Chytej.cz

SPY : Článek Vágner podvádí necteno

23.7.2007 | ??? | 316.999 zobrazení | 2.540 odpovědí | upravit

nečetli jste někdo SPY z minulého čtvrtka článek „Vágner podvádí?“ …jen jsem něco zaslechl,ale nečetl…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 22. března 2010 ve 12:22 ® LuboO reakce na …
LuboO

Robur> po slovensky osmonoh alebo chobotnica

reagovat
Pondělí 22. března 2010 ve 12:10 ® džigit reakce na …

Robur> po polski ośmiornica,polip i stulbia.A včil se synku vyber :-)

reagovat
Pondělí 22. března 2010 ve 12:09 ® osprey
osprey

No, tak reálně je systém hlavonožců daleko složitější než české i anglické názvosloví. Pěkně zpracovaný je na:

http://www.biolib.cz/…on/id134313/

Řád „krakatice“ tam zahrnuje podřád Myopsida s jedinou čeledí „olihňovití“ a podřád Oegopsida, kam patří asi dvacet čeledí, mezi nimi i „krakaticovití“ a „kalmarovití“.

Zajímavé je, že krakatice obrovská patří do čeledi Architeuthidae – což ale nejsou krakaticovití.

Jinými slovy, v názvosloví vládne bordel, proto existuje vědecké názvosloví.

Protože krakatice jsou ale i řád, zahrnující olihně, kalmary i krakatice, přiznávám, že je možno napsat, že Kuba ulovil krakatici – asi jako lze napsat, že v případě ulovení anakondy přemohl hada. Amen.

Víc už tu prudit nebudu.

reagovat
Pondělí 22. března 2010 v 11:55 ® Robur
Robur

Slováci prý mají i osmonoh, ale nevím jestli to není rejpanec čehůnů ve stylu drevokcúra:-D

reagovat
Pondělí 22. března 2010 v 11:42 ® osprey reakce na …
osprey

DJ> Ono to názvosloví hlavonožců je dost zapeklité.

Slovo kalmar se používalo i pro krakatice a v angličtině se nejznámější druh krakatice (Architeuthis dux) označuje jako „giant squid“ a slovo „squid“ mi právě překladač google přeložil jako „kalmar“. Viděl jsem tímto slovem označovat i některé olihně.

Je pravda, že čeština označuje jako krakatice největší desetiramenné hlavonožce a těch se moc nechytí – s ohledem na jejich hlubinný život. Pár jich bylo lapeno už v minulosti (počínaje 19.stol.), jenže když u toho není mrazicí box a následně tlupa vědátorů, tak se to nepočítá.:-) Dlouho věda těm chudákům, kteří zpravidla dodělávající zvíře našli a snaživě domlátili, odmítala uvěřit.

Jdu se podívat, jestli najdu rozdíly mezi krakaticí, kalmarem a olihní.

reagovat
Pondělí 22. března 2010 v 9:55 ® DJ
DJ

IV.TO.ŠIRDA> On tu jistě celou dobu je :-)

reagovat
Pondělí 22. března 2010 v 9:53 ® DJ
DJ

Ruzzzik> Nejsi Jakub??

reagovat
Pondělí 22. března 2010 v 9:40 ® DJ reakce na …
DJ

Jak.novi> Určitě krásnej kousek. Tohle ale není krakatice, tohle je kalkmar. Krakatice byla pokud vím živá chycena jen jedinkrát a to do sítě japonskou lodí nekdy minulej rok a Jakub na ní nebyl. Ackoli možná že byl, ale nikomu to ještě neřekl. To miminko krakatice mělo asi 7m. Staří jedinci mohou mít až 35m, Jakub by ale dokázal chytit i 40m. On a MacGyver :-)

reagovat
Neděle 21. března 2010 ve 22:14 ® Robur
Robur

on živý je, anakonda byla mrtvá. Kdyby ne, tak je to naopak.Co na tom nechápeš:-D ?

reagovat
Neděle 21. března 2010 ve 21:56 ® LuboO
LuboO

Dnes som videl Vagnera na vlastne oci!!!! Ja sa z toho pos..em!!!!! On nie je legenda, on je zivy!!!!

reagovat
Neděle 21. března 2010 v 11:04 ® 

elhierro> Me je to u prdele:) at si dela Kuba co chce

reagovat
Neděle 21. března 2010 v 10:46 ®  reakce na …

elhierro> Hehe :-)

reagovat
Neděle 21. března 2010 v 10:19 ® Martin Chmelík reakce na …

Ruzzzik> to že má rád ryby neznamená, že jeho každý rádoby úspěch či rekord musí být provázen báchorkou, tedy lží. A jak je vidět, už má rekordy nejen v rybaření, ale už se sere i do plazů. Do roka čekám, jak na titulní straně Blesku bude klečící Kubík na 300 kilovém grizzlym a dávajíc mu „válečky“… :-)) )

reagovat
Pátek 19. března 2010 ve 23:25 ® osprey
osprey

Hlavonožci se na prut chytají velmi snadno – dokonce některé průmyslové metody lovu vypadají jako velký paternoster se spoustou postranních přívěsů s umělými nástrahami. Viděl jsem taky na videu souboj s (tuším) kalmarem Humboldtovým a dost se s ním ten maník nadřel.

O fackách jsem už něco slyšel. Ale třeba to byl jen šum v éteru…

Dál radši mlčím. Říkal jsem, že tohle téma je mi poměrně lhostejné, tak se musím snažit, aby bylo.

reagovat
Pátek 19. března 2010 ve 23:01 ® 

Myslim ze ryby ma rad to je hlavni:) nic jineho resit nemusime

reagovat
Pátek 19. března 2010 ve 22:45 ® Martin Chmelík reakce na …

…A MOŽNÁ JEŠTĚ NECHYTIL PÁR FACEK ZA LŽI… :-)

reagovat
Pátek 19. března 2010 ve 20:47 ® troutkiller

Koukám že mu ve zbírce chybí jen nějaká pohlavní choroba a chytil už uplně všechno:-)) )))

reagovat
Pátek 19. března 2010 ve 20:35 ® HaDová
HaDová

http://www.ceskatelevize.cz/…agnerem.html?…

reagovat
Pátek 19. března 2010 v 18:52 ® Jak.novi
Jak.novi

Tady je. Snad se Jakub nebude zlobit. :-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img12541.jpg
Pátek 19. března 2010 v 18:51 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

DJ> Ale on už krakatici chytil. V chille. :-)

reagovat
Pátek 19. března 2010 v 17:46 ® DJ reakce na …
DJ

džigit> Je hold vzorem toho, že když se chce tak jde všechno. V příštím filmu pojede pilkrovat nad Mariánský příkop a jako první chytí na prut krakatici. Ačkoli ROBUR už umí chytit hlavonožce na hýždě, v tomhle už Kuba první nebude :-)

reagovat
Pátek 19. března 2010 v 8:56 ® džigit reakce na …

DJ> čímžto překonal i nedostižného Járu Da Cimrmanna :-D

reagovat
Pátek 19. března 2010 v 1:05 ® cercer
cercer

Robur> jak může naslouchat,když má v uších zapíchnutý ty prsty!:-D

reagovat
Pátek 19. března 2010 v 0:41 ® DJ reakce na …
DJ

A v Mongolsku Jakub zdolal i Orgoje Chorchoje.

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 22:46 ® Robur
Robur

Regule, když sensai hovoří, tak žák skloní hlavu a tiše naslouchá

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 22:38 ® regulus reakce na …
regulus

Robur> ty máš zánět středního ucha??? :-93;

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 22:32 ® Robur
Robur

toulíku, já se začínám obávat, že ty něco budeš po mně chtít:-D , ale schválně, zkus si najít za ušima takvo důlky apořdáně do nich zapichni prst /pro nechápavé – za ucho ne do ucha/. Celkem to člověka paralizuje, tedy bolestí. Hai

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:28 ® toulovec reakce na …
toulovec

Robur> opět jsi mně dostal náčelníku :o)))))

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 18:39 ® Robur
Robur

teď jse se díval na to foto s tou anakondou a je to dost jasné, kolega Vagner tam používá speciální chmat za uši a anakodna je pak jako beránek. Kdo videl Kung fu pandu, tak je to něco podobného jako Wuschiho kleště. Chvat znají jen největší mistři kung fu.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 21:46 ® Robur
Robur

to bude chlapec, ale druhej, tedy po mně…

reagovat