Chytej.cz

Prapodivný svět

25.1.2007 | revoke | 12.934 zobrazení | 112 odpovědí

Co si o tomto kontroverznímu filmu myslí čtenáři Chytej.cz?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 19. února 2007 v 0:00 ® raduch reakce na …

Cottus:Blahopřeji tvůrcům filmu, ale hercům bych nakopal prdele,až by poskočili. Ve vlásečnici nemaj co šlapat, za to" mlátíme" tyčí i děti, co se jdou podívat na odlov ryb.Nevím, jak " bouchaj" Vaši herci ryby, ale je to zbraň jako každá jiná a v rukou blbce předvede to, co jste viděli ve filmu.Kamera velmi zdařilá a podvodní záběry na vysoké úrovni. Za to by cenu dali i v New Yorku. Škoda, že sovětští přátelé nepředvedli praxi odlovu jeseterů a vyz do sítí na Volze a v ostatních řekách. Tam bych poslal veškeré bojovníky, kteří brojí za odlov pstruha potočního a následné „likvidace“ všeho,co se vyskytuje v horském a podhorském biotopu. A propo nebýt těch , co v mrazu lítaj po potokách a snaží se odlovit jikrnačky a mlíčňáky a uměle odchovávat /ne křížit/,tak si troufám tvrdit, že ve vnitrozemí se na potočáky chodí koukat do zoologických zahrad.

reagovat
Neděle 18. února 2007 ve 23:18 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Cottus: Klidně se styď, já se s tím srovnám.

reagovat
Neděle 18. února 2007 ve 22:41 ® Cottus reakce na …

Mám čerstvou zprávu: film"Prapodivný svět" vyhrál všechny hlavní kategorie na film.mezinár.fes­tivalu v Moskvě...... Porazil takové zástupce,jako je National Geografic,Blue Planet aj. Ale možná bychom se měli za to stydět..! Co Vy na to???

reagovat
Čtvrtek 8. února 2007 ve 21:45 ® Cottus reakce na …

Plně s Vámi souhlasím,ale to co se děje pod vodou jsem i já viděl poprvé okem kamer,přestože jsem tam roky fungoval jako vedoucí elektroodlovu.....
- Ta vranka i rak jsou pod kameny většinou ochromeni,a po kamenech jde četa,která vidí jen potočáka,kterého stejně převeze jinam – tam kde to vlastně bývá pro něj zásah -
z kterého se podstatná část nikdy plně nevymotá......

reagovat
Čtvrtek 8. února 2007 v 16:31 ® Alfons

Film je to určitě zajímavý a technicky krásně udělaný, konečně se v dokumentárním filmu nepovaluje jen banda ospalých lvů. Ale, na druhou stranu není vše tak černobílé. V tomto biotopu, který obývá chráněný druh ryby a jiných živočichů, bych s odchovem Po rozhodně nesouhlasil a je jedno jakým způsobem by se odlovoval, neboť zde dochází k citelnému zásahu do přirozeného složení společenstev. Ale je zpousta jiných vod pro odchov Po velice vhodných, kde se při citlivém odlovu vybraných oddělených úseků vůbec nic nestane a film mě příjde poněkud zavádějící a na rybářském kroužku si ho dovolím pustit jen s následným komentářem. PS: při agregátování jsem nikdy neviděl mrtvého korýše nebo obratlovce – pokud na ně poněkud morbidní obsluha nepřiložila přímo elektrodu.

reagovat
Čtvrtek 8. února 2007 v 11:55 ® jake
jake

revoke a Jan Miko: OK díky. Dám tip našim biologům ve škole, kde učím – možná je to zaujme…:-)

reagovat
Středa 7. února 2007 ve 13:33 ® Cottus reakce na …

Popřípadě Vám pošlu DVD i s podpisem autora…(150,–Kč) občas dělám i přednášky na školách.. Zlín není tak daleko. autor námětu a části kamery

reagovat
Středa 7. února 2007 ve 13:11 ® revoke reakce na …
revoke

www.penize.czech-tv.cz

reagovat
Středa 7. února 2007 v 11:53 ® jake
jake

A kde jste ten film viděli? Vůbec nevím o co běží…:-o

reagovat
Úterý 6. února 2007 ve 13:36 ® Raf
Raf

Pokud by někoho zajímalo, tak tady je odkaz na zajímavý rozhovor se Steve Lichtagem. www.national-geographic.cz

reagovat
Pondělí 5. února 2007 v 0:25 ® Salmo1 reakce na …

Pane Miko,za Vaše řádky děkuju.Jsme stejná krevní skupina.Arogance a nepochopení elementárních zákonů přírody se projevují na našich P.vodách v plné nahotě.Navzdory lobby velkochovatelů násad se blíží zlepšení.Např.Návrh nařízení Rady EU o používání cizích a místně se nevyskytujících druhů v akvakultuře­.Bohužel je to velmi pomalé.Původního potočáka budeme si muset vybojovat sami.Jiné řešení z dlouhodobého hlediska je naštěstí neprůchodné(alespoň v to doufám).Děkuji.

reagovat
Neděle 4. února 2007 v 11:41 ® Cottus reakce na …

Tak to teda zkusím.. Mám zkušenosti z povodí Drietomice(přítok Váhu),která ještě v sedmdesátých letech fungovala jako „nevyčerpatelný zdroj“asi sedmi druhů ryb..Fungoval zde přirozený výtěr na trdlištích,výskyt Po byl průměrně 10 000ks/ha,a to ve všech kategoriích rovnoměrně – dle vhodnosti podmínek. Nyní se zde vyskytují pouze dva druhy ryb,a Po má četnost700–1500ks/ha,matečná ryba prakticky chybí.. Dříve

• přirozený výtěr tvořil absolutní většinu(90%)ge­nerace Po, jenže generační ryby byly převáženy ze svých stanovišť do jiného povodí,či do jiných podmínek..(zcela jiné vlastnosti vody,několika­násobně horší..)
  • toto bylo nahrazováno nákupem „plůdku Po“ ze vzdálených lokalit(povodí Moravy či Odry)ovšem v množství odpovídajícímu zlomku původního přirozeného výtěru..
  • přirozená selekce zdravých matečných ryb tak byla nahrazena plůdkem ryb neznámé kvality a původu..
  • přidáte-li k tomu občasné projevy lidské hrabivosti tj.

např." prodej" násad jinam než je psáno usmrcování matečných ryb ihned při elektroodlovu „záměny“ násad Po a Pd (3×levnější)
.....a jiné! Pak se není čemu divit,že jsme tam kde jsme,…
A to se najdou ještě takový,kteří tvrdí,že je to v pořádku..bohužel i včetně kontrolních orgánů(ty chtějí hlavně klid a odměny- za dobře odvedenou práci. Proto jsem tak alergický na komunisty,protože tito vyhnali logiku a přirozenost ze pstruhových vod.(a sami zůstali na patřičných úřadech,kde získali mocného spojence – tj. neschopného úředníka…) Každý rok,kdy bude ponechána tato zastaralá logika ve funkci,bude násobit škody – které se budou velmi těžce eliminovat(půjdeli-to vůbec).GENOFOND pstruhů potočních byl natolik narušen,že jen velmi těžce(a draze)může být po maličkých krůčcích obnovován(společně s jinými doprovodnými druhy ryb).Já bych to zkusil takto:

• maximálně podpořit přirozený výtěr(umožnit migraci)
  • vybudovat malé místní líhně(pouze v rámci stejného toku)
  • razantně postupovat proti projevům pytláctví,ale i „malým“ podvodům v rámci hospodaření..
  • omezit prodej ryb do jiných revírů(ta ryba tam stejně moc dobře fungovat nebude..)
  • nedostatek vody eliminovat budováním úkrytů,splávkováním
  • důsledně chránit toky proti nepůvodním druhům škodlivých živočichů(patří sem všechno ,včetně některých lidí)

Je toho hodně,– snad až příliš.......­...lepší asi bude nadále věřit-„že se po dobu služby(zodpověd­ných)nic zvláštního nestalo..“To,že zmizelo pět druhů ze sedmi,a zbytek je na 10%..

reagovat
Neděle 4. února 2007 ve 2:37 ® Salmo1 reakce na …

Pane Jane Míko poprosil bych trochu rozvést Váš pohled na úbytek Salmonidů u nás.Mám pocit,že se dostáváme do bodu,ze kterého nebude návratu a to myslím docela vážně.Gregor Mendel by asi koukal jak se dá za pár let plošně zmastit jeden druh naší původní ryby.

reagovat
Pátek 2. února 2007 ve 13:31 ® Cottus reakce na …

Děkuji,že jste to pochopil naprosto přesně. Možná to ve filmu tak trochu zaniklo,ale i tam bylo řečeno,že vranka posbírá pouze ty jikry pstruha,které byly špatně ukryty..tj.stejně by neměly šanci na zdárný vývoj.. Takto aspoň posloužily jako potrava pro ty,kteří budou sami brzy pstruží potravou..Ono to tak fungovalo milion let,a pstruhů byl dostatek..

reagovat
Čtvrtek 1. února 2007 v 16:38 ® Raf
Raf

Já jsem se na to díval jako na film a ne jako na instruktážní video na boj proti agretátu. A jako film se mi to moc líbilo. Záběry krásné. Dramatický hlas komentáře k tomu patřil, závěrečné představení hlavních učinkujících je vtipné a hravé. To že je něco hravé ani trochu neznamená, že je to zaměřené jen na děti. Přijde mi ale i vtipné tady mluvit o nějakém scénáři. Celé dílko na mě dělá dojem, že byly natočeny nějaké záběry a podle těch byl vytvořen nějakej děj. Poskládalo se to ale zajímavě. A závěr? Příchod zlých rybářů s agregátem, blesky pod vodou? To je prostě takovej stylovej konec podvodního thrilleru. Na druhou stranu chápu, že autorovi šlo o víc. Samotné slovování agregátem, nebo protest proti němu ve mě ale emoce nevyvolává. Jde spíš opravdu o to, jak obezřetně se s agretátem manipuluje a s jakými ohledy se při tom k přírodě přistupuje. Jestli na mě něco nedělalo dobrej dojem, tak to bylo to, že vranka nebyla vylíčena zrovna jako kladný hrdina. Laická veřejnost asi zrovna moc neví, že těchto rybek u nás není příliš. Jestli se někomu z nerybářů dostane vranka pod ruku, tak by jí to mohli za to, že žere chudinkám pstroužkům jikry spočítat.

reagovat
Úterý 30. ledna 2007 ve 23:22 ® Cottus reakce na …

..a ještě jeden zásadní průser tu je – a to – že jak u rybářů,tak i na jiných místech společnosti je stále zastoupeno myšlení KSČ – ve výboru mého působení to bylo 75%…a podobný stav je u "ochranářů,či úředníků správních úřadů(MZE,KÚ apod.). proto záleží na každém z Vás ,jak se k tomu postaví…já s něma např.nemluvím(pokud to vím..),no a podle toho mě i berou..ale to mě tolik nevadí!! oni mají totiž jen určitou taktiku(třeba pokřivování fakt),a s tou je třeba počítat..

• ono ta pravda stejně jednou vyleze na povrch, jen se bojím,že pro ryby možná pozdě.!!
reagovat
Úterý 30. ledna 2007 ve 22:58 ® Vydrain reakce na …
Vydrain

jen více takových snímků, osvěta byl vždy tvrdej boj

reagovat
Úterý 30. ledna 2007 ve 22:51 ® Cottus reakce na …

Rybáři si tak nějak zvykli býti za ovce svým nadřízeným..vzpo­meňte si sami,kdy někdo z vÁS VYSTOUPIL NA VÝROČNÍ SCHŮZI S návrhem k zásadní změně…já to absolvoval jen jednou,– na víc jsem nedostal šanci…!přestože se dnes potácíme na 10%původního.. Umíte snad počítat,tak kolik je třeba 80 000×300,–Kč?
a za ty prachy je ochotno dost lidí tvrdit, že je všechno v pořádku..(to první číslo je počet členů,to druhé Váš roční členský příspěvek) Změna v hospodaření je možná,ale není prudce populární – je to víc práce,která se nedá ošidit..a na to slyší málokdo.Např.- udělat více místních líhní(pstruhů)
- – respektovat ostatní živočichy(tj.po­travu) – pomoci přírodě s nedostatkem vody(splávkování) – zamezit úmyslným zpronevěrám ve svazech(KRK- násady) ale pokud nejste posery ,tak proto něco uděláte.. keci nic nevyřeší…jinak budete muset svým vnukům vysvětlovat,jak vypadal pstruh potoční…-tak tedy se držte,a nenechte ze sebe dělat nástroje někoho jiného..

reagovat
Úterý 30. ledna 2007 ve 21:54 ® Vydrain
Vydrain

vidim to tak, že sou lidi, který ryby viděj na vánoce v kádi nebo za sklem v televizi, a že je potřeba změnit hospodaření, legislativu, RŘ a udělat osvětu a to je asi jeho myšlenka, rybářema evidentně vnímaná uplně jinak

reagovat
Úterý 30. ledna 2007 ve 13:58 ® koy reakce na …

Souhlasim s vami,ze zabehly system jaksi pokulhava,za vyznamem hopodareni a bylo by treba udelat radikalni rez jak v MRS tak v ČRS,ale vi to kazdy a kazdy (az na vyjimky) na to s.re.Muzete zde tak okrajove naznacit vase nazory na pripadne zlepsujci se hospodareni,Docela me to zajima.Predem diky

reagovat
Úterý 30. ledna 2007 ve 13:45 ® Cottus reakce na …

Tak teda odpovídám:

• snímek je určen všem skupinám lidí,proto komentář je také takto koncipován(já jej takto netvořil,přesto se setkávám s velmi dobrou odezvou na něj..)
  • a jako býv.hospodář mám čistý štít: protože nikoho jsem čísli neohlupoval a trval na změnách, byl jsem také náležitě odměněn – vyloučením z MRS(§-Kdo úmyslně jedná proti zájmům organizace…)
  • a i nyní se snažím změnit zaběhlý systém „hospodaření“,

což paradoxně vadí spíše „ochranářům“ než rybářům…dokonce pravověrní pstruhaři(nikoli masaři)mě fandí a pomáhají..

reagovat
Pondělí 29. ledna 2007 ve 23:18 ® Milky reakce na …
Milky

Nic ve zlém, nic v dobrém. Chtěl jsem se zeptat, pro jakou věkovou skupinu je tento snímek určen. Podle úrovně vedení komentáře bych to osobně zařadil tak pro žáky druhého stupně, pro první stupeň by bylo dobrá ještě aktéry pojmenovat nějakými lidskými jmény! Kdyby to nebylo tak dobře natočeno, nebyl tomu věnován takový čas … degradace mluveného slova z toho dělá něco tak pouťového, jako na vyladný podvozek F1 nasadit labuť z kolotoče!

reagovat
Pondělí 29. ledna 2007 ve 21:34 ® koy reakce na …

Jan Miko>rozumim tomu tak,ze vy jako byvaly hospodar mate lvi podil na stavu pstruhove populace na vami obhospodarovane (spatne)pstruhove vode.Nechci vas nejak obvinovat,ale vase prezentovani je asi jaksi dvousmyslne.Bud to jste hospodarili vedome spatne a nas rybare ohlupovali cislama a nebo (doufam),je vase zjisteni aktualni po ohlednuti se za vasi karierou hospodare a postupnym uvedomenim.Jinak nic ve zlem.

reagovat
Pondělí 29. ledna 2007 ve 20:21 ® Cottus reakce na …

Vážení přátelé,dovolte abych se i já přidal k Vaší diskuzi na dané téma.Snad jen pro vysvětlenou:jsem bývalý hospodář na pstruhových vodách(MRS)a s uvedenou činnostímám téměř 30let zkušeností,a to včetně výzkumných.Jako hospodář jsem hledal dlouho důvody:proč pstruzi mizí,zkoumal vzájemné vazby-ato nejen teoreticky,ale hlavně prakticky..V naší lokalitě za uvedenou dobu byl pokles pstruhů na 10%původního stavu… …A hlavní důvod- NEVHODNÉ HOSPODAŘENÍ-(elektrolov je pouhým nástrojem tohoto). Více informací k tomu získáte v diskuzi na článek v ekolistu po drátě:„Známý filmař bojuje..“ Pokud Vám ,jako rybářům stačí to,že Vás někdo ohlupuje čísli,která ukazují dobré hospodaření…pak jste ti správní členi,které svazy i úředníci potřebují..... autor námětu ačástečně i kamery k fikmu Prapodivný svět
Jan Miko

reagovat
Pondělí 29. ledna 2007 v 16:14 ® harpunar

regulus-otázka zda to myslíš ironicky.

reagovat
Pondělí 29. ledna 2007 ve 14:31 ® regulus reakce na …
regulus

Hlavně z toho neudělejte politickou diskuzi. Harpunar, ta poznámka o civilizovaných zemích byla fakt „trefná“ a s tou Amerikou trefils hřebíček na hlavičku.

reagovat
Pondělí 29. ledna 2007 v 11:51 ® revoke reakce na …
revoke

Steve Lichtag je režisér, scénář ale víceméně napsal pan Mika.

reagovat
Pondělí 29. ledna 2007 v 10:25 ® Firetiger reakce na …
Firetiger

No jo Státy… tam nevědí co je hlad, takže elektrikou loví pouze pár vědců.
A bijou černochy ;-)

reagovat
Pondělí 29. ledna 2007 v 10:03 ® harpunar

Steve má,ostatně jako většina lidí v civilizovaných zemích zcela jiný úhel pohledu na vše živé.Masař v čechách se pousměje,američan takový způsob odsoudí.Když trošku odbočím,tady když někdo umlátí psa,tak odejde s podmínkou(max!!!) a ve státech jde do basy a nekompromisně i na několik let.Mi se osobně ten dokument líbil,jde o to co si z něj každý vezme.

reagovat
Neděle 28. ledna 2007 ve 23:10 ® Cudla
Cudla

Leta jsem chodil s odlovovací skupinou,slovovat potoky.Vše záleží na lidech,jak je seštelovanej agregát,jak se zachází s rybou občas to prašilo i některého lovícího,když si sáhl do vody holou rukou v zápalu"boje".Nyní při současné technice je „strátovost“ téměř nulová a raky jsme potkávali v tůních na stejném místě a pozorovali jejich růst.Větsí škody páchají takzvaní ochránci,kteří mluví i do toho čemu nerozmí,jen aby byli vydět.(Ochrana kormorána,)

reagovat