Chytej.cz

Co mníci - už je čas !! necteno

5.11.2004 | mirmen | 8.257 zobrazení | 49 odpovědí

Doposavad jsem je dostával jen při nočním lovu úhořů na rousnice. Letos jsem zkoušel lov za pomoci sklenářského tmele a nadnášejícího splávku. Za pomoci dlouhého, tvrdého prutu ( štikováku) 5–6 metrů dlouhého, kmen je 0,30. Na konci kmene obratlík. Do horního očka obratlíku cca 35 cm vlasec 0,30, na něj korkový špunt nebo kulové plovátko. Na to jde návazec cca 25 cm ( 0,25 ) s nastraženou žížalou. Tento nadnášející splávek drží nástrahu nade dnem, takže nezapadne do kamenů. Na spodní očko obratlíku jde taky vlasec 0,25 o délce cca 60 – 80 cm, který má na konci obyčejný uzlík. Na uzlík se namačkává jako zátěž kulička sklenářského tmele o průměru 1 – 2 cm namísto závaží. Ze bžehu se nahodí na dno kus od kamenů, nechá se ležet. Mezi prsty levé ruky se uchopí kmen a čeká 3–5 minut na záběr. Pak se sestava přitáhne ke kamenům a celé se to opakuje. Pokud zátěž(= tmel) uvázne v kamenech, dá se to snadno vyprostit, protože kulička z uzlíku sklouzne. Silný kmen ( a dlouhý, tvrdý prut) se používá proto, že mník vyjede jen 1–2 metry z kamenů ( přes den) , uchopí sousto a hned se vrací. Okamžitě po drbanci musí následovat zásek a držet mníka natvrdo na čisté vodě, aby se mezi šutry nedostal. Jakmile by vlasec byl slabší, praskne. Jakmile se mník mezi kameny dostane, tak ho nedostaneš. Zkoušel jsem to 2× letos, bezúspěšně. Uvátám případné zkušenosti s touto technikou používanou v Německu k lovu pod jezy a hlavně v kamených záhozech okolo řek a kanálů.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Pondělí 19. října 2009 ve 23:17 ® standas
standas

v CCCP až 30cm za rok :-)

reagovat
Pondělí 19. října 2009 ve 23:03 ® osprey
osprey

U mě v akvárku z 9 na 24 cm za 17 měsíců a to jsem ho nepřežíral.

Ryba 68 cm z přehrady prý měla věk 5+, ale někde na pstruhovém potoce těch 10 cm ročně ani dát nemusí.

reagovat
Pondělí 19. října 2009 ve 21:32 ® hering
hering

Mohu potvrdit z osobní zkušenosti,že roční přírůstek je těch 10 – 15 cm podle potravní nabídky.

reagovat
Pondělí 19. října 2009 ve 21:24 ® the fish

když se mník " válí " v potravě, je schopen vyrůst až 15cm za rok

reagovat
Pondělí 19. října 2009 ve 14:48 ® Tommy reakce na …
Tommy

Prej za rok o 10 cm

reagovat
Pondělí 19. října 2009 ve 13:46 ® Robur
Robur

jak ta ryba vůbec rychle roste?

reagovat
Neděle 18. října 2009 ve 20:38 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

mr. stick> Na ohři mníci jsou.

reagovat
Neděle 18. října 2009 v 10:45 ® Sander
Sander

Robur > tak ti přeji štěstí – i když ty ho vlastně nepotřebuješ podle toho co tu čtu :-))

Posledně jsem neměl ani záběr, včera už byl mník naspadnutí, jestli se donutím dneska, tak se povede! :-)

reagovat
Neděle 18. října 2009 v 10:30 ® Robur
Robur

tak dneska vyrazím zas, už vím, že tam jsou, dnes bych mohl být jistější v technice a způsobu lovu, takže předevčírem jeden, dneska pod dva nepudu:-D

reagovat
Středa 14. října 2009 v 18:44 ® HaD
HaD

kamarádi se o ně pokouší dnes, ale zatím jim to jen ukousla štika.

reagovat
Úterý 13. října 2009 ve 21:19 ® mekvak
mekvak

Letos se na ně také chystám na Ohře. Jsem celkem zvědav, zda se mi podaří alespoň nějakou menší tresku ulovit..

reagovat
Pondělí 12. října 2009 v 19:55 @ mr. stick

Ahoj. Nevíte, jestli jsou mníci na Ohři, nebo dolním Labi? Díky. M

reagovat
Neděle 11. října 2009 ve 14:53 ® cormoran
cormoran

Chytlo, i přes léto, akorát to ještě není to pravý vořechový…

reagovat
foto/forum/2009/th-img10558.jpg
Neděle 11. října 2009 ve 13:48 ® Robur
Robur

tak co, už se něco letos chytlo?

reagovat
Pátek 3. prosince 2004 ve 14:45 ® Prizrak

O ulovení mníka na přívlač jsem četl v časáku. Byl to nějakej článek o chytání v Mongolsku. Myslím, že je chytali na třpytky.

reagovat
Pátek 3. prosince 2004 ve 12:54 ® HaD
HaD

dneska zkusím nějakého chytit a vyfotit

reagovat
Sobota 6. listopadu 2004 ve 14:24 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

O mníkách na žížalu jsem už slyšel,ale není tu někdo,kdo ho ulovil přívlačí??Jestli jo,tak at napíše na co,kdy,atd. díky

reagovat
Pátek 5. listopadu 2004 ve 22:54 ® Padis
Padis

Já je chytil v létě 2 tak 30 cm. Jejich doba přijde koncem listipadu a celý prosinec. Před rokem jsme chytily 24.12 mníka 70cm na hnojáka když jsme byly chytat vánočního kapra. Letos je povolen chytat tak na ně určitě vyrazíme.

reagovat
Pátek 5. listopadu 2004 ve 12:41 ® HaD
HaD

zkušenosti nemám, ale taky je uvítám. letos bych rád mníky zkusil

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1