Chytej.cz

křidélka-z jakého materiálu? necteno

7.1.2007 | bubu | 7.204 zobrazení | 41 odpovědí

na vedlejším webu se tak trochu povrchně probíral materiál na mouchy. Tak by mne to zajímalo trochu hlouběji. Jaké jsou vaše zkušenosti, co se týče vázání křidýlek u suchých a mokrých mušek? (výřezy z letek,CDC,ADW a jiné) Díky za odpovědi.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Sobota 10. února 2007 v 16:57 ® chub

JÁ VÁŽI KŘIDÉLKA U MOKRÝCH MUŠEK TÉMĚŘ VŽDY Z PRACHOVÉHO PEŘÍ, MUŠKA JE VE VODĚ JAK ŽIVÁ!!! NA FOTCE MŮJ OBLÍBENÝ PROFESOR

reagovat
foto/forum/2007/th-img1728.jpg
Pátek 12. ledna 2007 v 15:03 ® ScierraFan reakce na …

Všetko je len vecou názoru a skúseností. Každý je zákonite spokojný s tým, na čo je zvyknutý. U mňa je na 1.mieste ADW colour Camel, light and dark Grey + aj ako materiál na telíčko (Quills, Marchbrowns etc.); na 2. mieste zimná srnčia srsť – krídelká; na 3.mieste CDC (krídla + telíčko).

reagovat
Středa 10. ledna 2007 ve 13:51 ® Moolis reakce na …

Firetiger: Pomíjím diskusi o CDC, protože si myslím, že je diskutováno o něčem, co jsi vlastně nenapsal. Mám jenom jednu připomínku k tomu výčtu ad moucha z křídel ze skutečné jepice. Přece si nemyslíš, že bumble bee je jepice. Co se týče otázky: mokrá moucha – pokud to jenom barevně jde, tak výřezy z výra, na kočího bílý srpky. suchá moucha: CDC, zaječí packa, špičky srpků z kohouta a nějaká ta umělina. CDC pokládám za unikátní materiál, který alespoň pro mne suchařinu hodně zjednodušil. Chrostík: CDC, ze srnce srst anebo kombinace obou.

reagovat
Středa 10. ledna 2007 v 11:59 ® modrak reakce na …
modrak

Firetiger: Takhle vypadá ta moje štípaná (reverzní dělená) mrtvolka z kačera. :o)

reagovat
foto/forum/2007/th-img1552.jpg
Středa 10. ledna 2007 v 9:47 ® drozďák reakce na …

Naprosto experimenty neodsuzuju – naopak. Jenom se mi lehce rozevřely koutky nad hláškou, že to jde i bez CDC. Samozřejmě proti gustu žádný dišputát. Do pocitu jistoty, že se obejdu bez CDC jsem však stále ještě dalek :-) Toulovec: ADW je dutý! A přišel s ním do ČR Zeman jako s převratným materiálem! Nějakej chemlon póvl. Jak to vůbec můžeš srovnávat :-) PS: mám sto chutí vyhrabat někde ten oslavnej článek, pějící ódy na kosmický materiál jménem Aero Dry Wing. Prolhanej šábesdekl, šupleru na něj :-)

reagovat
Středa 10. ledna 2007 v 9:36 ® modrak reakce na …
modrak

toulovec, drozdák: Naprostý souhlas s tím, že ADW a chemlon plavou přibližně stejně. Alespoň mě to tak připadá. Naštěstí jsem si na vyzkoušení koupil jenom bílé, takže si nyní nemusím rvát vlasy (stejně nemám co).

Pokud jde o efektivitu vázání, má CDC své opodstatnění, ale pokud mám vázání jako koníčka a ne jako nutné zlo, není důvod proč nepoužívat i jiné materiály, experimentovat a případně si umotat něco jenom tak pro oko.

reagovat
Středa 10. ledna 2007 v 9:02 @ ???

pri viazaní krídelok v dnešnej dobe je víťazom asi CDC – dôvodov je hneď niekoľko: chvalabohu ľahká dostupnosť materiálu, jednoduché viazanie(aj menej zručný viazač nemá problém) a čo je hlavné- ryby to s dôverou prijímajú, čo napr. pri ADW sa nedá vôbec povedať…v dobe keď CDC bol neznámy pojem, bola situácia iná, výrezy z letiek bola prirodzená voľba, dnes je to už však neefektívne viazanie, aj keď pripúšťam pekné krídla z výrezov sú veľmi pôsobivé…ale iba do záberu prvého pstruha, potom je s nimi väčšinou amen…

reagovat
Středa 10. ledna 2007 v 8:52 ® drozďák reakce na …

Toulovec: to se shodnem, do posledního písmene…
A to jsem to vynikající ADW kupoval kdysi za 180 vočí, dneska snad stojí asi 250,– nebo kolik. Takže mám doma ADW za litr. Asi s ním začnu zatěžovat bobše :-)

reagovat
Středa 10. ledna 2007 v 7:35 ® toulovec
toulovec

vázat neumím, ale jiný křídla než CDC mě nebavěj. Chápu Firetigera, jeho názor na muškařinu, je mi takový přístup sympatický i když si myslím že ne vše co říká je pravda, tudíš se setkává s odporem, ovšem nemám s tím problém, je to jen jeho věc.
A k tomu ADW: na pár muchách jsem to taky zkoušel, já blbec jsem zakoupil asi 5 barev a mám pocit ne že to plave blbě – to neplave vůbec!!!!! BTw – jaký je rozdíl mezi adw a chemlonem??? mě se zdá že je to totálně shodný materiál, jen chemlonu koupím za 10 korun tolik že ho v náručí neodnesu.

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 ve 22:56 ® brčal
brčal

Firetiger-ty se vlastně tak trochu vracíš zpět.V době kdy jsem vázal z výřezu letek nebo vypaloval křidélka tak místo bobiny jsem měl kolíček nebo nic protože tu taky ani pomalu v obchodech nic nebylo :o))))

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 ve 22:31 ® ZN
ZN

Firetiger: naprosto s tebou souhlasím, že experimentovat je třeba. Ale jestli je ADW, nebo špičky pírek nový materiál, to fakt nevím. Dle mého, je to dávno profláknutý materiál (ADW), který se mnohým neosvědčil. Špičky pírek jsou naopak dávno překonané. Nechceš snad tvrdit, že i když máme auta, je potřeba prubnout i žebřiňák, jinak člověk zakrní? Ale, ve své podstatě, je to každého věc. Ať si každý váže z čeho chce.

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 ve 22:03 ® Firetiger reakce na …
Firetiger

Drozďáku, jak říká Pike, každému soudruhu dle jeho vkusu. Domnívám se, že máme shodu – ty mi říkáš, že je CDC v mnoha směrech nenahraditelné, já říkám že v několika je. To není v rozporu. Moje úplně poslední duchaplná hláška na téma křidélek je, že muškař co přestane expedimentovat s novými matroši zakrní a takový, co bude slepě lpět na materiálu, co nemá výsledky je pitomec.

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 ve 21:00 ® Pike007 reakce na …

Zde ja razim jednu zasadu. Vazat jednodusse a efektivne. To CDC splnuje, muska vypada pekne, ma vydrz, je to jednoduche. U vyrezu odpada trvanlivost a jednoduchost. Ale zalezi na vkusu kazdeho soudruha, kazdy necht si dela co chce, bo je to hezke a proc ne

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 ve 20:03 ® drozďák reakce na …

Věc názoru. Především si velmi odvážný v tvrzení, že to jde i bez něj (myšleno CDC). Věř mi, že nejde… Čtení literatury, sebevzdělávání se a snaha o novátorství je dozajista známkou progresu. Samo o sobě však nestačí v práci, běžném životě a ani v muškařině. Praxi zkrátka nahradit nelze. Ze svých dosavdních (pouze osmiletých zkušeností) jsem nabyl přesvědčení, že v mnoha ohledech je CDC nenahraditelný materiál. Alespoň prozatím. A vyzkoušel jsem velkou část tebou uváděných alternativ. Neobstála žádná jiná kromě klasického srpku a duté zimní srsti.
A tak to vidí i velká část mých muškařských (daleko zkušenějších) kolegů.

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 18:08 ® rarach

Tak jsem právě vyhodil Linkse a všechny Fratnikovo trapně jednoduché F-mušky seřežu skalpelem, abych měl dost háčků a nebyl frustrován svojím nejapným přesvědčením, že CDC je snad dokonce in a jdu postřílet pár pěvců, kterým vyrvu letky. Počkám si na knihu Fireho žhavá pírka, doufám že do té doby vyjde alespoň Akademikova Česká nynfa na japonském vlasci, americkém navijáku a anglickém prutu, abych se oprostil dryflydeliria. PS: Fire, jsem zvědavej kdy vytáhneš kábliky jako tělíčkové materiály.

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 18:01 ® Firetiger
Firetiger

Pánové, nedávejte mi prosím do pusy dehonestaci starého pana Fratnika. O tom řeč nebyla. Cíl, který jsem si uložil bylo ukázat, že peří z kachního zadku není jediný možný materiál pro křidélka suchých much. Tvrdím, že 1) existují rybářské situace pro které jsou vhodnější jiné matroše než CDC a 2) že muškař by se neměl uzavírat experimentu, zejména pak ti co si podobně jako já své zkušenosti teprve budují. Jako pro věšinu z vás je pro mě CDC materiál první volby, ale třeba srnec nebo umělotina typu ADW mají své místo. Lidi, co místo CDCka začali používat králičí pacičku (snowshoe rabbit) si jí nemohou vynachválit. Najít argument pro křídlo z letky je pro mě dost těžké, ale na smetiště dějin úplně neodešlo.

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 17:41 ® ZN
ZN

Firetiger:
o co se ochuzuju, když vážu suché téměř výhradně ze CDC?

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 17:39 ® drozďák reakce na …

Firetiger: "CDC, česky PZK, jsem vypustil schválně, abych ukázal že i bez něj to jde :-) " Velká gratulace, zjevně máš našlápnuto k dehonestaci všech vazačů suchých mušek zhusta užívajících CDC k jejich výrobě. Jistě to bude snadnou nahraditelností tohoto materiálu. A zavolal bych Fratnikovi, ať si tu svojí pseudotatranku strčí do prdele :-) Jde to i bez něj. Jenom se bojím, že seznam potencionálně využitelných substitucí rozhodně nedeklaruje schopnost něco skutečně nahradit. V rovině teorie možná. V praxi rozhodně ne.

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 17:05 ® Firetiger reakce na …
Firetiger

CDC, česky PZK, jsem vypustil schválně, abych ukázal že i bez něj to jde :-)

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 16:51 ® modrak reakce na …
modrak

Firetiger: Jo a v tom seznamu ti chybí pírko armované lakem (Tanida), vypalovaná nebo rozpletená organza, reverzní nedělené pírko a jestli se nepletu tak i CDC. :o)

PS: Destiláty nemohu konzumovat ze zdravotních důvodů a navíc preferuji dobře vychlazenou Pepinovu desítku.

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 16:21 ® modrak reakce na …
modrak

Firetiger: Pokud se dostanu na vázací víkend, tak tě to klidně naučím. Celkem nic na tom není. Důležité je vzít správné pírko (kachna nebo bažant) a dobře ho přivázat (větvičky se nesmí křížit). Nejsem žádný super vazač a každé křídlo se mi nepovede na 100%, ale tato technika skutečně není příliš obtížná.

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 16:15 ® drozďák reakce na …

K těm možnostem bych ještě dodal výřez z celulózy…

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 16:08 ® Firetiger reakce na …
Firetiger

Ivo, na článek to bude až to budu umět všechno navázat, což jen tak nehrozí :-((

Při té příležitosti, tomu kdo mě naučí vázat mrtvolku se štípaným křidélkem veřejně slibuju lahev kvalitního destilátu :-) Vážně! :-))

A těm, kdo vládnou anglickým jazykem doporučuju přečíst si článek o Klinkhammerce – Hans van Klinken v něm píše, jak se to má dělat správně.

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 7:31 ® toulovec reakce na …
toulovec

Jindříšku tak toto je skoro na článek. Dal sis s tímto příspěvkem docela rachotu :-)) schovej si to, ať to můžeš vždy jen vytáhnout a fláknout to sem když někdo bude mít dotazy :-)

reagovat
Úterý 9. ledna 2007 v 0:28 ® Firetiger
Firetiger

Kologové lovci, ve snaze nalézt odpověď na otázku co všechno lze použít jako křídlo na suché mouše jsem provedl detailní rešerši nejobsáhlejší sbírky much na netu co znám (www.danica.com

Našel jsem následující možnosti křídla: Kačer na stojato: www.danica.com Kačer roztažený: www.danica.com Srnčí srst do smyčky: www.danica.com Srnec na ležato: www.danica.com Srnec na stojato: www.danica.com Telecí srst z těla/ocasu: www.danica.com Zaječí pacička: www.danica.com Štípané pírko: www.danica.com Křídlo ze skutečné jepice: www.danica.com Paraloop – namotaný kohout: www.danica.com ADW / Polypropylen = Klikhammerka www.danica.com ADW / polypropylen vysoce viditelný: www.danica.com Tenký film: www.danica.com Špičky pírek: www.danica.com Výřez z letky a la jepice: www.danica.com Výřez z letky a la chrostík: www.danica.com Výřez z letky – no hackle style: www.danica.com Obalová fólie: www.danica.com Raffia (= Swiss Straw): www.danica.com

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 ve 23:55 ® brčal
brčal

drozďak-lovce pampalíny :o) už jsem taky dělal dokonce jsem zůstal bez házení na kraji dvě hodiny bez chytání a brodění a nic. macek by mohl povídat.K nymfě sem se vrátil tento rok jinak furt Suchá muška.

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 ve 23:16 ® drozďák reakce na …

brčal: to fakt musíš čekat dvacet vycházek. Zkus jí to tam poslat hned a třeba to klapne… Když jsem náhodou napral většího potočáka, tak to bylo skoro vždy na větší vzdálenost, menší nenápadnou mouchu, nebyl jsem tehdy vyjímečně línej a k vodě jsem se připlazil po držce. A třeba hned prvním hodem slepý kuře našlo zrno. Z toho se dá leccos usuzovat. (Bavím se samozřejmě o suchém chytání a pár chycenejch rybách mezi 40 – 50cm. Většího potoka jsem nechytl.)

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 ve 23:10 ® brčal
brčal

rarach-pozor strávíš tam 15 vycházek a nula bodů ani malou rybku :o))) a pak jedna vycházka a trefíš se jenomže to je jenom kousek řeky a nikdo tam nechodí :o)))

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 ve 22:52 ® rarach

Fakt jo, no to jsem z toho paf, opravdu jsou tak velcí potočáci,musím se ještě hodně učit, já mám několik ryb kolem 25 cm a zbytek tak kolem 15–20 cm.

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 ve 22:36 ® brčal
brčal

rarach ty se mýlíš nikdo nepsal o 100 hodech.Jenom o třech. Chodím na místa kde strávím i 3 hod bez ryby a pak tam jedna sebere a musíš si zapamatovat kde a potom po dalších 20 vycházkách ji chytneš a stojí to pak za to Potočák přes 35 není problém. Osobně už tam mám pár ryb i přes 40 na sucho.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1