Chytej.cz

Vnadeni cervy. necteno

6.3.2007 | Jeffry | 3.301 zobrazení | 16 odpovědí

Já se omlouvám že se vůbec ptám ale nemůžu to na najit a rodiče mi už odmala vštepuji že když něco nevím tak se mam zeptat "lína huba hole neštěstí " nebo jak se to říká.Tak se tedy ptám je vnadění,krmeni červy a jinými živými pitvůrkami povoleno,zakázáno nebo jak to vůbec je?Když se ptám rybářů tak jeden mi tvrdí že je povolen druhý že není tak už fakt nevím sem s toho zmaten.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 25. srpna 2009 v 19:33 ® tomashr reakce na …

Jeffry> Mě v té jinak správné úvaze z MRS jen není jasný ten myšlenkový postup, kdy automaticky předpokládají, že krmení lze klasifikovat jako látku zhoršující kvalitu vody. Podle mě pokud krmím látkou pro ryby bez diskuse jedlou v přiměřeném množství (kdy je prakticky jistota, že to ryby v plném rozsahu sežerou), tak se dá jen těžko o ohrožení kvality vody mluvit. Nicméně ale chápu, proč to vyndali z rybářského řádu, prostě si nikdo nechce dělat problémy, v některých situacích je opravdu asi přístup ve stylu „tvářit se, že o ničem nevím“ ve své podstatě dost rozumný…

reagovat
Úterý 25. srpna 2009 v 19:10 ® Piranha
Piranha

Fenomen jmenem bílé červi.Opravdu je to nastraha kterou veme i bilozrava ryba :-) Ja bez cervu dnes uz proste nejdu na ryby, pokud nejdu na rybicku.Je to opravdu ucinna nastraha at jsou cervy zivy, nebo ne.Cervy davam do krmeni, pri plavany nastreluju prakem a u feederu je nekdy lepim a strilim presny koule na flek.Pokud si chce clovek pekne zachytat doporucuju min. litrik cervu a pokud jsou barevny tak i klidne ty.Cenove je to porad jeste dobre dostupny oproti zive patentce ktera je ,,draha jako muj zivot" :-) Krmit, krmit a zase krmit.

reagovat
Úterý 25. srpna 2009 v 10:23 ® Libor
Libor

Já jimy vnadím, přidávám je do krmení.

reagovat
Středa 7. března 2007 ve 20:28 ® 

Prostě červama se vnadit může, dříve se nemohlo. Nemá cenu to příliš rozebírat.

reagovat
Středa 7. března 2007 v 19:28 ® Jeffry reakce na …

Vnadění, ano či ne?

V Bližších podmínkách výkonu rybářského práva v MRS na rok 2005 již není žádná zmínka o vnadění ryb. O to více se množí dotazy, jak to vlastně nyní s vnaděním je. Já se nyní pokusím zde vysvětlit, jaký je stav z hlediska legislativy, a co z toho vyplývá pro rybáře.

Takže ani zákon o rybářství 99/2004 Sb. ani jeho prováděcí vyhláška 197/2004 Sb. se o vnadění nezmiňuje ani slovem. Tedy nezakazuje jej. Existuje však zákon o vodách 254/2001 Sb. v platném znění, kde se v paragrafu 39 Závadné látky, v odstavci 1 píše: „§39 (1) Závadné látky jsou látky, které nejsou odpadními ani důlními vodami a které mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod (dále jen "závadné látky“). Každý, kdo zachází se závadnými látkami, je povinen učinit přiměřená opatření, aby nevnikly do povrchových nebo podzemních vod a neohrozily jejich prostředí."

Můžeme tedy vše, co vhazujeme do vody jako návnadu, považovat za závadné látky. A tudíž lze odvodit, že vnadění je zakázáno.

Co z toho vyplývá pro rybáře? Pokud budeme vycházet z výše uvedeného, je zřejmé, že vhazováním návnady do vody se dopouštíme přestupku proti ustanovením zákona o vodách. Ale tento přestupek nemůže kontrolovat rybářská stráž, protože ta je podle zákona oprávněna kontrolovat jen dodržování ustanovení zákona o rybářství, prováděcí vyhlášky a Bližších podmínek. Takže v žádném případě vám RS nesmí zadržet povolenku s odůvodněním, že je to z důvodu porušení zákazu vnadění. V tomto případě by se dopustila zneužití pravomoci veřejného činitele. Jediný, kdo smí kontrolovat zákaz vnadění je inspektor České inspekce životního prostředí a nebo pověřený pracovník orgánu státní správy, většinou pracovník referátu životního prostředí Obecního úřadu. Ti vám však mohou uložit pokutu.

reagovat
Středa 7. března 2007 v 16:39 ® Alfons

Smí, v rybářském řádu nic není a v případě přesného dodržování zákona o vodách, by se nesmělo vnadit ani ničím jiným.

reagovat
Středa 7. března 2007 v 15:28 ® Tommy reakce na …
Tommy

Také by mne zajímalo jestli ano nebo ne . Osobně si myslím, že ne.

reagovat
Středa 7. března 2007 v 15:22 ® JarKoto reakce na …

hraji: Tak jo, ale může se teda červama vnadit, nebo ne? Přece všeobecně platí, že co není vysloveně zakázáno jo dovoleno, ne?

reagovat
Úterý 6. března 2007 ve 22:04 ® hraji
hraji

S vnaděním je to v současnosti trošku složitější. Vnadění koliduje se zákonem o vodách. Více je vysvětleno na www.momrs.cz/brno3
Z tohoto důvodu není již o vnadění v zákoně o rybářství ani v BP ani zmínka.

reagovat
Úterý 6. března 2007 ve 22:00 ® JarKoto

Ja nevim, co se všeci tak hádáte – záleží, jestli jste v MRS nebo ČRS nebo nějakým jiným územním svazu. Třeba v MRS to je povoleno. Pořádně si pročti řád (včetně sponzorů na zadní straně:-) a jestli o tom nic nenajdeš jako já, tak buď v pohodě.

reagovat
Úterý 6. března 2007 v 19:29 ® Kubajs
Kubajs

souhlas s hajanem

reagovat
Úterý 6. března 2007 v 19:24 ® hajan reakce na …

Smí se furt!

reagovat
Úterý 6. března 2007 v 19:22 ® Kubajs
Kubajs

minulou sezonu se ještě smělo????tajk pro se ted nesmí??

reagovat
Úterý 6. března 2007 v 19:15 ® ART
ART

vnadit můžeš ale nesmí tě nikdo chytit

reagovat
Úterý 6. března 2007 v 18:56 ® kulin
kulin

Jeffry: neboj,klidně vnaď,nikdo ti hlavu neutrhne.

reagovat
Úterý 6. března 2007 v 18:52 ® ripka
ripka

je to zakázáno, radši to nedělej

reagovat