Vyhledávání
Likvidace plevelných ryb.
25.10.2004 | jan | 20.008 zobrazení | 150 odpovědí
Čau chlapi… . můžete mi prozradit, jak likvidujete plevelné ryby, abyste je nemuseli hodit zpátky do vody, jak nařizuje řád? Já když jsem na břehu, tak zpravidla končí pod podrážkou mých holin. Není to brutální? Někdo to jen tak hodí do křoví. pod tou holinou je to rychlejší. Poraďte…
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 23. listopadu 2013 ve 12:41 @ Palivec
-
Budu stručný: debatu založil kokot tuplák
reagovat - Pátek 22. listopadu 2013 ve 21:20 ® regulus reakce na …
-
lunimus> je sice pravda, že fórum je skoro 10 let staré, ale vůbec si nemyslím, že je od věci. Je svým způsobem stále aktuální. Nemyslím, že jen u nás platí trošku řekněme kontroverzní pravidla, ale samozžejmě je to možná o úhlu pohledu a jsou to pravidla, který musíme dodržovat nebo bychom alespoň měli. Mrkni se semka http://www.mrsbrno.cz/…am-reviru-mp a klikni si na revíry Svitava 1 a Svratka 6. Oba jsou revíry pod pstruhovkou, ale oba dělí od oné pstruhovky vysoký splav (jez), takže pronikání ryb do pstruhovky výše po proudu prakticky nepřichází v úvahu. Z toho důvodu mi toto opatření hlavně na Svratce připadá víc než zbytečné. Navíc jsou tu velice mrštní okouni a štiky, většinou se jim podaří zdrhnout.
reagovat - Čtvrtek 21. listopadu 2013 v 8:00 ® Segoves
-
Mě nepříde správný zabíjet ryby které se přirozeně vytřely na místech kam se sype duhák nedělal sem to a dělat to nebudu…samozřejmě to není jen černobílý jsou místa kam tyto ryby nepatří a kde jejich odstranění má ještě smysl ale co si budeme povídat…a jsou MP místa kde jsou krásní potočáci, okouni i štiky ale i lidi kteří hážou 20cm pstroužky do haltýřů s tím že je nenechají vydře a kormoránům, na štiky chodí v době tření s rybičkou, a systematicky hledají okouní hejna a vybíjejí je na salát pro celou chatovou osadu…věřim že kdyby nebylo těhle škůdců tak v jedný řece dokáže žít pstruh štika i okoun
reagovat - Úterý 19. listopadu 2013 v 10:05 ® Bigpista reakce na …
-
Petula> Jenže máš pstruhové vody, kde kdyby nebyl okoun a tloušť, tak tam nemá smysl vláčet. Tak fajn, když je chudáky z revíru odstraním, tak tam zbyde mrtvá voda, do které dvakrát do roka nasypou granuláče. Super.
reagovat - Pondělí 18. listopadu 2013 ve 13:41 ® lunimus
-
páni … reagujete na takmer 10 rokov staré fórum
druhá vec je, že otázka je smerovaná zrejme skôr na pstruhový revír, lebo na mimopstruhovom revíri si neviem predstaviť okrem kapra žiadnu plevelnú rybu
… maximálne tak miestami premnoženého sumčeka amerického a podobne, ale to, že je niektorá ryba na MP premnožená, znamená zároveň aj že je plevelná?
… ak by to tak aj bolo, nič to nemení na fakte, že si zaslúži dôstojné zaobchádzanie. A i keď chodím napr. na jeden revír, kde je premnožený sumček americký a nedovolil by som si ho pustiť nazad do vody (i keď už aj také bolo) tak žiaden z tých, čo zlikvidujem neskončí v kríkoch, ale u mňa na panvici
reagovat… keď už má zomrieť, tak s úžitkom
- Neděle 17. listopadu 2013 ve 22:54 ® Petula
-
Celkově se tento požadavek na likvidaci plevelné ryby z revíru kde není žádoucí jeví jako marasmus.V pstruhových vodách se to dá pochopit,co se dravců týká,ale tyto požadavky z různých soukromáků,kde to nemá žádné opodstatnění,tam bych to trestal odebráním licence k rybníkářství a hospodářství.
reagovat - Sobota 16. listopadu 2013 ve 23:27 ® malamut reakce na …
-
bručoun> a proč by měla zasluhovat smrt, byť rychlou? Výraz plevelná ryba je stejně blbej jako výraz ušlechtilá ryba. Pokud rybu nechci sežrat, není důvod ji zabíjet.
reagovat - Sobota 16. listopadu 2013 ve 23:06 @ bručoun
-
Děláš to dobře.Taky jim můžeš nehtem přeštípnout vaz,to je taky rychlé.Hlavně to nedělej jako ti zasraní dobytkové ,kteří hází ryby do křoví.Plevelná ryba za to nemůže,že je plevelná,a není důvd,proč by si neměla zasloužit rychlou smrt.
reagovat - Sobota 13. listopadu 2004 v 16:47 ® Zlinsky_lovec
-
Gudaska,myslíš me nebo dedka
reagovat - Úterý 9. listopadu 2004 v 15:12 ® Gudaska
-
- Pokud nemohu rybu přenést jako Dědek, tak ji zabiji zlomením vazu a přerušením žaberních oblouků. Jde to peanem i u 5cm okouna.
- Rybářsky jsem vyrostl u Mastníku od vzedmutí na Kasárnách ( přehrada Slapy) po Radíč. dříve MP, plný pstruhů 20 – 25cm, dnes P - více méně jen škodlivá ryba a perlíni. Dle rybářů ještě starších než já prostě vystoupali dravci z přehrady a je konec.
3.Člověk do přírody v našich krajích zasahuje zásadním způsobem již zhruba dva tisíce let. Přežívání zubra, medvěda a vlka v Brdech vidím jako naprostý nesmysl, stejně jako štičky, okounky a tlouštíky na pstruhových potocích. Ono se také kolem těch vod neprohánělo tolik rybářů a o vlivu rozlévání potoků a mimolidských predátorech nemluvě. VŠE bylo jinak. Ne, že by mě vždy těšilo, kam člověk došel a co způsobil, ale je třeba se na současný stav dívat reálně a bez sentimentu.
reagovat - Pondělí 8. listopadu 2004 v 8:11 ® toulovec
-
11,5? já už myslel že to myslíš všechno vážně, tak tím je to vysvětleno,
SORRY, ve všem máš pravdu a Tvé zkušenosti, dar od přírody, nadhled, postřeh a já nevím čím vším jsi byl ve svých 11 letech obdarován obdivuju.
reagovat - Sobota 6. listopadu 2004 ve 14:29 ® Zlinsky_lovec
-
Brutální to je trochu,ale s tím předpisem by se mělo něco dělat. Třeba že by měli u každé pstruhové vody udělat malou nádrž,do které by se plevelné ryby dávali a svaz by je vždy po nejaké době odvezl do mimopstruhových revírů. Je to škoda ryb. Jinak plevelné ryby dám do kbelíku s vodou a po docházce je vysypu do mimopstruhové řeky a nebo když chytám poblíž nejakeho mimopstruhového revíru,tak je tam vždy odnesu.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 ve 22:09 ® dudu
-
Mallet-ve většině su s Tebou zajedno,a věk i když na něm nezáleží tipuji 30 a víc. Tyhle diskuse jsou většinou hodně ostrý a nikam nevedou, neboť každý si bude stát za svým.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 ve 21:48 @
-
BO-BO – no skoro jsi se ztrefil, 11,5 roka, Jinak na věku přeci vůbec nezáleží, záleží jen na intuici, vědomostech, darů do života, zkušeností, nadhledu, postřehu a mnoho jiných vlastností, pak je jedno jestli takové vlastnosti má 15 letý človíček nebo 65 letý kmet. Jinak většina lidiček v této zemičce jsou jen hospodští povaleči a domácí pivní/TV povaleči a podle tého to také vypadá i mezi rybáři...... :o)) Ale tady to je o rybách ne? ale jinak je tu docela legrace :o))
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 ve 21:30 ® HaD
-
20–25?
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 ve 21:14 ® BoBo-Falknow
-
Mallet: Osm? Osm a půl?
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 ve 20:49 @
-
HaD – dokázal bys to tipnout? třeba podle dosavadních příspěvků? :o)
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 ve 20:15 ® HaD
-
mallet: kolik Ti je?
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 ve 20:12 @
-
Jiris – takových hájených úseků, kde se nesmí chytat je po ČR více, na horním toku Labe jich je několik........
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 ve 20:10 @
-
ALL – pokud se každý podíváte na to kolik se P. O. na daný revír vysadí a kolik je na konci roku úlovených P. O., tak to s tím výtěrem P. O. nebude opravdu tak horké...... Zkuste si u vás v MO podívat do papírů, dobrému rybáři stačí jen koukat do vody, a pozná co je ve vodě nového, ale to já ještě nejsem přece, ještě nerybařím tak dlouho, když tady většina rybařila, tak já si hrál v uhláku, nebo co to všichni doma mají, ani fousy ještě nemám, takže co bych jako tady otravoval, že dospělí . o))
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 ve 20:08 ® jiris
-
mallet – vltavu jsem nemyslel. Dyji nemyslíš? Jsou tam u vás přez zimu kormouši?
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 v 19:57 @
-
Jiris – ten revír není Vltava, kde se na revíru chyť a pusť vysadí větší ryby, a za týden je to tam bez, ryb neb to dvounozí okouni sežerou :o(, ale ten kousek hájeného revíru opravdu existuje a znám ještě jeden jiný. V některých organizacích to ještě funguje.....
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 v 19:44 ® jiris
-
toulovec – promiň, 10 cm potočáčci se běžně vysazují. Zase, ale musí říci, že zatím na doste revírech se potočmen vytírá.
mallet – ten hájenej úsek bych chtěl vidět ) Odkud jsi ?
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 v 16:22 @
-
Hraji – mluvil jsem jen o přirozeném vytírání P. O., u lipana je známo že je to ryba, která se v našich vodách vytírá velice dobře, nic víc nic míň.....
Toulovec – No tak tedy nevím, ale na mnoha P-revírech se vysazuje tkzv. ROČEK, což je ryba 10–12 cm velká, nevím jak u vás, tady v okolí 50 km, se tak děje všude, proto asi taháš ty 15 cm pstroužky. K těm mutantům, znám kus revíru, kde je asi 2 km hájený úsek, pro uchování matečných P. O., jsou to ryby od 40 do 70 cm, a to bys nevěřil kolik takto velkých ryb se vejde do jedné tůně..... Jo a k tomu, jak říkáš zkušeně, slušně atd… tak nejvíce nadávek jsem tady schytal já, aniž bych nějakou vyprodukoval, .......... ale na to už jsem u dospělích lidí zviklí......
ALL – Jeden hospodář v naší MO, několik let při slovování násadové ryby, slovoval i vranky, mřenky, střevle a hrouzky. Kolikrát jsme mu vysvětlovali, že tím narušuje rovnováhu a že ty rybky tam musejí být vůči potravnímu řetězci, dneska naštěstí, už tam jsou tyto rybky ponechávány, a násadové ryby jsou větší a je jich více........
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 v 9:22 ® toulovec
-
hraji: jsme především poctěni Tvou přítomností, natož odpovědí, díky za podporu. Teď snad už je jasno
Mallet: myslím že pokud Ti odpoví někdo jako Hraji, nastává ta chvíle o té úctě a zkušenosti
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 v 9:07 ® hraji
-
mallet: tvé otázky, které kladeš, tě bohužel usvědčují z toho, že vůbec nevíš, která v chovu lososovitých ryb bije. Těch toků, kde se přirozeně vytírá pstruh potoční i lipan je mnoho. Vůbec tvoje poznámky svědčí spíš o teoretických znalostech než o dlouhých letech praxe.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 v 9:04 ® hraji
-
Základní otázka položená na začátku této diskuze je za posledník rok největší zhovadilost, jakou jsem zapsal. Pokud si člověk s přezdívkou Jan nedělá prdel, tak je to nerybář, protože žádný rybář by něco takového ani nenapsal, natož prováděl.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 v 8:07 ® toulovec
-
- zkušeného já poznám velice jednoduše – tady skoro každý mimo fishe A pokud dobře chápu na co narážíš, tak pokud už jsem mladý a považuju se za zkušeného (což lze samozřejmě taky), alespoň chci být ne-li uctivý, tak alespoň tolerantní k těm věkem poněkud vzdálenějším.
- Na takové revíry kde se vytírá potočák já chodím na 2. Nebudu Ti je jmenovat, ale pokud chytím za vycházku 10 potočáků ve velikosti do 15 cm, předpokládám že jde o rybu přirozeně vytřelou, neboť nemyslím že by hospodář nasadil 10 cm rybky. Toto je pouze moje úvaha a myslím že jsem se neseknul. Pokud ano, jsem ochoten si sypat popel na hlavu. Pokud znáš popisy revírů, kde například část revíru a přítoky jsou hájeny, je to z toho důvodu, že se tam ta rybka opravdu vytře – divné že???? A tato část tvého příspěvku má ještě jednu část o tom jak ty nadsázkou říkáš „zmutovaném stvoření“. Není to nic vyjímečného, ale na to aby vyroslt takovýto krasavec, musí jich tisíce být sežráno jinými rybami, přirozeně pojít ............... aby tento se dožil tohoto věku a tomu se říká ten průměr.
Myslím že všichni tu chápou co chceš říct – že nebýt člověka, tak se ten průměr výrazně posune nahoru. To možná ano, ale v tom případě buď tak hodný, zahoď prut a nekecej tu blbiny. Pstruhová voda s přirozenou rovnováhou v republice nebude, protože to by musela být hájená celá, neregulovaná, ble ble ble. Veškeré hospodaření člověk předělal tak to vezmi na vědomí a uvědom si, že na P chytáme z 90% „umělé“ ryby.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2004 v 7:39 ® toulovec
-
mallet: nechci se s tebou ani hádat, ani z tebe dělat pablba, jen odpovím a myslím si své a víc to nebudeme probírat jo???
- za malou říčku považuju něco dejme tomu do 5–10 m šířky a 1 m hloubky , horní toky, horské bystřiny klasická P voda . Samozřejmě můžeš to považovat za blbost, ale pokud bude někde P řeka pod přehradou široká 100m, přez 2 m hluboká, troufnu si říct, ře tam i ten okoun i ta štička může být. Myslím si že to jsou uměle vytvořené revíry, které pstruhovce odpovídají spíš teplotou než charakterem.
- Čtvrtek 4. listopadu 2004 v 19:57 ® HaD
-
jaryn: před patnácti lety jsem už náhodou věděl jak vypadá pí.., (pívo ) a byl už 8 let rybářem s lístkem
reagovat