Chytej.cz

Slezská Harta necteno

17.9.2007 | Petula | 792.608 zobrazení | 6.261 odpovědí

Vodní dílo leží v okrese Bruntál. Vzniklo přehrazením toku řeky Moravice, která zde protékala úzkým údolím.Ačkoliv mladý rybářský revír,ale uloveno již bylo na této přehradě mnoho trofejních ryb,převážně dravci štika,candát.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 10. září 2010 v 9:08 ® AdamHT reakce na …
AdamHT

LeoC> u mě na jeden den, pořád jezdím. prochytám místo, vyzkouším ruzné návnady a ruzné druhy vedení nástrah a když je to slabe tak se posunu.

reagovat
Pátek 10. září 2010 v 6:58 ® LeoC reakce na …
LeoC

AdamHT> jsem zvědavý, jak dlouho vydržíš na tu baterku. Jestli při tvém stylu chytání to je na jeden den nebo třeba i na víkend.

reagovat
Úterý 7. září 2010 v 17:39 ® AdamHT reakce na …
AdamHT

LeoC> baterku mám zatím obyčejnou banner 75Ah. zatím jsem spokojen, ale ještě jsem ho moc neotestoval.

reagovat
Úterý 7. září 2010 ve 14:22 ® LeoC
LeoC

AdamHT> a jakou máš k tomu baterii? A co Tvé první zkušenosti?

Taky začínám uvažovat o tomto motoru…

reagovat
Neděle 5. září 2010 ve 20:14 ® šikula
šikula

Jo a ještě jedna fotka z dnešního dne: Kamoš a jeho 63 a 60-tka. Jinak se nám podařily ještě další dvě 50-ky.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14715.jpg
Neděle 5. září 2010 ve 20:09 ® šikula reakce na …
šikula

mycek> děkuji, z 90% všechny ryby pouštím, ale tito to fakt nebyli schopni rozdychat8-( . Po loňské smůle se mi letos zatím docela daří. Okyšů ±40 mám už přes 10 a + 35 cm jich bylo také mnoho.

reagovat
Neděle 5. září 2010 v 11:24 ® mycek reakce na …
mycek

Šikulo,krásné fotky.Ten okoun v levé ruce je nádherný.

reagovat
Sobota 4. září 2010 ve 14:15 ® šikula
šikula

Přímo z místa činu. Dva prohuvání to zhltli tak, že museli být vzati domů.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14711.jpgfoto/forum/2010/th-img14712.jpg
Čtvrtek 2. září 2010 v 11:29 ® mihy.san reakce na …
mihy.san

Alov> OK. Tvoje nabídka je fajn, pokud bude možnost, rád se zúčastním. Ale chytám dnes už téměř výhradně jen na plavanou, tu mám v plné palbě. Jinak už mám pouze jeden prut, který se dá použít na kapra nebo dravce na dno. Tak pokud by se na těch místech dala provozovat i plavaná, nebude to mít chybu …

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 3:09 ® jarivali reakce na …
jarivali

jeden kapr z mnoha ulovenych a samozrejme pustenych,bohuzel se mi posral hard disk,tak jsem prisel o vsechny sve fotky :-(( ,

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 3:06 ® jarivali
jarivali

jedna z lovu…

reagovat
foto/forum/2010/th-img14705.jpg
Středa 1. září 2010 ve 20:17 ® Alov
Alov

mihy.san> Tvé pohnutky chápu a věř mi, že ani já neplácám do větru. To, co si popsal je bohužel v posledních letech běžným jevem. Je jen dobře, že konečně RS v součinosti PČR začíná dělat pořádky a podle informací, které mám to bude čím dál častější a tvrdší.
Osobně tě neznám, ale možná v budoucnu, pokud budeš mít zájem ti možná ukážu fleky, kde nejdeš kilometry od auta, koupače tam taky nepotkáš a ryby tam jsou.
Na profláklé fleky, které jsi vyjmenoval už vůbec nejezdím. Nemám na to kufr a ani nervy. Jezdím na místa, kde chytám do 20 m od břehu, v klidu si tam postavím svůj malý přístřešek když jsem přes noc a mám svatý klid. I moje žena, zarputilá a nechápající odpúrkyně rybolovu se mnou letos v květnu vyrazila na noc a poté ještě asi 5×. A dnes už chápe ono kouzlo mých fleků … :-)

reagovat
Středa 1. září 2010 ve 14:42 ® mihy.san
mihy.san

Alov> aktuální údaje nemám, sledoval jsem to v letech od otevření Harty asi 5 nebo 7 následujících … Ptal jsem se kvůli toho, že mám k neověřeným informacím silnou skepsi a vím co dokážou někdy nadělat za paseku. Navíc často úplně neprávem.

Zarybnění je určitě důležité, momentálně mě ale trápí jiný problém. Kdysi dávno jsem na Hartě býval každý týden, pak se to postupně snižovalo, protože ubývalo volného času atd. A pak se k tomu přidaly jevy jako černé táboření a vše co s tím souvisí …

Vloni jsem tam už měl návštěvu asi jen 3× pokaždé to bylo o zhnusení pseudokempy, o běhajících a koupajících se fakanech bez špetky ohledů atd. Je sice pravda, že jsem od zaparkovaného auta šel asi „jen“ 1 km, ale až budu chtít jít na túru, tak to udělám bez futrálů, kýblů a všeho vybavení.

Letos jsem tam nebyl na rybách ani jednou. V létě jsem se mrknul do Leskovce, pak do zátoky mezi Leskovec a Razovou a všechno stejné jako loni. Bohužel …

reagovat
Středa 1. září 2010 ve 13:05 ® Petula
Petula

je prostě dostatek sumců o přemnožení nemluvím,znám revír kde je sumec přemnožen a vyznačuje se ten revír tím,že o nástražní rybku či malého kapra rybář nezavadí

reagovat
Středa 1. září 2010 v 11:47 ® AdamHT
AdamHT

LeoC> tak mám tenhle JARVIS MARINE Watersnake Tracer FWT TH 44

reagovat
Středa 1. září 2010 v 8:40 ® džigit

Dobrá,utloukli jste mě argumentama :-D
U nás na Bučině se taky nesadí už pár let a těch prďolů do 50cm je tam dost,jenže to je rybník o velikosti Leskovecké zátoky.Proto dotaz,co je přemnožený sumec na Hartě.Šuká se všude :-D

reagovat
Středa 1. září 2010 v 8:06 ® Alov
Alov

džigit>
471200 Harta 1 A 61 14,39 413,6 10,31 6,78

Úhrn sice moc nevypovidající, ale alarmující je, že v letošním roce slyším od „rybičkářů“, že tahají místo candošů a štik malé sumečky kolem 20 – 30 cm a to i přesto, že už se tam v takové velikosti nějaký rok nesadí. Čím to asi bude? Že by se nám dali do laskyplných her? :-D
Odkaz:
http://www.rybsvaz-ms.cz/…evirech.html

reagovat
Středa 1. září 2010 v 7:55 ® Petula
Petula

co se týká sumců na hartě,není divu,že nezaberou,mají tam dostatek potravy,sumcaři ví,kolik jich pukáním zvednou z lodky ode dna,ale žádný nevezme,osobně jsem byl u vysazování sumců ve velikosti 40–70cm v roce 2008,kdy se jich do harty vysadilo přes 5000 a v tom samém roce jich bylo uloveno jen 135ks,kontrolní odlovy a potápěči,kteří kontrolují přirozený výtěr ryb hovoří taky o dobrých výsledcích výtěru sumce,chladná voda mu nevadí,nedrží se v ní,drží se do 20m od břehu,tam je i lovívám.když vyrazíš v květnu s nočnákama,uvidíš kolik jich tam je,je to jako na ostatních vodách,kde je dostatek potravy,zdá se že tam sumec moc není,ale opak je pravdou

reagovat
Středa 1. září 2010 v 7:51 ® Alov
Alov

Mimochodem jen chci říct, že nejsem kaprofil a ani se neřadím mezi plniče chladících a mrazících zařízení. To jen na vysvětlenou, protože můj první příspěvek vyzněl jako dumky žalky nespokojeného masaje, ale o to nešlo :-)

reagovat
Středa 1. září 2010 v 7:47 ® Alov reakce na …
Alov

džigit> Co to je přemnožený sumec? To je sumec, kterého je v revíru tolik, že úživnost pro rybu v tomto množství je nízká a sumec žere, na co přijde. Vč. násad kapra, lína, úhoře atd. Není to sumec, kterého tam je víc jak cejnů a plotek a kterého uvidíš při každé návštěvě Harty. Tolik na vysvětlenou …
A ještě se tě zeptám, proč asi osoby nejpovolanější na ÚS Ostrava zavedli pro tento rok míru sumce 50 cm pro vody naši ÚS? Že by se jim sumec znelíbil? A dokonce zvažují pro příští rok o úplném zrušení míry u sumce. A proč asi? Zřejmě ho chtějí úplně vyplenit ne? Nebo na to máš jiný názor?
Jak psal jarivali. Lína už na Hartě nechytneš. Úhořů tam je taky dost poskromnu a jejich úlovky jsou spíše náhodné. Pokousaných kapříků jsem letos vytáhl několik a dle kousnutí z nich 4 byli od fousáče a 2 si myslím od štiky. No uvidíme. Čas ukáže :-)

reagovat
Středa 1. září 2010 v 7:35 ® Alov reakce na …
Alov

mihy.san> Žádný konkrétní odkaz nemám. Při příjemném posezení u zlatavého moku a kusu dobrého masa to vypustil z pusy pan hospodář Konvička.
Pokud si v těchto věcech zkušený, tak mi alespon najdi, čeho a kolik se letos na Hartu nasadilo. Skutečně bych ti za to byl vděčný.
O tom, že na ÚS sedí študovaní lidi v oboru věřím. Ale ještě to není patent na rozum a kvalitní práci.
Harta samozřejmě nemá sloužit jako sádka, kterou ryba proletí do mražáku. V tom naprosto s tebou souhlasím. A dokonce si dovolím se považovat za toho skalního blázna, který tam bude trávit čas za jakýkoliv podmínek :-)
Mou informaci si můžeš přebrat jak chceš. Ale jsem si skálopevně jistý, že nějakou písemnou formu tohoto paskvilu těžko dohledá kdokoliv, jakožto i ostatní rozhodnutí, které se rybářská veřejnost někdy ani nedozví radši, ale v praxi už fungovat budou. Petruv zdar :-)

reagovat
Středa 1. září 2010 v 0:34 ® džigit reakce na …

jarivali> se nepřu,jen mi dej odkaz na úlovky sumců a sklapnu :-) Jak jsem psal kdysi, někde-Hartu znám,když tam tam byl len a brambory.Nějak mi tam,vzhledem k chladnějšímu charakteru ti sumci nesedí.Na Odře se to taky tvrdí a zatím to není tak horké.Spíš to jde náhodně…

reagovat
Středa 1. září 2010 v 0:27 ® jarivali reakce na …
jarivali
reagovat
Středa 1. září 2010 v 0:24 ® jarivali reakce na …
jarivali

džigit> Alov ma pravdu,kdyz se podivas,kolik sumcu se nasadilo a kolik jich bylo vytazeno,tak asi clovek pochopi,ze je presumcovano.A ur­cite se neda soudit podle ulovku rybaru,kolik je na harte sumcu,kazdopadne hned po napusteni a po oficialnim zacatku lovu na Harte nebyl problem chytit lina a ver nebo ne,na harte jich bylo hodne,ted nezavadis o lina ani kdybys byl Andy Little :-) .loni jsem po letech videl jednoho zaplisneneho,cer­stve nasazeneho,ktery dodelaval…a co se tyce kapru,tech je na harte dost a krasnych,nemyslim padesatniky,staci se projit po brehu a uvidis jich dost,v tom pripade, ze nebudes chodit po plazich…

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 23:41 ® džigit reakce na …

mihy.san> se nebavíš,nebo máš tak málo času? Zítra jem na „déčku“,rád si pokecám :-)

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 23:38 ® džigit

Alov> já jen malý doaz:co to je přemnožený sumec na tomto revíru?Voda je docela chladná a o nějakém super „sumcaření“ na Hartě jsem ještě neslyšel.Myslím,že trochu přeháníš,aspoň v tomto.Jinak by se to projevilo ve větším zájmu sumcařů,o čemž jsem zatím neslyšel.Zatím jen o okounech,can­dátech a semtam štice.i když letos většina rybářů „žehrá na lepší časy“.Klidně mě oprav a vyrážím na lov.Zatím mi to připadá jako bajka o přemnoženém sumci na Odře.Zatím jsou úlovky kolegů bídné…

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 23:21 ® mihy.san reakce na …
mihy.san

Alov> Máš konkrétní odkazy na tato rozhodnutí? Ne pouze „per huba“, ale opravdu věcné? Jestli ano, prosím, pošli mi je.

Co se týká kapra, nemám s tím žádný problém, na ÚS pracují vesměs lidé v oboru vzdělaní a jejich zdůvodnění věřím. Osobně zastávám názor, že revír NEMÁ sloužit jako přírodní sádka – čili co se na jaře vysadí, tak se během sezony vychytá.

Skalní rybáři zůstanou a odejde jen ta verbež, která jde po masu, což je jen dobře.

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 23:06 ® Alov
Alov

Ono konec konců za chvilku na Hartě už stejně nebude o co stát. Landsmančaft ÚS pro Severní moravu a Slezsko v Ostravě odklepl docela zajimavý model zarybňování Harty. Tito pánové v čele s mistrem hospodářem Mirou Konvičkou si řekli, že kaprů už máme na Hartě habaděj, takže je třeba to omezit. Zavedli tzv. koeficient 0,8kg na ulovenou a ponechanou hlavu.
V praxi to znamená, že pokud se za letošek odnese od vody 2 500 ks kapra ve váhovém úhrnu 6 000 kg, tak se v dalším roce nasadí 2 500×0,8 kg. To znamená rovných 2 000 kg. A dokonce razí názor, že bude lepší kapříky sadit malé, at tam dorostou, trošku se otrkají a udrží se tam. V praxi to bude znamenat, že čast sežere přemnožený sumec, část vyválejí hovada ve štěrku a kopnou do vody, část skončí v igelitkách nasraných masajů a normální rybář se bude moct jen smutně koukat a telefonicky prosit RS resp. PČR o pomoc při přestupcích.
Stejný vysazovací osud prý čeká i ostatní druhy ryb, pouze s rozdílným koeficientem na hlavu.
Takže za pár let to sice bude voda stále nádherná, ale bude plná cejnů, plotic, sumců a při troše štěstí nějakých slušných dravčíků. Ale bude o poznání mrtvější, než je ted. Bohužel… :-(( ¨ Info o zavedení koeficientu je přímo z úst mistra hospodáře…

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 ve 21:00 ® Alov reakce na …
Alov

hraji> Kontrola proběhla v pátek, kdy bylo docela hnusné počasí. A z mé zkušenosti vím, že tak 70% rybářů to na Hartě balí se setměním. Nevím proč, ale prostě to tak mám odpozorované :-)

reagovat
Úterý 31. srpna 2010 v 10:49 ® hraji
hraji

Mně v této souvislosti zaujala jedna informace, že zabavili 11 povolenek, což byla polovina kontrolovaných. Nejde mi do hlavy, že na Hartě našla kontrola jen 22 rybářů. Tento počet se běžně dá napočítat jen u přitoku na prvním půl kilometru vody. Možná byl nějaký špatný den na kontrolování. Každopádně výsledky jsou alarmující a je vidět, že kontroly by to chtělo dělat častěji a častěji.

reagovat