Chytej.cz

vlasec na sumce necteno

7.2.2007 | pike-007 | 12.409 zobrazení | 26 odpovědí

jsem ůplný začátečník, a rád bych aby mi někdo skušenější poradil jáký vlasec na sumce, prý stačí 0,50mm ale já si myslím že to je málo (je to spíš na ty menší sumce na ebro se nechystám), děkuji za všechny rady.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 1. dubna 2009 ve 14:03 ® milhom
milhom

mno já po zhlédnutí HaDova dvd s sumíkama sem šel jednoznačně pro 90kg pletenku a testovel sem ji na spřežení 2 kamarádů ve vodě o celkové hmotnosti cca 180kg a držela naprosto nekompromisně. Sice mě po 15ti minutách unavili tak že sem je už ze všech sil přesvětšoval aby přestali ( 195cm spro proutek je hodně dřina ), ale zase mám jistotu že to jen tak neupálím. Má to ale i své nevíhody a to že sem ještě neviděl pletenku která která by odpovídala průměru co má napsanej, takže se na mulťák vleze zoufale málo… :-)

reagovat
Neděle 11. února 2007 v 18:03 ® Milky reakce na …
Milky

Ty tečky tam pochpitelně jsou z toho důvodu, že hnití je v přenreseném slovním významu, i když né zcela od věci. Jak víme – voda není H2O (ani destilovaná!), je to dááááleko složitější sloušenina s příměsí mnoha látek a z toho i vycházejme. Je ta mnohžství bakterií… a ty dokáží tuto tekutinu přeměnit i v poměrně agresivní látku. S tím běžně asi výrobce nepočítá a tak dochází k předčasnému stárnutí materiálu a pochopitelně i UV záření tomu nepřidá.

reagovat
Neděle 11. února 2007 ve 13:55 ® regulus reakce na …
regulus

HaD – přesně jak jsi napsal, párkrát do roka.

Pokud jsem Milkyho dobře pochopil, měl na mysli tím „hnitím“, asi opravdu nešťastný slovo, jakousi změnu vlastností pletenky (taky ne zrovna šťastná definice, ale nevím jak jinak to napsat), způsobenou jejím používáním. Markantní je to především u vláčení. Je to daný především otěrem, dále pak působením vody, UV zářením, v neposlední řadě zachytáváním drobných nečistot a možná i jinými faktory. Postupem času se ve většině případů sníží její pevnost o nějaký procento který je závislý na tom jak je konkrétní šňůra vyráběná a na použitejch materiálech.

reagovat
Neděle 11. února 2007 ve 12:58 ® HaD reakce na …
HaD

k tomu hnití: nikdy jsem nic takového nepozoroval

reg: neříkám měnit, notabene pokud se tomu nevěnuješ nějak hodně…

reagovat
Neděle 11. února 2007 ve 12:58 ® adept_muskariny

Já jsem si namotal na svůj navijáček na sumce vlasec 0.40, stačí to, nebo mám dát radši 0.50?

reagovat
Neděle 11. února 2007 ve 12:44 ® regulus reakce na …
regulus

HaD – to ti věřím, že tady jsou, ale já netvrdím, že nemáš pravdu, jen tu svoji prostě nevezmu a nevyhodím, abych si na základě této diskuze koupil 60 kg.

BTW – mohl bys sem hodit co se ti osvědčilo a co naopak ne, myslím konktétní typ, výrobce.

reagovat
Neděle 11. února 2007 ve 12:36 ® regulus reakce na …
regulus

MILKY – -:)))))

Všechno má svoje plus a mínus, pletenka oproti vlasci při stejné nosnosti zhruba (ne abyste mě zase chytali za slovíčko) poloviční průměr a prakticky „nulovou“ pružnost a proto ji na tom metru nebo dvou v garáži škubneš snadněji než silon se stejnou nosností. Při záseku funguje prut jednak jako tlumič a současně působí na zásek svojí kinetickou silou, pletenka na rozdíl od silonu prakticky nepruží proto je na rozdíl od něj při záseku náchylnější ke škubnutí, su přesvědčenej, že 60 kg pletenku při záseku upálíš snadněji než 0,60 vlasec s nosností 25 kg, ale při vlastním zdolávání ti snadněji rupne ten vlasec než pletenka. Samozřejmě je něco jinýho pokud je to nový nebo se to půl sezóny koupe ve vodě a jak říkáš „hnije to“.

BTW s těma bužírkama mám podobnej problém, jaksi mě ta „statická“ rybařina moc nejde.

reagovat
Neděle 11. února 2007 ve 12:18 ® HaD reakce na …
HaD

regulus: nejde ani tak o lokalitu, páč já zasekávám víceméně všude stejně rázně. A věř tomu, že na JM budou téměř stejně velký ryby jako ve Šp. Jen jich nebude tolik.

reagovat
Neděle 11. února 2007 v 11:10 ® Milky reakce na …
Milky

Ona pletenka je opticky lepší, ale má i slabé místo. Tím je její otěruvzdornost a druhým je, že do ní teče. Když tam zůstane voda, je to špatné, protože, nevím jak to přesně nazvat, … hnije. A pak, přesně jak to popisoval HaD – trháš to rukama. Fakt – jako bavlnku! Právě u HaDa jsem to viděl tenkrát v garáži a to měl tuším nějakou na 60kg, výrobce si už nepamatuju. Já mám třeba na návazcích krycí bužírku, ale mám s nima jinej problém! Nemám je odřený – páč mi nic nezabralo :o( A taky proto, že v garáži moc sumců néni :o(

reagovat
Sobota 10. února 2007 ve 23:49 ® regulus reakce na …
regulus

HaD – jo u pletenky je ta vlastnost, že na rozdíl od silonu nepropruží, teda podle typu minimálně. Když s tím fest mázneš (můj výraz pro tvoje „zasekneš ostřeji“), tak to uvalíš a když to přepískneš tak teoreticky uvalíš i 100 kg šńůru. Prostě je to vo tom, kde chytáš, na Španělsko je to asi málo a na JM si myslím, že ta 45 kg stačí. Netvrdím tím, že bych tou 60-ti nebo víc něco zkazil, ale měnit to aspoň pro tuto sezónu nebudu. -:))))))

reagovat
Sobota 10. února 2007 ve 23:27 ® regulus reakce na …
regulus

MILKY – neberu moc vážně teoretický údaje na krabičce, moc tomu nevěřím, ale jaksi se tím člověk alespoň orientačně řídí. Jak sem o pár řádků níž psal, urval jsem na 0,45 silonu lanko s údajnou nosností 40 kg což je asi trojnásobek nosnosti silonu. S lámáním cleba máš recht a hold když něco podceníš, tak Murphyho zákony jsou neúprosný, když se něco může posrat, tak se to posere. -:))))

reagovat
Sobota 10. února 2007 ve 22:42 ® Prutos
Prutos

Regulus: Jsem sice sumcař-amatér, ale na 100% souhlasím s Davidem a Milkym. I já na ty metrovky,co se sem tam omylem pověsí, používám 65kg šňůru. Jde nejen o pevnost, ale jak nepřímo napsal Milky, hlavně o odlnost oděru,která je samozřejmě u silnější šňůry podstatně větší. A se mnou klidně polemizuj… :-)

reagovat
Sobota 10. února 2007 ve 22:24 ® HaD reakce na …
HaD

Zkoušel jsem jednou simulovat zásek se šňůrou na 45 kg a měl bys viděl, jak lehce křupne, když zasekneš ostřeji. Důležité je i to co psal Milky. Zdravou 60 kg šňůru v tahu na 100 m jen tak lehce nekřupneš, ale jsou i jiné podmínky… Ale mám zkušenost i se zdravou 80kg šňůrou na 250 metrů. Sice sem to jen tak tak ustál, ale křupla taky a člověk by řekl, že to prutem nejde urvat. No je fakt, že byl skoro rovnej :-)) )

reagovat
Sobota 10. února 2007 ve 22:14 ® Milky reakce na …
Milky

Kámo, neber jen teoretický údaje na krabičce. Když dojde k „lámání chleba“, pak ber v pozat každou maličkost – sumčí kartáč, kameny, … stárnutí materiálu.

reagovat
Sobota 10. února 2007 ve 21:23 ® regulus reakce na …
regulus

Davide, speciálně s tebou o tom polemizovat nebudu. -:))))

Ne aby sis to zase blbě přebral, ale řeknu k tomu svůj názor. Souhlasím s „brutálností“ sumčí montáže, o tom, že by sumci silnější pletenka vadila a tudíž nezabral se nedá ani uvažovat, takže nejsou žádné důvody, k tomu proč tam nedat tu 60-ti a více kg. To s tebou musím souhlasit. Druhá strana mince je taková, že například já mám 100lb (45 kg) Spiderwire a to proto, že asi silnější nedělají nebo jsem ji alespoň v době kdy sem ji kupoval neviděl. Nejezdím s tím nikam ven, jen JM – Svratka, Jihlava, Dyje a nepředpokládám, že by se mě na to pověsilo něco tak velkýho, co by to urvalo. Prostě si myslím, že mě to na vody kam jezdím bohatě stačí.

K tomu urvání. Urvat se dá i lano od jeřábu. Na té 45 kg bys měl teoreticky zvednout skoro pytel cementu, na 60-ti kg určitě, samozřejmě za předpokladu, že je skutečně pravda, co píše výrobce na štítku. Je mě zcela jasný, jak mě to budeš ukazovat, vezmeš metr pletenky, jeden konec k něčemu pevnýmu přivážeš a druhej namotáš na klacek uškubneš to jak nic, tu 60 kg taky, jenže zkus to takhle jak nic uškubnout na 100m šňůry a přes prut je to skoro nemožný. Samožřejmě, dá se to upálit při záseku, ale to už je asi o vadě materiálu, poškozený šňůře nebo špatně uvázaným uzlu.

reagovat
Sobota 10. února 2007 ve 14:33 ® VitaH

Na to jak se sumec chytil na dvacítku se vzpomíná řadu let a v hospodě se to dává dlouho k dobru, ale kolikrát sumec zabral a následoval krátký proces se zapomene rychle … někdy možná ani rybařík netuší co měl vlastně na prutu. Souhlasím s Hadem, jenom nevím, jak by rybářská stráž posuzovala nosnost šňůry …asi to zůstane na přístupu jednotlivých sumčích lovců.

reagovat
Sobota 10. února 2007 ve 12:09 ® HaD reakce na …
HaD

regulus: na srazu Ti ukážu, jak se to utrhne jak nic. Šňůru 40 kg urveš jako nic, možná jen jednou rukou. Montáž na sumce je „brutální“ a při utržení je velký riziko úhynu. Lidi, který vědomě chytají na slabší cajk, zbytečně ohrožují ryby. Tím slkbším cajkem nedáváš rybě šanci zvítězit v soubojí, dáváš jí šanci zdechnout někde na dně. To je potřeba si uvědomit a tak na to i koukat. Možná bych to i snad zakotvil do řádu, že při lovu sumce na rybu (na bójku) je povinnost použít např. šňůru či vlasec o nosnostinejméně 60 kg.

reagovat
Sobota 10. února 2007 v 11:01 ® VitaH

ještě bych se zamyslel na pár momentama

1. životnost pletenky (pár let) a vlasce (1 – max 2 sezóny)
  2. když naťukneš nebo jinak poškodíš vlasec, tak si toho ani nemusíš všimnou, u pletenky to nepřehlédneš
reagovat
Čtvrtek 8. února 2007 ve 14:10 ® regulus
regulus

Osobně vláčím s 0,45 (myslím cíleně na sumce) a pravda je, že sem ho ještě neurval, povolil háček, ruplo lanko, který mělo údajně nosnost 40 kg, ulomila se dost velká větev, z druhé strany jsem na něm žádnýho pořádnýho sumca neměl. Můj názor je, že se to přes prut už pomalu nedá utrhnout. Z druhé strany na sumčáku na rybu mám 45 kg pletenku a sám sebe se kolikrát ptám, proč tam vlastně mám takový lano, protože kdyby ten fousáč byl tak velkej, že by to byl schopnej urvat, tak ho se svejma 72 kg nemám šanci zabrzdit. Hodně záleží na tom kde budeš chytat, ale asi je aspoň pro chytání na rybu mnohem lepší pletenka, i když je dražší. Ta moja 45 kg je asi na naše poměry předimenzovaná, možná by cca 30 kg měla stačit.

reagovat
Čtvrtek 8. února 2007 v 10:18 ® Bery

Myslím , že ti vlasec cca 0,50 bude stačit , ale záleží na tvém rozhodnutí. Já jsem začínal s vlascem 0,45 a šlo to jen to chce koncový návazec z pletenky (sumax), ale vzhledem k tomu , že za vlasec dáš cca 200–300 tak se mi pletenka při návinu 150m za 3,50/m tedy cca 525 nezdá zas takovej rozdíl a hlavně pamatuj , že jen těžko ovlivníš jaký tedy jestli menší nebo větší sumce budeš chytat. Teď dáš totiž 300 za vlasec a až tě to čapne tak poběžíš pro pletenku, možná je lepší jí koupit rovnou.

reagovat
Středa 7. února 2007 ve 21:55 ® zany reakce na …

jejda to jsem překoukl tak to s tím zahraničím vypust..Alivio díky za upozornění

reagovat
Středa 7. února 2007 ve 21:49 ® Shrek reakce na …
Shrek

zany: jen podotknu že Pike-007 psal,že se na Ebro nechystá.

reagovat
Středa 7. února 2007 ve 21:21 ® zany

poke-007 > hele já když ksem vloni začínal tak jsem si namotal na naviják 0,60mm a bohatě to stačilo má nosnost něco přes 30kg.ale že letos zařnám s vábničkou tak si budu kupovat pletenku která má nostnost něco ±50kg a neca je 3,50kč/m coš je dobrá cena…záleří jak se rozhodne ale pokud chceš jet do Španělska tak bych se v první řadě u čil na našich vodách a pak teprve zahraničí…myslím že by semnou mohli ostatní souhlasit…

reagovat
Středa 7. února 2007 ve 20:45 ® pike-007 reakce na …
pike-007

pletená šnůra ja drahá a já tolik nemam, ale kdybych chtěl vlasec jaký by byl vhodný

reagovat
Středa 7. února 2007 v 18:25 ® kopi
kopi

Koukni na pár e-shopů a určitě si vybereš. Záleží jak chceš chytat. www.fishop.cz

reagovat
Středa 7. února 2007 v 17:56 ® Shrek
Shrek

těžko říct,co si lze představit pod pojmem menší sumec.Také záleží jestli chceš chytat přívlačí,na položenou,pla­vanou.Osobně bych volil pletenou šňůru (třeba Fireline od Berkley).Pletenka Ti dovoluje použít nižší průměr šňůry za zachování stejné zátěže než vlasec.Osobně jsem sumíka 96 cm vytáhl na 0,25 mm vlasec během chvilky,ale to asi nebude to pravé.Radim Ti takto: použij pletenou šňůru,nebudeš litovat.Průměr si musíš zvolit sám,ale neboj se,zcela jistě Ti zde někdo poradí i s průměrama.

reagovat