Chytej.cz

ROBALL necteno

5.1.2007 | Kosmik | 3.149 zobrazení | 8 odpovědí

Budu si kupovat roball a chtěl bych se zeptat, jakou velikost, klasický roball nebo mamut, nějaký tip, tip na internetový obchod a popřípadě nějaké rady k používání.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 8. ledna 2007 ve 12:45 ® 

Já používám jenom mamuta, jde to s nim krásně rychle, válečky dělám mašinkou s nástavcem na klobásy, kterou poháním vrtačkou a vařim ve friťáku. Várku z 200 vajec mám hotovou asi tak za 3 hodiny, nepočítám výrobu těsta, jenom válení a vaření. Průměry mám 14 16 18 20 24 ,ale používám jenom 18–24, dělám to tak napůl a chytám na 18 a když berou malý kapři tak dávám 24, také při delším vyvážení dávám 24 abych předešel záběrům od těch nejmenších kaprů. Menší kuličky normálně nemá cenu dělat, snad jenom v hodně chladné vodě, ale i tak kaprům nedělá problém sežrat velkou kouli. Průměr 18 bez problému sežere kapřík okolo 30 cm. No a na krmení jednoznačně cobra, je přesnější než prak a na kratší vzdálenost se dá házet více kuliček najednou. Já používám 2 cobry jednu slabou na menší kuličky 18 a duhou silnou na velké koule 24, tou silnou malé koule házet jdou, ale je to zbytečná dřina.

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 v 11:22 ® Candátoman

Záleží, jak daleko krmíš. Na větší vzdálenost je určitě lepší a hlavně rychlejší Cobra, toť mé zkušenosti. Doporučuji větší průměr boilie(bacha aby jsi ho pak nacpal do Cobry) a nechat si u vnadění rezervu ve vzdálenosti, protože pak ti může fouknout větřík a jsi v pr… :-) Větší kulička lépe drží směr a nedá se tolik ovlivnit větrem během letu což např u 14mm kuličky říci nelze.

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 v 10:54 ® Kosmik reakce na …

Loď většinou k dispozici nemám, takže musím dělat kuličky, ještě bych se chtěl zeptat co je lepší na vnadění kobra nebo prak, myslím na větší vzdálenosti.

reagovat
Pondělí 8. ledna 2007 v 8:30 ® Candátoman

Párkrát jsem už válel a mám jen ten malý. Záleží opravdu na množství, které chceš při jednorázové výrobě zpracovat a jak často koule děláš. Nejsem moc zručný, ale 3 kg suché směsi jsem na malé „18“ dělal 5 hodin včetně uvaření a úklidu kuchyně. Průměr zvol podle místa, kde chceš vnadit.Pokud to je dále od břehu a nemůžeš vnadit loďkou, tak bych ti doporučil průměr min.18mm, kvůli přesnosti a vzdálenosti nakrmení. Pokud vnadíš Cobrou nebo prakem, tak je potřeba mít kulaté kuličky, aby ti držely směr při letu, jinak nakrmíš „celý“ rybník a ne vybrané místo. Určitě ti pomůže i nějaká pomůcka na vytlačování válců – pistole, nlýnek na maso s nástavcem, apod. POkud máš možnost krmit z loďky, tak boilie nemusí bít vůbec kulaté, ale stačí ti třeba kostičky nebo válečky – ušetříš při výrobě spoustu času. Neber vše jako dogma, protože nejsem zrovna častým kaprařem, ale pár mých zkušeností ti snad přijde vhod.

reagovat
Neděle 7. ledna 2007 v 18:56 ® barn reakce na …
barn

ja osobně preferuju 18 až 20 rollball větší podle mě nemá smysl.A stačí opravdu klasickej,pokud nebudeš dělat hromady koulí.

reagovat
Sobota 6. ledna 2007 ve 22:26 ® Hora
Hora

Nejsem kaprař,ale řekl bych,že záleží na množství kuliček co budeš dělat.Jestli do 3 kg,tak stačí klasický,jestli více než 3 kg,tak jdi do mamuta.Musíš si dát sám odpověď jak často budeš chodit a kolika ks(kg) budeš vnadit.Podle toho se musíš rozhodnout.

reagovat
Sobota 6. ledna 2007 ve 21:42 ® Kosmik reakce na …

Dík za odpověď, asi to bude jediná odpověď, kapraři buď mají zimní spánek nebo se pilně připravují a nemají čas prezentovat svůj názor.

reagovat
Sobota 6. ledna 2007 v 9:58 ® Gagi

Bral bych mamuta ve 14 mm. Vím že to je malé, ale oni i velké koule sežerou malé ryby. A malé koule zdrží rybu déle na místě (při stejné hnotnosti návnady. Viděl jsem je jen na ryby-rybky-rybičky a jetfish. Proti lepení namazat olejem. A vlastně to jde i bez kuliček :-)) .

reagovat