Vyhledávání
AKCe u prutu. vrhací zátěž
2.10.2004 | Frostys | 10.564 zobrazení | 18 odpovědí
Poradte začátečníkovi co to je Akce: mám akci 10–40 g na svém prutu
chci se zeptat co to znamená
a pak se chci zeptat co je jako vrhací zátěž ? tím se myslí olovo pro
delší hody ??? díky za odpověd
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 9. října 2004 ve 22:55 ® jiris
-
doktor – to o čem se tady dohadujete (rychlý prut s parabolickým ohybem) se mi v té knize taky nezdálo ) Jinak je, ale super.
reagovat - Čtvrtek 7. října 2004 v 11:50 ® doktor
-
No vidíš človek sa stále učí, preto aj písal jirisovi nech niečo napíše aby poučili. O konkrétnej takej udičke neviem, ak by s takou stretol napíšem.
reagovat - Středa 6. října 2004 v 15:37 ® z
-
doktor> Pokud vis, jak se zkousi rychlost prutu, sam musis uznat, ze to co pronesl zminovany pan nemuze existovat.
reagovat - Středa 6. října 2004 v 15:32 ® z
-
doktor> prut takových vlastností bych chtěl vidět. Mám totiž pocit (a to dost silný) že taková akce nemůže ani existovat a výrok zmiňovaného rybáře/spisovatele je holý nesmysl. Možná je dobrý rybář, ale určitě ne expert na pruty. Rychlá akce je akce špičková jinými slovy se ohýbá hlavně špička – téhle akce je dosaženo strmým ujímáním poslední zhurba 1/4 blanku. Naproti tomu akce parabolická je akce pomalá (pozvolnější ujímání blanku) a prut se při ní může uhýbat i v rukojeti.
reagovat - Středa 6. října 2004 v 11:02 ® doktor
-
sosak: Samozrejme a ani nie tak ja ako menovaný Marek Szymaňski vo svojej výbornej knihe ktorá aj v recenziách a z ktorej čerpal. On určite vie čo hovorí! Netrhaj to z kontextu! Píše o najčastejšie používaných a zvlašť popisuje udice s tak. vlastnosťami!
reagovat - Středa 6. října 2004 v 10:10 ® z
-
doktor> Zvláštnu skupinu tvoria pruty s veľmi rýchlou akciou a parabolickým ohybom- ???? to jako myslíš vážně???
reagovat - Neděle 3. října 2004 v 16:57 ® jiris
-
Quote: On 2004–10–03 15:53, jiris napsal: jaryn – někdy Vás představím.
reagovat - Neděle 3. října 2004 v 16:53 ® jiris
-
jaryn – někdy tě Vás představím.
reagovat - Neděle 3. října 2004 v 16:36 ® jaryn
-
Jinak ten pan Szymansky je bratr Jirise.
reagovat - Neděle 3. října 2004 v 16:33 ® jaryn
-
už ti odpověděli vyčerpávajícím způsobem, snad jen to, že namáš prut s akcá 10–40g , ale s vrhací zátěží. Akce ti udává jakse prut ohýbá A- ve špičce, B – řekněmě do 1/2 až 3/4, A - téměř v celé délce. Vrhací zátěž obecně do 30g lehká rybařina, do 60g střední, více těžká s rozdílem zda na přívlač , položenou, plavanou atd.
reagovat - Neděle 3. října 2004 v 0:08 ® jiris
-
doktor – vše co bych řekl, bylo už napsáno. Ta kniha od pana Szymanskýho je fakt dobrá. Už jsem to říkal na srazu.
reagovat - Sobota 2. října 2004 ve 21:33 ® doktor
-
jiris napíš, nech sa poučíme aj my. morpheus nerob si srandu zo mňa.
reagovat - Sobota 2. října 2004 v 19:45 ® jiris
-
DaH – a proto budu mlčet
reagovat - Sobota 2. října 2004 v 19:17 ® HaD
-
morpheus: a to ještě nepromluvil jiris ))
reagovat - Sobota 2. října 2004 v 15:49 ® morpheus
-
Doktor: A to si říkáš začátečník.
Frostys: máš štěstí ,právě jsi potkal dvě chodící enciklopedie o prutech -Doktor a Milky
reagovat - Sobota 2. října 2004 v 15:45 ® doktor
-
Vrhaciu záťaž ti vysvetlil Milky, teda min. a max. záťaž s ktorou udica naj pracuje. Jednoduché a pochopitelné vysvetlenie podáva Marek Szymaňski. Oddeluje akciu-jediný parameter udávaný na udici a ohnutie. Sú teda udice s rychlou, strednou a pomalou akciou a ohybom špičkovým, v strede, parabolickým a kruhovým. V prívlačovej praxi sa nejčastejšie používajú pruty s rýchlou akciou, s ohybom v špičke a parabolickým alebo kruhovým. Zvláštnu skupinu tvoria pruty s veľmi rýchlou akciou a parabolickým ohybom. Výborne pracujú so šnúrou, dokonale tlmia úniky bojovných rýb bez dosiahnutia tzv. mŕtveho bodu. A sú odolnejšie na prekročenie max. pov. hmotnosti. Pre tuhšiu špičku sa pre ľahkú prívlač ale ako lepšie javia klasické pruty s rýchlou akciou s citlivou, tenkou špičkou a ohybom v špičke alebo v strede.
reagovat - Sobota 2. října 2004 v 15:45 ® morpheus
-
myslím že je to vyčerpávájící odpověď.
Snad jen. že není vždy dáno to co je psáno. kopil jsem si prut 15–40g za 1000,– a po dvaceti náhozech s 30g plandou jsem ho zlomil a podobně další dva. Pak se mi naskytla příležitost koupit za 3000,– prut co stál 5000,– na 15–40g a mrskám s ním 4cítky plandy a že ho fakt nešetřím ,házím kolem 60m. 3–4× týdně minimálně 3hodiny. už ho mám rok. A vůbec není to tom co je psáno ale o značce. Můžu o tom vyprávět romány. Za dva roky co jsem se do rybařiny obul fest. jsem zlomil už několik prutů, ale je to spíš tím že jsem chtěl házet daleko(Né tím že bych je přetěžoval) ale tím že spoustu výrobců(hlavně těch levnějších) udává horní rozsah zátěže úplně na hranici, možností prutu. A na druhou stranu ,přední výrobci mají pruty ještě s rezervou. Př. vlastním kaprovou děličku CHUB POWER wave+ a ta je snad nezlomitelná. A podobný pruty ,se stejnýma hodnotama od shimana ale za třetinovou cenu ,už jsem zlomil dva. Tak, že doporučuju koupit kvalitnější,ale dražší prut. A pokud nejsou koruny ,Tak je docela těžké vybrat prut z nižší cenový kategorie(a nebo ho hodně šetřit).
reagovat - Sobota 2. října 2004 ve 14:33 ® Milky
-
Vrhací zátěž je rozsah hmotnosti nástrahy, se kterou jde za ideálních podmínek nahodit s prutem nejdále. Jinými slovy to znamená, že máš-li prot s gramáží 10–30g, tak zhruba s 20g voblerem, třpytkou, … nahodíš co to jen půjde. Zvolíš-li nástrahu menší, třeba 8g, prut tolik nezatížíš a nedohodíš tak daleko. Hned se ti asi ponouká myšlenka, že čím víc tomu naložíš, dál dohodíš. No a to právě taky neplatí. Zvolíš-li totiž větší zatížení, než je doporučené, prut přetěžuješ a může dojít k jeho rychlejšímu opotřebení, popřípadě i k destrukci. Co se týká označení prutů je vžito zhruba trojí:
- gramáž … to jsem ti už asi dost obstojně popsal, co to je
- libráž … to je něco podobného, ale uvádí se v librách. Nejde o hmotnost vrhací zátěže, ale o tvrdost prutu, ketrá se dá (hrubým odhadem) převázt na gramáž. Tato se nejvíce používáý u kaprových, sumcových, surfových … a jiných těžších prutů.
- oz … to je obdoba gramáže, ale je uváděna (asi pro jednoduchost) v oz (používá se pro označení feedrových špiček).
Krom gramů je zbytek v jednotkách, ketré nejsou v soustavě SI a tak je v tom docela hokej a přesného srovnání se nedočkáš a možná, že právě to je i záměrem.
reagovat