Vyhledávání
Co mníci - už je čas !!
5.11.2004 | mirmen | 8.258 zobrazení | 49 odpovědí
Doposavad jsem je dostával jen při nočním lovu úhořů na rousnice. Letos jsem zkoušel lov za pomoci sklenářského tmele a nadnášejícího splávku. Za pomoci dlouhého, tvrdého prutu ( štikováku) 5–6 metrů dlouhého, kmen je 0,30. Na konci kmene obratlík. Do horního očka obratlíku cca 35 cm vlasec 0,30, na něj korkový špunt nebo kulové plovátko. Na to jde návazec cca 25 cm ( 0,25 ) s nastraženou žížalou. Tento nadnášející splávek drží nástrahu nade dnem, takže nezapadne do kamenů. Na spodní očko obratlíku jde taky vlasec 0,25 o délce cca 60 – 80 cm, který má na konci obyčejný uzlík. Na uzlík se namačkává jako zátěž kulička sklenářského tmele o průměru 1 – 2 cm namísto závaží. Ze bžehu se nahodí na dno kus od kamenů, nechá se ležet. Mezi prsty levé ruky se uchopí kmen a čeká 3–5 minut na záběr. Pak se sestava přitáhne ke kamenům a celé se to opakuje. Pokud zátěž(= tmel) uvázne v kamenech, dá se to snadno vyprostit, protože kulička z uzlíku sklouzne. Silný kmen ( a dlouhý, tvrdý prut) se používá proto, že mník vyjede jen 1–2 metry z kamenů ( přes den) , uchopí sousto a hned se vrací. Okamžitě po drbanci musí následovat zásek a držet mníka natvrdo na čisté vodě, aby se mezi šutry nedostal. Jakmile by vlasec byl slabší, praskne. Jakmile se mník mezi kameny dostane, tak ho nedostaneš. Zkoušel jsem to 2× letos, bezúspěšně. Uvátám případné zkušenosti s touto technikou používanou v Německu k lovu pod jezy a hlavně v kamených záhozech okolo řek a kanálů.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 27. listopadu 2009 ve 14:06 ® cormoran reakce na …
-
1Mara> To jo, neustálý navazování při tý kose má taky svoje kouzlo že
reagovat - Pátek 27. listopadu 2009 ve 13:59 ® 1Mara
-
No zatím se jim moc nechce
reagovat, taky bych si chtěl už konečně jednoho chytit , sic jsem byl na nich jen třikrát v životě , ale docela mně to natchlo
- Pátek 27. listopadu 2009 v 10:44 ® tucnak11
-
Ja mam ještě čas.Je teplo na mniky,minuly rok jisem měl par kousku,jen musi byt snih a trošku tak pod nulou 1 stupen starči a nebo 0 tak mnicy berou lepe.tak mam 66 cm,73 cm 50 cm dostUnas na Bečve nasadili tak 8 roku temu ohrancy mniky jen tomu chytani se nikdo nevěnuji tak mam radost a hodime jen na ně 2 bo nikomu se nehce mrznout a vykoupat.
reagovat - Pátek 27. listopadu 2009 v 10:41 ® MP-E65mm
-
příští týden v pátek je jdu s kolegou taky zkusit, pochybuji, že tam nějaký budou , ale to je věc jiná
reagovat - Pátek 27. listopadu 2009 v 10:39 ® tucnak11 reakce na …
-
Michall> Kamarade střevlička neni celoročně hajena.
reagovat - Pátek 27. listopadu 2009 v 10:16 ® the fish
-
tak co, chodíte na mníky nebo spíte na gauči.. ? já chodím a zatim nic moc.. ale s příchodem prosince to vypukne
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 ve 23:34 ® Robur
-
Regule? Sobota?
reagovat - Středa 28. října 2009 v 18:10 ® Alesio
-
A co Morava jsou tu někde?
reagovat - Středa 28. října 2009 v 17:13 ® Michall reakce na …
-
Robur> Já jdu dneska v 17:00, ale v Jižních čechách
reagovat - Středa 28. října 2009 ve 14:36 ® Robur
-
nepřidá se dnes někdo?
reagovat - Úterý 27. října 2009 ve 23:08 ® hering reakce na …
-
Robur> Neznám lokalitu,ale v tuto dobu asi malý mníčci,možná malý tloušti (ty s tím ale víc mydlej).No a předpokládám,že sumeček americký se tam nevyskytuje.Používám raději rybku o velikosti 10+.
reagovat - Úterý 27. října 2009 ve 14:51 ® Michall
-
Já jsem tento rok začal poprvé zkoušet mníky, zatím jsem byl třikrát a pokaždé jsem chytil alespoň jednoho. Jako nástrahu používám mrtvou střevličku. Celkem 5 (tři pěkně za kraj a dvoum jsem to musel odstříhnout) v rozmezí 25–45cm.
reagovat - Úterý 27. října 2009 v 10:52 ® mascha
-
Buď rád, žes je ani nevytáh. Mně jich bylo tak líto, hltavců prťavejch. Jednomu jsem to vyoperoval, ale druhýmu jsem to musel odstříhnout, dělám to děsně nerad. BTW: asi budu za blba, ale co je nartoun? Google vyhazuje jen kukadlatou opicu
reagovat - Úterý 27. října 2009 v 10:38 ® Robur
-
hm, takže jde o mníčky ccy 10 cm nebo nartouny
reagovat - Úterý 27. října 2009 v 10:33 ® mascha
-
já měl taky rybičky do 5cm a oba mníčci (pod 20cm) žádnou jízdu neudělali, policajt se ani nehnul, přijeli, zažrali se a ani se nehli, dokud jsem nestahoval, tak jsem o nich nevěděl
reagovat - Úterý 27. října 2009 v 8:11 ® Robur
-
mrtvolka cca 5 cm, nastraženo za tlamu
reagovat - Pondělí 26. října 2009 ve 22:45 ® Jak.novi reakce na …
-
LuboO> Kdože ?
reagovat - Pondělí 26. října 2009 ve 22:36 ® cercer reakce na …
-
Robur> mě nikdy žádnou jízdu neudělal…vždy tam byl zažranej na místě,když jsem přehazoval prut
reagovat - Pondělí 26. října 2009 ve 22:16 ® hering reakce na …
-
Robur> Nástraha,žíža anebo rybí mrtvolka?
reagovat - Pondělí 26. října 2009 ve 22:16 ® LuboO reakce na …
-
Robur> to nebol mnik, to bol nartoun, oni uz prichadzaju, dajte na mna…:(
reagovat - Pondělí 26. října 2009 ve 22:12 ® Robur
-
tak jsem byl mníkovat a nevím, zda jsem měl nějaké záběry. S tmou jsem nasadil pruty na těžko, polddy mezi očka a policajt co chvilku poskočil o 3 cm někdy i víc ale jízda žádná. raci tam nejsou, jen mírný proud, ale bylo zajímavé, že si to ten proud nevycukal až k prutu. Tak vykládejte, co to mohlo být?
reagovat - Neděle 25. října 2009 v 15:20 ® Robur
-
to proto, že budou brát dnes
reagovat - Neděle 25. října 2009 ve 13:42 ® FInnnp
-
Tak včera první mníkovačka na ohři a čisté zero.
reagovat - Pátek 23. října 2009 v 11:18 ® MadMack reakce na …
-
Jak.novi> Určitě nenajedou jenom mníci ale s chladnoucí vodou se aktivita ostatních ryb snižuje, takže ty se zasytí rychleji a v zimě jsou ostatní ryby aktivnější spíš přes den než večer. I když uznávám, vloni jsem za tmy na hnojáky místo mníka chytil tlouště.
reagovat - Čtvrtek 22. října 2009 ve 23:34 ® Jak.novi reakce na …
-
MadMack> Myslíš že na rousnice najedou pouze mníci ?
reagovat - Čtvrtek 22. října 2009 ve 21:10 ® MadMack reakce na …
-
Robur> přiklonil bych se spíš k přírodní nástraze v podobě žížaly nebo rybičky (popř. rybí cár). Netrvdím že se mník nedá chytit na peletu ale asi by bylo potřeba několik dní vnadit a i tak se obávám že by najeli kapři nebo jiná ryba. Dobré je místo provnadit nastříhanýma žížalama smíchanýma s hlínou.
reagovat - Čtvrtek 22. října 2009 v 11:49 ® Robur
-
myslíte, že se dá mník chytit na halibutí peletu nebo nějaké jiné masové příchutě, uvítal bych i praktické poznatky
reagovat - Středa 21. října 2009 ve 21:41 ® Robur
-
tak ¨zítra cca v 17:00 vyrazím
reagovat - Úterý 20. října 2009 v 11:20 ® hering
-
Můj popisovaný přírůstek je u pěti ryb s počáteční délkou v rozmezí 38 – 43cm a váhou 500 – 600gr.Za 11 měsíců co je držím v jednou bazénu na líhni,tedy od loňského prosince do teď narostli do délky 50 – 55cm,ale váhově téměř dvojnásobně.Nyní mají kolem kila.A to teprve teď začali pořádně futrovat.
reagovat - Úterý 20. října 2009 v 9:40 ® Tommy
-
standas> To taky byla země neomezených možností né
reagovat