Chytej.cz

Likvidace plevelných ryb. necteno

25.10.2004 | jan | 20.013 zobrazení | 150 odpovědí

Čau chlapi… . můžete mi prozradit, jak likvidujete plevelné ryby, abyste je nemuseli hodit zpátky do vody, jak nařizuje řád? Já když jsem na břehu, tak zpravidla končí pod podrážkou mých holin. Není to brutální? Někdo to jen tak hodí do křoví. pod tou holinou je to rychlejší. Poraďte…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Úterý 26. října 2004 v 10:42 ® toulovec
toulovec

Michalína: jo to je jiná. Naštěstí jsem se se škodnou na pstruhovce nesetkal, ale pokud je to tak jak říkáš, až se s tímto problémem setkám, majzu ji tím šutrem taky

reagovat
Úterý 26. října 2004 v 10:33 ® Michalina

Myslím, že chápu, o co kolegovi „Jan“ jde. Přečetl jsem si vcelku pozorně všechny příspěvky od začátku. Názory padaly různé, to ano – některé obyčejné, jiné moralizující. Ale na jeho přímou otázku dostal odpověď jen od „Dědek“. Co někam „nepatří“, to přemístí. Je jasné, že Rybářský řád dělal tým „vás nebo vašich kolegů“, tedy lidí, kteří oboru rozumnějí. Když někdo řád porušuje, třeba tím, že bere ryby podměrečné nebo dokonce pytlačí, to se všeobecně nelíbí. Jenže i v tom, o čem je řeč, je třeba řád dodržovat. Ať se to líbí nebo ne. Prostě některé druhy ryb nemají ve vodách pstruhových být. Tak stojí v řádu. Pokud se to nekomu nelíbí, je třeba s tím něco dělat. Ten řád předělat. Ale to je třeba odborně řešit. A nebo řád dodržovat. Tedy ty „plevelné“ ryby odstraňovat. Náš kolega „Jan“ popravdě napsal, že je nevrací tím, že jim šlápne na hlavu. Osobně se domnívám (myslím, že i DaH), že to je metoda sice neestetická, leč rychlá. Někdo tedy reagoval, tak, že napsal, že „Řád“ nedodržuje, že je tam vrací, jeden chodí s kbelíkem, jeden rybu omráčí a vykrví – tedy „podřízne“. Ale jinak se ale fakt kolem toho chodí jako kolem horké kaše. Já osobně to dělám tak, že i malou rybku (co „tam nepatří“ vezmu za ocas a praštím hlavou o kámen, který tam zpravidla je vždycky. A to opravdu důkladně, že by to už „nerozchodila“. A pak taky letí do křoví. Osobně znám taky hodně rybářů, kteří shodně tvrdí, že stejně jako Jan rybě dupnou na hlavu. Když je malá, pak pod botou končí celá. Lze to napsat tak, že dodržují řád, lze se v tom ale probrat tak, že jde. o malá miminka, která by také ráda žila, že jsou rozkošně pruhovaná, že mají také nárok na život, jak mile koukají a lapají tou malou tlamičkou po vzduchu a mají smutná očíčka…" Proboha, to snad ne. Tak, schválně, jak konkrétně plevelné ryby, které řád nařizuje nevracet do některých druhů vod, když je nepřevážíte v kbelíku jako „Dědek“ skutečně likvidujete. A myslím, že když se jedná o rybu o délce několika centimetrů, že ten postup opravdu nevypadá tak, že ji omráčíte a vykrvíte. Snad jsem podmínky nastavit za kolegu „Jan“ jasněji. Jinak jsem tu taky host a navštívil tyto stránky jen náhodou. Musím je pochválit, jsou fajn. Tak, chlapi, nemoralizujte a odpovězte všichni, co jste se do této „Janovi“ debaty zapojili přímo, stručně a bez vytáček. Otázky tedy zní: jak zabíjíte malé ryby, co v pstruhové vodě uvíznou na vašem háčku, vzít si je nechcete a do vody vrátit řád zakazuje. Stručně, jasně, výstižně. Omlouvám se taky za to moralizování, ale Jana mi bylo trochu líto, ikdyž mu fakt nikdo na „kuří oko“ nešlape

reagovat
Úterý 26. října 2004 v 10:32 @ 

Hoši, pstruhová voda byla od mých pěti let moji druhou mámou a řeka a potažmo pstruzi byli Ti, kteří mne drželi nad hladinou, když mi bylo nejhůř. Mám k tomu velmi citový vztah a musím se k tomuto tématu vyjádřit ačkoliv půjdu možná proti názorové většině. Každá ryba je hezká a každá ryba si zasluhuje právo na život, ať je kde chce ALE! Ale do pstruhovách vod zkrátka okoun a štika nepatří!!!! Mám štěstí v tom, že jsem na pstruhovce ještě na žádného okouna či štiku nenarazil a jsem tomu rád. Co bych udělal, kdybych je dostal na háček? Zlomil bych jim vaz a dal sežrat kočkám.. Tvrdá slova,že? Tam kde jsou okouni nejsou pstruzi a nerad byh se dočkal toho, aby se museli pstruzi dovážet ze sádek ze zahraničí anebo to bral za zázrak, když se mi takový tečkovaný krasavec objeví na mušce!!!! Lovím na řece, kde je okounů opravdu velké množství a řeka taková, kde by mohli pstruzi normálně žít,dokonce se tam vysazovali, ale kde jsou? Nikde. Populace ostnoploutvých si s nimi zahrála hru na kočku a na myš a vyhráli. To je přírodní zákon, ale tak či onak, okoun,štika a potažmo jiná dravá ryba zkrátka mezi pstruhy NEPATŘÍ !!!!

reagovat
Úterý 26. října 2004 v 10:03 ® HaD
HaD

jan: taky si myslím, že Tě nikdo nelynčuje. jen různé názory…

reagovat
Úterý 26. října 2004 v 8:32 ® Dědek
Dědek

Jan : možná mi nebudeš věřit, ale s tím kýblem je to pravda. Nechodím na pstruhovku, ale na vodu, která na ní přímo navazuje. Okoun je tam plevelná ryba, takže bych jí měl usmrtit. To se mi příčí a nechce dělat. Chodím tam na lipany a při první návštěvě jsem netušil, kolik pruhovaných prcků tam je. Takže při první návštěvě jsem je pouštěl no a potom si začal brát kýbl (ten úsek má asi 100m, takže ho v pohodě unesu). Stejně tam jezdím autem, tak nemám problém je cestou domu pustit. Možná jsem magor, ale kamoš je na tom ještě hůř. Ten si nosí k vodě lékárničku a když vytáhne poraněnou rybu, tak jí ošetří a pustí. Ještě bych tě chtěl ujistit, že tady si z tebe nikdo srandu nedělá.

reagovat
Úterý 26. října 2004 v 7:43 ® toulovec
toulovec

Jan: Honzíku já myslím že tady z tebe nikdo nedělá hlupáka a že i tato diskuse probíhá velice klidně a korektně. Myslím že to je především o svědomí a o tom, jak se kdo chce k rybám chovat. Když se podíváš znovu a od začátku jak to probíhalo, tak můžeš být s odpověďmi docela spokojen. Ono na každou věc je více úhlů pohledu. Nezáleží jen na tom jestli je to škodná, nebo ne, ale jak tu někdo psal, i na typu vod, jestli se ryby přirozeně vytírají, na velikosti toku, na podmínkách přístupu k vodě ......... ale nakonec zjistíme že to je stejně jen o nás. Na chování cizích lidí kteří chodí k vodě. Myslím že nejdůležitější je chovat se k rybě trošku ohleduplně a s úctou. Myslím že šlapání po rybách mi nepřipadá zrovna vhodné, ale asi je to rychlé. On je taky rozdíl jestli vytáhnu 3cm potěráka okouna, nebo 15cm, každýho asi usmrtíš trošku jinak. Proto jsem ti nejdřív v žertu napsal že bych mu plivl do tváře, aby ses zamyslel jestli to šlapání je to pravé. Taky občas něco vyvedu nad čím pak přemýšlím, ale pokud zjistím že jsem udělal blobost, holt mi nedělá problém říct jsem blb, příště to udělám jinak a nedělá mi problém když mi toho blba vpálí někdo jinej – prostě diskuse.

reagovat
Úterý 26. října 2004 v 0:11 ® jan

No, přiznám se, že jsem netušil, co moje otázka vyvolá za polemiku. Myslím, že to ale svědčí i o jedné věci. Píše se vzletně, jak se chytá, jak je u vody nádherně, popisují se ideály, ale když položím zcela reálnou otázku, popravdě popíšu, co dělám, jsem nejprve téměř za magora, co se neumí chovat, někteří mi dávají skoro okatě najevo opovržení (jo, díky Ti DaH – jediný jsi na mně neplivl ) Pak ale vyjde najevo, že to není tak jednoduché. já bych opravdu chtěl vidět toho, kdo bere na pstruhovku kýbl a okouny tam dává, pak jede na vodu mimopstruhovou a pěkně je pouští na svobodu. No, to bude nejspíš výjimka, co potvrzuje pravidlo. Chtěl jsem zjistit skutečný stav věcí: když vidím rybáře z mého okolí (ústecko) se moc s okounama, ježdíkama na pstruhovce nemazlí. Měl jsem opravdu možnost vidět, jak je servou z háčku, hodí do křoví nebo rozdupnou a pak velebí matku přírodu. No, nejsem pokrytec a tak jsem se normálně bezelstně zeptal. Taky bych chtěl vidět toho, jak okouna omráčí, vykrví, pohřbí – hlavně když má pár cenťáků Hele, fakt bych chtěl vidět tu skutečnost. Jinak se omlouvám, že jsem odlákal Vaši pozornost od tak vzletných věcí, jako je popis fantastických loveckých zážitků z víkendu. Jsem trochu zklamán, myslel jsem, že na tomhle servru jsou chlapi, co si říkají pravdu a nedělají ze sebe navzájem (nebo z hostů) hlupáky. Díky. Honza

reagovat
Úterý 26. října 2004 v 0:09 ® Padis
Padis

nevim,ale proč slovo plevelná dravci by neměli z čeho žít a některé vody bez plevelných ryb by byly mrtvé. Ryba at taková nebo maková je živý tvor a součást přirody. A my bychom se měli k nim chovat slušně. Někdy si zachytáme líp,když berou právě tyhle ryby a kapři štiky a jiné na nás se......

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 23:06 ® pupak

morpheus – OK P. S. . . . ale skodna to je:-)) )

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 22:38 ® morpheus

jasný já to chápu a moc dobře ti rozumím. Ale jak říkám každej se tu vykecáme a vše zůstane při starém. Nic ve zlém ,to byl jen můj úhel pohledu.

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 22:23 ® HaD
HaD

nej řešení ze všech je to Dědkovo!!!! Vždycky pomůže všem! Rybám a dvěma revírům. Co více si přát?

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 21:41 ® pupak

morpheus – neda mi to abych ti neoponoval , to posledni „nechytnu tak skodim. . .“ byla demagogie, ale aby bylo jasno okoun na pstruhovych revirech je skodna a skodnou zustane i kdyby jste si rikali co chcete. Zamerne jsem poukazoval na pritomnost okouna na malych rickach a potocich na velkych pstruhovych revirech je mnou maly okoun, sticka a candat pusten take zpet, aby mi nejakej chytrolin tady zase nepodsouval co jsem nerek a nikdy nenapsal.

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 21:25 ® Dědek
Dědek

Měl jsem a pořád mám podobné dilema. Na Svratce u Býteše je okoun pro potok nepřijatelný,ale je jich tam,prcků, mraky. Přece je nezabzju!Takže, jako idiot (chodím tam dráždit lipany) tahám s sebou kýbl, do kterého tyhle krasavce házím a cestou domu putují do přehrady.Řek bych, že je to podle mě O. K.

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 21:15 ® morpheus

Tak asi takhle pánové: Pupak: dovolím si ti trochu oponovat. „Hrát si na geroe a nadělat víc škody než užitku“ to myslím není na místě. Příklad: Jdu k vodě chytnu okouna ,a aby neškodil tak ho killnu. A budu vodě užitečnej. Jdu k vodě ,chytnu okouna , pustím ho a budu vodě škodit. Jdu k vodě, toho okouna nechytnu a škodím vodě ,protože jsem ho nechytil a nezabil???

Já myslím že ty ryby tam prostě patří, byly tam od jak živa (a pstruhů bylo dost),tak proč by tam nebyli dnes. Já bych se na to podíval z jinýho úhlu. Co spíš, než killnout okouna nebo štiku, killnout nebo aspoň dát pár lívanců po papuli ,né těm šupinatejm, ale těm s rákoskou v ruce, co ty pstruhy pytlujou do mrazáku???????????? To jsem se zase rozkecal, ale je to vo ničem. Každej má na to svůj názor ,každej"nebo skoro každej ho tady napíše. A stejně zůstane vše při starém.

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 20:27 ® Milky
Milky

mohu-li k tomu něco říci, mám pocit, že pradva je někde uprostřed. Je jasné, že okouni a ježdíci vyplení jikry a dílo zkázy dokončí štika, sumec a candát. Na straně druhé je opravdu asi velmi kruté řešení natvrdo zabít vše, co tam nepatří. Zákon hovoří pouze ve smyslu, že škodlivá ryba se do pstruhové vody po ulovění nesmí vracet. To, jakým způsobem kdo naloží se zákonem je již na něm. Může ji killnout, může jí ale i vzít s sebou – živou někam jinam. Také je mi osobně dost proti srsti zabít malou štičku jen qvůli tomu, že je omylem tam, kam nepatří. Takové štičí miminko je štičím miminkem na MP i P. Tak by asi bylo záhodno se k nim chovat na úrovni inteligentního tvora, i když disponujícího nad nimi absolutním právem.

reagovat
Pondělí 25. října 2004 v 19:52 ® pupak

jan – „nemilosrdne killnu“ byl slovni obrat pro zabiti ryby a ne pro pomale umirani nekde v trave udusenim. Kdyz killnout tak rychle a slapat po rybe je podle me nedustojne pana tvorsva to fakt panove se neumite k rybe chovat . . .

reagovat
Pondělí 25. října 2004 v 19:46 ® pupak

mailet – co to meles vo pousteni? Stika ti vyzere za chvili tun od pstruhu a lipanu dokonale a do cista a okouni si pochutnaj na pstruzich a lipanich jikrach a poteru to je duvod proc jsou povazovany na pstruhovym reviru jako skodna tak nevidim duvod proc je poustet zpet a hrat si na geroje a pritom nadelat vic skody nez uzitku.

reagovat
Pondělí 25. října 2004 v 19:25 @ 

Pokud tam ta ryba plave, tak nevidím důvod proč ji zabíjet. Štika, okoun snad i tloušť? čím škodí na P vodě, tím že se živí? čím škodí tloušť, tím že plave? pustím nazpět cokoliv......

reagovat
Pondělí 25. října 2004 v 18:01 ® dudu

Já nevím jak to děláte, ale mě se ten malý okoun většinou setřepe, nebo vyklouzne při vyhakování. Zajímavý je že ti větší to nedělají, tak je omráčím a podříznu. A aby tam neleželi v křoví, tak to vemu dom.

reagovat
Pondělí 25. října 2004 v 15:55 ® Prizrak

Ikdyž mi to řád poroučí, abych škodlivé ryby zabíjel, tak to nedělám. Přijde mi to blbý zabit je jen tak.

reagovat
Pondělí 25. října 2004 v 15:24 ® HaD
HaD

jan: to už je asi fuck. je to možná milosrdnější než omráčit a vykrvit

reagovat
Pondělí 25. října 2004 v 15:20 ® jan

. no a jsme u toho. jak milosrdně nebo nemilosrdně. Jak jsi mohl číst, každý má na to jiný názor. Ale představa, že okouna, co tam nemá co dělat. omráčíš, vykrvíš, vyhodíš je sice knižní, ale nesmyslná. Když mu dupnu na hlavu podpadkem holiny, jsem prase nebo ne

reagovat
Pondělí 25. října 2004 v 15:05 ® pupak

pokud se jedna o skodlive ryby na pstruhovce tak na malem potoce nebo ricce stika ani okoun nema co delat a pokud je to mozne tak ji prenesu na MP a pokud to mozne neni tak nemilosrdne killnu.

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 14:42 ® HaD
HaD

na pstruhovce bohužel, a možná po této otázce i BOHUDÍK, nechytám. Nemám totiž pořádně kde, aniž bych absolvoval poměrně dlouhé štreky. A proč BOHUDÍK? Asi bych měl u takové třicítky štičky, která má nádherný vybarvení velkej problém. Zabít, jen aby tam nebyla a hodit jí do křoví by se mi příčilo a tátovi bych jí na jídlo stejně asi nenesl. to samý s malým okounkem. A jen ho zabít a hodit do trávy mi přijde taky blbý i když je to škůdce. Prostě tam je a my lidi nemáme právo ho odsoudit ke smrti jen proto, že nám tam vadí. Mě taky některý ryby na mimopstruhovce ne přímo vadí, ale kdyby nebyly, vůbec bych se nezlobil. Jmenovat je nebudu, protože bych asi půl národa nasral Nej řešení je rybu dát do kýble a odvézt na mimopstruhovku, ale otevřeně pochybuju, že to tak dělá víc lidí. Sem tam nějaká výjimka asi bude, ale…

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 14:34 ® HaD
HaD

pupak: zajisté měl na mysli „škůdce“ jako je třeba štika, okoun apod…

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 14:09 ® pupak

Vysvetli mi prosim pojem plevelna ryba, znam tento pojem pouze ve spojeni s chovem kapru . . . jinak na normalni rece se zadna plevelna ryba podle me nevyskytuje

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 13:52 ® morpheus

no já je likviduju tak že si připravím špalek na sekání hlav. Vytáhnu z ledvinky u pasu řeznickou sekeru. A pak se seknu do prstu, protože ty sv. ně klouzavý mi vždycky vyklouznou do vody.

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 13:14 ® toulovec
toulovec

Já si nemyslím že ty jsi to myslel v žertu, jen se mi to nějak nezdá. Nechtěl jsem moc reagovat, ale když jinak nedáš, proč ne. Myslím si, že pokud tu rybu už usmrtit, tak já osobně bych ji nejdřív omráčil, vykrvil a možná potom mrsknul do křoví, ale ta holina mi přijde trošku .......... divná. Ona někdy i ta „plevelná ryba“ na tu pstruhovku patří. Nebo není lepší když už ji vyhazuješ ji sežrat???

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 12:43 ® jan

. myslel jsem to vážně…

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 12:12 ® toulovec
toulovec

ještě bych možná zkusil plivnout jim do tváře

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1