Vyhledávání
Prosba o radu-MULTIPLIKATOR-levnejsi
8.8.2007 | Czudko | 3.938 zobrazení | 24 odpovědí
Vim, ze tema multiplikator se tu resilo mnohokrat. Procetl jsem snad vsechny fora, clanky…pochopil jsem, ze multik, kvalitni za nizkou cenu je temer nesmysl, ale ted se mi nehodi vydat 4500,– za Penn GTI i kdyz no…Proste, bude to muj prvni multiplikator a nechce se mi hned vysolit tolik. Da se sehnat rozumny do treba 2500,– na sumcarinu (bojka)?? Nepotrebuji pocitadlo, asi bych rad radic… co treba neco od Okumy? Jsem s Okumou spojeny ohledne navijaku a koukal jsem, ze ji HaD povazuje za rozumnou i v Mulikach. Nebo jsem nasel CORBOSS 510, CORMORAN…pocitadlo, nepocitadlo, vypada robusne a cena se mi libi. Poradite mi? Nechci drahy taky z toho duvodu, ze Lodku ma jen kamarad a s gumovym clunem za 1000,– co mam ja na zavazeni se na Sumce fakt asi neodvazim i kdyz je na 200kg (ten clun) verim tomu, ze zaprazeny sumec dokaze vyvinout daleko vetsi vahu – nebo se pletu?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 10. srpna 2007 v 1:50 ® HaD reakce na …
-
permonik: zcela přesně
reagovat - Čtvrtek 9. srpna 2007 ve 23:42 ® permoník reakce na …
-
Hele úplně blbej dotaz, prut má být správně očky nahoru? tzn na jakou ruku multík je rozhoduje kam je klička, když máš prut očky nahoru?
reagovat - Čtvrtek 9. srpna 2007 v 18:06 ® Czudko reakce na …
-
Jj.. to zni rozumne! …
reagovat) Faktem je, ze to zadny velky problem neni… naucit se da vse.
Ja osobne jsem uz taky prestal resit jestli na levou nebo pravou. Ted spise sjizdim cabelas a cekam na kontakt kamose, pres ktereho si to necham poslat. Tak diky… - Čtvrtek 9. srpna 2007 v 18:01 ® Czudko reakce na …
-
ALL: dekuji vsem za rady… urcite to vse projdu.
reagovat - Čtvrtek 9. srpna 2007 v 16:32 ® HaD
-
Pokud mohu doporučit, tak zcela základní rada je ta, aby se lovec, který plánuje lov sumců s multiplikátorem, naučil točit pravou rukou. Má to několik výhod a důvodů a stojí to za to. A rozhodně to není náhoda, že to tak je.
- první výhoda, která je pro našince dost významná, je mnohonásobně větší výběr. Pravorukých multíků je totiž nesrovnatelně více, než levorukých. A to je dost zásadní výhoda.
- To, že jsou navijáky na velké ryby konstruovány na pravou ruku není náhoda. Jde totiž o to, že navijákem rybu nezdoláváme, ale pouze navíjíme šňůru a brzdíme při úniku. Samotné zdolávání se provádí prutem. No a větší sílu má člověk v pravé ruce. To znamená, že levou držíme prut před navijákem, naviják opřeme o ruku a pravou dotáčíme a pokud rybu držíme a „pumpujeme“, přendáme ruku z kličky někam k prvnímu očku a tím získáme sílu a páku. Levou rukou to lze samozřejmě také, ale u velkých ryb se vychází právě z tohoto předpokladu, že většina rybářů má víc síly v ruce pravé.
- další výhoda je ta, že pokud jste v partě, často se stane, že kolega pravoruký naviják má a pokud náhodou dojde k tomu, že budete muset s jeho prutem manipulovat (sumcařina je hodně týmová práce), tak bude v klidu.
Lidi, který pravorukej naviják apriori odmítají nechápu. Kdyby v tom měl být sebemenší problém, řekl bych to. Ale fakt tam není. Člověk si zvykne běham pár chvil a jen a jen tím získá.
reagovat - Čtvrtek 9. srpna 2007 ve 12:44 ® antony
-
Je to, jak píše regulus, prostě tam nefunguje ta nejobyčejnější bankovní karta. Teď citát z odpovědního mailu, kde jsem se ve spořce na kartu dotazoval:„Pro platby na internetu lze použít i elektronickou platební kartu VISA electron, ale musí být vybavena kódem CVV2 v podpisovém proužku.“ Takže já mám tu VISA ELECTRON, poplatek je za ni tuším 200kč/rok.
reagovat - Čtvrtek 9. srpna 2007 v 11:44 ® regulus reakce na …
-
Mallos – prosím tě, ať se se tady nerozšíří fáma o zvláštních kartách. Platí se kreditní kartou MasterCard, Visa nebo AmericanExpres, nefungují tam Maestra a karta musí umožňovat mezinárodní platby, umožňuje to každá banka, neumí to jen ty karty co se dávají k účtům zadarmo. Cabelas a BassProShop mají prakticky stejné podmínky. Přečti si toto. www.chytej.cz
reagovat - Čtvrtek 9. srpna 2007 v 10:38 ® Mallos
-
Jo, ještě jsem si vzpomněl. Neznáte někdo nějaký levný e-shopy v GB? Jezdím tam tak dvakrát za rok, tak bych si tam nechal k nějakýmu známýmu něco poslat. Regulus bude určitě o něčem vědět
reagovat))
- Čtvrtek 9. srpna 2007 v 10:36 ® Mallos
-
anthony, to je potřeba nějaká speciální karta? Docela mě to zaujalo a včera v noci jsem „sjel“ celej jejich web a taky bych si rád objednal nějakýho multíka. Asi toho senátora 113, jak píše regulus nebo GTI 330…
reagovat - Čtvrtek 9. srpna 2007 v 8:29 ® antony
-
Czudko, projdi si příspěvky, které k tomuto tématu píše regulus na i jiných otázkách fóra, na jejich základě jsem taky nakonec nešel tou cestou, kterou sis vytyčil ty a jsem tomu velice rád, i pro mě bylo ze začátku nepředstavitelné, že dám za multi z USA nějaké asi 4 000kč, místo původně zmýšlených 2 000 za bazarovku, nebo tu nejlevnější řadu. A to ještě nemluvím o vyřizování bankovní karty, kterou se dá v cabelasu platit. Prostě uplně první pocit byl ten, že do toho v řádném případě nepůjdu, ale teď jsem rád, že se tak stalo. hola antony
reagovat - Středa 8. srpna 2007 ve 22:58 ® kamet
-
czudko www.milobrno.cz
reagovat - Středa 8. srpna 2007 ve 20:27 ® antony
-
Suohlas s HaDem, opravdu nechoď do žádného méně kvalitního ( a tedy většinou levnějšího ) multi, protože pokud si koupíš levný a chytne tě to, tak určitě budeš chtít lepší, pokud tě to nebude bavit, tak ho budeš chtít prodat, ale tuto kategorii asi neprodáš, stačí se podívat do inzerátů, co je tam takových těch „pseudomultíků“, žádný lepší tam totiž dlouho nevydrží. Já jsem prodával ABU a to za nákupní cenu, žádná sleva – teda koupený ve výprodeji, a ještě ten samý den jsem musel inzerát stáhnout, kolik mě volalo lidí. Radši teda rok počkej, neco pošetři a za 4 000,– máč z cabelasu luxusní mulťák, za který bys u nás dal o cca 1 500 – 2 000 víc. hola antony
reagovat - Středa 8. srpna 2007 v 17:19 ® regulus reakce na …
-
Czudko – věc číslo jedna je, kolik tam budeš chtít mít šňůry a jak silné. Na základě toho si vybírej multík podle kapacity, aby se to tam vešlo. Závisí to, na tom kam budeš jezdit, jak daleko to budeš zavážet atd. Já na rybu moc nechodím a mám ABU 7001 a na ní 300 yardů (asi 270 m) 100 librové pletenky (asi 45 kg) a v klidu s tím chytám na Mušošově ale i na Dyji na řece. Je docela možný, že kdyby se mě zapřáhl sumík 2m+, tak budu mít problémy, ale pohádkám už nevěřím, už su velkej kluk. -:)))) Pokud bych se rozhodl jezdit na sumíky stylem jak jezdí HaD, tak bych asi pořídil něco jinýho, páč by to pravděpodobně nevyhovovalo. Já to ale zatím beru jako okrajovou záležitost a z toho důvodu mám to co mám. Nikdy bych si ale i když na tu ryby jedu opravdu jenom párkrát do roka, nekoupil multík za pár stovek.
reagovat - Středa 8. srpna 2007 v 16:33 ® Czudko reakce na …
-
HaD: tomu rozumim… Tak se zeptam jasneji. Dobry multik, na levou ruku od Pennu nebo jine schopne znacky. KTERY? Rikam od Pennu jsem nasel jen 321 na levou… Tak co by jste mi doporucili kolegove? Dekuji
reagovat - Středa 8. srpna 2007 v 16:12 ® HaD reakce na …
-
na levou jsou LH
reagovat321ka je docela malá na bojku, na vábničku či z lodi v klidu
- Středa 8. srpna 2007 v 15:54 ® Czudko reakce na …
-
regulus: Jj… uz jsem tam koukal. Dokonce uz to resim pres kamaradku co ma brachu ve statech a ten ji casto posila balik, takze mi do nej pokud to tak pujde prihodi darecek PENN, ale rikam jediny na levou ruku jsem nase 321LH a ten mi prijde, ze nema moc velkou kapacitu. Nebo…??
reagovat - Středa 8. srpna 2007 v 15:48 ® regulus reakce na …
-
Czudko – já ti se sumčím multíkem nijak zvlášť neporadím, navíc vůbec nerad radím nějaký konkrétní výrobce nebo vůbec typy. Mám specifický názory na výběr vercajku. Musím však plně souhlasit s HaDem, že koupí něčeho levnýho si akorát nadřeš hubu. Kolikrát jdyž vidím ty bakelitový multíky za super ceny, nevím jestli se mám smát nebo brečet. Vypadá to jako zboží na jedno použití, vezmu si to na dovolenou a tam to hodím do popelnice, abych se s tím nemusel zpátky tahat, víc jak 14 dní chytání to asi nevydrží. Já ti ty americký e-shopy radil jen proto, že to sám využívám a stejný zboží si koupíš za podstatně nižší cenu než se prodává u nás a to i včetně celních poplatků. Rizikem je, že v případě záruční opravy to patrně posíláš na druhej konec světa, ale na to jsem tě taky upozorňoval. To jestli to použiješ nebo ne, je na tobě. Co kdo vyrábí lze poměrně dobře najít na internetu, stačí použít např. www.google.cz pokud se Pennu týká, tak se podívej sem www.pennreels.com a příslušný typ si zadej do vyhledávacího řádku v nějakém e-shopu a uvidíš, jestli ho mají a za kolik.
reagovat - Středa 8. srpna 2007 v 15:11 ® Czudko reakce na …
-
HaD: O.K. a ktery z Pennu je tedy na toceni levou rukou? I Ty LH se na fotkach tvarili jako na pravou..
reagovat - Středa 8. srpna 2007 v 9:25 ® HaD reakce na …
-
Obecně nedoporučuju kupovat levnou věc s tím, že je první. Za půl roku, rok Tě to bude štvát, žes prostě nepřihodil. Mluvím o vlastních zkušenostech
reagovat - Středa 8. srpna 2007 ve 2:34 ® Czudko reakce na …
-
regulus: Co je od pennu jeste na levou ruku? Ta 321LH mi prijde, ze ma na lov ze brehu pomerne malou kapacitu… Jdu chrnet, tak zitra mrknu na dalsi cenne rady… DIky
reagovat - Středa 8. srpna 2007 ve 2:31 ® Czudko reakce na …
-
Jj… GTI321LH… je zajimave, ze vsude jinde je opravdu na levou ruku a na ceskych serverech jsem nasel pod timto typem verzi na pravou…
reagovat - Středa 8. srpna 2007 ve 2:10 ® regulus reakce na …
-
Např.
reagovat - Středa 8. srpna 2007 v 1:25 ® Czudko reakce na …
-
Regulus: To zni zajimave. Jinak prut jsem vybral Shimano Force Master Catfish 300 H2
reagovat - Středa 8. srpna 2007 v 1:16 ® regulus
-
Já se u nás multíky vůbec nepokouším kupovat. Je to sice riziko ohledně záruky (tu samozřejmě máš, ale jaksi to musíš doručit na místo nákupu) a kupuju je zásadně přes americké e-shopy. Když na to nespěcháš, tak to tu máš za 20% nákupní ceny za 6–9 týdnů, pokud na to spěcháš, tak to tu máš za 40% nákupní ceny za asi 10 dní. Pokud vezmeš v úvahu, že za multík, co u nás stojí 4700 Kč, dáš asi 100 USD, tak ti výsledná cena 2100 Kč za nákup, 420 Kč za dopravu a 19% DPH z nákupní ceny, což je 399 Kč dává sumu asi 2920 kč, což je asi o 1800 Kč méně a to si myslím, že není malá úspora, Za vzor mi sloužil Penn Senator 113H.
reagovat