Vyhledávání
SPY : Článek Vágner podvádí
23.7.2007 | ??? | 316.999 zobrazení | 2.540 odpovědí | upravit
nečetli jste někdo SPY z minulého čtvrtka článek „Vágner podvádí?“ …jen jsem něco zaslechl,ale nečetl…
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 22. března 2010 ve 12:22 ® LuboO reakce na …
-
Robur> po slovensky osmonoh alebo chobotnica
reagovat - Pondělí 22. března 2010 ve 12:10 ® džigit reakce na …
-
Robur> po polski ośmiornica,polip i stulbia.A včil se synku vyber
reagovat - Pondělí 22. března 2010 ve 12:09 ® osprey
-
No, tak reálně je systém hlavonožců daleko složitější než české i anglické názvosloví. Pěkně zpracovaný je na:
http://www.biolib.cz/…on/id134313/
Řád „krakatice“ tam zahrnuje podřád Myopsida s jedinou čeledí „olihňovití“ a podřád Oegopsida, kam patří asi dvacet čeledí, mezi nimi i „krakaticovití“ a „kalmarovití“.
Zajímavé je, že krakatice obrovská patří do čeledi Architeuthidae – což ale nejsou krakaticovití.
Jinými slovy, v názvosloví vládne bordel, proto existuje vědecké názvosloví.
Protože krakatice jsou ale i řád, zahrnující olihně, kalmary i krakatice, přiznávám, že je možno napsat, že Kuba ulovil krakatici – asi jako lze napsat, že v případě ulovení anakondy přemohl hada. Amen.
Víc už tu prudit nebudu.
reagovat - Pondělí 22. března 2010 v 11:55 ® Robur
-
Slováci prý mají i osmonoh, ale nevím jestli to není rejpanec čehůnů ve stylu drevokcúra
reagovat - Pondělí 22. března 2010 v 11:42 ® osprey reakce na …
-
DJ> Ono to názvosloví hlavonožců je dost zapeklité.
Slovo kalmar se používalo i pro krakatice a v angličtině se nejznámější druh krakatice (Architeuthis dux) označuje jako „giant squid“ a slovo „squid“ mi právě překladač google přeložil jako „kalmar“. Viděl jsem tímto slovem označovat i některé olihně.
Je pravda, že čeština označuje jako krakatice největší desetiramenné hlavonožce a těch se moc nechytí – s ohledem na jejich hlubinný život. Pár jich bylo lapeno už v minulosti (počínaje 19.stol.), jenže když u toho není mrazicí box a následně tlupa vědátorů, tak se to nepočítá.
Dlouho věda těm chudákům, kteří zpravidla dodělávající zvíře našli a snaživě domlátili, odmítala uvěřit.
Jdu se podívat, jestli najdu rozdíly mezi krakaticí, kalmarem a olihní.
reagovat - Pondělí 22. března 2010 v 9:55 ® DJ
-
IV.TO.ŠIRDA> On tu jistě celou dobu je
reagovat - Pondělí 22. března 2010 v 9:53 ® DJ
-
Ruzzzik> Nejsi Jakub??
reagovat - Pondělí 22. března 2010 v 9:40 ® DJ reakce na …
-
Jak.novi> Určitě krásnej kousek. Tohle ale není krakatice, tohle je kalkmar. Krakatice byla pokud vím živá chycena jen jedinkrát a to do sítě japonskou lodí nekdy minulej rok a Jakub na ní nebyl. Ackoli možná že byl, ale nikomu to ještě neřekl. To miminko krakatice mělo asi 7m. Staří jedinci mohou mít až 35m, Jakub by ale dokázal chytit i 40m. On a MacGyver
reagovat - Neděle 21. března 2010 ve 22:14 ® Robur
-
on živý je, anakonda byla mrtvá. Kdyby ne, tak je to naopak.Co na tom nechápeš
reagovat?
- Neděle 21. března 2010 ve 21:56 ® LuboO
-
Dnes som videl Vagnera na vlastne oci!!!! Ja sa z toho pos..em!!!!! On nie je legenda, on je zivy!!!!
reagovat - Neděle 21. března 2010 v 11:04 ®
-
elhierro> Me je to u prdele:) at si dela Kuba co chce
reagovat - Neděle 21. března 2010 v 10:46 ® reakce na …
-
elhierro> Hehe
reagovat - Neděle 21. března 2010 v 10:19 ® Martin Chmelík reakce na …
-
Ruzzzik> to že má rád ryby neznamená, že jeho každý rádoby úspěch či rekord musí být provázen báchorkou, tedy lží. A jak je vidět, už má rekordy nejen v rybaření, ale už se sere i do plazů. Do roka čekám, jak na titulní straně Blesku bude klečící Kubík na 300 kilovém grizzlym a dávajíc mu „válečky“…
reagovat)
- Pátek 19. března 2010 ve 23:25 ® osprey
-
Hlavonožci se na prut chytají velmi snadno – dokonce některé průmyslové metody lovu vypadají jako velký paternoster se spoustou postranních přívěsů s umělými nástrahami. Viděl jsem taky na videu souboj s (tuším) kalmarem Humboldtovým a dost se s ním ten maník nadřel.
O fackách jsem už něco slyšel. Ale třeba to byl jen šum v éteru…
Dál radši mlčím. Říkal jsem, že tohle téma je mi poměrně lhostejné, tak se musím snažit, aby bylo.
reagovat - Pátek 19. března 2010 ve 23:01 ®
-
Myslim ze ryby ma rad to je hlavni:) nic jineho resit nemusime
reagovat - Pátek 19. března 2010 ve 22:45 ® Martin Chmelík reakce na …
-
…A MOŽNÁ JEŠTĚ NECHYTIL PÁR FACEK ZA LŽI…
reagovat - Pátek 19. března 2010 ve 20:47 ® troutkiller
-
Koukám že mu ve zbírce chybí jen nějaká pohlavní choroba a chytil už uplně všechno
reagovat)))
- Pátek 19. března 2010 ve 20:35 ® HaDová
-
http://www.ceskatelevize.cz/…agnerem.html?…
reagovat - Pátek 19. března 2010 v 18:52 ® Jak.novi
-
Tady je. Snad se Jakub nebude zlobit.
reagovat - Pátek 19. března 2010 v 18:51 ® Jak.novi reakce na …
-
DJ> Ale on už krakatici chytil. V chille.
reagovat - Pátek 19. března 2010 v 17:46 ® DJ reakce na …
-
džigit> Je hold vzorem toho, že když se chce tak jde všechno. V příštím filmu pojede pilkrovat nad Mariánský příkop a jako první chytí na prut krakatici. Ačkoli ROBUR už umí chytit hlavonožce na hýždě, v tomhle už Kuba první nebude
reagovat - Pátek 19. března 2010 v 8:56 ® džigit reakce na …
-
DJ> čímžto překonal i nedostižného Járu Da Cimrmanna
reagovat - Pátek 19. března 2010 v 1:05 ® cercer
-
Robur> jak může naslouchat,když má v uších zapíchnutý ty prsty!
reagovat - Pátek 19. března 2010 v 0:41 ® DJ reakce na …
-
A v Mongolsku Jakub zdolal i Orgoje Chorchoje.
reagovat - Čtvrtek 18. března 2010 ve 22:46 ® Robur
-
Regule, když sensai hovoří, tak žák skloní hlavu a tiše naslouchá
reagovat - Čtvrtek 18. března 2010 ve 22:38 ® regulus reakce na …
-
Robur> ty máš zánět středního ucha???
reagovat - Čtvrtek 18. března 2010 ve 22:32 ® Robur
-
toulíku, já se začínám obávat, že ty něco budeš po mně chtít
reagovat, ale schválně, zkus si najít za ušima takvo důlky apořdáně do nich zapichni prst /pro nechápavé – za ucho ne do ucha/. Celkem to člověka paralizuje, tedy bolestí. Hai
- Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:28 ® toulovec reakce na …
-
Robur> opět jsi mně dostal náčelníku :o)))))
reagovat - Čtvrtek 18. března 2010 v 18:39 ® Robur
-
teď jse se díval na to foto s tou anakondou a je to dost jasné, kolega Vagner tam používá speciální chmat za uši a anakodna je pak jako beránek. Kdo videl Kung fu pandu, tak je to něco podobného jako Wuschiho kleště. Chvat znají jen největší mistři kung fu.
reagovat - Pondělí 15. března 2010 ve 21:46 ® Robur
-
to bude chlapec, ale druhej, tedy po mně…
reagovat