když to má mít hlavu a patu, jednotlivé výstřely v tomto fóru to nevyřeší.

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 v 10:02 ® modrak
modrak

Regule,nerozumím tomu. Jaký je rozdíl v omezení počtu ponechaných si ryb na povolenku a zpoplatněním ponechaných si ryb stylem cena dle druhu * kila s ohledem na podvody při zapisování? Vše je to jen a pouze o etice, právním podvědomí a výchově lidí. No a pokud toto nefunguje,musí nastoupit důsledná kontrola a případné exemplární postihy. Možnost úvěru na cokoliv, tedy i na pokutu existuje a každá banka ti ráda půjčí. Oni i bankéři jsou rádi, když má pro ně někdo práci. No a v krajním případě, výše uvedené platí i pro exekutory. Tak proč to nejde? Domnívám se, že by postačovalo několik mediálně rozmáznutých případů, doprovázených záběry na zoufalého masaře, věšícího se na pletence, pak na jeho plačící rodinu a situace se zlepší. Jak říkal otec Scholastik „ Na lidi musí být přísnost. Metlou železnou mrskat je budeš.“ To platí stále. Bohužel.

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 v 6:52 ® Axamith
Axamith

Z všeobecného hlediska bych uvítal mnohem více kontrol RS, ale ne typu : " Ahoj Karle, jak to jde". Opravdu kontrolovat jak a na co se chytá, chování k rybám, k prostředí u vody . . . Samozřejmě zvýšení lovných mír vybraných druhů ryb, myslím, že nemá cenu je zde opět vypisovat. Samozřejmě omezit počet úlovků na den / týden / povolenku. Takhle to záměrně rozepisuji, protože si myslím, že nájezdy masařů po vysazení jsou mnohdy masakrem. Omezením na den / týden by se tomuto drancování v kombinaci s důslednými kontrolami RS dalo částečně zamezit. A jako pstruhař ( muškař ) bych uvítal zrušení omezení 3 vycházek / týden na P revíry, ale pouze v kombinaci s omezením počtu ulovených ryb ( viz. výše ). Dále si myslím, že by celkově měly být transparentnější informace o zarybňovacích plánech, důslednější kontroly vysazování a odlovy násadových ryb. Mám na mysli situace, kdy se loví chovné potoky, tak se většinou doslova sežerou větší ryby a zbytek jde do revíru a pouze tak, kam se dostane auto. Doslova živná půda k podvodům a drancování násad.

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 ve 2:11 ® wallys reakce na …
wallys

Had:s 90procent s souhlasím regulusem,ale něco je přitaženo za vlasy.To zvýšení mír u ušlechtilých ryb na určitých revírech MRS platí a je to v pořádku,sám bych spíš stanovil horní míru ryb a u některých nepůvodních druhů ryb v ryb.revírech např.Bolen bych míru zmenšil ( alespon na určitou dobu) páč na některých vodách jsou značně přemnoženy a pomalu ,ale jistě ničí přírozenou osádku ryb.K otázce množství kusů a kg odnesených ryb bych to moc neměnil jen určitý počet na určitou dobu a po překonání počtu přivlastněných ryb odevzdání sumáře a popřípadné dokoupení dalšího sumáře a takhle dokola(když někdo bude chtít mít plný mrazáky tak ať si to také zaplatí a alespoň částečně přispěje ne novou rybí osádku)24 hodin lovu v tom se asi všichni shodnem,ale chytající by musel mít světelně signalizované (studené a nebo chemické světlo)místo kde chytá kvůli případné kontrole RS a rychlejšímu odhalení pytláků.Zavážení a označení lovného místa ,ano.

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 v 1:38 ® doktorov

Je tu dost dobrých nápadů,ale na co nám to upřímně je? Můžem si přát tohle a tamto pokud se za to nepostaví někdo kdo s tím může něco udělat jsou tyto naše řádky jen tajná přání.Jsem pro zvíšení míry kapra tak 40cm štiku určitě na 60cm když chytnu 50cm je to malá kudla co potěší pustím ji ať doroste ale pokud jsou tací rybáři (a víme všichni že jsou) kteří si tu 50cm vemou dom a nebo i toho nebohého kapra 38cm co budem chytat za pár let a co naše děti? Chytání 24h aspoň přes léto jsem pro,stejně tam člověk zustává přes noc tak proč ty 4 hodinky nesmazat? Ale tohle je vše pro ty co nám zarybňují vody,určují cenu povolenek a říkají co můžem co ne..

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 v 1:30 ® jiris
jiris

Ja bych zavedl PO 70+

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 v 1:02 ® LojzaRybka reakce na …
LojzaRybka

Drozďák>nikoho neobviňuju,ale děli se tu fakt divný věci

reagovat
Pátek 7. prosince 2007 v 0:27 ® regulus reakce na …
regulus

hajan – nevidím to jako brutální limity, beru to tak, že chodím na ryby a sem tam si nějakou rybu vezmu. Já ryby téměř nejím, ale jsou lidé, kteří je přímo milují, je potřeba se na to dívat z různých pohledů a s rozumným úsudkem. Alternativa, že by sis nemohl vzít rybu je zcestná a současný stav, který umožňuje plnění mražáků, výživu širší rodiny a okruhu známejch nebo prodej do hospod je neúnosná. Z jedné strany jsou lidé, kteří sedí u vody denně a pak ti, kteří se tam dostanou jen o dovolené a několik víkendů v roce. Je třeba udělat mírnej pořádek, kolik si kdo za svoji povolenku za stejnou cenu může odnést. Cesta typu, že budu platit za odnesenou rybu je totálně zcestná. Většina lidí kvůli kterým to je nutný dělat nebude ryby psát, nebudou peníze na vysazování ryb, v revírech to bude vypadat ještě hůř než teď, jen mizivý procento lidí přijde o papíry a papírově bude v revírech několikanásobně víc ryb než jich tam skutečně je. Nastavit spravedlivě podmínky je dost těžký. Laborovat s kusama a kilama ryb je dost vachrlatý, nemůžeš srovnávat kapra, sumca a pstruha. Vezmeš jednoho sumca kolem metru, je to 7 kg, průměrnej kapr 3 kg a průměrnej pstruh necelý půl kilo. No a včil to sesumíruj do všeobecnejch podmínek na váhu ryb, aby ses všem zavděčil. Za ty roky co chytám jsem asi za rok víc jak 10–12kg ryb asi nevzal, obvykle tak možná 5–7 kg, vezmu tak max. 10–15 ryb za rok, většinou ani to ne, kapr je vyjímka, většinou 2–3 štiky, sem tam candát, když se zadaří sumec (to ovšem ten roční průměr hnedle stoupne), no a pro zpestření línek, úhoř, okoun, většinou sporadický úlovky jeden rok třeba tři, jinej rok žádnej, no a ze pstruhovky 5–10 lipanů nebo pstruhů. Mám roky osobní míru 30+ (pokud ovšem ryba nemá stanovenou vyšší), kterou téměř bez výjímek dodržuju. Některý ryby neberu vůbec např. parmu, cejna, tlouště, jiný třeba jen v zimě, pokud se chytnou, např. osroretka.
V žádným případě nejsem hovnochyt, akorát nemám potřebu brát vše, co mi uvízne na háčku. Ještě bych asi dodal, k původnímu návrhu. Postihy za nedodržení limitů, především pokud se kusů týká. V případě, že rybář vezme víc než povolené množství ryb(myšleno v kusech na lososovité a ušlechtilé), přijde o povolenku na 3 roky, pokud se to bude opakovat, tak na 5 let a v případě že to udělá potřetí tak na doživotí. Pro člena výboru MO, který takovémuto „rybáři“ v době zákazu vydá povolenku (např. na druhém konci republiky) by měla hrozit vysoká pokuta. Pochopitelně by byla nutná určitá součinnost mezi jednotlivými MO, potažmo svazy, což by v dnešní počítačové době nemusel být až tak moc velikej problém.

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 ve 23:39 ® drozďák reakce na …

LR: já řád dodržuju, i když stojí za hovno. Moje otázka zněla úplně jinak, nechme to být…

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 ve 22:57 ® LojzaRybka reakce na …
LojzaRybka

drozďák>tak si přijď zamuškařit,a budeš se divit,zdejší porybnej je pěkná mrcha a je nekompromisní :-)

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 ve 22:22 ® drozďák reakce na …

Lojza: a myslíš, že zákaz muškaření na O7 zatrhnul pytlákům tipec? Na to si koupím první řadu…

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 ve 21:57 ® LojzaRybka
LojzaRybka

MO CHomutov se pokouší zrušit místní úpravu na naší vodě,tj zákaz muškaření na Ohři7 od 1.1 do 15.3. já chodim taky muškařit,ale toto bych nerušil,duháci tam žádný skoro nejsou a byl jsem svědkem masařiny potočáků kterejch je tam ještě pár kousků,myslim že tento zákaz si spůsobyli sami rybáři a ti kteří toho dosáhli,tak teď chtěj pokračovat v masařině,píšu to proto že to tak je a plno rybářů sem jezdí jen pro maso,proto je teď Ohře takový jaký je.

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 ve 21:25 ® drozďák reakce na …

HaD: tak ti přeju, aby ten tvůj průzkum zažil lepší konec, než všechny předchozí.

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 ve 21:20 ® bubu reakce na …
bubu

salmo- V ČRS je lov osob mladších 15-ti let bez omezení tuším již třetím rokem. Tedy i lov na dva pruty, živou rybku apod.

HaD-neomezovat muškaře při lovu na P-vodách jen třemi dny v týdnu a zavedení ročních limitů odnesených los. ryb. Jistě se toho najde víc,ale toto mne štve nejvíce.

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 ve 20:46 ® HaD
HaD

drozďák: viděl jsem to mockrát. Nicméně mě zajímá aktuální názor lidí. Rybářů. Co nejaktuálnější. A důvody k tomu, abych risknul odpověď typu, které se mi dostalo od Tebe, mám, tomu věř!

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 ve 20:46 ® tomchamik
tomchamik

Regulus:vyčer­pávající a pod to bych se podepsal,hlavně ty roční limity ponechaných ryb.

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 ve 20:03 ® hajan reakce na …

regulus: Oproti stávajícímu stavu jsi nasadil dost brutální limity, ale těší mě, že do všech v pohodě vejdu, poněvadž jsem z 90% hovnochyt. :-D

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 v 19:43 ® sus1

chtělo by to aby ty kontroly chodily hodně často a těch masařů by taky ubylo a hlavně ryb by přibylo.Já jsem za celou letošní sezonu neviděl ani jedniho kontrlujícího,ne že bych si přál aby na mě dorazil,i když se nemám čeho bát,ale je to taky tim že nechodí.Až mu seberou povolenku na měsíc a napaří pokutu ,on si to každej rozmyslí na příště.

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 v 19:12 ® regulus
regulus

Těch věcí je víc, takže to bude malej románek.

Omezení počtu odnesených ryb asi takto (vidím to jako rozumný kompromis) 1/ Na MP revírech ušlechtilý ryby max. 2 ks denně a 4 ks týdně, lososovité ryby a lipan max. 3 ks denně a 4 ks týdně, denní úlovek max. 5 kg a týdenní max. 10kg ryb, pokud se odchytám tak můžu jít na ryby až následující den/týden. (Těch 10 kg kvůli tomu, že když někdo vezme jednoho metrovýho sumca tak je to tak 7 kg a je blbost aby pak nemohl týden chytat). Roční limit 50 kg odnesených ryb, u dravých ryb (štika, candát, sumec) bych byl pro roční limit 10 ks za rok. 2/ Na P revírech kapr max. 1 ks denně a 2 ks týdně (důvod, snížení atraktivnosti nasazování kapra do pstruhových vod), lososovité ryby a lipan max. 3 ks denně a 4 ks týdně, denní úlovek max. 2 kg denně a týdenní max. 5kg ryb, pokud se odchytám tak můžu jít na ryby až následující den/týden. Do tohoto limitu by se nepočítaly nežádoucí ryby, štika, okoun apod. Roční limit 10 kg lososovitých ryb a lipana, (po vyčerpání tohoto limitu končí možnost lovit lososovité ryby a lipana v této sezóně), celkově 30 kg ryb včetně lososovitých.

Úprava míry nebo její zavedení případně případně celoroční hájení ryb (jen změny). Štika 60 cm Candát 60 cm Okoun 30 cm Pstruh PO 35 cm Pstruh D 30 cm Siven 30 cm Lipan 35 cm Parma celoroční hájení (aspoň pár let)

Způsoby lovu a denní doby lovu ryb. Na MP vodách od 16.6 do 15.9. povolen 24 hodinový rybolov, plošné povolení zavážení nástrah. Na P vodách povolena přívlač pouze s vláčecími nástrahami s jedním jednoháčkem.

Cena za povolenky. Pokud v ČR máme 8 celků (7 územních svazů + MRS) a povolenka na jeden celek je cca 1000 Kč, pak nemůže být celorepubliková 2600 Kč, ale 8000 Kč. Rozkládat to zpět na jednotlivé povolenky MO bych jako dobrý neviděl, ale patrně bude nutné ceny povolenek zvýšit, pokud chceme aby se do vody zase něco solidního vysadilo a to stojí penízky, takže až k tomu dojde viděl bych jako alternativu možnost pro sociálně slabší pořídit si jen místní povolenku za přijatelnější cenu.

Bylo by toho asi víc, ale toto je asi tak to, co nejvíc bolí. Ze svýho pohledu bych to asi ještě víc přidusil, ale snažil jsem se na to dívat objektivně i z hlediska lidí, kteří jedou na ryby jednou za uherskej rok nebo jen o dovolené. Nezastávám žádný extremistický názory, takže nejsem zastáncem placení za rybu, kterou si vezmu. Domnívám se, že lidé kteří chodí na ryby by měli možnost si rozumné množství úlovků vzít. Zrovna tak otázka horní míry ryb mě nijak neoslovuje. Nedá se to plošně určit, je něco jinýho malej rybníček a velká řeka typu Vltava, Labe. Nic to ale nemění na mým názoru, že trofejní ryby by se měly pouštět.

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 v 19:03 ® tomchamik
tomchamik

Já bych byl pro zavedení horní míry u ryb,zvýšení míry,a roční limit ponechaných ušlechtilých ryb.samozřejmě povolení 24h lovu alespoň v letním čase.

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 v 18:55 ® sus1

. . . a ještě aby tam byl stánek s občerstvením vždycky.

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 v 18:54 ® Tomik
Tomik

Já bych zvedl míru štiky alespon na 60. Omezil bych počet ponechaných ušlechtilých ryb na povolenku. Zvedl míru u PO na 35cm.

reagovat
Čtvrtek 6. prosince 2007 v 18:37 ® Salmo
Salmo

Já osobně bych zavedl lov na dva pruty u rybářů do 15-ti let a kdo se na to necítí ať si chytá na jeden ne.Potom by se našlo omezení při lovu na rybku muselo by se chytat na jeden jednohák a míra kapra aspoň na 45cm a horní 65cm.

reagovat