Chytej.cz

streamer x zákon necteno

26.3.2007 | Ftmči | 13.111 zobrazení | 111 odpovědí

Zajmalo by mě,jak je to s lovem na streamery v JČ kraji.1)Před 16.6. na MP s muškařskou udicí.Vzhledem k odstavci o lovu dravců(Způsob lovu evidentně určený k lovu dravců).A pokud je to povoleno,tak jestli je to k rybám etické?2)Po 16.6. na P s vláčákem a sbirolinem(broč­ky,olůvkem…),vzhle­dem k odstavci o zákazu umisťování zátěží mimo tělo mušky.Navíc se mi zdá,že při vláčení streameru s olověnou hlavičkou jde vlastně podle zákona né o vláčení,ale o lov na umělou mušku.Předem děkuji za jakoukoliv odpověd.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 2. dubna 2007 ve 13:55 ® regulus reakce na …
regulus

RARACH – já taky neřekl, žes s tím začal, jen tvůj první příspěvek vyzněl dost blbě, to se na mě nezlob.
K těm rotačkám na pstruhovce – nějak nechápu, proč je to z hlediska etiky průser, v klidu se dá tahat rotna s jednoháčkem bez protihrotu a jedinej rozdíl vidím v tom, že že ryby šidíš kusem plechu nebo peřím a používáš k tomu jinej vercajk, potažmo je to povolený, pokud se nepletu. Je to prostě jiná rybolovná technika. Otázka, jak se k ulovené rybě chováš je zase něco jinýho a to se na mě nezlob, nezáleží na způsobu lovu, ale na člověkovi co ten lov provádí. Na poslední otázku ti nemůžu odpovědět, páč nevím kolik ti dva jsou schopni chytit u vláčkařa na pstruhovce netuším a muškařa na štikách taky vlastně ne. Myslím si ale, že předmětem této debaty není to, že se ty štiky poškodí, ale možnost či nemožnost strýmrování na MP v době hájení dravců. Za to, že se to kapinku zvrtlo, jak konec konců většina debat, já nemůžu. -:))))

reagovat
Pondělí 2. dubna 2007 ve 12:56 ® rarach

Alivio: No, na to jsem zapoměl, takže kucí sorry, kdo umí ucukávat, ten je OK.

reagovat
Pondělí 2. dubna 2007 ve 12:53 ® Shrek reakce na …
Shrek

rarach: bohužel musím sednout (jak Ty říkáš) Psychimu na lopatu a udělat ze sebe Tvého připosrávače,či jak mě to nazval a souhlasit s Tebou.Máš pravdu,o tom to je,o těch 00 rotačkách.Ale jsou jedinci,kteří to berou trochu šetrněji a malým rybám ucukávají.

reagovat
Pondělí 2. dubna 2007 ve 12:48 ® rarach

Regulus: Ale ty se pleteš! Já si s tím nezačal, moralizuje tady člověk (Psychi), kterej by měl radši mlčet a vůbec každej kdo si dá na pstruhovce třpytku 0 nebo 00 a dělá hrdinu. Já vím, že je to povolený, ať si to lidi dělaj, ale z hlediska etiky je to průser, proto by měli mlčet a nechat to na jedincovi, ať si vybere co je ještě košér. Zajímalo by mne kolik je schopen takový…muškař ulovit a poškodit štik za vycházku a kolik potočáčků pomuchlá v ruce takovej 00 vláčkař?

reagovat
Pondělí 2. dubna 2007 ve 3:10 ® regulus reakce na …
regulus

rarach – tuším kam míříš a plést se do toho nehodlám páč nevím kde je pravda, ale uvědom si, svýma kecama nepřímo napadáš lidi o který zase nemáš ani páru ty.

Ty lodě i důvod ti věřím a upřímně, je jedinej způsob jak tomu trochu víc zabránit, lidi nepředěláš.

Rendy – tak nevím, jestli si mám myslet, žes to myslel tak, že muškaři jsou na tom s morálkou líp než ostatní rybáři. Garantuju ti, že znám dost muškařů, kteří na ty štiky v tuhle dobu se strýmrama chodí.

reagovat
Pondělí 2. dubna 2007 v 1:07 ® Rendy

Co se týče strýmrů : muškař od 16,04 vyrazí na P a tam je může v klidu používat , na MP vodu tahat štikové strýmry nepůjde jelikož si je vědom že by cíleně lovil dravce v době jejich hájení a to by bylo proti jeho přesvědčení ,maximálně si naváže malé strýmříky do 5cm třeba na lov okounů nebo duháků , ten kdo k vodě vyrazí před 16,06 se štikovými strýmry není muškař . Na lov štik si prostě musíme počkat všichni až do června o tom se nemusí snad diskutovat.

reagovat
Pondělí 2. dubna 2007 v 1:06 ® rarach

Robur: Nejvíc tady moralizují Ti co se už nemohou dočkat 16.4. jak s plechama s trojzubci vyběhnou na říčky kde bodou trojhákama z 96,5 % do září mordovat malé potočáky. Regulus: U nás v ŽČU je do 16.6. na MP s loďkama amen, díky pytlákům s povolenkou, vláčení rybek na candáty (duben, květen). All:Osobně na se streamrem na MP nechodím do zahájení nechodím, nemám to zapotřebí, když si chci zachytat popojedu na nějaký soukr. stoják, samozřejmě ve stylovém oblečení, bo nejsem moc manuelně zručnej a v monterkách s brašnou přes rameno, by třeba někdo chtěl něco opravit a to tedy jaksi není cílem mého snažení. PS: Chtěl bych vidět ty Psychiho trdliště plné štik, zase jenom blábolí ze závisti a hladu. Když si příští rok nevemeš P povolenku ušetříš 850 Kč a já Ti ještě 500 přidám.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 23:38 ® Prutos reakce na …
Prutos

Prichy: " od posledni debaty jsem polemizoval s odstavcem definujicim privac a tim „aktivnim vedenim nastrahy“, verim ze na zaklade tohoto by se dalo i prijit nekde o povolenku."

Nechápu jak něco takového můžeš tvrdit?! Ano, přívlač je definovaná aktivním vedením nástrahy,ale je to PŘÍVLAČ! Když půjdu k vodě s mušákem a třeba 10cm steamrem, tak pořád podle definice BP MUŠKAŘÍM a tudíž si můžu nástrahu vodit jak chci. Co říká definice přívlače mě vůbec nezajímá. Tolik můj výklad BP ohledně technik.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 22:35 ® BigMike reakce na …

Drožďák: dokud nepadne na borce, který to dá k soudu a vytře s ním a možná i s jeho MO která by za ním stála, podlahu!:))

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 22:32 ® BigMike reakce na …

Takže když to shrnu a je to i můj názor, mohu nyní „muškařit“ na vláčecí prut,s normál vlascem, se strýmrem a jinými patvary, které nejsou vybaveny korálkem, vrtulkou apod.!!! Již druhým rokem mám nutkání se vYdat v tuto dobu k vodě a prubnout to, ale je to takové „divné“! Jednak bych zbytečně popíchal rybky a co hlavního, klasické zahájení 16.6. by ztratilo svoje kouzlo! Z toho důvodu ani nepokouším P revíry a 16. duben! Problém je zkrátka v těch ustanoveních, stačí aby bylo dáno, že je třeba muškařský prut, muškařský naviják a muškařská šňůra a je po dohadování! Jenže co po naší vrchnosti chcete? Aby se zajímala o takovéto malicherné problémy? Ti mají starosti tak o koryta, výši důchodů:) a jsou zcela odtrženi od reality!!!

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 22:30 ® drozďák

Pánové, horlivě diskutující: je zcela u prdele, do jaké skupiny nástrah vy řadíte streamr. Podstatné je, kam ho zařadí RS při vaší kontrole… Nechci do nikoho rýt, zkrátka je to tak. Porybný, který tento druh nástrahy uvidí poprvé v životě ( a takových je želbohu ještě poměrně dost), vám bude do rozervání těla tvrdit, že vláčíte a brát vám za to papíry…

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 22:21 ® Prichy reakce na …
Prichy

Mirek: od posledni debaty jsem polemizoval s odstavcem definujicim privac a tim „aktivnim vedenim nastrahy“, verim ze na zaklade tohoto by se dalo i prijit nekde o povolenku. (co se tyce etiky, slo mi jen a pouze o stiku…jinak nemam problem…ale o tom jsem jiz mluvili…)

tve nazory jako vzdy konzistentni…diky

Jiris: nejde mi o to zbavit muskare moznosti streamerovat, jen musime merit stejnym metrem.....cili at je to jakkoli, je to bud tak, nebo tak, bez ohledu na klacek…proste to tam je tak napsany…myslim, ze to vidis i ty.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 21:52 ® PetrZ reakce na …

Regulus: Vzpoměl jsem si na první setkání s marmyškou, před nějakými dvaceti lety. Jeden kluk (bylo nám 12, 13, 14?) přinesl marmyšku na Lužnici. Popouštěl jí uzkým rychlým proudem a chytal okouna za okounem. Občas cejna… My okolo koukali jak blbci. Ale jinak jsem chtěl napsat, že souhlasím…

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 21:32 ® regulus reakce na …
regulus

PetrZ – to je podle mě vertilální přívlač, peří nepeří.

A jsme tam co jsem psal, když dám červa na háček na montáži háček-olůvko-případně splávek a dám červa na marmyšku a budu to popotahovat je to téměř to saný, ale na tom normálním háčku je to v pohodě. Věřím tomu, že je někdo schopen provozovat marmyškování v tuto roční dobu aniž by si uvědomoval, že je to vlastně přívlač.

Opravil bych jeden svůj předchozí příspěvek pokud se týče toho upřesňování v BP, ono by se to zřejmě muselo nejdřív změnit v zákoně a to je asi dost nereálný.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 21:15 ® PetrZ reakce na …

Otázka trochu bokem: co je marmyška? A co když na ní navážu nějaký to peří?

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 20:31 ® Shrek reakce na …
Shrek

Robur: A pokud mám malého 3 cm streamera,vázaného z furabu (Buko streamery),budu v Tvých očích již hodnej klučina nebo i nadále brutální pytlák?Je zajímavé že „bobkaři“ furt remcaj na adresu muškařů.Kuwa to jim to závidíte nebo co?

P.S. Všimni si že píšu JIM,ne NÁM!!!!!

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 20:16 ® Mirek reakce na …

Robur: Asi máš jiný zákon než já. Pokud vím, žádný atd. tam není. Nástraha se nevybavuje doplňky,které svým POHYBEM zvyšují dráždivost pro ryby, například ROTUJÍCÍ plíšek nebo vrtulka… Podle tvé teorie by za atd. mohlo být nakonec dosazeno také třeba peří né? Jinak, nic ve zlém. Snažím se to vidět v intencích mizernýho zákona jako RS. Jsou to věci, se kterými se musím potýkat v praxi. Z hlediska etického bych to asi nehájil, ale nehodlám to ani striktně zatracovat. Radikální názory nic neřeší. Svět, ani život není jenom černobílý…

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 v 19:38 ® regulus reakce na …
regulus

PetrZ – byla to jen reakce na to co napsal Rarach a následně Jiris. Ten zákaz by měl svoji logiku, ale mohli by jsme za to my vláčkaři nebo jak napsal Rarach princové přívlače (dycky když čtu takový kydy, tak mě teče ze zuba)protože, ale co to nevím, páč to z příspěvku jaksi nevyplynulo.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 v 19:31 ® Robur
Robur

Alivio, prosím tě, přestań dedukovat co kdo chápe, Doudleban napsal otázek několik, mimojiné zda je to etické, dále nevím proč tak striktně lpíte na vrtulce a plíšku, je tam i atd. a za tím já vidím i atraktory formy fluozabarvení, různých lesků… Tak jak Jiris psal o „fintě“ rotačka s pírkem, tak bych mohl vláčet s plandavkou nebo woblerem s pírkem, páč to nikde není napsané, že je to zakázané

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 v 19:14 ® PetrZ reakce na …

Regulus: pokud mluvíš o lodích před 16.6. já jsem od člena RS slyšel názor, že by se to mělo udělat na Lipně. Když mi to trochu vysvětlil, souhlasím s ním… Je fakt, že na Lipně mají domorodci nachytaný dravce už v dubnu. Sám jsem mluvil s dvěma „rybářema“, který se tím přímo vytahovali. Asi netušili, že taky chytám…

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 v 18:47 ® Shrek reakce na …
Shrek

Mirek: jenže tohle „oni“ nedokáží pochopit.Napsal jsi to naprosto přesně.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 v 17:24 ® regulus reakce na …
regulus

Jiris, ale Svratka 5, Dyje 5 a 7, Jihlava 7–8 nic takovýho nemají. Je to nějaká vyjímka na Vranclu, důvod netuším, zrovna tak co svým výlevem myslel Rarach.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 v 16:02 ® Mirek reakce na …

Ať se to komu líbí nebo ne, streamer, pokud nemá korálek nebo plíšek,je považován za umělou mušku. Vzhledem k tomu, jak zrůdně je definováno muškaření, event. lov na umělou mušku zákonem, je možné ho použít i na vláčecím prutu. Porybnej, jenom průměrně znalý RŘ, to holt musí zkousnout. A kydy o tom, že každej kdo loví pstruhy vláčením na trojháček je dobytek, mně taky nebaví. Za skoro třicet let muškaření i přívlače vím, že procento poškozených ryb muškou, není o moc menší. Zvláště muškařské háčky s protihrotem dokážou udělat také své. Je to hlavně o přístupu. Prostě čas od času se povede rybu poškodit. Je to smutný, ale pokud s tím někdo má tak zásadní morální problém, ať se na lov ryb vykašle a chodí kolem vody jenom s foťákem. Prosil bych ale nepoužívat blesk. Mohli by jste nablikat rybičkám do očíček.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 v 15:05 ® jiris
jiris

Jak si psal, ze zde piseme navod. Myslis, si ze po precteni tohoto fora, nekdo pujde do obchodu a poridi musak? Ono hazet s 12 cm nacucanou veverkou neni taky zadna zabava.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 14:34 ® Robur
Robur

JIris, teď asi nerozumím?

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 14:23 ® Scanix
Scanix

Alivio: jak pise Prichy, pri privlaci se nastraha vodi aktivne; pri pouziti streameru ho podstate tahas, coz je aktivni vedeni nastrahy a tak bez ohledu, tve vycerpavajici klasifikace jde o privlac a ne lov na umelou musku. Ja bych taky rad „neaktvine“ vodil streamer na prutu a muskaril, kdyz tu nemame blizsi ustanoveni jak na MRS vodach, ale nelajznu si to.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 13:56 ® jiris
jiris

Robur – vazne si myslis, ze kvuli tem par mesicum clovek zacne muskarit? :-)

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 13:39 ® Prichy reakce na …
Prichy

jj, navic RR na chytani na umelou musku nahlizi bez ohledu na to, jaky prut mas v ruce a jestli je snura „pletena“ nebo monofil.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 13:32 ® Robur
Robur

Jiris, mám radost, že se každý shodnem na své pravdě. Jen zde vidím drobnou nuanci, a to je vaše tvrzení, že dle RR je to muskareni, což jste řekli jen Vy a já bych řekl, že spíš bude záležet na konkr. rybářské stráži. dále zde dost lidí dostalo návod jak oblézat, podlézat a případně se pak zase narovnat, protože oni nic.

reagovat
Neděle 1. dubna 2007 ve 12:26 ® jiris
jiris

regulus – rarach to myslel asi takhle, napr. na Vranove se z lode smi chytat az od 16.6 – je to v RŘ. (asi u nich maji podobne reviry)

Robur – ty osobne povazujes vlaceni strymru (na muskarskem prutu) za privlac, dle RR je to muskareni. K chytanym rybam – zavisi co tam dam a co chci chytat muzu chytat 100% stik a taky mohu chytat 100% perlinu. Jak si psal je to na svedomi kazdeho rybare.

reagovat