Chytej.cz

Kormorán necteno

16.11.2007 | Robur | 39.418 zobrazení | 50 odpovědí

Tak biologové dnes vydali v MF dnes článek, převzatý z časopisu ŽIVA. Prý dosud nebyl publikován žádný průzkum potravy zde přezimujících kormoránů. Oni pak picli 7 kousků z Prahy Trója a analýzu udělali, a ti pražští papinkají ze 34,8% ježdíka, 25,8% plotici, dál je horuzek 12%, pak jelec, okouna no prostě samá bílá relativně bezcenná ryba. Ani slovo o tom, co dělá s rybami např. nepovedený útok atd. Jinak samozřejmě musíme důkladně poznat potavní biologii a diskutovat + 1 věta o tom, že legislativa by se měla po diskusi změnit.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Neděle 18. listopadu 2007 ve 22:08 ® ywan

kormoše sú svine a bodka.Keď chodili riadiť na Oravu stačilo sa pozerať 5–10min. z nejakého mosta a tých 10 mrien /pariem/ sa dalo zahliadnuť ako idú dolu prúdom dosekané, niektoré mŕtve…a čo bolo povyhadzované na ľade okolo brehu ani nehovorím.To keby spravil človek tak ide sediet za pytliactvo

reagovat
Neděle 18. listopadu 2007 v 19:23 ® Robur
Robur

nevím, jestli slovo pozvracep nevezme nějaká vrána jako osobní urážku

reagovat
Neděle 18. listopadu 2007 v 19:21 ® LojzaRybka
LojzaRybka

neměl bych to tady psát,ale asi tak před třema rokama jsem byl s bráchou na rybách a zvedlo se z hladiny hejno kormoránú,začali se stáčet nad nás tak jsem ponich střelil s pistole šrapák a jak to mezi něma třísklo tak je to pěkně rozhodilo a jeden se stoho asi pozvracep páč z nebe spadl do pole lipan 37cm,jsme koukali jak pulcí

reagovat
Neděle 18. listopadu 2007 v 18:13 ® tomchamik
tomchamik

Někdy loni byl v rybářství publikován nějaký výzkum z Německa a tam byla přidána fotka 4 vykuchaných ptáků a kupodivu narozdíl od nášich kormoránů ti německý měli ve volatech každý štiky ve velikosti cca30 a candáta.

reagovat
Neděle 18. listopadu 2007 v 15:13 ® Kazan

No, asi by se nemělo zapomínat, že i těmi drobnými, bezcenými rybkami se živí dravci, takže spadají do potravního řetězce, a jestliže je někde kormoráni vymydlí, logicky to má pak následky na celé rybí společenství v dané lokalitě. A nebo se pletu?

reagovat
Sobota 17. listopadu 2007 ve 21:34 ® Salmo1 reakce na …

Robur-potáhni myškou,Česky je. bubu-Přečíst 2,3 ono se to poddá :-)

reagovat
Sobota 17. listopadu 2007 ve 20:34 ® Robur
Robur

dle mého byl tento článek česky v rybářství

reagovat
Sobota 17. listopadu 2007 ve 20:28 ® bubu reakce na …
bubu

Salmo1-na to že je to čech a ještě M.Čech,tak mu nerozumím ani slovo :-)) )

reagovat
Sobota 17. listopadu 2007 ve 14:34 ® Salmo1 reakce na …

www.crscb.cz

reagovat
Sobota 17. listopadu 2007 ve 13:36 ® jarryn21 reakce na …
jarryn21

Zauwiku néééé já ho tady u nás nechci.On se dá jíst?!No tak to by možná stačila na zredukování jeho stavu jen šikovná reklama.:-)) ).

reagovat
Pátek 16. listopadu 2007 ve 23:11 ® čabi
čabi

Viděl jsem na vlastní oči jak při vyplašení vyvrhl jeden mladej kormorán pět čerstvě ulovenejch ryb.Čtyři plotice 15–20cm a jednoho cejna přes dvacet čísel.Jsou to fakt děsný ku-vy.Nechápu proč není považován za lovnou zvěř,když se dá jíst…

reagovat
Pátek 16. listopadu 2007 ve 21:09 ® Zauwi reakce na …
Zauwi

to jarryn21:hoj, Jardo, no vidíš tím se potvrdilo,jaká je ten kormorán ku*va, přece kvůli jednomu druhu nebude ohroženo dalších 20 ne?Nevim co je na tom pravdy ale, že prej sežere kilo ryb denně…Dokážeš si představit, že by zaparkoval u vás na řece..by tam na jaře nic nebylo..

reagovat
Pátek 16. listopadu 2007 ve 20:30 ® Robur
Robur

právě na to jsem narážel, že biologové napsali, že nidko rozbor nedělal /minimálně v rybářství jsem jeden četl/ a dál se mně nechce věřit, že by predátor, který má křídla zůstával na vodě, kde má hlavně ježdíky a hrouzky. By byl blbej. Nechci to rozpitvávat, noviny si každý mohl koupit. Jen mně prostě připadalo, že si hrály na oběktivitu s čísly a údaji, které se jim hodily do krámu. Jetě je docela zajímavé, že mohli odstřelit 10 ptáků a dostali jen 7, z čehož byl jen jeden velký exemplář. To svědčí o tom, jak je kormorán odolný.

reagovat
Pátek 16. listopadu 2007 ve 20:20 ® Sander
Sander

Robur > myslím že podobný rozbor byl asi před rokem publikován v nějakém časopise, v článcích Martina Čecha. Každopádně něco podobného je velice obecná věc závislá na místních podmínkách. U nás by byl ježdík jen třeba tisícina procenta, jinde zase jinak. Tzn. tebou uvedená čísla mi vcelku nic neprozradí. Navíc Bůh ví jak to s tím výzkumem bylo, biology podmázli ocharanáři, kormoráni tedy obratem přesedlali na „bezcenné ryby“ a tudíž vlastně není důvod je jakkoliv eliminovat :o))

reagovat
Pátek 16. listopadu 2007 ve 20:17 ® jarryn21 reakce na …
jarryn21

Nazdar Zauwiku.Ježdík žije stejně jako okoun.Akorát dorůstá menších rozměrů.Kdesi , kdysi jsem četl článek o přezimujícím kormoránu na našich vodách.Zjištovali z trusu čím se živí.Našli tam taky zbytky stičky kolem 50 i s twisterem.

reagovat
Pátek 16. listopadu 2007 ve 20:11 ® Robur
Robur

taky mě to překvapilo, defacto 46% jsou ryby dna

reagovat
Pátek 16. listopadu 2007 v 19:59 ® Zauwi reakce na …
Zauwi

ježdíka ani kormorána jim nezávidím,ale ten průzkum mě překvapil…, nevím kde žije ježdík,ale myslel jsem že to bude někde u dna..

reagovat
Pátek 16. listopadu 2007 v 19:48 ® Robur
Robur

Zauwi, tady je prostě vidět, jak se ti Pražáci mají dobře, i ježdíků maj nejvíc…

reagovat
Pátek 16. listopadu 2007 v 19:42 ® Zauwi
Zauwi

mě by zajímalo ,kde kormorán vyštrachá ježdíka , když už ho je pomálu… (a navíc v takovým množství…!)

reagovat
Pátek 16. listopadu 2007 v 19:37 ® Piranha
Piranha

Je osklivej ptak co nas okrada o ulovky :-D

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1