Vyhledávání
Výroba prutu
26.1.2007 | ART | 61.211 zobrazení | 88 odpovědí
Viděl jsem někde, jak se dá vyrobit bambusový prut, ale nevím kde. Neviděli jste to taky nebo máte s tim nějaký zkušenosti.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 18. ledna 2011 ve 21:48 ® osprey reakce na …
-
Chorchus> No pokud se to povede, tak určitě. Já si postavil zatím jen prut na dírky a vím, co všechno budu muset udělat jinak. Pokud seženu správné kousky, tak ten příští už by mohl za něco stát.
Věřím, že u bambusu se člověk na ten spokojený level taky chvíli prokousává.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:44 ® Chorchus reakce na …
-
osprey> rozumím a ještě bych tě doplnil, že radost z hotového dílka je nevyčislitelná v penězích a z matematického hlediska roste nade všechny meze.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:40 ® osprey reakce na …
-
Chorchus> Víš, já myslím, že by to mělo hlavně vystihnout atmosféru té stavby a „duši“ takového výrobku. Dát detailní návod není nutné. Jak píšeš, je to na knihu.
Ale je lidem třeba ukázat, že rybařina jde prožívat různě. Já mám rád ty tisíce podob, kdy lidi tuní, hledají, zkoušejí, překonávají. A snažím se lidem tyhle věci přiblížit.
Moje motto je, že nejdůležitější je cesta, ne výsledek.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:36 ® Chorchus reakce na …
-
osprey> děkuji za nabídku, ale obávám se, že článek by musel být trošku delší. Např. kniha ze které jsem čerpal „Fundamentals of Building a Bamboo Fly-Rod“ má 250 stran. Ale popřemýšlím o tom.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:17 ® osprey reakce na …
-
Chorchus> Pokud by ses chtěl na to téma rozepsat, zkus to pojmot jako článek, udělat pár fotek a my ti to zveřejníme – výhodou bude širší dopad, větší propagace poctivé řemeslné práce a dostaneš i pár stovek, což nevím, jak dalece je motivující, ale je to lepší než nic.
Pokud by tě ta myšlenka zaujala, dohodneme se po osobkách. Jinak hodně zdaru, bambusáky jsou krásná věc.
reagovat - Úterý 18. ledna 2011 ve 21:13 ® Chorchus
-
Bambusáky si už stavím několik let, začal jsem s mušáky a loni jsem dostavěl kapřák. Letos jsem začal stavět kaprařský Rols Royce. Jak píše kolega, je to dřina ale nádherný relax v zimních měsících. Pro výrobu potřebuješ dobrý bambus, tzv. Tonkin. Ten koupiš po internetu např.http://www.bamboobroker.com. Pro začátek však bych ti doporučil pro odzkoušení bambus např. z Hornbachu cca 150–170 dlouhý a cca 8–9 cm prům. Budeš-li mít zájem, napíšu jak dál.
reagovat - Neděle 28. ledna 2007 v 15:18 ® Vlackar
-
Já si na jednom potůčku s hojností okounků a plotiček do 20cm vystačil, tak, že abych nevyndaval prut, tak sem uřízl pěknou větev, která byla hladká, jemná, prostě perfektní. Konec zakrátil, navázal 0,14 vlasec, malej háček, spláveček 0,2g červíka a chytalo se báječně…Navíc to byla poměrně legrace, když při záseku proutk zzačínal praskat…
reagovat - Neděle 28. ledna 2007 ve 13:44 ® Kachna
-
mckvak8 → Zkus se podívat na www.fmfly.net. Je to česká stránka a má tam odkaz na komponenty(bohužel nefunkční). Za optání nic nedáš.
reagovat - Neděle 28. ledna 2007 v 11:32 ® ART reakce na …
-
Izzi,Kachna až ho postavim pochlubim se:)))
reagovat - Neděle 28. ledna 2007 ve 4:15 ® regulus reakce na …
-
Firetiger – já vím, že tam neprodávají bambusáky, ale zato si tam lze vybrat ze solidní nabídky oček, sedel navijáků a korků na rukojeti. Asi se to dá sehnat i u nás, možná i levněji, nicméně, pokud jsem kdykoliv cokoliv potřeboval na opravu prutu i blbý očko, tak sehnat ho byl horor.
reagovat - Neděle 28. ledna 2007 v 0:13 ® Firetiger
-
Nejsem pesimista, a mrcvak8ovi přeju mnoho úspěchů. Jestli mu to půjde od ruky a výsledek bude stát za to, tak pro něho budu mít férovou nabídku; pro bambusy mám slabost.
Na cabelasu díly na stavbu bambusu neprodávají, jenom grafity. Kit na výrobu bambusáku lze objednat na www.goldenwitch.com
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 ve 23:48 ® regulus
-
No jak to tak čtu, tak jste fšichni pesimisti. Nepletl jsem se sem, páč sem nevěděl jak poradit. Pokud si mckvak8 chce postavit prut, tak ať si ho postaví. Jakej bude se nezjistí dřív než to udělá. jediný co ti můžu poradit, že se dá z www.cabelas.com objednat stavebnice a komponenty prutů, ale předpokládám, že to lze i u nás a netuším, jaký jsou cenový rozdíly. Přeju ti hodně úspěchů no a pokud se budeš chtít podělit s výsledkem svýho snažení, tak je to jen dobře.
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 ve 21:13 ® klucina reakce na …
-
Nechci tě odradit ani snižovat tvé schopnosti, ale pokud nejseš „koudelníkův“
reagovatnebo aspoň truhlářovo synek, tak pochybuju o tom, že se to dá doma bez patřičného vybavení ukutit. Vzhledem k tvému „roku výroby“ bych ani zkušenosti nepřeceňoval a začal třeba s výrobou woblerů, když máš chuť bastlit:)). Jinak promiň, nechci se do tebe navážet, ale zhodnoť svoje možnosti ať předejdeš zbytečnému zklamání
. Vždyť slušnej wobler vlastní výroby je taky kus umění
. Ale pokud chceš se stavbou započat, dej mi prosim potom vědět, kde si sehnal vhodnej bambus pro stavbu .......
, hodně štěstí, zdárek, klucina.
- Sobota 27. ledna 2007 ve 20:42 ® Kachna
-
mckvak8, jestli se ti to povede, tak budeš machr! Až ho vyrobíš, tak se pochlub.
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 ve 20:34 ® izzi reakce na …
-
Já bych si netroufl na to, tak doufám že ná alespoň potem pošleš fotku
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 ve 20:24 ® ART reakce na …
-
No mě se ta angličtina zda lehka s tim prutem nevim vypadá to náročne pár měsíců práce a bude hotovo, aspon doufam:))
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 ve 20:17 ® klucina reakce na …
-
mckvak8: Sorry, to nebylo myšleno ani v náznaku, sám bych si ten prut strašně rád zhotovil, ale až prostuduješ postup, co ti tady kluci nabídli, nic jinýho jak v angličtině asi ani není, tak pochopíš, že to není jen tak, aby to stálo za to (ted se nebavíme o nějakym nepodárkovi z lísky:)) ). Předpokládám, že mluvíš o mušáku z bambusu ....... . Rád bych se přiučil, hodně zdaru, klucina.
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 ve 20:14 ® Firetiger
-
mckvak8: já si nemyslím, že jsi retard. Myslím si, že udělat prut není sranda. Já na to šikovnost nemám.
Bambusák je super pocitovka, a i když já si ho raději koupím než postavím. Návod, co jsem Ti na něj dal odkaz není špatný, stejně jako postup na global fly fisher.
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 19:48 ® cormaxx
-
třeba já si to o tobě nemyslim
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 19:22 ® ART reakce na …
-
Proc si vsichni myslite ze sem retard kdyz si chci vyrobit vlastní proutek
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 17:47 ® Firetiger
-
Přečti si www.canerod.com jestli si troufáš
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 17:29 ® ART reakce na …
-
A nějakej podrobnej návod by nebyl
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 0:52 ® CeP
-
uz je tomu drahne let co sme si s brachou bambusaky postavili. bambusovou spicku, spodni dil, ocka, spojky a sedlo navijaku jsme koupili ve Sportu na Mělníku, jako tredi-spodni dil poslouzila bambusova nasada z kostete. ten prut byl hnedle 5m, ale taky by si s nim umlatil vzrostlyho mamuta, ovsem na houpacku to byl zabijak Labskych cejnu.
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 0:31 ® Firetiger
-
Výroba bambusu je na netu rozebraná poměrně detailně, má to několik podmínek: musíš umět anglicky a být šikovný. Šikovnosti se mi nedostává poměrně zásadně, ale popsané to je leckde. Koukni na www.globalflyfisher.com tam je asi nejhezčí popis techniky co jsem zatím potkal. Případně můžeš rousit na stránkách některého z výrobců, to jsou vesměs amíci; z evropských doporučuji Garyho Marshalla, finecanerods.com ten má hezké obrázky a v rámci možností férové ceny. Jediný český (respektive slovenský) tvůrce prutů co znám je Dušan Müler, ale ten se v poslední době odmlčel.
reagovat - Pátek 26. ledna 2007 ve 23:54 ® klucina reakce na …
-
mckvak8: Asi divný dotaz, ale uvažuješ o stavbě prutu?:) Ono to asi není sranda, jak jsem tak viděl, počínaje získáním kvalitního bambusu až po finální úpravy. Jsem ale rád, že se zde podobné téma objevuje, vždy mě tohle zajímalo a rád se dozvím víc, tak všichni kdo víte, pište prosím
reagovat - Pátek 26. ledna 2007 ve 21:36 ® splavek
-
Najdi si na sítí výrobce rybářských potřeb.Tam najdeš firmu Radim Havlík.Vyrábí mimo jiné pruty z bambusu,ale asi to nebude nejlevnější záležitost.
reagovat - Pátek 26. ledna 2007 ve 21:21 ® Robur
-
se podívej do receptáře, Přemek kdysi s někým řešil pěstování bambusu
reagovat - Pátek 26. ledna 2007 ve 21:01 ® Sander
-
Jo, přivezl jsem si pár rovných proutků domů z Itálie, namotal na ně drátěná očka, nalakoval a chodil s nimi na chovňáky.
reagovat