Vyhledávání
plachetnica z gumeného člna
21.4.2007 | brjan | 4.287 zobrazení | 13 odpovědí
Nemáte náhodou niekto skúsenosti s prirobením plachty na gumený čln? Videl som to na www.sailboatstogo.com
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 30. dubna 2007 ve 20:06 ® regulus reakce na …
-
Cidas – no a je to vyřešený, já to viděl jen tak na možná 100m, tak jsem teoretizoval, že by, snad, možná… Asi sem se na to díval trochu naivně, bral jsem to jako jakousi alternativu tzv. balónu, kterej mají některý plachetky jako třetí plachtu např. Fireball.
reagovat - Pondělí 30. dubna 2007 v 19:48 ® Cidas reakce na …
-
No kiteboarding jsem sice nikdy na vodě neprovozoval, věnuji se poměrně dlouho pouze windsurfingu, draka (kite) jsem zkoušel pouze na pláži v Polsku. Rozhodně ho nelze použít jako „pohon“, protože samotný start kitu není zrovna jednoduchou záležitostí a je náročný na prostor a na vítr, tedy jeho alespon nějakou sílu a stálost. Neumím si proto ani představit, kde by se dal využít, možná někde na Orlíku, Lipně, Nechranicích, Mlýnech na některých otevřených místech. Při startu je navíc potřeba mít napnuté (natažené šňůry po směru větru a to při jejich délce vídím na vodě jako neproveditelné.
reagovat - Pondělí 30. dubna 2007 v 9:52 ® brjan reakce na …
-
ešte šťastie, že u nás som toto na vode nevidel
reagovatwww.stream.cz
- Pondělí 23. dubna 2007 v 17:04 ® roby reakce na …
-
Zkusím sehnat foto ale nebude to hned dneska a stavěl si to sám.
reagovat - Pondělí 23. dubna 2007 ve 13:58 ® Fugas
-
To monstrum na gumák co je v odkazu vypadá dost nedůvěryhodně, řek bych že ve větším větru by se to složilo jak domek z karet. Regulus to popsal na jedničku. Taky jsem dělal podobný pokusy s oplachtěnim pramice,ale nikam to nevedlo(nebo spíš vedlo to tam kam mě zavál vítr
reagovat). Nakonec to dopdlo tak, že mám jak loď na ryby, tak plachetnici. Obojí sice nic moc ale stačí to
- Pondělí 23. dubna 2007 v 8:38 ® brjan reakce na …
-
roby – foto by nebolo? kto mu to robil? vďaka
reagovat - Neděle 22. dubna 2007 ve 21:57 ® roby
-
Muj otec vlastní takovej člun , má tam dvě plachty , dvě kormidla ,jednoduchý ovládáni pomocí lan .Na ryby to samozřejmně neni , ale svezení je to perfektní a i při silnějším větru bezpečné.
reagovat - Neděle 22. dubna 2007 ve 13:59 ® regulus
-
Jak jsem slíbil v předchozím příspěvku, vrátím se využití síly k větru k pohonu lodi ve směru po větru a tudíž k jakési pomocné plachtě. Důvodů proč to dělat může být několik, nemusí se veslovat když nemáme motor, šetření energie v akumulátoru nebo taky proto, že to při silném větru rycleji jede. Jelikož jsme rybáři a lodě využíváme pro chytání ryb, tak je jakýkoliv stožár a různé udělátory k ničemu, protože by jen překážely při rybolovu. Pomocná plachta tedy musí být skladná aby zabírala pokud možno co nejmíň místa. Téměř denně jezdím okolo starého svazarmovského letiště, kde několik jedinců provozuje Kiteboarding, pokud nevíte co to je, tak tady je odkaz www.harakirikiteboarding.cz a v souvislosti s touto diskuzí mě napadlo, že by se dalo využít. Jelikož ale tako hračka stojí více jak 10 tisíc, budeme ji brát jen jako inspiraci. Ještě jakž takž cenově přijatelnou variantou je jakási cvičná verze www.harakirikiteboarding.cz .
reagovat
O Kiteboardingu nemám ani šajn, ale z principu by to mohlo fungovat jako pomocná plachta, která nezabere moc místa. Co vy na to??? - Neděle 22. dubna 2007 ve 12:51 ® regulus reakce na …
-
brjan – vzhledem k zaměření tohoto serveru, jsem předpokládal, že chceš gumák na ryby a ty ryby z něj chytat a ne si zajezdit na větrnej pohon. V první odpovědi jsem odpověděl na původní otázku, myslel jsem tedy normální gumák bez šílené hliníkové konstrukce. By mě zajímalo jak bys z toho monstra co je na tom videu chytal ryby, nehledě na to, že baterka a motor jsou skladnější a patrně i levnější než oný udělátor.
Vrátím se ale k původní otázce, proč to nebude fungovat a na ryby je to nepoužitelné. Beru-li v úvahu klasickej gumák s plochým dnem, tak v případě, že chceme ušetřit baterku a směr kam chceme jet je po větru, tak si můžeme pomoct čímkoliv co bude plnit funkci plachty viz obr.A, vrátím se k tomu za chvilku. Pokud bude foukat boční vítr viz. obr. B a směr kam chceme jet znázorňuje modrá šipka, pokud nebudeme mít kýl a budeme ho nahrazovat vesly, pojedeme přibližně směrem, který znázorňuje červená šipka. Proč to tak je, jsem se pokusil nakreslit na obr. C a D (kreslení nebýt zrovna moje kobyla -:)))) ). Pokud chceme jet bokem větru, bez kýlu to nepůjde z toho důvodu, že nahoře působí vítr do plachty a tlačí loď bokem silou která je závislá na síle větru, ploše plachty a jejím postavení vůči větru. Jak moc bokem nebo šikmo pojedeme závisí také na váze lodi a odporu vody (z obrázku C je patrné, proč gumák pojede bokem větru víc než jakákoliv jiná loď). Kýl a kormidlo udržují loď v přímém směru (odpor vody působí jednak jako protiváha vůči síle větru která působí na plachtu a má tendenci loď převrhnout a současně zabraňuje tomu, aby loď jela „bokem“). Díky působení těchto sil, jede loď tam kam má a to je dopředu a nikoliv bokem.
reagovat - Sobota 21. dubna 2007 ve 23:48 ® brjan reakce na …
-
Vďaka za Tvoje skúsenosti. Na tejto stránke www.sailboatstogo.com sú aj videá z vlastnej plavby gumáku s plachtou a vyzerá to celkom zaujímavo. Majú dokonca vzadu montované kormidlá. Výrobca ponúka aj plachty na kajak či kanoe s pomosnými vyvažovacími plavákmi. Ale určite sa to nedá porovnávať s plachetnicou, kýl to nemá.
reagovat - Sobota 21. dubna 2007 ve 23:06 ® Hora
-
Kdysi jsem viděl na přehradě gumovej kajak s připevněnou plachtou.Maník měl udělané ploutve spuštěné po bocích lodě,na konstrukci měl připevněn malý stožár a vzadu kormidlo.Jezdil s tím jenom za slabšího vánku(nebo větříku),jak se zdvih silnější vítr,tak pakoval do přístavu.Kdysi vycházely knihy z výběrem toho nejlepšího z časopisů Urob si sám,tam bylo něco podobného.Jinak si myslím,že pokud to chceš použít na ulehčení veslování,tak je to zbytečná věc.To bude lepší si koupit elektromotor a jezdit s ním.
reagovat - Sobota 21. dubna 2007 ve 22:58 ® Hony
-
Mohlo by to jít, tak jak to bylo u endéráckých skládacích deblkajaků s plachtou. Ty měly v přední třetině lodě napříč nosníček a na koncích nosníku byly ploutve připevněné kolmo k tyčce, zanořené do vody a rovnoběžné s osou lodě.Ty měly za úkol držet směr lodě, aby ji boční vítr nasnášel.
reagovat - Sobota 21. dubna 2007 ve 22:17 ® regulus
-
S touto alternativou nemám zkušenosti, ale mám zkušenosti s plachetnicí. Takže pokud natáhneš něco jako plachtu, tak tě vítr odfoukne směrem kam fouká a možná si pomůžeš, ale nemůžeš manévrovat z jednoho prostého důvodu nemáš kýl, prostě pojedeš bokem opět ve směru větru. Dle mýho názoru je to neproveditelný, jednak na gumáku nemáš jak pořádně upevnit stěžeň a neupevníš kýl, takže nelze jet bokem větru, nemůžeš manévrovat. Předpokládám klasickej gumák s plochým dnem.
reagovat