Chytej.cz

elektromobilem na ryby necteno

23.10.2007 | Kosmik | 5.907 zobrazení | 47 odpovědí

Co na to říkáte, líbilo by se Vám jezdit na ryby za pár halířů? Nebo máte raději podporování ropných magnátů?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pondělí 29. října 2007 ve 21:41 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

elektromobil: Prosím Tě, nastuduj si nejdřív něco o elektřině :-((

reagovat
Pondělí 29. října 2007 ve 21:36 ® elektromobil reakce na …
elektromobil
  • To Regulus. Jsem rad, ze to beres takhle v pohode a ze ses neurazil, kdyz jsem te nazval nevericim tomasem :-)

Vse cos napsal je v podstate pravda, az na to ze opravdu nepracuju u telekomunikacni spolecnosti :-) . Na tech OPTIMA bateriich jsem si overil, ze se o tuhle alternativu zajimas jiz delsi dobu, protoze jak pises, tak pred cca 8 lety to mela byt super prevratna bomba a az postupem let se zjistilo ze tomu za provozu uhnivaj plusovy terminaly. Stejne je to porad tezky OLOVO. Osobne si myslim ,ze ted v tom Lithiu je budoucnost a to mnohem bliz nez treba to spalovani vodiku, ktery ma jeste podstatnou cast vyvoje pred sebou. Takze jedinej trumf co me na Tebe jeste zbyva, je to, ze ty stranky, ktere uvadis jako zdroj, tak ty provozuju ja....... Je to domena www.electroauto.cz nebo i www.elektro­auto.cz ktrera je presmerovana na ten sweb. Mozna si to napsal zamerne abych se chytil :-)) , treba si tam nasel nejaky chyby, tak je klidne napis rad to pripadne opravim… Snazim se tema strankama podchytit veskere zname modely, ale nemam na to jiz tolik casu jako driv :-(( P.S. ten Lightning GT se mi zprvu zdal take dost podezrely az jsem na YOUTUBE nase nekolik videi elektromobilu co uz na ty NanoSafe baterky jezdej, tak me to zlomilo, vsimni si, ze jsem ho dal na stranky teprve nedavno i kdyz uz se o nem pise dost dlouho. ZDAR Petr

reagovat
Pondělí 29. října 2007 v 19:35 ® Prichy
Prichy

dost omezujici je naboj elektronu, i nano ci jine technologie tomu moc nepomohou..

zel cast fyziky, ktera totalne vyvraci zakon o zachovani hmoty a energie se bojim v autech zatim nepouzitelna…

jeste N.Tesla by si mozna vedel rady, zel nezanechal poselstvi :-D :-D

Takze ukol: dostat do stejneho mnozstvi „neceho“ stejnou energii jako do benzinu a je vyhrano (samozreme ji dostat i zpet)

reagovat
Pondělí 29. října 2007 ve 3:46 ® regulus reakce na …
regulus

elektromobil – mě nepřipadáš jako prodejce Zepteru, ale jako agent telekomunikační společnosti, kterej ti neustále dokola tvrdí, jak jsou jejich služby výhodný, že budeš volat za hodně míň, tvrdí ti kolik ušetříš a zapomene ti sdělit podstatnou částku za provoz telefonní stanice, protože bys zjistil, že budeš téměř tam kde seš, ne-li hůř.

Když se baterie OPTIMA ještě nevyráběli pro běžnou potřebu (někdy v polovině osmdesátých let) dostal se mi do ruky podobný plátek jako je to PDFko o těch nanosafe akumulátorech. Byla to prostě „bomba jako sviňa“ nic konkrétního jen neustálý tlachy o jedinečné technologii a spekulovalo se tehdy o tom, že klasickým bateriím odzvonilo. Čas však ukázal něco úplně jinýho. Začaly se vyrábět gelový akumulátory. OPTIMY jsou opravdu o trochu lepší než klasický olověný akumulátory, ale taky jsou víc dražší než lepší a furt je to jen olověnej akumulátor akorát v lepším provedení. Nejen pro tebe je tady odkaz na prvního prodejce, kterýho sem vygoogloval, schválně si porovnej ceny. www.mulac.cz Realita je taková, že si za jednu OPTIMU koupíš 3 normální akumulátory o stejným napětí a kapacitě. To jenom tak na okraj.

Zřejmě jsi vůbec nepochopil smysl této debaty. Pokud budu auto používat výhradně k občasnýmu ježdění na krátký vzdálenosti, který jsou míň jak polovina dojezdu elektromobilu nebo rozvážet po městě pizzu a budu dost ekologicky založenej, tak možná risknu to, že si za 80 tisíc koupím auto na elektriku a budu se modlit, aby ty akumulátory ještě nějakou dobu vydržely jinak su v pr*eli, protože za nový vypláznu dvojnásobek ceny toho auta. V žádným případě bych to ale neudělal z důvodu, že na tom ušetřím, protože je velká pravděpodobnost, že to bude přesně naopak. Jelikož však nevím, jestli zítra budu courat po Brně nebo naopak pojedu např. do Prahy, což je víc jak 400 km, tak si tuto parádu prostě nemůžu dovolit a to jsou ty drobný muchy, o kterejch jsem psal. Nikdy jsem nenapsal, že je elektromobil špatně, stejně nám nic jinýho než nějakej dneska alternativní pohon nezbývá, páč ropa v dost blízké době skončí. Napsal jsem taky svoje domněnky (pochopitelně ničím nepodložené, protože nejsu děd vševěd) jakými cestami by se mohl vývoj ubírat, jednou z cest je i elektromobil poháněný vodíkem prostřednictvím palivových článků. Ale jak to dopadne, si ještě počkáme. Nicméně je elektromobil v dnešní době luxus, kterej sice v současné době má podstatně nižší finanční nároky na ujetej kilometr, ale na to, aby se to rentovalo s jeho pořizovací cenou, bys těch kilometrů musel najet zatraceně hodně. Cena je vysoká z pochopitelných důvodů, dělají se ve formě prototypů a malejch sérií. Tečka.

Ještě se vrátím k těm nanosafe akumulátorům. Jelikož semtam mrknu na různé novinky z různých odvětví (člověk se musí vzdělávat aby neumřel blbej), tak jsem si dal tu práci a našel ti odkaz (tedy pochopitelně nejen tobě, ale každýmu, kdo si to bude chtít přečíst), kterej jaksi shrnuje na jedný stránce informace o sériově vyráběnejch elektromobilech. Chtěl jsem ho semka dát už dřív, ale nemohl jsem ho najít, před časem jsem na něj náhodou narazil a abych pravdu řekl, moc nad tím nepřemýšlel. Tady je. electroauto.sweb.cz Ano tento web už tu jednou byl, jenomže tam není zřejmej odkaz na tuto konkrétní stránku. Jsem praktik, takže věřím na fyziku, Einsteina a tedy i na to, že pokud chci, aby se něco, v našem případě auto pohybovalo určitou rychlostí a ujelo určitou vzdálenost, potřebuje k tomu určité množství energie. Vím také, že účinnost elektromotorů je o hodně vyšší než účinnost spalovacích motorů. Vzhledem ke kroutícímu momentu také chápu, že elektromobil si může dovolit výkonově slabší motor než klasický automobil aby se přiměřeně rychle pohyboval (mluvím o výkonu, nikoliv příkonu). Počítačem řízený kontrolování a optimalizace výkonu taky udělá svoje. Proč o tom ale mluvím. Na onom odkazu je na prvním štontu to auto s nanosafe akumulátorama. Na tom by nebylo nic divnýho, jenom to, že dle tohoto webu je v tom autě 22 akumulátorů o napětí 14,8V a kapacitě 55 Ah !!!!!!!!!!!, je tam i odkaz na výrobce, který o tom autě píše všechno, včetně toho, kolik stojí provoz oproti spalovacím autům, co tam ale neuvádí, kolik ten krasavec váží a jediná zmínka o akumulátorech je, že disponují výkonem 35kW, což sem jaksi nepochopil, co tím chtěl básník říci, zvláště když to auto má v každým kole 120kW motor. Je naprosto jedno, jestli jsou ty akumulátory zapojeny do série nebo paralelně, disponují maximálně (omlouvám se za nepřesný technický vyjádření) kapacitou energie necelých 18 kWh, což znamená, že po dobu 1 hodiny jsou schopny dodávat výkon 18 kW, což je 3,75% výkonu motorů. Navíc to auto je na toto množství energie schopno ujet 400 km a jet rychlostí 260km/h. Nevím jak na koho, ale toto je na mě trochu silný kafe. Auto je to pěkný, cena asi taky, lidový vozítko to asi zrovna nebude, nepochybuju o tom, že ty akumulátory jsou lepší než olověný, ale na můj vkus je tam příliš moc věcí který si odporují, mimochodem při udávané kapacitě, pokud je to pravda bys tam musel hulákat 10 minut 388A při 230V. pokud si to dám dohromady s autem na druhým fleku (TESLA motors), tak ten disponuje jedním motorem o výkonu 185 kW, rychlost až 200 km/h a ujede 350 km. Kapcitu akumulátorů taky neuvádí, jsou sice stejné technologie (Lion) ovšem ne nanosafe a dobíjejí se 3,5hodiny, což jsou parametry, kterým není důvod nevěřit. Mimochodem na webu výrobce je v jedné z tabulek uvedeno, že auto potřebuje na ujetí jednoho kilometru 110Wh elektrické energie. Nedokážu posoudit, jestli je to reálnej údaj, takže z mojí strany bez komentáře.

A včil mudruj synku. -:)))))))))

reagovat
Neděle 28. října 2007 ve 23:31 ® dudu

elektromobil- připadáš mě jako prodejci Zepteru kteří počítají nesmyslné úspory, aby prodali předražené zboží. Řeč je CELKOVÝCH nákladech !!!!!!!!!

Malý propočet na tvůj vůz

Auto má 16 gelových baterií 6V 160A, cena tipuji 10000Kč/ks Celkem tedy 160000Kč Baterie vydrží dle výrobce až 1200 nabíjecích cyklů Na jedno nabití ujedeš max. 70km Maximálně teoreticky ujedeš na životnost baterií 1200×70 = 84000km

Takže za 1600000Kč ujedeš 84000km to je cca 2kč na km jenom za baterie. A to sem velmi optimistický, skutečnost bude daleko horší.

Mě benzín do auta vychází v podobné výši.
O ostatních výhodách nemluvě.

reagovat
Neděle 28. října 2007 ve 22:26 ® elektromobil reakce na …
elektromobil

No ja nevim komu vychazi provoz elektromobilu na km vic nez u klasiky, me to vychazi 54kc na 100km. (a to mam doma tu drahou sazbu pro domacnosti) Mam 10 let starej VW Golf citystromer a dal jsem za nej vseho vsudy 80 000,– i s nakladama na lehke opravy. Kdyz vemu cenu noveho elektromobilu TH!NK 780 000,– ktera je samozrejme vyssi nez srovnatelny jiny spalovaci auto, tak je to porad levnejsi, protoze za prumernou cenu elektriky v CR, to mam za cca za 4 roky doma, samozrejme kdyz s tim porad jezdis, jestli to nechas stat treba pres zimu v garazi tak to bude trvat dele. Ale porad se to vyplati…

reagovat
Neděle 28. října 2007 ve 22:16 ® elektromobil reakce na …
elektromobil

Machrovani neni muj styl, nikomu nic nenutim, pouze jsem si dovolil nektere zkreslene informace uvest na pravou miru. – „Ještě odskočím k těm tvým prvním odkazům a akumulátorům. ten první s tím dobitím za 10 minut mě dostal. Kdyby to existovalo, tak je to totální průlom.“ Takze ono to existuje..... (Jestlize znas baterie OPTIMA a jejich vyvoj, pak bych si myslel, ze soucasna el. trakce ti neni cizi…)

reagovat
Neděle 28. října 2007 v 11:04 ® dudu

elektromobil- Ty vsechny negativni reakce tady v diskusi nize hlavně konstatují, že zatím vychází celkové náklady na km u elektromobilů o dost víc než u klasiky. Mimochodem, kdež seš tak sběhlý v tom hledání, zkus někde najít na kolik vyjde takové 10min. nabití dle tvého odkazu.

reagovat
Neděle 28. října 2007 ve 4:31 ® regulus reakce na …
regulus

elektromobil – kapinku patláš nesmysly. Něco vyhrabals na netu, víš o tom stejnej pendrek jako my a machruješ. Hnedle tě vyvedu z omylu.

Za prvé, popis těch superbaterek je tady www.altairnano.com , ale jaksi se tam moc nepíše o nějakejch konkrétních technickejch parametrech, nicméně to bude asi krůček dopředu (kdysi se o akumulátorech OPTIMA taky básnilo a nakonec to tak horký nebylo). Necháme se překvapit.

Za druhý informace o těch autech jsou řekněme kusý a je docela zajímavý, že se pánové co o tom píšou vždy tak úplně neshodnou. Dle mýho názoru je na tom nejzajímavější ta cena. -:)))))))))) autotipy.cz www.autoweb.cz www.tuning.cz Nicméně jsou to furt jakýsi prozatím prototypy, přečti si zadání fóra, za pár kaček to určitě jezdit nebude.

No a za třetí si trochu započítáme. Předpokládáme, že to vozítko není žádný perpetum mobile, ale jezní na nějakou energii, v našem případě elektrickou. Ta paráda má celkovej výkon motorů, alespoň podle těch článků přes 500 kW. Budeme se držet při zemi a bude nám stačit desetina toho výkonu, t.j. 50 kW na to, aby nám to auto jelo průměrnou rychlostí 100 km/h a údajně ujede 400 km. Nebudeme se zabývat žádnejma ztrátama, účinností a podobnejma věcima. Netušíme jakým napětím ty akumulátory disponují, tak to budem počítat na 230V, což je napětí, který je v normální domovní zásuvce, nebudeme muset ten odběr při nabíjení přepočítávat. Takže pakliže má motor (motory) výkon 50 kW, tak si sosá z akumulátoru asi 217 A. Budeme předpokládat nějakou rekuperaci, tak se spokojíme s průměrnými 150 A. Na hodinu provozu tedy potřebujeme akumulátor s kapacitou 150 Ah, na 4 hodiny provozu tedy 600 Ah při napětí 230 V. Tak a když je budeme chtít za 10 minut nabít, tak tam musí téct proud nejméně 3600 A. Přiznám se, že ani nevím, jakým průřezem drátu by ta nabíječka musela bejt připojená k síti a nevím, jestli se vůbec dělají takový pojistky.

Takže, to, že papír a internet snese všecko, víme. Nebudu se s nikým hádat, že něco je nebo není a slepě nevodpapouškuju každou blbost kterou si někde přečtu. Baterky patrně existujou, jde vo to, jestli je to takovej zázrak. Z praktickýho hlediska se mi nezdá, že se tam dá za 10 minut nahulákat tolik energie, nicméně pokud to je opravdu pravda, tak si to doma nenabiješ a bez speciálních dobíjecích stanic si nezajezdíš.
A jsme zase u jádra pudla. To co jsi napsal v posledním odstavci předchozího příspěvku tady nikdo netvrdil. Polemizovalo se tu pouze na téma, že to není tak skvělý jak to vypadá a uváděly se příklady funkčních a alespoň v malých sériích vyráběných elektromobilů. Elektromobilů se vyrábí spousta a prototypy jezdily tuším už před 30 lety (pokud pominu počátek automobilismu). Nikdo netvrdil, že je to blbě, jen to má ještě nějaký muchy.

reagovat
Neděle 28. října 2007 v 1:41 ® elektromobil reakce na …
elektromobil

Nazdarek jeste jednou… Pro vsechny neverici regulusy a jine tomase :-) www.youtube.com

Ty vsechny negativni reakce tady v diskusi nize se opiraji o vice jak 10 let stare povedomi o elektromobilech a sice jako vozitka co nikam nedojedou a porad se museji nekde nabijet. Je to zakorenene dogma a jen tak se neztrati. Jakmile u nas v CR bude jezdit alespon par takovychto „soucasnych“ rozumnych elektromobilu, tak snad lidi pochopi.....

reagovat
Neděle 28. října 2007 v 0:04 ® elektromobil
elektromobil

Hele ja fakt nehulim :-)) Ten sportak o kterem pises je napajenej Lithium NANOSAFE baterkama od firmy Altaraino. Je to opravdu tak prevratna technologie, ze ji prave skoro nikdo neveri, ale jedno je jisty, ty auta uz v Anglii jezdej a ty majitele co si to koupili, by tomu uz urcite udelali poradnou ostudu, kdyby to nebyla pravda. Rika ti neco nanotechnologe nanovlakna? Jestli jo, tak si predstav ze je z toho udelana jemna sitka, tech sitek si predstav tak 100000 a spolu s lithiem si to predstav v jedny krabici. :-) Uz vidis tu NanoSafe baterii?

reagovat
foto/forum/2007/th-img2617.jpg
Pátek 26. října 2007 ve 13:16 ® dudu

A co takhle dřevoplyn. Zastavíš u lesa, nalámeš klacků a jedeš na ryby. Cestou zpátky si je můžeš vyudit :-) www.gengas.nu

reagovat
Pátek 26. října 2007 v 8:31 ® Milos_Dia reakce na …
Milos_Dia

BINGO !!!!!!!!!

reagovat
Čtvrtek 25. října 2007 ve 14:49 ® toulovec
toulovec

celej fór větrný energie je v tom, že stát ti dá dotaci na vybudování větrníku, ty sám sebe okradeš, postavíš to ne za 100, ale za 80, 20 mega máš doma a firmy co ti to stavěj ti postavěj domeček. Vyrobíš energii, tu dodáš čezu za 4 kč, čez tu samou energii je povinen od tebe vykoupit, prodá ji za 2 kč. Kde myslíš že jsou ty 2 kč?? to zaplatíme všichni v ceně elektriky. Pokud se jedná o fotovoltaické elektrárny, tam je situace ještě o něco úsměvnější, tam je výkupní cena 12 kč/kWh, kde je asi těch 10 kč?? Nemluvím o tom, že z fotovoltaiky leze stejnosměrná sračka, a to už pan Tesla věděl že to je špatně.

reagovat
Čtvrtek 25. října 2007 ve 14:40 ® toulovec
toulovec

regule, prosím nech toho, píšeš naprosto nehorázný píčoviny a to mi věř že ti nelžu!

reagovat
Čtvrtek 25. října 2007 ve 12:25 ® regulus reakce na …
regulus

MD – za předpokladu, že výkon Temelína je tuším 2000MW a výkon větrníku Vestas V90 3MW, tak 667. V praxi to bude asi víc, protže Temelím, pokud zrovna nemá nějakou potuchu tak vyrábí furt stejně, kdežto ten větrník podle toho, jak moc fouká. -:))))

reagovat
Čtvrtek 25. října 2007 v 11:16 ® Milos_Dia
Milos_Dia

otázka:

KOLIK „větrníků“ je nutno postavit za současného stavu technologie v Čechách, aby nahradily jeden Temelín ?

reagovat
Čtvrtek 25. října 2007 ve 2:30 ® regulus reakce na …
regulus

dudu – jo papír snese všechno -:)))

Pokud se těch dotací týká, tak nemyslím, že je to tak jednoznačný. Ty elektrárny sou dost mastný a asi je problém to ze začátku ufinancovat.

Z toho co jsem vyhrabal na netu sem pochopil, že stát garantuje to, že distributoři vykoupí od výrobců energie z obnovitelných zdrojů veškerou jejich produkci za garantovanou cenu, přečti si to sám www.alternativni-zdroje.cz . Nepřipadne mě, že se na tom stát nějak dotačně podílí. Pokud jsem dobře četl, tak vše platí distributoři a ti zase pro změnu odřou nás. Pokud se těch větrníků týká, tak jsem cenu a parametry vyhrabal tady www.mesto-miroslav.cz všimni si, že ta firma bude obci platit za to, že tam ty elektrárny budou a myslím si, že to asi blbej kšeft nebude soudě podle růstu ceny jejich akcií www.windkraft.at . Klikni si i na německou a anglickou jazykovou verzi, je tam víc informací.

Kdybych měl zbytečnejch 70 mega, tak bych si postavil větrník někde na Vysočině u pstruhovky, dělal si tam obsluhu, chodil na ryby a z údolí se díval na kopec jak se melou peníze. -:)))))))))

reagovat
Čtvrtek 25. října 2007 v 1:38 ® regulus
regulus

Si tady udělám jednu celou stránečku, abyste měli co číst. -:))))

Kosmik – Takže se vrátím k těm el.mobilům. Hodil jsem ti tam odpoledne pár odkazů, abych tě vyvedl z omylu. Zcela záměrně jsem ti tam dal toho Peugeota, protože to je docela funční a hlavně sériově vyráběný auto. Jistě tušíš jak toto autíčko vypadá, je to takovej malej prcek. No a teď si představ, že to auto ve spalovací verzi má motor o výkonu cca 40kW a víc, je o asi 200 kg lehčí a rozhodně nepatří k autům který by nějak extra jely, ve čtyřech lidech už to do kopca sotva dejchá. Ten el.mobil má 20kW motor, ujede na jedno nabití 100km. Nemusíš být žádnej technickej talent, aby sis spočítal, že pokud bych tam chtěl dát stejně „výkonej“ motor jako do toho normálního, tak buď ujedu polovinu, čili 50 km nebo tam musím dát akumulátory o dvojnásobný kapacitě a ty se tam nejspíš nevlezou. Velikost a váha akumulátorů je největší technickej problém, co elektromobily mají. Další věcí je cena. Představ si, že za cenu jedné takové elektro 106 si můžeš koupit 4 benzínový nebo za zlomek ceny jakýkoliv jiný velice slušný a prostorný nový auto. Psals o ojetejch, fajn, kup si ojetej elektromobil a následně si za čtvrt mega (pravděpodobně to bude horší) nech vyměnit baterky. Myslím, že to může udělat jenom nadšenec nebo cvok. Takže jsme se dostali k tomu, že je to nerentabilní. Vono je to i nepraktický. Představ si, že to budeš mít a jakýmsi způsobem to nevodhadneš kam až to dojede. Když budeš mít spalovací motor, tak dojdeš pěšky nebo si chytneš stopa a s kanystrem se dopravíš k nejbližší pumpě a zpět. Co ale s tímto??? Zazvoníš u nejbližšího baráku, pane prosím vás, mohl bych si u vás dobít auto??? Nedej bože, aby to chcíplo někde mimo civizaci. Alternativa, že s tím budeš jezdit jen popojíždění a na delší cesty budeš mít auto se spalovacím motorem je taky blbost, platit dvě povinný ručení… (mimochodem by mě zajímalo podle čeho to povinný ručení vypočítavají, když to nemá obsah motoru).

Ještě odskočím k těm tvým prvním odkazům a akumulátorům. ten první s tím dobitím za 10 minut mě dostal. Kdyby to existovalo, tak je to totální průlom. Seš kousek vod Brna, takže na přehradě jsi asi někdy byl. Ty lodě co tam vozí lidi jezdí na elektriku. Víc jak polovina podpalubí je akumulátor. Netuším jakou to má kapacitu ani jaký napětí. Na jedno nabití ale ujede Bítýšku a zpátky max. 4×, což je necelejch 80 km. Začátkem 80 let stála sada akumulátorů pro jednu loď 3 miliony Kčs, dneska si to netroufám odhadnout. Dovedeš si představit, kdyby byly akumulátory, který by byly dejme tomu za půl hodiny nabitý, kolik by DPmB ušetřil. Kapacita akumulátorů by mohla být čtvrtinová, akumulátory by stály čtvrtinu ..... Pro tvoji představu o nabíjení akumulátorů. Ty elektrovozíky co jezdí po nádražích a rozvážejí poštu vydrží takle jezdit asi 8 hodin (nemyslím v kuse, odveze, naloží, složí) nabíjí se asi 10–12 hodin. akumulátory jsou olověný, kapacitu si už nepamatuju, tuším něco okolo 200Ah mají asi 75V a je to bedna cca 1×1×0,5m, čili půl kubíku. A to je akumulátor pro ještěrku, tak si představ, jak musí být velkej akumulátor pro elektromobil, aby to trochu jelo a někam dojelo.

Ještě si neodpustím jednu poznámku, která se týká šetření (v souvislosti s větou v podtextu tohoto fóra …líbilo by se vám jezdit na ryby za pár halířů?). Mám kvůli práci trochu rozměrnější auto s lehce vyšší spotřebou a už sem kolikrát přemejšlel, jak zefektivnit takový to popojíždění když je to auto prázdný, na ryby a podobně. Uvažoval jsem o nějakým litrovým prckovi, o motorce (to bylo už hodně vážný kvůli tomu, že Brno projedeš daleko rychleji, zvlášť když je to zacpaný, taky na ryby, nějaký enduro 125, postavíš kamkoliv, dojedeš kamkoliv) a všecko to ztroskotalo na jediný věci, přišlo by to hodně dráž. Další povinný ručení, výdaje za servis atd. Možná někdo namítne, že motorka je výborná, jenže mě to nebere, já bych s tím fakt jezdil asi jen na ty ryby a kupovat ji kvůli 500–1000km ročně. No to raděj přežvejknu těch 10litrů/100km.

To sem se pjekně rozepsal. -:)))))))))))))

reagovat
Čtvrtek 25. října 2007 v 0:20 ® dudu

regulus- a to je ten problém- pokud je větrná elektrárna umístěna na vhodném místě . Papírově to vypadá pěkně, ale pokud se počítá cena kwh z dotované ceny tak mě to moc logický nepřipadá. Navíc se tam nekalkuluje nějaká ta údržba či obsluha. To ale vůbec nevím co to obnáší. Ono vůbec ty papírový informace jsou trochu zavádějící. Třeba životnost baterií u toho elmobilu 150000km? Nevím no, ale jak dlouho ti vydrží Li-pol bat. do mobilu či foťáku? Max 4 roky, pak nemá ani 50% kapacity. A NiCd u aku nářadí? Po dvou letech bez ohledu na frekvenci nabíjení máme články s mizivou kapacitou. To jsou mý zkušenosti a na ty dám.

reagovat
Čtvrtek 25. října 2007 v 0:12 ® regulus
regulus

Kosmik – vono jednoduchý není vůbec nic. Jednak, co si budem nalhávat, ropný kartely dělají co můžou, aby se jezdilo na ropný produkty, protože by přišly o obrovský peníze. Z druhý strany, není tak jednoduchý to něčím nahradit. Benzín nebo naftu vezmeš do kanistru naliješ do auta a vono to jede, doplnění jakékoliv jiné použitelné energie kdekoliv tak jednoduchý není. Mezi lidima se plácá hodně nesmyslů, co mají kde vymyšlený a vono se nechce aby se to používalo. Takovej vodík je docela gut palivo, z auta by tekla jen čistá voda, ale .....
V případě havárie auta s vodíkovou nádrží to bouchne víc než benzin. Motory na vodíkovej pohon by byly, ať už spalovací nebo palivový články (přeměna chemické energie na elektrickou)to by nebyl problém. Von je totiž největší problém, dostatečně levně ten vodík v tak velkým množství, aby to pokrylo potřebu automobilový dopravy vyrábět. Možná se budeš divit, ale na celým světě se intenzivně pracuje na vývoji velkovýroby vodíku. S největší pravděpodobností, kdo to vymyslí a nechá si to patentovat, tak vydělá neskutečnej majlant. Pokud se elektromobilů týká, tak jejich rozvoj vidím nejspíš v souvislosti s vodíkovým pohonem, čili vodíková nádrž, palivový články a elektromotor, možná. Varianta s akumulátorem zůstane tak maximálně u městskejch vozítek.

reagovat
Středa 24. října 2007 ve 23:51 ® regulus reakce na …
regulus

No mezitím mě to nedalo a našel jsem si co to koštuje a zapoměl jsem opravit ten protimluv, že netuším co to stojí a pak to tam napsal. -:))))

reagovat
Středa 24. října 2007 ve 23:49 ® regulus
regulus

dudu – píšeš o zámince na přerozdělování. Nebudeme si nic malovat, jak to tady chodí, ale dotace na výstavbu větrné elektrárny mě připadne kapinku smysluplnější než například daňový prázdniny pro zahraničního investora, kterej tady někde postaví nějakou halu a možná ju za 3 roky nezavře. Finanční výsledek je asi obdobnej. Jinak pokud je větrná elektrárna umístěna na vhodném místě (myslím vzhledem k tomu, že tam po většinu roku fouká vítr o minimální vhodný rychlosti, tak proč ne. Pokud vytáhneš paty z týto republiky, tak je větrná elektrárna poměrně častej jev. Netuším kolik ta sranda stojí, návratnost bude zcela určitě dlouhodobá, ale vyrábí to elektřinu bez zplodin a vo to jde. Pokud by ten větrník, jak píšeš byl prodělečnej, tak do toho nikdo neleze, trochu uvažuj. Tady máš pár údajů, tak si to spočítej.

Typ elektrárny Vestas V90 Výkon 3MW Výška větrné elektrárny činní 150 m ( stožár 105 m s průměrem vrtule 90 m) Pořizovací cena jedné větrné elektrárny činí cca. 64.000.000 Kč Životnost větrné elektrárny činí cca. 25 let Finanční návratnost činí cca. 7 – 14 let (dle povětrnostních podmínek v dané lokalitě) Roční výnos z výroby elektrické energie se pohybuje od 4.500.000 do 9.000.000 Kč

reagovat
Středa 24. října 2007 ve 23:06 ® regulus
regulus

Ivošku, máš pravdu ale i tak trochu ne. V současné době dodávat „solární elektřinu“ do běžné distribuční sítě je hodně diskutabilní a nějaké výhodnosti se nelze vůbec bavit. Pokud si ale vezmeš zahradní domeček ve kterém je malý akumulátor, který se přes den nabíjí, aby jeho majitel si mohl večer rožnout, tak to zase taková blbost není. Pravda kapinku nákladnější, ale pohodlný s minimální údržbou. Pokud se těch velkejch solárních elektráren týká, tak to se hochu musí vyzkoušet v praxi, fosilní paliva jdou nezadržitelně do věčnejch lovišť, vodní energie a vítr má omezený možnosti a atom taky není všechno. V laboratoři sice něco vyzkouší, ale víš jak to je, jeden myslel a … My se toho asi nedožijem, ale myslím si, že solární elektrárny budou vyrábět hodně velký procento energie.

reagovat
Středa 24. října 2007 ve 22:53 ® regulus
regulus

Kosmik – Ještě pár docela zajímavejch odkazů.

cs.wikipedia.org

www.infojet.cz

reagovat
Středa 24. října 2007 v 19:57 ® ywan

Kosmik: ja rád chodím na bicykli, a cestou s5 možem podoprovať pivných magnatov – Heineken :-D D

reagovat
Středa 24. října 2007 v 19:56 ® Kosmik

Ten článek jsem už četl. Já vím, že to není zas tak jednoduchý.

reagovat
Středa 24. října 2007 v 19:52 ® Prichy
Prichy

toulovec: nic proti, ale ta sinusovka bude tak rovna, jak si ji vyrobime…tento argument neberu, i kdyz v ostatnich prispevcich ti musim tak nejak dat za pravdu

reagovat
Středa 24. října 2007 v 19:50 ® Prichy
Prichy

toulovec: mas vycislenou i jadernou syntezu?

reagovat
Středa 24. října 2007 v 19:27 ® dudu

regulus- mám neskutečnej talent na hledání chyb. Jak může mít auto s max. rychlostí 95km/h zrychlení 0–100 za 8,3s ? Cca 430 000kč za nový baterky, čemuž bych věřil, taky není zrovna pakatel.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1