Chytej.cz

diery v korkovej rukoväti necteno

28.12.2006 | oxandrolon | 7.820 zobrazení | 40 odpovědí

Zdravím, z korkovej rukoväte mi vypadla výplň, ktorá „maskovala“ nekvalitu korku, bola to zrejme korková drť s nejakým pojivom, nevie mi prosím niekto poradiť, aké pojivo sa používa ? Vopred dík

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Středa 3. ledna 2007 ve 23:03 ® dudu

Nordboy- vys..t ? To rozhodně ne! Myslím, že těch názvů by se našlo ještě daleko víc :-)

reagovat
Středa 3. ledna 2007 ve 22:50 ®  reakce na …

Tak jo…beru to jako výzvu, že se na to mám vy…t. Máte samozřejmě pravdu. Nicméně, kdyby se někdo opravdu chtěl vypořádat s poškozenou korkovou rukojetí prutu, nabízím svoje ruce a zkušenosti a rukojeť opravím – (po dohodě).

reagovat
Středa 3. ledna 2007 v 16:11 ® Robur
Robur

a kde je otvírák na víno?

reagovat
Středa 3. ledna 2007 v 16:08 ® dudu

Nordboy- to v pravo vypadá úplně stejně jako vysekávače co mám v dílně.
U nás se „vytínají“ tak maximálně pohlavky:-)

reagovat
Středa 3. ledna 2007 v 15:51 ® 
reagovat
foto/forum/2007/th-img1496.jpg
Středa 3. ledna 2007 v 15:45 ®  reakce na …

toulovec:Výseč­ník=vytínák/dě­rovačka/locha­isna. Nedá mi to, a pro jistotu přidávám tu fotku… Z leva doprava : důlčík, průbojník, vytínák.

reagovat
Středa 3. ledna 2007 ve 14:36 ® toulovec reakce na …
toulovec

BoBo a co výsečník :-)

reagovat
Středa 3. ledna 2007 ve 13:37 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

regulus, Nordboy: Proto je tam smajlík ;-) Jen jsem přidal další termín, aby to nebylo tak jednoduché :-D

reagovat
Středa 3. ledna 2007 v 8:32 ® mirmen

Pokud budete korek chtít navíc vyčistit, doporučuju následující postup:

• nejdříve korek omýt a očistit mechanicky od nečistot kartáčem
  • nechat zaschnout, po zaschnutí natřít dezinfekčním Savem ( lze použít i bělicí SAVO ), nechat několik minut působit a důkladně omýt ve sprše ( případně opět použít kartáč)
  • výsledek – rukojeť jako nová
reagovat
Středa 3. ledna 2007 v 0:31 ® regulus reakce na …
regulus

BOBO – ty se svým sudetským vzděláním bys měl vědět, že durchschlag (průbojník) a killner (důlčík), do závorek ti pro jistotu píšu i český názvy, je zcela něco jinýho.

reagovat
Úterý 2. ledna 2007 ve 20:57 ®  reakce na …

BoBo: Jasně že ne. Důlčík je špičatý..Fakt nechceš tu fotku??

reagovat
Úterý 2. ledna 2007 ve 20:36 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Nordboy: A nepleteš si to s důlčíkem? :-)) )

reagovat
Úterý 2. ledna 2007 v 17:47 ® Mirek reakce na …

BigMike: Přeci děrovač nééé.

reagovat
Úterý 2. ledna 2007 v 15:23 ®  reakce na …

BigMike:Ještě je to trošíčku jinak… Nikoli průbojník. PRůBOJNÍK je stejný (podobný) nástroj jako VYTÍNÁK, ale není dutý…takže neVYTÍNÁ díru, ale slouží například k vytloukání čepů a pod. Ale to už probíráme názvosloví a ne metodu oprav korkových rukojetí. V tom se shodujeme. Nicméně, sranda to je.
V případě zájmu mohu posloužit fotografií a popsat „Lochajznu“, „durchšlák“ i „kilner“…Tedy Vytínák, průbojník a důlčík.( Němčináři prominou, to je Sudetská terminilogie.)

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 21:57 ® BigMike reakce na …

Tak tomu říkáme tady u nás na jihu:-)) )A přijde mi to asi nejpříhodnější! Jak jsem psal, než drť a tak, vyříznout, vsadit nový kus a doladit!!! A pokud se to sype i jinde, jak tu někdo psal, vyměnit celé!!! Stačí šikovné ruce a spunty od šmpusu!!! A když ne, tak koupit nový prut, protože asi tento nebyl tak drahý, když má takový korek!!!

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 21:55 ® BigMike reakce na …

Myslíte průbojník?:-)) )

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 v 16:20 ® 

regulus: Na jiném místě tohoto fóra řešíme problém „slovníku“ cizích výrazů. Jsem rád, že mohu přispět…Lochovač, správně lochajzna se česky nazývá vytínák, nebo děrovač. A Tvůj postup je jistě naprosto správný. Vyříznout přesný tvar a vsadit do kvalitního lepidla nový kus. Povrchová úprava je zase jen do tvaru rukojeti.

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 14:08 ® Sander
Sander

Pokud má autor otázky podobný problém jako je tento, oprava je celkem jednoduchá. Nejdřív je nutné díru uvnitř nechat trochu nasáknout zředěným lakem, aby se nemohlo nic vydrolit – lak to uvnitř krásně slepí. Pak vzít lepidlo – v mém případě epoxu, nebo klidně kanagom, smíchat ho s co možná největším množstvím korkové drti, díru tím naplnit a po zaschnutí vybrousit jemným brusným papírem do ztracena. Nedělám to poprvé, takže jsem si jistý, že na takto opraveném místě se už nikdy díra neobjeví :-)

reagovat
foto/forum/2007/th-img1487.jpg
Pondělí 1. ledna 2007 ve 14:02 ® jiris
jiris

Prutos – jo muzes si to pojivo vyzkouset na jednom modrym wobleru :-))

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 14:01 ® Prutos reakce na …
Prutos

Jiris: Tmely jsou napikaču. Jako pojovo je ještě super dvousložkovej čirej epoxid. Garantuju ti že se nevydrolí.. :-)

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 13:56 ® jiris
jiris

Prutos – taky jsem se s tim dlouho stval, kupoval jsem si tmely na podlahy (hnede) stejne se to vzdy po par vychazkach vydrolilo…

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 13:22 ® Prutos reakce na …
Prutos

Jiris: Záleželo by jak jsou ty díry velké. Kdyby to byly jen štěrbiny, tak bych se na předělávání vyprdnul.

oxandrolon: Jo a  až to budeš míchat,snaž se do lepidle necpat co nevíc té korkové drti. Ale zas né moc aby to drželo ve spáře.

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 13:19 ® regulus
regulus

oxandrolon – možná by nebylo od věci, kdybys tu vydrolenou rukojeť vyfotil a hodil sem fotku, ono by se líp odpovídalo na tvoji otázku. Je kapku rozdíl jestli je ten vydrolenej kousek már milimetrů nebo tžeba půl centimetru.
V každým případě bych to ale asi neřešil mícháním korkové drti s nějakým lepidlem. Pokud jsou ty dírky maličký a použiješ tmel, tak se ti s největší pravděpodobností zase vydrolí, větší dírky bych řešil vyříznutím vydrolené části ve vhodném tvaru a vlepením nového korku (např. 5mm díru bych lochovačem /za boha si nemůču vzpomenout jak se to správně česky jmenuje, vysekávají se tím díry do kůže/ o průměru cca 6mm „vyřízl“ korek až k blanku, z novýho korku udělal špuntík /musí jít do tý díry úplně na těsno/, který bych tam vlepil, to co přečnívá opatrně ořezal ostrým nožem a smirkem zabrousil do ztracena).

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 13:19 ® Prutos reakce na …
Prutos

Dudu má pravdu, disperzní D4 bude super. D3 by mohlo vydržet, ale do D2 bych už nešel. Zajdi někam do stolárny a popros je jestli by ti do kalíšku trochu D čtverky nenamíchali. V namíchaném stavu se do dá zpracovávat několik hodin a pak se z toho zase stane D3.

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 13:18 ® jiris
jiris

Pokud by se jednolo o prut, který mám „rád“. Nechal bych si u vazače předělat nový korek.

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 13:11 ® dudu

Nevím jaké pojivo používá výrobce. Pro opravu bych doporučil použít nějaké disperzní lepidlo s korkovou drtí (popřípadě dřevěný prach). Tmely podle mě vypadají a nezpevní narušenou strukruru. Lepidla se vyrábějí ve čtyřech třídách, podle voděodolnosti, přičemž č.4(určeno trvale do vody)už se musí míchat z více složek. Třída 3(stačila by i 2) se už nemíchá a je naprosto dostačující. Výrobců a názvů je veliké množství, použij to co seženeš v nejmenším balení. Dál je to, jak píše Pumpa, ale na lak se vy… Jo a nezapomeň dodržet minimální teplotu, jinak to zůstane mléčný.

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 12:42 ® ESKY

ahoj, koukám, že kolegové nepochopili zcela smysl tvé otázky, neboť ti nikdo neradí jaké pojivo používají výrobci rybářských potřeb, že ? Domnívám se, že jde o nějaký druh pryskyřice, ale spíš bych se přikláněl že se jedná o nějaké pojivo na kaučukové bázi, možná…

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 ve 12:28 ® PetrC reakce na …

Souhlasím jednoznačně s Nordboyjem… Zaplať Pámbu, je to výstižné a sám bych to lépe nenapsal. Pán Bůh je mi svědkem, nebo ať se mi na místě odrolí všechen korek z rukojetí.

HaD: to je skvělé, další dušička co umí… :-) Zaplať Pán Bůh… :-) :-)

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 v 11:48 ® HaD reakce na …
HaD

Nordboy: myslím, že PetrC i prutos to mysleli ironicky a pokud jsem se nespletl, podepisuju :-)

reagovat
Pondělí 1. ledna 2007 v 11:23 ® 

Jo, a omlouvám se, že odbočuji od tématu…rad, jak opravit korek se najde několik a už se tu jednou řešil „problém“ jestli se u nového prutu ochranný obal z korkové rukojeti má sundavat!?.Taky docela nesmysl.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1