Vyhledávání
Prapodivný svět
25.1.2007 | revoke | 12.934 zobrazení | 112 odpovědí
Co si o tomto kontroverznímu filmu myslí čtenáři Chytej.cz?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 28. ledna 2007 v 19:01 ® revoke
-
Autora znám a vím, že ten rak zemřel. To jen tak pro úplnost – spoustu lidí to totiž zajímalo.
reagovat - Neděle 28. ledna 2007 ve 14:18 ® BoBo-Falknow
-
Někdo tady psal o zatahování sítěmi, tenhle způsob odlovení na malých potocích je naprostá hovadina a uvažovat o něm může jen ten, kdo nikdy nebyl slovit potok a nebo nemá dostatečnou představivost… Co se týče „rozdýchání“ po elektrošoku, tak jsem neviděl rybu, která by to nezvládla (včetně vranek). Pravdou je, že větší pstruh (viděl jsem 50cm) to „rozdýchává“ déle, ale rozhodně ne půl hodiny.
reagovat - Neděle 28. ledna 2007 ve 13:45 ® Milky
-
Do osmnácté minuty je to velmi zdařilý přírodopisný snímek, skvělá kamera. (až na stupidní komentář typu politických úvodníků soudruha Jiřího Jambora v letech 1986–1988). Určitě bych autorkému týmu doporučil další takový druh k natočení podobné studie. Irák před příchodem uSSa a za jejich působení.
reagovat - Neděle 28. ledna 2007 ve 12:23 ® Firetiger reakce na …
-
Troutmane, technický komentář: když uvažuju o potocích a říčkách typu Moravských Kopanic, kde se natáčel film, a odhlédnu od úletů typu chemiček (které na Kopanicích nejsou) tak rybáři nevysazují pstruha proto, že by tam jinak nebyl, ale proto, že ho sami vyžrali.
reagovat - Neděle 28. ledna 2007 v 9:44 ® troutman2 reakce na …
-
mno kámoš je ve vodnanech a po shlednuti mi napsal toto:mno to byla zas jednou pi…na v ktery jsou rybari za c…ky ty pstruhy oni vysazujou jinak by tam nic nebylo a nikdo totiz nevi ze jaka koli ryba po koupeli v normalni vode po vyndani agregatu se zmatori a jinci zivocichy to nema vliv .........a dále to sem nebudu vkládat
reagovat - Neděle 28. ledna 2007 ve 4:05 ® regulus
-
Původně jsem to nechtěl pitvat, film se mi líbil byť sem ho viděl jen v mizerné internetové kvalitě. Pochopitelně jen do okamžiku, kdy se ze zdánlivýho dokumentu, vyklubal „horor“ (všimněte si, že to slovo je v úvozovkách). Stejně jako Roburovi mě zdánlivě připadne logický, že by větší živočich měl elektrošok snášet lépe, nicméně to asi nebude pravda a odpověď bude někde v oblasti řekněme biologie a nikoliv fyziky. Elektrický proud z agregátu prochází mezi elektrodou a zemí (dno vodního toku) a šupka, kterou ten který živočich dostane je závislá na úbytku napětí, neboli rozdílu potenciálů (je to něco podobnýho, jako když spadne 110kV drát, tak pokud uděláte kratičkej krok, tak dostanete pecku a když uděláte dlouhej krok, tak vás to zabije). Agregát, pokud je správně nastavenej, podle mě nejen ryby, ale i naprostou většinu obyvatel vodního světa nezabije, ale jen paralyzuje, což asi není nic příjemnýho, ale zase z druhé strany nic tak strašnýho, jako bordel z nějaké chemičky, ať už z pohledu dopadu nebo dosahu. V tomto ohledu se mi zdá, především závěr filmu dost zcestný. Polemiky na téma, zda to jde dělat i jinak nechám jiným, samozřejmě že jde, ale s jakou efektivitou.
reagovat
I přes kontroverznost smekám klobouk před tvůrci tohoto snímku. - Sobota 27. ledna 2007 ve 21:37 ® ywan
-
robur: na čím väčšiu plochu „dopadne“ el.prúd tým väčší je šok
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 19:49 ® Robur
-
ywan, tvou odpověď chápu tak, že menší pstruh je proti elektrošoku odolnější, ale nepřipadá mně to logické.
Ještě mně napadlo řešní, potůček na chvíli "odovodnit přehrazením, posbírat tuňě a napustit, ale hned je to pracnější
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 19:13 ® Time
-
…film jsem viděl už dýl ,ale ne celý a jsem rád že jsem ho mohl shlédnout znovu . No byl jsem vcelku zdrcen ,ale paxem si tak uvědomyl že asi všechno nebude tak jaxe na první pohled může jevit . Film byl pro mě jednoznačně katastrofický i když je pravda že zásah v tak malém potůčku takovou formou .. no . Osobně co mám možnost vědět tak naše organizece používá „eletriku“ výhradně ke slovu ryb ve tření a provádí umělý výtěr a ta doma 30min u 42cm potočáka mi nesedí ,ale asi to závisí za seštelování agregátu což když si tak představím jak ho štelujou naši výboráři – by oko .. no comment . Dle mě je ,ale potřeba se podívat na problém „ryb v řeče“ globálněji a ne jen z pohledu ochranářů .. ono kdo ví o kolik „líp“ by vypadala řeka kdyby se tyto umělé výtěry neprováděly .. dle mě je zásadní problém ve zvýšeném tlaku na revíry to hlavně! a dále pak znečištění .. jen za jaký konec to chytnout aby pstruh pak nebyl vidět spíš atlase ryb než v řece což ?!
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 18:01 ® Firetiger
-
Zatahování sítěma není nereálné; elektriku nemáme odjakživa. Dřív tady byly sítě, indiánské bobule a sem tam ta ruská třpytka.
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 17:03 ® troutman2 reakce na …
-
mno a nebo tam můžou poslat A.Peška aby to vychytal veme si mušák a ukáže co umí
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 15:57 ® ywan
-
Robur: závisí to dosť aj od veľkosti ryby, potočáky okolo do 30cm to rozplávajú bez problému, tie väčšie to už majú ťažšie ale prežijú.Potočákovy 42cm trvalo asi 30min., kým bol schopný plávať.( bol som asistovať pri výskume, nepoužíval som agregát na iné účely
reagovat)
- Sobota 27. ledna 2007 v 15:34 ® Tomik reakce na …
-
myslim že to zatahování sítěma je nereálný…
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 15:31 ® troutman2 reakce na …
-
s takymtim nemám osobní zkušenost ale dyby udelali třeba zátah sítěma
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 15:30 ® Tomik
-
Musím uznat že je to parádně udělanej film, opravdu krása! Proto jakožto neznalý se Vás ostaních ptám : Je to jediný způsob odlovu pstruhů?
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 ve 14:43 ® Robur
-
mě by zase zajímala studie, jaké napětí je pro jakého živočich smrtící /Třeba zda to ten rak nerozchodil?/ Proč to ublížilo vrance a pstruhovi ne atd. Určitě zde má někdo zkušenost s agregátem, takže může napsat,co po nich zůstává? Někde jsem viděl film, jak idiáni sypou do vody bobule, které ryby také nějak uspí…
reagovat - Sobota 27. ledna 2007 v 0:52 ® Firetiger reakce na …
-
Technické zpracování filmu je úchvatné. Ani se mi nechce myslet na to, co to muselo zabrat času. Závěr mi přišel poněkud účelový, ale v principu s ním souhlasím. Nedomnívám se, že zrovna odlov elektrikou je strašák rozměru v jakém je ve filmu ukazován, ale je dobře že někdo ukazuje varovným prstem na extenzivní využití pstruhových toků metodou „nasyp a sežer“. Třeba z publicity, kterou film zjevně má, vzejde širší podpora pro křeč a rybíz v revírech s potenciálem pro obnovu pstružích populací. Bylo by pěkné, pokud by se časem režim „nasyp a sežer“ omezily na duháka se sivenem v revírech, kde se potočák s lipanem nemnoží.
reagovat - Pátek 26. ledna 2007 ve 23:32 ® HaD
-
Nádherně udělanej film. Opravdu vynikající, hltal jsem to od začátku do konce. Konec je opravdu otřesný, až hororový. Samozřejmě že je to jeden úhel pohledu a po shlédnutí jsem měl jednoznačný názor, nicméně po několika debatách jsem nyní na rozpacích. Je fakt, že každá mince má dvě strany. Teď váhám, která je ta blyštivější… Existují i jiné metody odlovu pstruha, nebo je to jediná možnost?
reagovat - Pátek 26. ledna 2007 v 15:12 ® troutman2
-
mno krásný film zachycení vodních živočichů skvělé jenom je vidět že ten človek to dycky pose.e
reagovat - Pátek 26. ledna 2007 v 10:47 ® koy
-
nic prevratneho,me nenastval ani nepotesil,kazdej uvidi sam
reagovat - Pátek 26. ledna 2007 v 0:02 ® dudu
-
Odkaz na film on-line www.ceskatelevize.cz
Názor mám takový, že člověk svou jakoukoliv činností zasahuje do přírody. Film je samozřejmě tendenční. Neříkám tak ani tak.
reagovat - Čtvrtek 25. ledna 2007 ve 23:42 ® revoke
-
O co jde? Trochu pohádka, trochu horor. Zatím poslední autorský film Steva Lichtaga tentokrát nikoliv z hlubin moře, ale mělké tůně v Bílých Karpatech na Moravě. V hlavní roli: vranka pruhoploutvá z řádu ropušnic Karpatské vrchy jsou protkány stovkami malých potůčků, razících si cestu do údolí. Jedním z nich je Vlčí potok. Při své cestě vytváří desítky malých tůní. Přestože se nám lidem zdají prázdné a opuštěné, jsou od pravěku plné života. V každé z nich se denně odehrává nespočet příběhů jejich podivuhodných obyvatel. Většině lidí zůstaly až doposud pro svou nedostupnost utajeny. To je možná důvod, proč se nám lidem nedaří tak křehký a zranitelný svět před námi samými ochránit.
reagovat
V závěru filmu je však napadena metoda slovování ryb pomocí elektrického agregátu, což vyvolalo nemalou reakci a nejednu diskuzi. www.ekolist.cz www.google.cz