Chytej.cz

pramice necteno

21.3.2007 | Ciffik | 48.713 zobrazení | 9 odpovědí

zdravim vsechny…muj otec by si rad postavil mensi pramicku na rybnik bohuzel nevi jak tak bych byl rad kdybyste se podelili se svymi zkusenostmi se stavbou pramic ci poslali nejaky odkaz na navod…dekuji moc…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 3. května 2012 v 10:59 ® Kazan

Vůbec bych to neviděl tragicky, pramici zvládne každý průměrně zručný člověk. Pokud má být celoročně na přehradě, rozhodně dělat plechovku nebo dřevěnku a pokud možno větších rozměrů. Co vím tak letos z Orlasu zmizly již 4 pramice, vše menší rozměry a plast nebo plech. Dřevěnka vyžaduje víc péče, každy rok natřít návody na stavbu byly v časopisech Udělej si sám a tuším Cep sem kdysi dával plánek na stavbu pramice. Každy plánek si lze upravit dle vlastních potřeb a uzpůsobit materiálu co sežene.

reagovat
Úterý 1. května 2012 ve 20:35 ® J.H. reakce na …

Chlapi ne že bych Vám chtěl brát iluze ale do dřevěný pramice bych už nešel. Dělal jsem si jí cca před 10lety a po dvouletech šla z domu. Cena materiálu je dost vysoká takže to zlobení se sesycháním když upustí přehradu a naopak už ne… Jinak asi nezvětší boj byl se zrcadlem které „nastojato“ ve vodě nenabyde kdežto dno „naširoko“ o dost a v těch růžkách zatéká :-((

reagovat
Úterý 1. května 2012 ve 13:05 @ Husák reakce na …

jarvan> Zdravím jsem truhlář a mám vlastní dílnu chci si také vyrobyt vlastní lodku ale neznám postup, odkud jste, co se spojit a vyrobyt dvě. Stanislav Husák 50let Praha 722913885

reagovat
Pátek 23. března 2007 v 10:58 ® Šomát

Dal jsem do downloadu základní návod na výrobu pramice. Třeba to pomůže

reagovat
Pátek 23. března 2007 v 0:30 ® Hora
Hora

Ciffik>zkus si sehnat starší knihy Jak si postavit maňásek loď apod(tak nějak se to jmenovalo),v knize je popsána stavba lodě na vodu,myslím,že by to mohlo být vono.Vyšly další takové knihy,ale dnešní mládež má tendenci hledat vše na netu,ale nenajde se tam vše.Zkus pohledat něco i ve vědecké knihovně,100%tam něco bude.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2007 ve 12:17 ® jarvan

Ke stavbě loďky toho na webu opravdu moc není. (vím co říkám, snažím se něco sehnat asi už dva měsíce, ale pořát nic moc)

Takový malý návod můžeš stáhnout na tomto webu v sekci OSTATNÍ>SOUBORY KE STAŽENÍ. Sice to není klasická pramice, ale dá se z toho dobře pochytit postup výroby.

Na stavbu pramice se taky už nějakou dobu chystám, tak napíšu k čemu jsem se zatím dobral.

Základem je sehnat nějaké to slespoň trochu vyschlé smrkové prkno. Na dno o šířce asi 20 cm a na borty (boky) tak široké, jak chceme aby naše loď byla vysoká. To znamená asi takových 35 až 40 centimetrů (Musí to být ale dobře sladěný s délkou lodi, aby náš výtvor nepřipomínal spíše necky než rybářskou pramici). Sestavovat bort z několika prken se po nějakém čase může nevyplatit.

Prkna si necháme protáhnout (asi na tloušťku 25mm) a srovnat hrany.

Když máme připravený materiál můžeme sestavit dno lodi. vezmeme prahy (nejlépe z tvrdšího dřeva) a přišroubujeme a utáhneme (vratovými šrouby) k němu prkna budoucí podlahy. Oproti návodu ke stažení bych ale žádné těsnění dna nedělal (mám to potvrzeno od profíka). Maximálně se dělá to že se vezme kladivo, kterým se do boku každého prkna, která k sobě sesazujeme, utvoří po celé délce prkna žlábek, do kterého se ještě před sesazením podlahy umístí roztlučený konopný provázek.

Máme-li sestaven jakýsi obdélník, nakreslíme si na něj požadovaný tvar dna a pomocí pilky, na které nastavíme požadovaný úhel sklonu bortu, uřízneme.

Potom vedle prahů přišroubujeme železa, která budou držet borty a připravené borty začneme od zadu lodi přišroubovávat (šroubujeme ke dnu a k připraveným železům). Při šroubování musíme ještě vyříznout a zasadit záda lodi.

Když toto máme nezbývá než začít napínat a zvedat špičku lodi, současně přitahovat borty a od zádě sešroubovávat.

Potom ještě přitlučeme tzw šoupačky (latě na venkovní straně dna), lavičky a přiděláme vesla.

Tak to by mělo být zhruba vše.

Jinak až bude trochu více času, doplním návod ještě potřebnými nákresy a obrázky.

reagovat
Středa 21. března 2007 v 18:22 ® Shrek reakce na …
Shrek

Robur: fakt rada nad zlato :-)

reagovat
Středa 21. března 2007 v 17:46 ® Robur
Robur

něco napsal Defoe…

reagovat
Středa 21. března 2007 v 17:28 ® Shrek
Shrek

Tuším že Sharkcom má doma návod na stavbu lodi,napiš mu osobku…

reagovat