Vyhledávání
Proč mizí pstruzi z našich revírů.
25.4.2007 | Uno | 7.086 zobrazení | 41 odpovědí
Proč mizí pstruzi z našich revírů. Dlouho jsem přemýšlel kam se na
našich revírech ztrácí pstruzi a došel jsem k názoru že za to mohou
hlavně rybáři, teď si všichni řeknou to je novina , ale já nemám na
mysli rybáře lovící někde na mušku nebo woblera ale slovování chovných
revírů pomocí agregátu .A zase si všichni říkáte co má společného
chovný revír ze sportovním, odpovím si sám hodně ! Stačí se podívat na
rybářskou mapu a hned zjistíte že chovné potoky jsou vlastně přítoky
sportovních rev. A jsme u toho , každý rok se slovuje z těchto potoků
roček ale najednou se zde loví pstruzi 35–45 , kde se tu vzali , nechci
nikoho podceňovat ale je to jasné , přijeli se vytřít ze sportovních
rev.!
A stane se to že do spor. Rv. Se nasadí 1. a generační ryba se např.
prodá, tak že stačí několik málo let „hospodaření“ a výsledek je
jasný. Je to můj soukromý názor , tak že se mnou nemusí každý souhlasit
ale určitě nejsem daleko od pravdy.
Tak že čekám na Vaše reakce !!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 25. dubna 2007 ve 21:39 ® bubu
-
bubu-nesmyslné regulace toku, které snižují průtoky někde až o polovinu. Srovnání dna , vymizení tůní a splávků, vykácení pobřežní vegetace a tím pádem úbytek potravy. Toto by mohly být také příčiny úbytku PO v našich revírech.
reagovat - Středa 25. dubna 2007 ve 20:53 ® Uno reakce na …
-
Samozřejmě že mám i konkrétní zkušenosti ale o tom tu psát nechci a ani nebudu,jde o to že všechny ty faktory se sčítají a časem se může stát , že si o pstruhách necháme jen zdát.
reagovat
Ps. Tu „špinavou vodu pamatuji také“ a ta 1. je roček. - Středa 25. dubna 2007 ve 20:29 ® regulus
-
UNO – na tvůj názor nemůžu říct ani ano anine, nevidím do toho a tím pádem nemám argumenty. Pokud bych měl odpovědět na otázku proč pstruzi mizí, tak je asi největším viníkem civilizace. Patřím k těm co si pamatujou trochu víc a možná proto se na to dívám trochu víc ze široka. Nevyvratitelnej fakt, že se přemnožila škodná – rybáři, je jedna věc, ale tato škodná se i podstatně víc zmotorizovala a tím pádem stále masivněji navštěvuje i vzdálené lokality, kam dřív rybář přišel jednou za týden. Má podstatně účinnější prostředky k lovu ryb a tím pádem větší úspěšnost. Toto je ale jen jedna část. Druhou je čistota vody. Je neoddiskutovatelným faktem, že se to za posledních 15 let dost zlepšilo, ale my to pozorujeme jen vizuálně, vidíme čistší vodu, ale netušíme jakej ta tekutina v řece má chemickej vzorec, jaký PH a o kolik míň přirozený potravy je díky tomu na jejím dně. Nebudeme si nic nalhávat, v roce 1970 nebylo tolik čističek odpadních vod, ale taky bylo jen pár automatickejch praček, myčky nebyly vůbec. Mrkněte někdy na reklamu na prací prášky nebo tablety do myček, co to musí být za sajrajt, když to umyje takovou horu mastnýho nádobí. Ve finále to skončí v čističce a já si nejsu tak úplně jistej, jak moc se to tam odbourá a nakonec v řece. Další faktor jsou kyselý deště, splachy hnojiv z polí atd. Domnívám se, že hlavní příčinou, kromě rybářů je to, že vodní prostředí nemá potřebný vlastnosti k tomu, aby se tam dařilo přirozené potravě a potažmo možná i těm pstruhům.
reagovat - Středa 25. dubna 2007 ve 20:26 ® Robur
-
nechápu tuto větu: nějak mně tam haprují nevyjádřené podměty, eventuálně číslovky, můžeš to prosím napsat polopaticky, děkuji:
A stane se to že do spor. Rv. Se nasadí 1. a generační ryba se např. prodá, tak že stačí několik málo let „hospodaření“ a výsledek je jasný
reagovat - Středa 25. dubna 2007 v 19:23 ® pif
-
každá organizace má zajistit vysoké splav ,zabraňující vytáhnutí pstruha… na druhou stránku,máme dva potoky bez zábran a sem tam se odloví větší pstruh,které stejně maže znovu do řeky…takže já bych tomu nepřikládal takovou váhu..
reagovat - Středa 25. dubna 2007 v 18:26 ® modrak
-
Uno: No já nevím, pokud máš o téhle praxi více konkrétních informací, tak sem dej nějaký příklad tohoto zajímavého „hospodaření“. Nechci se nikoho zastávat, věřím, že doba je taková, že každá kačka domů je dobrá, ale domněnkách se nedá moc stavět ani vyvozovat závěry.
reagovat - Středa 25. dubna 2007 v 17:34 ® Milos_Dia
-
Uno:
Bingo.
reagovat - Středa 25. dubna 2007 v 17:24 ® fikus reakce na …
-
BoBo> nediv se, co člověk , to názor.
reagovat - Středa 25. dubna 2007 v 16:46 ® BoBo-Falknow
-
Uno: Kde bereš tyto názory?
reagovat - Středa 25. dubna 2007 v 16:25 ® wopen
-
Uno: To s tím agregátem s tebou moc nesouhlasím, naše kapilárky např. nejsou napojené přímo na sportovní pstruhovky a jsou to opravdu drobný toky, kde pstruzi moc nevyrostou, takže ročky a dvouročky přesazujeme do sportovních vod a není to malé množství, nikdy jsme je neprodávali jinam a když se tak v některé orranizaci děje, tak je to díky dekretům na sportovní vody,takže když organizace vyprodukuje moc pstruhů na kapilárách, svaz je odebere a vysadí je do jiních organizací, kde nemají svoje kapiláry. Ty lidé, co okolo pstruhových kapilár lítají a mají s tím starosti, tak jsou takřka do jednoho naprostý nadšenci do pstruhů, takže ty tomu rozhodně neuškodí, tím, že by si s tím cpali mrazáky:)Já vidím problémy jinde! Prvním je bezesporu stav toků jejich napřimování, regulace, systém hospodaření na polích a zanášení potoků. Nemožnost pstruhů migrovat na stará trdliště na horní toky potoků. Dále se trochu obávám genetických vlastností ryb, většina je vykulena na sádkách a plůdek vysazen, nepochází z přirozeného výtěru, ryby jsou méně odolné. Pak samozřejmě vydra a člověk, ten člověk je bych řekl ještě horší, ale je jednoduší to svést na vydru!Co taková chemizace v zemědělství, splachy z polí to melioračních stok, zabahnění potoků, neplodnost ryb, atd…Možná že zase nebude někdo souhlasit se mnou, ale je to jen můj názor na věc jak jí vidím já.
reagovat - Středa 25. dubna 2007 v 16:06 ® Shadowhunter
-
Kde mizi pstruzi? To je jednoduche v mrazacich
reagovat