Vyhledávání
Likvidace plevelných ryb.
25.10.2004 | jan | 20.018 zobrazení | 150 odpovědí
Čau chlapi… . můžete mi prozradit, jak likvidujete plevelné ryby, abyste je nemuseli hodit zpátky do vody, jak nařizuje řád? Já když jsem na břehu, tak zpravidla končí pod podrážkou mých holin. Není to brutální? Někdo to jen tak hodí do křoví. pod tou holinou je to rychlejší. Poraďte…
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 28. října 2004 ve 21:22 ® HaD
-
Pupák, Mallet: ještě jsem sondoval literaturu a musím dá za pravdu pupákovi:
Ryby v našich vodách: 3–5 let, nejvýše 10, jezerní forma +3–5 let Velká kniha rybaření: 5 let a výjmečně více
Obecně si myslím, že může být výjimka, ale na Zemi se taky sem tam někdo dožije přes 120 let, ale určitě to není obvyklý věk…
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 ve 21:17 @
-
ty nevěříš publikacím? tiskovinám? knihám? hm, radši jednoho kmeta od vody (neurážím), kdybych se měl nechat vést vrstevníky co potkávám u vody, tak ještě dneska sedím na stoličce a čumím na policajta, a neměl bych toliko hezkých úlovků :o)) a to množství ryb.....
No taky teda jako kdo si co tedy pamatuje … viz.....
jinak to jsi napsal: Pstruh obecný je v našich vodách krátkověkým druhem. V průměru se dožívá 3–5 roků, nejstarší jedinci až 10 let. Jezerní populace žijí o 3–5 roků déle. Jeho růstové vlastnosti jsou velmi dobré, ale jejich uplatnění je závislé na velikosti vodního prostředí a na dalších vlivech. V tekoucích vodách dosahuje v prvním roce délky těla 6–12 cm, v druhém roce 10–16 cm, ve třetím roce 15–23 cm, ve čtvrtém roce 18–27 cm, v pátém roce 20–32 cm. V údolních nádržích je růst pstruha podstatně rychlejší. Úlovky pstruhů o velikosti 60–70 cm a hmotnosti 4–6 kg nejsou ojedinělé.
pupáku pupáku – nevím nevím, ale zkus napsat e-mail třeba do Vodňan, nebo se opravdu podívat do pořádných publikací,… třeba se dozvíš, že pstruh nemusí umřít při 30 cm (většinou pod paličkou nějakého masnodonta), jinak říčka s 2 kubiky a vloni uhynulí pstruh 85 cm, že by mutant? :o))) jinak se bavím......
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 ve 21:11 ® pupak
-
xycht: na Ruzu jsem cekal az co rekne takze je to tak neda se s tim nic delat
reagovat) P. S. Pockej az pudem na ryby ! ! !
- Čtvrtek 28. října 2004 ve 21:06 ® xycht
-
to pupák: Hele mallet má s těma 40ti rokama u PO pravdu, říkala to růžena z prasečáku
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 ve 20:38 ® pupak
-
Tady mas jednu adresu: www. orso. cz
Vis hombre nesezral jsem vsechnu moudrost sveta, kdyz jdu na ryby s muskarem kteremu je 70 tak si vazim kazde jeho rady a ver ze je proverena 60-lety stravenymi u vody a ma pro me vekou hodnotu (omlouva te tve mladi, za 30 let budes ve stejne pozici jako ja a pak teprv pochopis . . .) jinak picovin kolem ryb je v casopisech dost s dost tak prosimte se mnou nepolemizuj o veku pstruha obecneho (a over si vedomosti nabyte u vice zdroju) v cechach a nepodsouvej mi demagogicky ze pisu prumerny vek 3–5 let a podobne hovadiny precti si co jsem napsal a kdyz odpovidas tak se to snaz udrzet v pameti abys zase nekomoli pate prez devate. Jestli si myslis ze se PO doziva 40 let tak s ti nejde nic delat mysli si to dal . . . Hovgh ! ! !
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 ve 20:20 @
-
aha teď mě to trklo, ty jsi ještě v našich vodách nespatřil na svém prutě nebo někde u okolních rybářů pstruha potočního třeba 60–70 cm a asi vůbec ne třeba 40–50 cm, nebo či snad ani 30–40 cm. a tady ti musím dát za pravdu, totiž opravdu se pstruh potoční dožívá v našich vodách jen 3–5 let, ale protože ho každý magor ve 3–5 roku života Killne (zabije, zmastí, znehodnotí atd.), protože má ve 3–5 roce života míru :o(
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 ve 20:18 ® Michalina
-
Sakra, chlapi, vy se krásně hádáte. jen vydržte, je to fajn. Jo, jen počkejte až se ozve Tomash. ten mi vyčiní za ty moje řeči. ten, když já rybařil, tak ještě plaval s ostatními a hledal cestu ven …
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 ve 20:13 @
-
Pupak – no děkuji za tvůj příspěvek, jen mě utvrdil v mé možná jen částečné pravdě, neb jsem mluvil o řece s průtokem 2 kubíky, je jasné, že na potůčku kde proteče 100 litrů za hodinu štika nadělá neplechu, ale na řekách, kde je dostatek plotic, perlínů, tlouštů, proudníků, hrouzků, střevlí, mihulí, okounů, karasů, a jiné drobotě (přirozená říční skladba ryb víš), opravdu štika není pro ryby lososovité škodná: jinak kdo si myslíš že má větší akceleraci – štika nebo pstruh potoční?
No a k tomu věku, jsi mě dostal říkáš pstruh potoční se dožívá 5 let? to znamená, že jak říkáš když je pstruhovi potočnímu 4–5 let a měří 30 cm, a největší úlovek z našich vod je 87 cm,...... no tak tady jsi se trochu sekl s kalkulačkou )), ale to nic když ty jsi chytal ryby já byl ještě v uhláku, tak tuhle hlášku slyším furt, ale to přeci neznamená, že člověk mladší toho ví méně, nebo co je ještě důležitější, že má méně rozumu, ba naopak znám plno lidiček 12–17 let, a leckterý dospělí by jim co se týká rozumu a znalostí závidět.
takže EDICE VODA A ŽIVOT: nejv. doložený věk 49 let u P. O. NAŠE RYBY: nejv. doložený věk 49 let u P. O. SVĚT RYB: vzrůstové možnosti 15 kg a 110 cm....... PS: napiš prosímtě, z kterého že to Atlasu ryb čerpáš?
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 v 19:40 ® pupak
-
mallet – proti herezi se musi bojovat takze budu reagovat na tvuj prispevek.
1. . kde na tuni 10×8 metru, plavalo jeden rok 6 stik… Tvou tun neznam tak o tom nechci polemizovat, ale ver ze vetsina lososovitejch ryb v tuni pritomnost stiky odsere.
2. … no opravdu asi chytas chvilku… Je mi 48 let a ryby chytam od svych 6 let takze s nejvetsi pravdepodobnosti jsem pstruhy chytal jeste kdyz ty jsi si hral v uhlaku na hornika.
3. . si se jeste neseznamil, jak to ve vodnich tokach chodi… Hombre seznamil, ver mi ze jo, jinak bych tvrdil stejnou picovinu jako ty, ze v nasich rekach se pstruh doziva cca 40 let. A aby si timto bludem neblbnul ostatni rybyre tak dokladam vynatek z rybarskaho atlasu:
Pstruh obecný je v našich vodách krátkověkým druhem. V průměru se dožívá 3–5 roků, nejstarší jedinci až 10 let. Jezerní populace žijí o 3–5 roků déle. Jeho růstové vlastnosti jsou velmi dobré, ale jejich uplatnění je závislé na velikosti vodního prostředí a na dalších vlivech. V tekoucích vodách dosahuje v prvním roce délky těla 6–12 cm, v druhém roce 10–16 cm, ve třetím roce 15–23 cm, ve čtvrtém roce 18–27 cm, v pátém roce 20–32 cm. V údolních nádržích je růst pstruha podstatně rychlejší. Úlovky pstruhů o velikosti 60–70 cm a hmotnosti 4–6 kg nejsou ojedinělé.
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 v 18:38 ® Michalina
-
Sedum: myslím, že se omlouváš zbytečně, ptej se na pocity Tomashe. Mezi myslivci mám spousty kamarádů i spousty „nekamarádů“. Taky znám ty, kteří se fakt o tu přírodu starají, zakrmují a vystřelit jdou jen, když je manželka vyhodí z domu, že mají ma svátky přinést zvěřinu. Znám ale i mladé kluky, kteří mají průkaz a zbraň. A paradoxně, když jsem se ptal jinde ve fóru na zkušenosti s broďákama a jejich ošetřováním, jasně před sebou vidím chlapa – myslivce, jak postřelil psa u lesa a když přišel ke svíjejícímu se tělu, začal se smát jako blázen se slovy: to jsem si dleska nevyšel zbytečně… pak mu holinkou ( na lovy nosil často právě broďáky, aby se neušpinil od kdoví čeho..) šlápl na krk a počkal, až dodělá. Pak jsem se dověděl, že když postřelí nějakou zvěř, baví se tím, že jí prořízně krk a evidentně ho to těší. No, už prý průkaz nemá a lovit nemůže. Uvědomil jsem si, že Ty taky nosíš stále broďáky. to byl vtip!!! Milej, že jo, jak říkal Vlasta Burian…
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 v 17:29 @
-
Michalina: Musíš mi prominout řádky, které teď budeš číst. Nepatří Tobě, protože mám pocit, že myslivost bereš zcela normálně a přes srdce. Je to jen má zkušenost a můj názor. Vyrůstal jsem na hradě Pernštejně a šišky mi padaly do postele. V lese a na rybách jsem byl den co den. Ve volných chvílích jsem chodil na mysliveckou chatu starat se o bažantnici,zakládat zvěři a poslouchat hezké lovecké poudačky u hořícího krbu. Rok se sešel s rokem a já jsem si co nejdříve to šlo, udělal myslivecké zkoušky i se zbrojním pasem. Až tehdy jsem přišel na to, mezi jakou bandou jsem se vlastně ocitnul. Hořké probuzení a já jsem po roce zbroják vrátil a na myslivost zanevřel. Byli mezi námi taky Ti, kteří pro to žili a než by vystřelili, tak by jim narostl plnovous. Jenže 95% bylo z těch, kteří nahnali do voliéry mladé honce s klacky a vyháněly bažanty a perličky o které jsem se s láskou staral a před voliérou je stříleli! Vzal jsem mou novou brokovnici a roztřískal ji o strom. Skončil jsem s myslivostí a při pohledu na myslivce ještě po dvaceti letech se mi chvějí ruce a skřípu zubama!. To ještě nepíšu o tom, jak se před zkouškami psů norníků chytaly kočky,zavazovaly se jim tlapky do hadrů,to proto aby se nemohly vyškrábat na strom a pak se pouštěly do lesa či na pole, aby je pes mohl bez problémů roztrhat. To ještě nemluvím o nešťastných smutných očí ztrhaných liškek při zkouškách z norování. Nejvíce mne překvapovaly ty slastné úsměvy myslivců a ten jejich slavný pocit, jak ten jejich pes tu lišku správně dorval. Jako malý kluk jsem myslivost hltal, teď mám radost z toho když se myslivci střílí navzájem. Neber prosím tyto řádky na sebe. To jsem nechtěl a pokud patříš mezi těch 5%, tak mi dáš asi za pravdu. Ale jinak se omlouvám tímto všem správným myslivcům, které jsem urazil!!!!!!!!
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 v 15:55 ® Michalina
-
No, vysvětlil mi to, ale že bych z toho vyrozumněl to, proč chce k myslivcům, to tedy ne. Víš, mně štve, že většina myslivců tvrdí, jak je to skvělé, když jsou v přírodě, že rádi pomáhají zvěři, krmí ji, to je to hlavní a že ten lov je jen takové to nutné, co by vlastně ani být nemuselo. a že je to jen jakási třešnička na dortu, kvůli které to nedělají a takový ty řeči. Sakra, proč alespoň jeden nepřizná, že je to vzrušující, když čekají na zvěř, když po ní pátrají a když ji uloví a zabijí. To patří k chlapům. Kdyby šlo jen o tu přírodu, jsou na tom stejně ochránci a zelení či kdo. Kvůli tomu nemusí lovit. Já to neodsuzuji, spíš opačně. Ale ty řeči mně štvou. Stejně jako to, jak mnozí (Tomashi, promiň, beru to všeobecně…) chrání tu přírodu, jemně zacházejí se zvěří, ale že klidně odprásknou psa, co jde jen kolem lesa jako škodnou, byť má obojek. no, není to stejné jako když odstraňuješ plevelné ryby z místa, kde nemají co dělat. myslím, že by to chtělo širší pohled a rovný přístup.
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 v 15:39 @
-
Tomash má docela zralý pohled na věc i přes tolik málo jar, co má.
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 ve 13:43 ® Tomash
-
Michalina : To ti mám vysvětlovat proč a jak a co dělají myslivci??? Shodou okolností si od září dělám adeptský lístek k myslivcům a můj otec je myslivec už přes 20 let, ale snad nechceš porovnávat myslivost a rybářství – to je přece něco úplně jinýho!!! Je to taky lov, ale s tím rozdílem, že myslivec zvěř nejprve vyhledá a pak ji uloví a současně i usmrtí(jasně, že to někdy není ideální…)ALE!!! Rybář si rybu vyhledá,uloví, ale je na něm a najeho svědomí, jak s rybou naloží. Tedy pokud ji usmrtí, nebo jí vrátí vodě. Tedy až potom, co ji uloví ji rybář usmrtí… Myslím, že rozdíl je dost jasný. Nebo ne???
reagovat - Čtvrtek 28. října 2004 ve 12:20 ® Michalina
-
Jo, co říkáte na Tomashův příspěvek? Já jsem nikdy nepochopil, proč myslivci říkají, že to dělají pro lásku k přírodě a pak pro ně není problém střelit (někdy dost blbě), laň nebo dokonce nějaká mláďata. Jak mi to vysvětlí mladý rybář, co by nikdy tak hnusně jako já, nezabil rybu
reagovat - Středa 27. října 2004 ve 20:06 @
-
jinak at se kazdy podiva kolik se v danem reviru dodava pstruhu, lipanu, sivenu, atd..... ulovenych ryb se stanovenou delkou he hafo, veskere chyby jsou na strane rybaru a nekde i hospodareni. Je to uplne jednoduche, useky kde nikdo nerybari, z nejakeho duvodu jsou plne ryb..... jinak je vsechno vychytane!!!!!! Proste tak to je a zmenit to muzeme jen my, a nikdo jiny. Netridte ryby na skodlive a neskodlive, vsechny ryby jsou hezke, a zacnete poustet pstruhy a lipany nad 40 cm, a mozna se nam vsem bude darit lepe,....... pstruh potocni 40 cm je stary 5–6 let a doziva se 40 let!!!! Takze co k tomu dodat.........
reagovat - Středa 27. října 2004 v 19:54 @
-
Pupak – takze znam reku, kde na tuni 10×8 metru, plavalo jeden rok 6 stik (kazdy rok tam je cca 2–3 stiky) reka s prutokem 2 kubiky, hafo okounu, a nejaci tlousti, mraky plotic, proudaku a hafo pstruhu a lipanu, jinak ta cela reka je poseta okouny, ale mnozstvi lipanu je nepredstavitelne (na 1 m3, jich je tak 5 kousk, ale vse do 30 cm, nad skorem zadny, pstruhu se vysazuje 1400 kusu a v ulovkovych listkach jich je asi 1000 kusu, atd...... no opravdu asi chytas chvilku a nebo si se jeste neseznamil, jak to ve vodnich tokach chodi. clovek je skudce.....
reagovat - Středa 27. října 2004 v 16:31 ® Padis
-
Jo se pstruhovkama to je problém,je fakt že na některých chytáme jen tlouště a okouny a další. Ale co s tím je to problém. Pak jedině chodit s pytlem. Kdo by se s ním ale tahal.
reagovat - Středa 27. října 2004 ve 12:15 ® Tomash
-
Můj počítač má nějakou krizi, takžejsem se na chytej dostal asi až po týdnu, ale nestačím se divit ?! Jestli někomu přijde normální, správné a účelné vzít menší ulovenou rybku a fláknout s ní o šutr, nebo v tom lepším případě ji rozdupnout holinou, tak JE MI Z TOHO BLBĚ !!! Způsob, který popisoval pupak je myslím ten nejlepší a poznámky typu – A když má 5cm,tak si mám brát lupu jsou od někoho, kdo buď nikdy okounka 5 cm nechytil, anebo zatvrzele drží svůj názor-jediný správný!Tomuto způsobu, který popisoval pupak, říkáme „páka“ je to podle mě nejrychlejší možný způsob zabití ryby a zrovna na okounech se praktikuje velmi dobře díky jejich prostorné tlamě a vůči tělu relativně velké hlavě… Rybařím už cca 10 let a určitě je kolem mě spousta lepších a zkušenějších rybářů, ale nikdy bych si nedovolil házet s ulovenou rybou o kámen nebo na ni dupat a nemyslím, že ti rybáři, kteří to tak dělají jsou nějak hrozně špatní a měli by se pozatýkat a odebrat jim ryb. lístky, ale mohli by se nad sebou a nad tím co praktikují trochu zamyslet, protože už skutečně nejsme ani ve středověku ani v pravěku, jak trefně napsal Milky! Za 2 měsíce mi bude 18 let, ale kdybych viděl( a už jsem to tak několikrát i učinil) jiného rybáře byť i staršího, jak hnusně zachází s rybou, určitě bych na to reagoval. Koneckonců je to tak i napsáno v nepopulárním RŘ, který chceme všichni měnit,ne??? Myslím, že šetrné zachá zení s ulovenou rybou by měl dnes moderní rybář mít už jaksi v sobě zautomatizované…
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 16:56 ® Milky
-
Chovat se eticky lze i k rybám škodlivým a právo na šetrné zacházení jim přece nejde vzít ani v případě, že jim pak velkoryse utneš hlavu. Na prahu 21. století nás, nebo některé z nás, vrací rybařina opět do středověku. Je to vidět i na některých slovního obratech. Myslím si, že člověk by měl být rozumný a ne jen vzpřímený.
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 15:03 ® Prizrak
-
No jo chlapi, ale napadá vás taky jak to musí u vody vypadat, když jdete 3× týdně na svou oblíbenou část řeky kde chytnete třeba 4 jelce okolo 30 cm za jednu vycházku a potom všetky kilnete a hodíte do křoví. Nejenom jak to tam bude vypadat, ale i jak to tam bude smrdět?
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 11:46 ® Afterfree
-
Totiž Dědka!!!
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 11:44 ® Afterfree
-
Jasně Ďědka. Omlouvám se.
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 11:41 ® HaD
-
Afterfree: myslel jsi „Dědka“ ne?
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 11:33 ® Afterfree
-
Já rád chytám na menších pstruhových tocích. Tam se právě každá škodlivá dravá ryba podepíše na obsádce pstruhů a lipanů. A proto tyto ryby nepouštím , ale ty větší si beru pro sebe a ty malé pro naši kočku. Jenže! Znám hodně pstruhovek , dříve vyhlášených pěknými pstruhy a lipany , kde dnes nechytíte téměř nic jiného , než tlouště,proudníky,okouny a často i štiky. O další plevelné rybě ani nemluvím. Kdybych měl dodržovat rybářský řád , musel bych tam jezdit na ryby s náklaďákem. Příkladem je třeba Potok Kačák(Loděnice ) u Berouna. Na takové revíry jsem radši přestal jezdit , abych si nepřipadal jak řezník na jatkách. Myslím si , že na takových vodách by tu práci ,kterou dělá “Doktor”,měla udělat organizace , které revír patří a odchytat škodlivou rybu agregátem. Případně se pokusit částečně zamezit průniku těchto ryb do revíru výstavbou jezů v dolní části toku.
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 11:28 ® morpheus
-
Ať si říká každej co chce „všechno pouštím“
Ale důležitá poznámka: Na malym pstruhovým revíru(potoky a malé říčky) jsem ještě jinýho dravce nechytil. A velkou pstruhovku žádnou nenavštěvuji. A na velkejch revírech se zaměřuji na velký dravce. Občas něco killnu na pánev ,ale to je opravdu vyjímka cca 3–5ks za rok. Pár živejch či mrtvejch rybek občas použiju na vláčku. cca 20ks . Jinak jde všechno zpátky.
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 11:28 ® HaD
-
mno, sice se mě to netýká, a měl bych popisovat jak to dělám. To nemůžu, tak řeknu jak bych to dělal: malinkou rybku bych asi klidně zašlápl, i když je to asi nedůstojné. Klidně mě kamenujte, ale je to rychlý, efektivní. Větší ryba-zlomit vaz úderem (klacek, kamen apod.) nebo jak popisoval sedum. Takže asi tak.
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 11:03 ® doktor
-
Neviem ako u Vás ale v SR je premiestovanie rýb z revíru do iného zakázané. Aj nástrahová rybka má byť z revíru kde sa chytá. To len k tomu keď už chcete dodržiavať RR do detailu.
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 10:59 ® Michalina
-
. bezva díky, tak a další debatující. A opět připomínám. ne, jak by to mělo být, ale jak to pravdu děláte. Jak i malé ryby zabíjíte. Jo a zlomit vaz malému 5 cm okounovi. pod lupou? Promiň,to by ta debata šla zase jinam…
reagovat - Úterý 26. října 2004 v 10:56 @
-
Všem, co neumějí zabíjet ryby: Je načase aby se masař ozval. Dupnout na rybu, praštit s ní o o šutr, nebo pdříznout krk, ale FUJ !!! Hrozím prstem a jak malým dětem říkám: " Copak toto se dělá?". Ryba ať je jakákoliv nesmí trpět a jsou humánější a pohodlnější methody jak rybu zabít. Jde o to, aby to bylo co nejrychlejší a estetické. Každou rybu můžete zabít tak, že jí ZLOMÍTE VAZ !!! Na tom není nic složitého. Strčíte prst do tlamy a zapáčíte. Pokud má ryba ostré zuby, použijete rukáv nebo silnější klacík, no a vo tom to je!!!
reagovat