Vyhledávání
NÁZORY NA SOUKROMÉ REVÍRY ČR
23.5.2007 | BOBO1632 | 6.624 zobrazení | 58 odpovědí
CHCI SE ZEPTAT NA VAŠE NÁZORY A ZKUŠENOSTI S LOVEM NA SOUKROMÝCH REVÍRECH ČR MOJE ZKUŠENOSTI JSOU LEPŠÍ NEŽ NA SVAZOVÝCH VODÁCH OHLEDNĚ ULOVKU A PŘÍSTUPU K RYBÁŘUM ZKUSTE DOPORUČIT NĚJAKÝ ZNICH
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 29. května 2007 v 18:38 ® kopi
-
regulus – Ale v čem ti ten bordel vadí? Na soukromáče jezdit nemusíš. A i kdyby se vysazovali do svazovek (což bych nechtěl) tak by je stejně masaři vyžrali. Já jezdim na soukromáče tak 3× do roka. Přiznam, že radši než chytit anorektickou parodii na jesetera bych chytil pěknýho lejna. To je druhá věc, že ti jeseteři sou jak úhoři. No ale viděl sem i pěkný třeba v trofejích na MRKu a to bych chtěl zažít na prutu. No každopádně sem zatim chytil na soukromáči akorát ty lejny.
reagovat - Úterý 29. května 2007 v 15:43 ® Prichy reakce na …
-
kopi: odpostim ti pro tvoje mladi
reagovat - Úterý 29. května 2007 ve 12:58 ® regulus reakce na …
-
KOPI – jednak je spousta lidí kteří raděj toho lína a hlavně, tady nejde o to, co by kdo raděj vytáhl, ale pokud si tady bude každej co jakýmkoliv způsobem obhospodařuje vodu bude dělat co chce, tak tady bude ještě větší bordel než je, jenže to ti nejspíš nedochází.
reagovat - Úterý 29. května 2007 ve 12:42 ® b.gun reakce na …
-
Musím Tě zklamat, ale raději za celý den vytáhnu jen jedno čtyřiceticentimetrový „lejno“, než třeba deset anorektických parodií na jesetera …
reagovat - Úterý 29. května 2007 v 11:54 ® kopi
-
Pěkně kecáte kdyby ste si měli vybrat co vytáhnete jestli 160cm jesetera nebo 40cm lejna už vás vidim jak si radši vyberete lejna. Jeseter je krásná ryba která nemá na svazovce co dělat, ale na soukromým rybníku snad nemůže vadit. Že žere plůdek je jedno protože rybníky typu grunty sou stejně přemnožený kaprama a ti se o to sami postaraj.
reagovat - Úterý 29. května 2007 v 8:21 ® BoBo-Falknow reakce na …
-
Mirmen: Sorry, ale nejdřív by si o tom chtělo něco zjistit. Povolení k chovu jesetera je možné získat (samozřejmě netvrdím, že jej všichni mají). Pořád nechápu co Ti na něm vadí, pochopil bych, kdyby jesetera sypali do tekoucích vod, ale na uzavřeném rybníku je to asi jedno. Argumentuješ tím, že ničí trdliště ostatních druhů ryb, ale opět – na rybníku typu Grunty, nebo Jestřabice opět o nic nejde.
reagovat - Úterý 29. května 2007 v 8:07 ® Prichy reakce na …
-
mirmen: neblbni, vzdy me znas, stejne s tim nic neudelam a linovi bych dal taky prednost.
reagovat - Úterý 29. května 2007 v 7:57 ® mirmen
-
Prichy:
- jeseter SIBIŘSKÝ je geograficky nepůvodní druh – tedy i zřejmá
souvislost se Zákonem o ochraně přírody. Tento zákon mimo jiné stanoví,
že VŠECHNY RYBNÍKY jsou ze zákona významnými krajinotvornými prvky …
atd. atd.
V tomto „krajinotvorném prvku“ mimo jiné žijí i domácí druhy ryb.
Jeseter sibiřský se ( mimo jiné ) s oblibou pase na trdlištích a kulícím se plůdku atd.atd. Navíc konkuruje domácím druhům ryb jakožto potravní konkurent. Ta voda je schopna vyprodukovat jen určitý přírůstek hmotnosti yrbí obsádky na hektar plochy.Pokud přirůstá jeseter, je to tedy na něčí úkor.
O tom, že má vliv na vývojová stádia hmyzu nalézající se na dně či v bahně, o tom asi nemá smysl ani psát, protože o tom by měl vědět každý, kdo se v rybách alespoň trochu vyzná a podívá se na tvar úst a přečte si alespoň pár vět o tom, jak se jeseter živí.Pokud mám dát přednost línovi nebo jeseterovi, tak je to snad jasný. Jenže – z jesetera jsou prachy a spousta lidí se zajímá jen o své sobecké zájmy ( prachy vydělat nebo si jen užít) a na něco, co se nazývá životní prostředí – prostě sere. Na druhé – na tábořišti, kde nikdo jiný není , obklopen krásným lesem u nádherné neregulované řeky nebo jezera či rybníka , tam se cití každý dobře. Jenže dát si do souvislosti to , že sobeckost přímo souvisí s mizením určitého životního stylu a možností – to už je nad mnohé síly ( či zájem ) .
Nic ve zlém, jen konstatuju a vím, že nic nezměním.
reagovat - jeseter SIBIŘSKÝ je geograficky nepůvodní druh – tedy i zřejmá
souvislost se Zákonem o ochraně přírody. Tento zákon mimo jiné stanoví,
že VŠECHNY RYBNÍKY jsou ze zákona významnými krajinotvornými prvky …
atd. atd.
- Úterý 29. května 2007 v 6:34 ® Prichy reakce na …
-
mirmen: asi bych souhlasil, zakony jsem necetl a jsem linej je nekde hledat, ale myslim, ze takhle nejak jsem to slysel v televizi (samozrejme obecne pro zivocichy).
Ale ze si nekde nasadi jesetera me netrapi. At si delaji co chtej.
reagovat - Úterý 29. května 2007 v 5:32 ® mirmen
-
BoBo – Falknow : nemáš pravdu.
Stále platí Zákon zakazující vysazovat geograficky nepůvodní druhy živočichů.
A navíc – ČR se jakožto členská země EU zavázala i k dodržování zákonů a pravidel vyžadovaných EU v oblasti ochtrany původních druhů rostlin, živočichů… d¨nebudu to všechno popisovat.Prostě : představa některých blbečků- majitelů či provozovatelů revírů – že si do vody mohou nasrat cokoliv – je zcela zcestná a to, že jim to zatím prochází, je jen proto, že jim nikdo neskřípl koule.
Jeseter sibiřský je geograficky nepůvodní druh a nesmí být vysazen jinak, než se souhlasem orgánů, které se danou problematikou zabývají.
Kdokoliv vysadí jesetera sibiřského do vody ( a je úplně jedno, zda za účelem chovu, lovu nebo třeba pro jen srandu králíkům) aniž má patřičné povolení, tak spáchal trestný čin.
Víc se k tomu nebudu vyjadřovat.
Můžeš se dotázat například na právním odboru Ministerstva životního prostředí ČR nebo si to ověřit v Bruselu nebo z jiných zdrojů ( třeba Sbírka zákonů ČR apod. ).
Definice „rybochovné zařízení“ ještě automaticky neumožňuje porušení zákona ( vlastnická či uživatelská forma nerozhoduje).
reagovat - Pondělí 28. května 2007 v 9:58 ® HaD reakce na …
-
toms: to, co jsem psal Aliviovi, byl žert, což on dobře pochopil
reagovat - Pondělí 28. května 2007 v 1:21 ® regulus reakce na …
-
toms – no kapku jsi mě nastartoval, hlavně s tím, že na svazovejch vodách nejsou trofejní kapři. Domnívám se a není to nějaká moje dedukce, že dost podstatná část trofejních kaprů na tzv. soukromých revírech pochází ze svazových vod a byli tam prodáni rybáři, kteří je na těch svazovkách chytli. Asi před rokem mě někdo při podobné diskuzi zvedl úplně stejným způsobem jako ty. Je to jeden z hlavních důvodů, proč soukromáky bojkotuju a ani mě to tak nesere u těch provozovatelů revírů, jako u těch, kteří jim to střelí. Věř mě, že vím o čem mluvím, vím o konkrétních případech. Zásadní rozdíl je totiž v tom, že na tom malým soukromáku jsou ty ryby jaksi víc koncentrovaný, nicméně i tak není tak jednoduchý je chytnout. Další věcí je to, že by na takovýchto revírech ryby takových rozměrů nejspíš nedorostly. Věř mi, že skoro v každé přehradě nebo větším rybníku jsou ryby, že bys čučel jak puk.
reagovat - Pondělí 28. května 2007 v 0:44 ® toms reakce na …
-
no vůbec si nemyslím že na soukromaku chytne každý ocas je fakt že těch 50 jetam dost no ale podle mě kdotam jezdí chce spíš chytit nějakéto kapří prasádko a totak lechké není.Bouhžel na svazových vodách kromě pár vyjímek to není možné protože kde nejsou je nechytí ani ten nejlepší rybář a jeto tím žese sadí na svazovkách jen 40 a za měsíc po vysazení už nejsou ve vodě ale v mrazácich no chtělo byse zamyslet nad horní hranici míry a vysadit i nad horní hranici a nebo na určitých revírech zavést systém chyt a pust a důsledně to kontrolovat a nebo nechat jakto je a dávat dál peníze za povolenky nato abyse masaři dobře zásobili masem pro sebe a vydělávali prodejem no ale to v naších krajích je asi zvykem a změnit to nebude tak jednoduché.
reagovat - Neděle 27. května 2007 v 17:51 ® Shrek reakce na …
-
Oh yes , Mr. Snake
reagovat - Neděle 27. května 2007 ve 14:44 ® HaD reakce na …
-
Alivio: na soukromáku chytí každej vocas
reagovatasi nejsi vocas
Vše v legraci naturlach, ja?
- Neděle 27. května 2007 ve 13:39 ® Shrek reakce na …
-
ale jooo,papaly,ale asi pět ryb z celých Koutů.Zbytek se válel nehnutě na dně.Kuwy jedny!!!
reagovat - Neděle 27. května 2007 ve 13:39 ® rarach
-
K jeseterovi a původním druhům, přečtěte si knihu Rybářství a jeho tradice, najdete tam základ.
reagovat - Neděle 27. května 2007 ve 12:26 ® regulus reakce na …
-
ALIVIO – copa, rybišky nepapaly???? -:)))
reagovat - Neděle 27. května 2007 ve 12:14 ® Sander
-
Alivio > a vo co že k nám nedohodíš!!
reagovat - Neděle 27. května 2007 ve 12:06 ® Shrek
-
Jestli mi po včerejšku někdo řekne,že na soukromákách se tahá ryba za rybou,tak toho trefim do hlavy 100g olovem.
reagovat - Neděle 27. května 2007 v 9:49 ® BoBo-Falknow reakce na …
-
mirmen: Nemáš pravdu, většina tzv. soukromých revírů jsou rybochovná zařízení s prodejem ryb odlovem rybářskou udicí. Zrovna jeseter v rybníce mne vůbec netrápí, daleko víc mi vadí prosazování kapra na úkor ostatních druhů ryb.
reagovat - Neděle 27. května 2007 v 0:05 ® jižan reakce na …
-
Souhlasím s tebou, tak nějak by to mělo podle zákona vypadat. Na druhou stranu soukromé revíry k dnešní době patří. Sám vím, jaké problémy jsou u naší MO a čím vším musím projít než dostanu povolenku. Na soukr. rev. zaplatím a chytám.
reagovat - Sobota 26. května 2007 ve 21:26 ® toms reakce na …
-
no moje skušenosti se soukromých revíru jsou vcelku dobré nejsou tam zbytečné zákazy a nařízení jake jsou na svazovce podotýkam že chytám jen spusobem ch a p hlavně nechápu proč není na svazovce dovolen 24h lov za určitých pravidel a není třeba poviná podloška a dezinfekce.
reagovat - Sobota 26. května 2007 v 17:42 ® mirmen
-
HaD, pokud vím, tak vysazování nepůvodních druhů nelze uskutočňovat živelně. Za hospodaření na revíru odpovídá hospodář a k vysazení např. sibiřského jesetera musí mít souhlas kompetentních orgánů . To, proč je např. kapr již považován za domácí druh, na to by jistě odpověděl někdo z ministerstev zemědlěství či životního prostředí.
K právnímu statutu pak zase ministerstvo spravedlnosti nebo např. právník ČRS apod.
Možná by stálo za úvahu požádat někoho z odborníků, aby napsal články pro chytej.cz na téma " povinnosti uživatele revíru" , " stručný přehled o možnostech vysazování druhů ryb" apod. Živelné vysazování nových druhů ryb je trestné, odporuje našim zákonům i závazkům vyplývajícím z členství v EU ( tedy, pokud vím. Nijak do hloubky jsem nešel a nepátral ve Sbírce zákonů ČR, v prováděcích vyhláškách kompetentních ministerstev aj.).
Pokud ale kdokoliv z občanů ČR podá trestní oznámení např. na majitele revíru, kde se sibiřský jeseter vyskytuje, může mít dotyčný problémy, o jakých se mu ani náhodou nezdá. Od pokut v řádech statisíců Kč přes vymáhání nákladů na odstranění škody až po zánik práva provozovat rybářský revír ( a to přesto, že může být jeho majitelem !!).
reagovat - Sobota 26. května 2007 v 17:15 ® Prichy
-
regulus: jeseter maly. muj deda ho tam chytal.
HaD: jako vzdy mas pravdu a jako vzdy maji pravdu i kluci.....skoda, ze si to nepamatuju a jsem linej to hledat, problem je v tom, ze jsou nejake schvalene druhy, ktere jiz dnes jsou povazovany jako puvodni (u zemedelcu to budou napr. brambory
) a dokonce i presto, ze se tu nemohou rozmnozit ani nahodou. Kdyz bych pokracoval dal, taky bych tu otazku posunul jinam a ptal bych se, jak zneji nasazovaci plany a kde nasazujeme lina
a jsme zase jinde.......navic ty nase rybarske zakony jsou propletene se zakony o prirode a tomu aby jeden fakt rozumel, by musel študovat.
Jinak jeste jednou opakuji, ze soukrome reviry me vubec netrapi.
reagovat - Sobota 26. května 2007 v 16:24 ® jiris
-
HaD – duhak se u nas taky nerouzmnozi a myslis, ze na P vadi?
regulus – Ano nejakej druh jesetera je v povodi dyje, moravy a labe snad puvodni.
reagovat - Sobota 26. května 2007 v 15:40 ® regulus reakce na …
-
K těm jeseterům, někde jsem kdysi četl, že se jeseter, ale už si nepamatuju konkrétně kterej, hojně vyskytoval v Dunaji a sem tam se objevil i na dolním toku Moravy a Dyje. Pokud si to dobře pamatuju, tak to skončilo tím, když v Rumunsku udělali přehradu Železná vrata, zabránilo to jejich migraci za účelem tření. Konec konců se u nás v minulosti vyskytovali i lososi, na Moravě nevím, ale v Čechách určitě. Kapr je původem tuším z Číny, soudruzi nám sem dotáhli tolstolobiky a amury z tehdy spřáteleného Sovětského svazu, duhák a siven jsou taky bůhví odkud, jen ne původní. Nejsu si listej, jestli je maréna původní, ale asi taky ne. Takže když to shrnu, tak z 22 ryb, které mají nejnižší lovnou míru je 6 nepůvodních druhů (kapra nepočítám), zajímalo by mě teda, co je za tragedii, že si někdo nasadí do soukromáku jesetera sibiřskýho, kterýho nedotáhne někde z Ruska, ale koupí např. z Rybářství Hluboká a taky by mě zajímalo, který úřady by měly zasahovat.
reagovat
Z mýho pohledu, je větší průšvih amur, tolstoprase, siven a duhák. - Sobota 26. května 2007 v 15:04 ® HaD
-
xycht a mirmen: ad. jeseter: např. duhák a kapr, pokud se nemýlím, také nejsou původním druhem. Anebo třeba tostolobik, amur, okounek pstruhový atd. atd. A takový kapr, když už by jsme šli do důsledků, udělal nenávratané škody na původní obsádce našich vod. Takový jeseter na pár soukromých revírech určitě takovou škodu neudělá a navíc, nemýlím-li se, se u nás ani nerozmnoží.
Takže Vás sice chápu, ale když už, tak všem stejným metrem plís
reagovat - Sobota 26. května 2007 v 10:33 ® xycht
-
Ad Jeseter Sibiřský: Nechápu jak je možný, že místní úřady vůbec dovolí vysazovat tuhle rybu do našich vod – nemá to tu co dělat, ale jak již zde zvykem, zelenáči (i ti na úřadech) na skutečný problémy serou – důležitější než průsery MVE, necitlivé regulace koryt, kormoránů, přemnožených vyder nebo vysazovaní jeseterů sibiřských, je Temelín a další píčoviny…A pak jedu na ryby na Staňkovský rybník, kde jsem soustavně buzerován za každou volovinu, dokonce i spát na karimatce jsem nesměl
reagovatAle že jsou vybetonovaných koryta mnoha řek, to je soudruhům z životního prostředí tak nějak u prdele…resp. nevyvíjí žádnou aktivitu
- Sobota 26. května 2007 v 8:10 ® mirmen
-
Považuju za zmrdy tu skupinu majitelů soukroméhých revírů, která nelegálně vysazuje nepůvodní druhy ryb ( např. jeseter sibiřský – co má tahle ryba co dělat v české vodě??)
Serou na zákony, serou na životní prostředí, zatáhnou do vody vše, co jim přinese zisk.
reagovat
A -samozřejmě – vždy se i mezi rybáři najdou takoví, kterým je voda jako taková naprosto ukradená a kteří si chtějí jen užívat – bez ohledu na důsledky.