Chytej.cz

Jaké používáte šňůry na vláčku? necteno

29.9.2004 | morpheus | 6.686 zobrazení | 38 odpovědí

Jaké používáte kmenové šňůry na vláčku. A proč? Jaké v nich vidíte přednosti oproti jiným? Zatím jsem vyzkoušel dvě a u obou životnost cca 10–12 měsíců. jsou takový jako-by rozdrbaný nejsou úplně roztřepený,ale takový jako-by chlupatý a ve vodě to dělá bordel. 0,12 vypadá jak 0,25. Používám to jen na těžší nástrahy. Na jemnější sebou nosím náhradní cívku s 0,16 stroftem.

PS: 10–12měsíců : v průměru cca 10–15 vycházek po cca 3–5 hodinách měsíčně.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Středa 6. října 2004 ve 22:46 ® BigMike

Sumci mě nějak nebearou i když taky zamrzí, ale ta štika mě fakt dost se… Teď tady pouštěj rybníky, tudíž se zvedla voda a ta metrovka+10(20cm) holt asi jde již mimo moje možnosti. Doktor: musím se fireline zastat, když jsem jí poprvé měl na prutu a šlo o 0,20 fluo a nahodil jsem do dálky s rotačkou, nestačil jsem se divit. Sice pocit jako když se odvijí drát, ale letěla a letěla … A s tím otřepením to je spíš věc překážek. Lužnice kde chytám je mělká, tudíž to trpí, ale není to na úkor pevnosti, Když utrhnu vázku, vždy u karabinky. A netřepí se zas nějak dramaticky. A když už trošku více, holt 2–3 metry ušmiknu a jedu dál. Dobrá je v tom, že se tak nekroutí, když dám občas rotačku. Ale zas na to mám protijed. 4–6× nechám v proudu vymotat délku jakou tak házím, a zpězně přes prsty navinu. A je narovnaná.

reagovat
Pondělí 4. října 2004 ve 14:19 ® doktor

BigMike: Tak to je smola! Je to hrozný pocit keď za to nemôžeš a stratíš takú rybu. V prípade 1m štuky by ma porazilo! To je môj sen štuka nad meter. Tento rok zatial odtrhol len pekného sumca tak do 150cm keď už skoro zdolaný predral šnúru nad woblerom. Inak 0.10 whiples snáď udrží všetko. Len tam nesmie byť šťučí zub. . Do kelu už chcel skúsiť fireline ale veru nie. Hneď 2 riziká čo ste pov. 1.špirála z navijaku a 2. roztrnutie! Aj keď len každý 10 rok. Tak ešte budem chvílu váhať a sledovať diskusiu. morpheus určite na dačo príde. Neviem či ja tu whiples tiež len nezodral. Ale 3mes a na nových SIC očkách.

reagovat
Neděle 3. října 2004 ve 23:37 ® morpheus

40m od nástrahy? to musela být narušená ,asi jsi jí o něco seknul. A jestli byla nová tak výrobní vada(ale to se v našem podniku stává jednou za deset let ) jinak to není možný ,prdla by spíš u nástrahy v uzlu než volně. Jinak k těm ztrátám: škoda ,škoda, škoda. vím jaký to je ztratit trofejní rybku. Párkrát se mi to taky už stalo. A vždycky bych nejradši zlámal prut(i když za to nemůže) ale měl jsem takovej vztek,že bych brečel.

reagovat
Neděle 3. října 2004 ve 23:20 ® BigMike

Tak vám nevím. Ještě včera jsem byl spokojen s firel.0,12, ale letos jsem již 3 x přišel o velkou rybu. 1× v uzlíku metrovka, podruhé za to nemohla a dnes asi 40m od nástrahy prdla. Faktem je, že se vlastně nedalo nic dělat. Loni na fire fluo 0,17 jsem ho také neudržel. Blbej terén, stromy a s proutkem 5–15 g to asi nejde jinak. Tak lehce přemýšlím, co s tím. Asi nic.

reagovat
Neděle 3. října 2004 ve 21:41 ® morpheus

Doktor: Neporadím ti, sám potřebuju radu proto jsem zadal toto téma. Ale ze všech informací co jsem získal jsem zjistil, že je asi vše v pořádku. Že mi šňůra odchází pod rukama, je prostě dáno frekvencí provozu a náročností revíru(v mém případě). Ale aby měla moje dušička klid tak ještě vyzkouším tu Rapalu. A jinak zůstanu u FireLine jemná přívlač a Mitchel střední. Na těžkou asi Penn(ale to pro mně nemá využití)
Jinak jsem měl v úmyslu koupit whiplash,ale ještě že jsem zadal toto téma – ušetřilo mi to vyhozené koruny.

reagovat
Neděle 3. října 2004 v 16:41 ® jaryn

Sice jsem nebyl tázán, ale ze svých zkušeností bych vzal fireline. Co se týče referencí co jsem slyšel dost si pochvalují rapalu. Na gumu pletenku nedávám jen vlasec.

reagovat
Sobota 2. října 2004 v 16:12 ® doktor

morpheus: Tak maxilon nemajú, len fire line, spider, whiplash, rapala. Čo radíš skúsiť? Ktorú hrubšiu-wobler, sumec. Ktorú tenšiu-guma, zubáč.

reagovat
Pátek 1. října 2004 ve 13:37 ® morpheus

postřehy které jsem získal od dalších rybářů:

Ja som zacal s whiplashkou kupil som ju v 0.1 a 0.17 mm. Ta tensia sa mi za sezonu rozstrapkala a velmi nasiakala vodou a dost sa uzlila. 0.17 na tazsiu vlacku zatial v pohode nezauzlila sa mi ani raz v podstate spokojnost. Na strednu vlacku mam teraz Power Pro 0.13 je neporovnatelne tensia ako uvadzana 0.1 whiplash. Nahadzuje sa s nou super a lieta to porovnatelne s vlascom, ma vsak aj jednu nevyhodu mala odolnost voci oderu .

Ja použivam 0,13-RAPALA,0.14-MAXILON. Oco ma 0.18-MAXILON. Všetko ma svoju dobu životnosti-tak to treba brať. Največšia vyhoda šnury je podla mna v tom že zachrani ovela viac voblerov-neporovnatelne. Je vyhoda ak je tam ťažši vobler-lepšie sa odvija a navija. A pri love zubača skoro nemusiš ani dosekavať.

Mám PowerPro 0,15mm a jsem spokojenej. Nemám problém s kroucením, oděrem ani nahahazováním.

reagovat
Pátek 1. října 2004 ve 12:29 ® palcat
palcat

Někdo tu poznamenal , že jsou dobré pletenky od penn měl jsem Platil TAGARA 0,45 mm pri lovu na bojku a pri prvním záseku uletěla jak řepa , a ne v uzlu tak nevím jestli je to správná volba. Teď používám Hemingway Dyneema a naprostá spokojenost a dělají je i v malých průměrech a za slušnou cenu.

[ Upraveno palcat dne 2004–10–01 v 11:32 ][ Upraveno palcat dne 2004–10–01 v 11:33 ]

reagovat
Pátek 1. října 2004 v 11:33 ® morpheus

Doktor: jasně

reagovat
Pátek 1. října 2004 v 10:59 ® doktor

morpheus: Daj vedieť pre čo rozhodol.

reagovat
Pátek 1. října 2004 v 10:31 ® doktor

Verím Vám a vyskúšam určite, kúpil dosť drahý monofil a používal minimálne. Teraz naozaj voda čistejšia a neprišiel na takú jednoduchú vec!

reagovat
Pátek 1. října 2004 v 9:16 ® Comi

[ Upraveno Comi dne 2004–10–01 v 08:17 ]

reagovat
Pátek 1. října 2004 ve 3:43 ® HaD
HaD

doktor: kámoš si po mém vzoru maxilonu koupil a za týden jí odchytal. pořád se mu motala až ji vyhodil. jestli to byl blbej naviják, nebo špatná série nevím… říkám to proto, abys pak třeba nebyl zklamanej

reagovat
Pátek 1. října 2004 v 1:27 ® pupak

morpheus – ja na vlacku moc daleko nemusim nahazovat tak do 30 metru (chytam na mensich rekach jako je Sazava) a na to mi vyhovuje vlasec vic (vetsinu zaberu mam skoro pod nohama) se mi nestalo abych cap stiku dal jak 10–15 metru od sebe. Tak je pletenka pro me zbytecna, ale asi mas pravdu v tom ze na vetsi vzdalenost je lepsi snura.

reagovat
Pátek 1. října 2004 v 1:13 ® jiris
jiris

doktor – pupak má pravdu, na monofil je daleko více záběrů než na pletenku. Teď se nebavím o špenátu, ale o podzimu, téměř všude je čistá voda.

reagovat
Pátek 1. října 2004 v 1:08 ® pupak

Doktor s tema zaberama mi ver mozna ve spenatu v lete to neni poznat , ale v cisty vode je tam fakt rozdil

reagovat
Pátek 1. října 2004 v 0:56 ® morpheus

Doktor: Přesně ,máme stejnej problem. (jsem rád že to neni mejma rukama).
To jsem zapoměl dodat......... taky jsem ji už přemotal obráceně.

Pupák: máš pravdu, popsal jsi to přesně. s jemnějšímy nástrahami měním i cívku na navijáku ,kde mám 0,16 stroft a na ultra piďi nástrahy dávám na to návazec 0,12 stroft(ale to jen zřídka) Jde o to, že s monofilem 35g plandu ,nebo 10cm gumu s 30g hlavičkou nemám tolik pod kontrolou. Při průtažnosti monofilu a měkosti proutku 5–40g. kdežto se šňůrou s nulovou průtažností přesně vím co nástraha dělá v jaký koli okamžik. Samozřejmě myšleno ve větší vzdálenosti cca 60m. Pokud ji mám už tak 20m od sebe tak se to dá.

reagovat
Pátek 1. října 2004 v 0:55 ® doktor

Pupak: chlpatenie-ano, chuchvalce-ano, fakt aj podstatne menej záberov? Hraje rolu aj keď kalná voda a tma? Aj keď rozmýšlam, na jednom mieste mal večer opakovane záber pekných štúk a keď jedna odkusla dal šnúrku a odvtedy bez štuky! Iné ryby áno ale štuka nie.

reagovat
Pátek 1. října 2004 v 0:05 ® pupak

Doktor: byl jsem v pocatku dost velkej fanda do snur a na nekterejch civkach jeste jsou, ale proc ne tak za prve-po cca 2 mesicich vlaceni se zacne neprijemne trepit a chlupatet, za druhe obcas se z naviaku vasmekne vetsi mnozstvi a udela chuchvalec zvlast pri jemne vlacce kde nastraha je lehka a neutahuje se dobre na civku za treti je podstatne mene zaberu. Takze podle me na vlacku je dost nevhodna pro svou nestalost kvality a pro vyssi cenu atd. Snuru nezavrhuju je nutna pro lov sumcu na bojku a asi k privlaci na sumce taky ale vetsi prumery…

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 23:56 ® jaryn

doktor když ti nesedí fireline. zkus něco od PENN dělá dobrý zvlášť silnější na sumce a v dobré cenové realci. Prodává ADLER Dobruška

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 23:38 ® doktor

Pupak: Prečo už nikdy šnúra?

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 23:36 ® doktor

morpheus: Ja som používal od júna whiplash 0,10 ale tiež sa mi tak rozstrapkala tak kontroloval a vyhadzoval a momentálne mám zo 100m šnúry max.40m a aj to už je otočená! Práve zvažujem čo kúpiť na ťažšiu prívlač na sumce a čo na ľahšiu. Tak som zvedavý k čomu dospejeme. Tiež som myslel na spider ale vidím, že nie si nadšený. Tak pozriem či tu máme maxilon čo odp DaH alebo niečo iné čo odporučite.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 23:19 ® morpheus

omluvte kvelitu foto, jeto foceno mobilem a místo blesku posloužila stolní lampička

PS: jak dlouho vám vydrží návin? u monofilu jsem přemotával protože byl krátkej(se ztracenejma nástrahama ,ztraceno min 10cm z návinu) tak že za půl roku jsem měl půl cívky v

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 22:57 ® morpheus

dedek & BigMike: myslíte toto

Tak to je přesně to co používám ,je to super ale tak dva měsíce, pak to začíná jako by třepit. Sice pevnost je stejná ,ale ve vodě to dělá bordel. Druhá kterou jsem použil je Mitchell Spider přesný označení nevím, jsem si myslel jestli to nedělají očka na prutu, tak jsem koupil tuto. Protože mám Mitchella spidera prut, ale dělá to to samý. Je to normální? Podotýkám že s tím tahám i 40g nástrahy.

Dost bude dělat i ten můj SLAVNEJ revír. Samá zatopená šachta a propadlina. Samá vázka, ale ne jenom přírodní. Aĺe typu kabelových cívek ,pražců ,ocelových lan ,kolejnic atd. atd.(děs a běs) Prostě přívlač tady mě přijde na ranec..... šňůry ,nástrahy atd.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 22:41 ® jaryn

dědek já mám taky problémy a pokud nechytáš na titěrný nástrahy je zbytečný takový extrém jako 0,14. V létě používám 0,20 a v zimě 0,18 nebo 0,17. Woblery ale tahám s pletenkou.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 22:35 @ 

Dědek: Líbí se mi že je nosnost 0,06 mm splétané šňůry jako u 0,20 mm monofilu.

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 22:31 @ 

Na 0,14 mm chytám stále a žádný problém jsem v tom ještě neměl. Co se Ti konkrétně děje?

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 22:30 ® Dědek
Dědek

Sedum : v čem má být výhoda, v průtažnosti?

reagovat
Čtvrtek 30. září 2004 ve 22:25 @ 

Láká mě koupě splétané šňůry 0,06 mm. Je to blbá investice a nebudu toho litovati ?

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1