Chytej.cz

Moucha versus vláčka na pstruhovce necteno

27.5.2007 | regulus | 8.447 zobrazení | 70 odpovědí

Vzhledem k tomu, že se to pernamentně tahá do jinejch diskuzí, tak tu můžeme diskutovat na téma zda vláčka na pstruhovku patří, či ne, používání nebo nepoužívání víceháčků, s protihroty nebo nikoliv, .............

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 30. května 2007 ve 13:14 ® modrak reakce na …
modrak

pupak: No, kdyby jsi tam napsal místo pstruhař rybář, vůbec nic by se nestalo. Ale i tak, podáno je to pěkně po lopatě, pochopí i batole, nezbývá než pokyvovat a souhlasně mručet.

reagovat
Středa 30. května 2007 ve 13:02 ® flyfox reakce na …

pupak-dobře napsáno a je tím řečeno vše.

reagovat
Středa 30. května 2007 ve 12:54 ® pupak reakce na …

Rozdeluje se tu vlacka a muska na pstruhovce, hadaji se vlackari s muskarema, presne v duchu toho co se ted deje u vody jeden zavidi druhemu a povysuje sve nad ostatni, ja sam se leta nemuzu ubranit, abych se na takzvaneho moderniho ortodoxniho „vlackare“ na pstruhovce nedival jak na meandrtalce a pritom, nechci vytahovat stare casy, drive nebyli vlackari ci muskari, ale byli PSTRUHARI, muskar vzal vlacak a sel na skodnou, nebo klidne vlacel na zarostlem reviru, kde muska je velmi obtizna, nerku-li nemozna a vlackar bez problemu po 1 zari oprasil muskarsky cajk a sel k vode a nehledal skulinu v zakone jen aby mohl dal vlacet a vlacet a vlacet, muskar netahal streamer v dobe hajeni stikam u nosu, proste byla v lidech cest a nebyla tolik rozsirena vychcanost, samozrejme par vychcanku bylo a pytlacilo se take, nebudem si malovat prilis ruzove, ale nebylo to primarni.

Takze podle me PSTRUHAR – JEDNO JESTLI PREFERUJE VLACKU CI MUSKU – UMYSLNE NECHYTA RYBY V DOBE HAJENI – UMYSLNE NECHYTA RYBY MALE – UMYSLNE NEBRODI V TRDLISTI – UMYSLNE NEPOSKOZUJE RYBY NEVHODNOU NASTRAHOU, KDO TOTO NEDODRZUJE JE HOVADO A JEDNO JESTLI PREFERUJE VLACKU NEBO MUSKU.

Zamerne sem se nezminil o zakazu trojhaku a hackach bez protihrotu a modle zblbliku C&R, toto neni tolik dulezite nejdulezitejsi je zacit se chovat jako lovec a prijmout dana eticka pravidla, nehledat skuliny jak to ojebat a mit na pameti, ze ulovene mnozstvi 15–20 cm pstrouzku z tebe pstruhare neudela, udela z tebe, aspon v mych ocich IDIOTA.

reagovat
Středa 30. května 2007 ve 12:09 ® regulus reakce na …
regulus

Dědku – svůj názor jsem už napsal, částečně s tebou souhlasím, ale Bobo má víc pravdu. Z druhé strany, co je za problém, když někdo chytá na rotačku nebo gumu s jednoháčkem bez protihrotu. Šidítko jako šidítko, jestli je to chlupatej háček, gumová atrapa nebo rotující plíšek. Furt nějak nechápu co je na tom špatně. Ryba je chycena háčkem za hubu a vůbec se jí to nelíbí, tak jak tak. Ještě by mě zajímal ten zvláštní způsob usmrcení pstruha narozdíl od jinejch ryb (nepředpokládám nějaký zhovadilosti typu máznout s rybou o zem apod.).

reagovat
Středa 30. května 2007 v 9:48 ® Padis reakce na …
Padis

Bobo v tom s tebou naprosto souhlasím.Letos na pstruhovce 5× štika nad 50 cm a 3× menší.Vše chyceno na rotačku místo 3háčku streamr od Buka.

reagovat
Středa 30. května 2007 v 9:32 ® harpunar

Shadowhunter-faktem je že jsem tam byl letos jen třikrát a prošel jsem to od splavu pod Žimrovicema až za hrad.Na horním úseku jsem bohužel nebyl a tam je asi ta chyba.Byl jsem s tam jen projít s pejskem a zajímavá místa tam jsou,ale ještě jsem se tam nedostal.Ale to co jsem napsal o Ostravici mi potvrdili i kámoši,je to bídný revír a Čeladenka je jen o malých rybách. Možná ovšem že je to také mýma rukama,což nepopírám.Tak hezký den.

reagovat
Středa 30. května 2007 v 9:13 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Dědku, není pstruhovka jako pstruhovka, tam kde převažují štiky a candáti je vláčka OK ;-)

reagovat
Středa 30. května 2007 v 7:54 ® Dědek reakce na …
Dědek

BoBo – nepatří :-)) )

reagovat
Středa 30. května 2007 v 7:52 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Dědku, to je zase moc radikální… Patří, ale jde o to co vláčím a kde.

reagovat
Středa 30. května 2007 v 7:50 ® Dědek
Dědek

Na pstruhovku vláčka nepatří, mohli bychom se třeba vrátit k žížalám, popř. k použití granátu. Pstruh je krásná ryba a zaslouží si odpovídající přístup ve všech ohledech od nástrah až po způsob usmrcení.

reagovat
Úterý 29. května 2007 v 18:30 ® Shadowhunter reakce na …
Shadowhunter

Jestli chces kontrolu od RS tak si zajed na Moravici do Branky…byl jsem tam 3× a 3× jsem mel kontrolu ;-) jinak nevim kde chodis na Moravici ale na mista kde chodim ja tak ty jsou zarybnene pekne nejen PD ale i PO. Dokonce jsem tam videl potocaka 40+ a taky jsem se se ho snazil chytit ale bez uspechu. Musis chodit tam kde nikdo nechodi nebo alespon minimum lidi tam je sance na vetsi potocaky. Jinak letos chodim hlavne na 2 reviry kterym se venuji a hledam a hledam nove a nove mista a tim jednim z nich je i Moravice ;-)

reagovat
Úterý 29. května 2007 v 17:05 ® harpunar

ZN- díky,alespoň někdo zareagoval.Já myslím že by to šlo i tady,ale zase na druhou stranu by tady pstruhové vody musely být o pstruzích a ne o malých jelcích.Asi pláču na špatném hrobě,ale letos jsem mušil(i vláčel) na Ostravici,Moravici a Rožnovské Bečvě a snad s vyjímkou Bečvy se o PR nedá mluvit.Ale samozřejmě jsem pro to,aby se nemordovali malí pstruzi trojháky,o tom žádná.O kontrolách RS tady nemluvím,já jsem žádnou napotkal rok.

reagovat
Pondělí 28. května 2007 ve 22:58 ® Jezinka

rarach – nene, to se kámo pleteš, nejen na velikosti záleží:-)) )

reagovat
Pondělí 28. května 2007 v 18:08 ® ZN
ZN

harpunar: např. na P revírech ve Slovinsku jen jedna muška, háček bez protihrotu. Je to nejpřísnějí hlídané omezení. Porybného, který tě kontroluje i třikrát za den zajímá nejvíc právě to nařízení. Musím říct, že nevím jistě, jestli je to všude. Ale na takových dvaceti řekách to vím na 100%.

reagovat
foto/forum/2007/th-img2109.jpg
Pondělí 28. května 2007 v 17:52 ® Salmo1 reakce na …

Jsem pro jednoháčky,vláčka nebo mušák je fuck.Ono se to částečně už stejně prolíná.Výrobce a dovozce se přizpůsobí.

reagovat
Pondělí 28. května 2007 v 17:21 ® harpunar

Pánové diskutéři,jak to vypadá s vláčením na pstruhovkách v Evropě,v jiných zemích? Třeba Slovinsku,Rakousku a pod.ví to někdo? Protože to by mohlo být docela inspirující a debata by měla větší záběr.Já jsem do loňska taky jen vláčel a letos zkouším mušit a docela chápu lidičky,kterým se stejně jako mi nelíbí roztrhané tlamy malých pstruhů,poškozené oči a pod.Jednoznačně jsem ale pro háčky bez protihrotů,tam by se mohlo u PR začít.S tím by snad nemohl mít nikdo problém!!!

reagovat
Pondělí 28. května 2007 ve 12:25 ® Sander
Sander

Proti vláčce také nic nemám, ba naopak, velice rád ji na pstruhovkách také provozuji – nicméně možná si vzpomínáte na „úlovek“ asi dvaceti mrtvých potočáků všech velikostí, co jsme s Ospreyem vyskládali na kámen za účelem vyfocení – naskýtá se možnost otravy, ale nikdo nevylučuje usmrcení těchto ryb z důvodu nešetrného zacházení, protože se žádná kontaminace vody neprokázala. Tlak je zde obrovský a tyto mrtvoly jsme nacházeli v menším množství takřka po celém úseku – z mládí si vzpomínám, že toto byl typický stav po zahájení, tedy po nájezdech sportovců.
V tomto případě bych vláčku na P vodách dokázal oželet na úkor mouchy, nebo bych alespoň v omezeních typu „protihroty a trojháky“ pokročil malinko dál. I když se s rybou snažím zacházet co nejlépe, někdy to prostě nejde. Mouchu v tomto ohledu považuji za šetrnější.

A na druhou stránku, co se týče sundavání trojháků z voblerů 15cm+, tak to považuji za kravinu prvního stupně. Ale to ať si každý přebere sám.

reagovat
Pondělí 28. května 2007 v 11:26 ® drozďák

Prichy: chtěl jsem ti odpovědět, ZN mi to vzal z držky… Zaplaťpánbůh, že aspoň na webu se vzdálím realitě. Realita u vody stojí kurva za hovno. Proti vláčce nic nemám. Ať si lovci zamáčknou protihroty nebo loví na jednohák a je po problému.

reagovat
Pondělí 28. května 2007 v 11:06 ® Prichy reakce na …
Prichy

ZN: modrakovo nazor chapu…tvou poznamku ne

Rarach: domluv ty tatry na vikend, jestli mas kad jeste lepsi…vzal bych kameru, docela rad bych ukazal lidem tu taky pstruhovku. :-) (cim vic lidi tim lip)

reagovat
Pondělí 28. května 2007 v 10:14 ® ZN
ZN

modrák: tak to zž by mohl snad pochopit i Prichy:-)

reagovat
Pondělí 28. května 2007 v 8:52 ® modrak
modrak

Moucha mi na pstruhovkce sedí víc, ale ani vláčení bych nezavrhoval. Je to jen a pouze otázka rozumně stanovených pravidel lovu, osobních preferencí a hlavně etiky každého z nás. Trojháky na pstruhovou vodu, podle mého, nepatří a protihrot je užitečná věc pouze pro nastražování živých nástrah typu rousnice, žížaly, červy, takže bych ho z repertoáru pstruhaře také vyškrtnul. O nástrahách s několika háčky se už vůbec nehodlám rozepisovat. Osobně mi ale podstatně více vadí současný trend, kdy skutečnost, že někdo za odpoledne poseká čtyřicet podměrečných ryb, to dává veřejně na obdiv a očekává za to obdivné mručení z fóra. Prostě dost mi vadí, že mnoho lidí preferuje množství ulovených ryb na úkor kvality a o tom by „rekreační rybařina“ neměla být. To je doména závodních plavačkářů a nikoliv vyzrálého muškaře či vlákaře.

reagovat
Pondělí 28. května 2007 v 0:19 ® regulus reakce na …
regulus

PRICHY – mám myšky od Buka. -:)))

reagovat
Pondělí 28. května 2007 v 0:02 ® Prichy reakce na …
Prichy

regulus: nebo si na tu stiku uvazes tarantuly :-)

reagovat
Neděle 27. května 2007 ve 23:58 ® regulus reakce na …
regulus

Bezrybka – nemyslím si, že jednohák přiměřených rozměrů může mít vliv na chod rotačky. Když budu úplnej punťa a obrousím nebo zamáčknu hrot, tak se domnívám, že šance na nechtěný poškození ryby je zcela srovnatelná. Je to mimochodem jeden z důvodů, proč jsem toto téma založil a to nejsem nějakým příznivcem nebo prosazovatelem vláčky na pstruhovkách, spíš mě zajímá co si o tom myslí ostatní, no a konec konců na pstruhovce chytám na chlupatý háčky. -:)))

reagovat
Neděle 27. května 2007 ve 23:52 ® Prichy reakce na …
Prichy

ZN: jako vzdy spatne. Pokud se budeme bavit, ze jsme spnili plan na 100% a ve skladu bude H, je to k prdu. Zrovna ty by jsi mel byti proti tomu.

reagovat
Neděle 27. května 2007 ve 23:51 ® Prichy reakce na …
Prichy

regule: melo bychom pockat i na pupaka a dal to nekomplikovat :-D

reagovat
Neděle 27. května 2007 ve 23:49 ® ZN
ZN

Prichy: chvála bohu, že to tady, na celém chytej, neodpovídá realitě. Páč ta realita je děsivá a aspoň někde se najdou lidi, kteří uvažují trošku normálně.

reagovat
Neděle 27. května 2007 ve 23:45 ® regulus
regulus

Kua sem nečekal že se to za tři škopky tak rozjede, asi fakt horký téma. -:))))))))))

Shadowhunter – pěkně jsi to napsal, líbí se mě ten přístup, nikomu nic nevnucuješ a tvůj názor, že raděj to budeš 100× neúspěšně zkoušet s mouchou než abys to zkusil s vláčkou je tvoje věc, asi ne každej by to udělal a já asi taky ne, přece jen se trochu honím po těch „trofejích“, ale z druhé srany kdo z nás ne, ale musím říct, že na muchu bych z toho asi měl daleko větší radost. (Doufám, že jsem to nenapsal tak blbě, že by to vyznělo ironicky a Ruda nepřijde s hokejem a s dáváním gólů). Mám ale jeden dotaz, půjdu na pstruhovku, vím, že je tam štika a nástraha je dejme tomu 7–10cm wobler, taky budeš tvrdit, že vláčka a trojháky na pstruhovku nepatří???

reagovat
Neděle 27. května 2007 ve 23:35 ® Bezrybka
Bezrybka

rotačka s jednohákem je dobrej nápad, ale zase to může mít negativní vliv na její chod…a otázka: se vám nikomu ještě nikdy na mouchu nepodařilo chytit rybu za oko nebo jinou nežádoucí část těla? že tady z rotaček a wobblerů děláte vražedný nástroje

reagovat
Neděle 27. května 2007 ve 23:32 ® Prichy
Prichy

Mirek: tahle presne to pripada me, ale prave ze nejen u teto debaty…ale proste cele chytej. Prakticky nic uz tu neodpovida realite.

reagovat