Vyhledávání
Boloňka X matchka
14.1.2007 | Gagi | 7.487 zobrazení | 18 odpovědí
Jaký je rozdíl mezi bolonezou a matchkou, kromě délky co se týče využití?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 17. ledna 2007 ve 12:37 ® Rade
-
Zdravím, letos plánuju nákup boloňky, mám naplánovánou 7m s váhou kolem 300g. Mám vyhlídnutou zatím MILO-SPIDER KOEX 2006 teda až na cenu je skvělá – 8000 kč. Chystám se jet do Brna na výstavu a tam se rozhodnout a případně koupit.
Pro začátečníka, nebo proto kdo se nechce plavačné příliš věnovat bych doporučil match-ku, je univerzálnější a vhodná na řeku i stoják. Boloňku lze též použít na řeku i stoják, ale pro odhoz se příliž nehodí. Představuje již speciálnější náčiní pro určitý způsob lovu. Největším omezením pro ni je místo. Vyžaduje volný prostor bez stromů a keřů.
Vlasce používám: na matchku kmen 12,8 colmic fender, návazce 10–12. pro boloňku plánuji kmen 14,8 a návazce 8–12.
reagovat - Středa 17. ledna 2007 v 10:38 ® klucina reakce na …
-
Zdárek kluci, děkuju za tohle téma. I když jsem věděl, k čemu je boloňka a k čemu matchka, netušil jsem k čemu se přiklonit. Chci pořídit něco ohledně šoulačky na řece a i když mě známý varuje, že match prut je příliš krátký, já jsem pro match. Přijde mi lehčí, přesnější a hlavně příjemnější. Chtěl bych se tedy zeptat jaký match prut v ceně asi do 2000 Kč pořídit. Nečekám zázraky, ale snad to nebude lešeňová trubka na vybíjené oken. Omlouvám se, že využívám zavedeného temata i kvuli své otázce:)). Děkuju, s pozdravem Catch and release, klucina
reagovat - Pondělí 15. ledna 2007 ve 13:15 ® festr
-
Já vlastním oba pruty.Boloňku 4.5 m.S ní jsem začínal.Jak na stojaté vodě tak i na řece.Později jsem koupil matchku taky 4.5 m.Je to úplně o něčem jiném.Matchka je citlivější a přesnější.Je jedno jestli s ní chytáš na rybníku nebo řece.Je pravda,že je sní horší manipulace ale dá se nato zvyknout.A ještě jedna vlastnost pro matchku,má spoustu oček a tím se nelepí vlasec na prut.A co se vlasce týče tak Tubertiny 0.16 jak na rybník tak na řeku,vlastní zkušenost.Využívám je poměrně stejně.
reagovat - Pondělí 15. ledna 2007 ve 12:30 ® b.gun reakce na …
-
Kmen 0,12 – 0,16 Triana Potenza Reel Match, forpas 0,08 – 0,12 Triana Grande Slam X-Match a 0,10 – 0,14 Stroft GTM.
reagovat - Pondělí 15. ledna 2007 v 10:34 ® Endy
-
od 0,12 Stroft po 0,18 Tubertiny (na anglicaka) …forpasy 0,08 – 0,14
reagovat - Pondělí 15. ledna 2007 v 7:34 ® judas.d
-
kluci kolikátku vlasec používáte jen tak pro zajímavost
reagovat - Pondělí 15. ledna 2007 v 0:06 ® CeP reakce na …
-
sojka> ale to zas joo. 3,9m matchka je neco uplne jineho. jenze Alivio je asi uplne nejobycejnejsi rada Shimana. vyprdni se na penize a kdyz uz Shimano, tak ber Catanu. 3,9m pro zacatek vyhovi ale casem stejnak pujdes do 4,2m. jestli ale mas moznost navstivit veletrh v Brne tak to udelej. muzes si tam osahnou matchky spousty firem a sam si vyberes co ti nejlip padne do ruky.
reagovat - Neděle 14. ledna 2007 ve 23:57 ® sojka reakce na …
-
Omlouvám se za nařčení. No ale není to 5 m boloňka. Já jsem ten prut už v prodejně zkoušel a těžký mi nepřišel. A špička se po zatřepání taky dost rychle ustálila. A cena 1000,–Kč taky dobrá. Já plavačce moc nerozumím, mám to jen na lov, jak jsem níže uvedl. Myslím, že by to na něj mohlo stačit, nebo je jeho koupě fakt nerozum a měl bych se podívat raději po něčem jiném?
reagovat - Neděle 14. ledna 2007 ve 22:49 ® CeP reakce na …
-
sojka> ja jsem sice nerekl ze jsou spatne, ale souhlasim s tim. jednak ta bolonka od Shimana co jsem tenkrat mel v 5m byla tezka ze i ve slozenym stavu mne malem zlomila ruku a jednak byla tak mekka, ze se mlela este 10 minut potom co jsem ji odlozil do vidlicky. s tou novou od Colmicu neni problem trihodinova soulacka…
reagovat - Neděle 14. ledna 2007 ve 22:42 ® sojka reakce na …
-
CeP: Proč jsou plavačkové pruty od Shimana špatné? Nemám s tím zkušenosti, preferuji feeder, ale pro letošní sezónu uvažuji o koupi Shimano Alivio 3,9 m a chci to mít jednak na stojáky (spíš na tůně – lín, kapr) a občas na řeku na šoulačku. Je to tedy špatná volba? Proč?
reagovat - Neděle 14. ledna 2007 ve 21:15 ® marin
-
CeP: no to se nedivím, ono totiž kupovat plavačkový pruty od Shimana je docela nerozum, slušně řečeno.
reagovat - Neděle 14. ledna 2007 ve 20:44 ® CeP reakce na …
-
Sander> jo, bohuzel s tema cenama mas pravdu. je to skoda, ale je to tak. asi je to dany konstrukci prutu. ale vyplati se sledovat vyprodeje. ja jsem loni koupil 6m bolonku od Colmicu. neni to sice zadna formule ale i tak si doslova chrochtam pri srovnani 5m Shimanem co jsem mel pred tim.
reagovat - Neděle 14. ledna 2007 ve 20:28 ® Sander
-
CeP > ale vždyť já vím. Na jaře jinak nechytám, dám mačku a teleskop do vidličky a sleduju dva splávky… Pravdu máš, to Ti samozřejmně nevyvracím. Ale nemění to nic na tom, že ať Gagi koupí to či ono, neprohloupí a každopádně si solidně zachytá. Takže ten guláš nenatropí takovou paseku. Jen bych ještě doplnil ty ceny, na které se ptal. Mohou být při výběru rozhodující. Chytatelná mačka se dá sehnat od 1700, chytatelná boloňka od 6000. Toť můj názor, možná i proto jsem dal přednost mačce a rozhodně toho nelituji. Spíš naopak.
reagovat - Neděle 14. ledna 2007 ve 20:14 ® CeP reakce na …
-
Sander> extremisto! ze mas jiny nazor na vec neznamena ze nemam pravdu. Gagi z toho pak ma v hlave gulas.
reagovat - Neděle 14. ledna 2007 ve 20:12 ® CeP reakce na …
-
Gagi> ale to je o necem jinym. musis vedet jakemu zpusobu se chces venovat vice. bud budes chodit s anglanem nekam na rybnik nebo jiny stojak = matchka; nebo aktivne behat po brehu = bolonka. jeste jsem zapomnel prve dodat ze matchka byva prevazne trojdilna. muze byt i teleskopicka > telematch. bolonka je vyhradne a vzdy jen teleskopicka. na zaver jeden clanecek o bolonce : www.ceskyrybar.net
reagovat - Neděle 14. ledna 2007 v 19:34 ® Gagi
-
Tak a vím zase … nic. Match mi přišla vždy výrazně lehčí, ale možná to byl jen klam. A jak se pohybují ceny? Nechci něco co mi váhou vykloubí rameno.
reagovat - Neděle 14. ledna 2007 v 19:22 ® Sander
-
CeP > já Ti dám bobkařinu v plavané woe… Ještě že jsi svůj příspěvek nezapomněl doplnit tím posledním odstavcem
reagovatMačku do vidliček prej…chudinka malá!!
- Neděle 14. ledna 2007 v 18:31 ® CeP
-
Gagi. matchka konci dnes uz na 4,8m, oproti tomu slusna bolonka na 5m zacina. zasadnejsi rozdil spociva ve zpusobu lovu kde lov matchkou je pasivni, bolonkou aktivni. matchka se pouziva nejvice pro lov waglerem a hlavne na stojaku. zakrmis flek, posilas splavek na jedno misto, odlozis prut do vidlicek a cekas na zaber. muzu to prirovnat k takove te bobkarine v plavane.. ze…
reagovat
s bolonkou je to uplne jinak. byla vyvinuta pro aktivni lov s neustalou kontrolou pohybu splavku v proudne vode. prut neustale drzis v ruce spickou smerem vzhuru. tak by to tedy melo byt. cim delsi prut, tim lepsi kontrola udice a na delsi vzdalenost. pouzijes-li k tome jeste splavek cralusso, muzes ho vodit i proti proudu. lovit muzes take na jednom miste ktere si zakrmis a udici tudy nechavas proplavat, nebo chodis po brehu a ryby si vyhledavas, to je tzv. šoulačka. ale nikde neni psano ze nemuses provozovat soulacku s matchkou. nekteri ostrileni borci na to nedaji dopustit a jsou velmi uspesni.. zejo Sandere..)) a zrovna tak muzes i bolonku vyuzit na jiny zpusob lovu a nejen na soulacku.