Chytej.cz

křidélka-z jakého materiálu? necteno

7.1.2007 | bubu | 7.211 zobrazení | 41 odpovědí

na vedlejším webu se tak trochu povrchně probíral materiál na mouchy. Tak by mne to zajímalo trochu hlouběji. Jaké jsou vaše zkušenosti, co se týče vázání křidýlek u suchých a mokrých mušek? (výřezy z letek,CDC,ADW a jiné) Díky za odpovědi.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Pondělí 8. ledna 2007 ve 22:05 ® rarach

Brčal: Velice se mýlíš, nebudu tady odhalovat svoje tajemství lovu, ale méně házení je častokrát více, jsou dny kdy je lepší nenahodit vůbec a jenom pozorovat návyky velké ryby. Velikost mouchy.., ano , naproti tomu můžu postavit mnoho zkušeností, kdy lipan sbíral selektivně jepičky , které by jsi mohl vázat na háčku 22 –24 a přesto byl v tento čas uloven na brázděného chrostíka nebo pupu na 10 háčku, přestože mu byla ukázána celá krabička malých jepiček. Fire: Ano máš pravdu vyzkoušet je nutné vše, ale pro mne je CDC nenahraditelný a dostupný materiál. Nepochybuji o tom, že máš do podrobna nastudovaného Linkse, myslíš, že v lokalitách kde používají CDC 100 a více let, teď přejdou na výřezy z letky špačka, jenom aby lipan viděl jinou mouchu? Já myslím, že ne.

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 v 19:49 ® brčal
brčal

drozdák s něčím souhlasím. Na mušce záleží ne jak je uvázána-někdy ty největší příšery jsou učinější než perfektně uvázaný vzor. Na druhu mušky zaleží,dost rozhodující je i velikost.vyběr místa a pak to není o jednom náhozu spíše o třech před-doprostřed-nakonec.
A ted ke křidélku-Z letek tak na chlubení jinak na nic.ADW mám tady někde a na víkendu ho někomu dám nebo vyměním. Používám CDC snad nej.pak zimní srst srnec a na konec konečky pírek z srpku kohouta a viz foto

reagovat
foto/forum/2007/th-img1537.jpg
Pondělí 8. ledna 2007 v 18:56 ® bubu
bubu

Firetiger-jak je to s viditelností u toho fluorůžového ADW. Já používám u klinkhamerky bílej,právě pro dobrou viditelnost i u malé mouchy.

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 v 18:55 ® drozďák

rarach má v tomto stopro pravdu. Já osobně upřednostňuji CDC nebo palmer. ADW mi pod kůži nezalezlo, zavrhnul jsem ho po několika pokusech. Daleko nejvíc ale záleží u suché na prezentaci, u nymfy a hlavně mokré mouchy na vedení. Vlastní muška je až na druhém místě. U zkušené ryby na prochytávaných vodách (což jsou v ČR skoro všechny) máš prostě jenom tu první šanci. Jakmile se nesplete hned napoprvé, tak další pokus zpravidla nemá cenu. Nemusí to nutně být brutálně selektivní pětačtyřicítka. A vcelku tak úplně nezáleží, zda-li má křídla z ADW nebo CDC. Na stojáku je to samozřejmě trochu jiné. Tam ryba má hodně času si mušku prohlédnout.

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 v 18:34 ® Firetiger
Firetiger

Rarachu, máš pravdu v tom, že v mém případě nabývá knihomolství rozměr diagnózy. Rovněž máš pravdu v tom, že 45 cm v ČRS pstruhovkách dorůstá pouze tloušť a naši pstruzi nemají čas a příležitost na to si vypěstovat strach z mouchy – to ale neznamená, že tomu tak musí být vždy a všude. Myšlenka, za kterou si ale stojím je, že kdo váže křidélka výhradně z CDC se ochuzuje. Minimálně o možnost si vyzkoušet ostatní možnosti a po zásluze je zavrhnout. Zkusit je třeba všechno ;-)

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 ve 13:19 ® rarach

Fire: Ty píšeš jak kniha: Brutálně selektivní pětačtyřicítky, kde si je viděl! Nebo, že by tloušti!Nejsem taky žádnej pamětník, ale jedno vím ze zkušeností svojich a třeba i starých pardálů jistě, že o mouchu samotnou až tolik nejde o to míň o křídla, nejvíc jde o to jestli ji aktivní rybě správně nabídneš a jestli jsi dostatečně vytrvalej či opatrnej. To co píšeš ty je jenom teorie, dobrá tak na zimu, ovšem prakticky Ti vůbec nepomůže.

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 ve 12:50 ® Firetiger
Firetiger

Jedna věc je jistá – a sice že neexistuje materiál, který by byl nejlepší v každém směru.

Uvedu příklad: výřezy z letky jsou sice pakárna na vázání, kroutí návazec a po první rybě jsou na vyhození, ale z hlediska siluety dosud nebyly překonány. Když se dostaneš do situace, že budeš na revíru s brutálně selektivními pětačtyřicítkami, tak budeš rád že je máš. Nebo křídla z CDC (česky PZK) jsou sice krásně nosná, ale na větší vzdálenost nebo při špatném světle se dostaneš do problému s viditelností. ADW může některým rybám připadat nepřirozené, což je vlastnost kterou lze otočit proti nim – fluo růžový post udělá z obyčejné klinhkammerky účinný odrybňovák na lipany.

A to mluvím jen o suchých muškách. Nejlepší je to zkoušet a hledat; i cesta může být cíl.

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 v 9:54 ® modrak
modrak

Dle mého je to věc vkusu každého vazače.Pro křídla suchých much používám spíše přírodní materiály a to CDC, telecí ocas, reverzní dělená kachna (kačer), srnec, Tanida křídlo, špičky srpků a výřezy. Pokud není zbytí tak obyčejný polypropylen, organzu nebo chemlon. Obdobné téma je na www.muskarina.net

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 v 6:20 ® Axamith
Axamith

Až na vyjímky používám CDC. Doprá práce s materiálem, vynikající plovací vlastnosti a kdo není línej, tak si domluví s myslivcena na honu možnost oškubat kačeny, takže i dobrá dostupnost.

reagovat
Neděle 7. ledna 2007 v 19:46 ® jiris
jiris

ADW – dobrej material, jen se musi mastit jinak moc neplave, snadná práce, velká životnost výřezy z letek – pěkná silueta, složitější vázání, malá životnost cdc – pro mě nejlepší, plave i bez mazání, životnost v pohodě

reagovat
Neděle 7. ledna 2007 v 19:40 ® bubu
bubu

to all: pro upřesnění. Byly tam názory,že se např. ryby bojí ADW, anebo,že křídla z letek kroutí návazec a pod. Asi nejlépe dopadlo CDC.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1