Chytej.cz

Na sumce s multiplikátorem?! necteno

28.12.2006 | Ratlin | 2.210 zobrazení | 5 odpovědí

Chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti se sumčí přívlačí s použitím multiplikátoru. Jaké jsou výhody, nevýhody, tipy, triky a třeba i konkrétní výrobky…?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 29. prosince 2006 v 19:08 ® regulus reakce na …
regulus

Endy – pokud to mělo být jako, co já na to, tak já nic.-:)))

Jednak s tím chytám první rok a ty ABU sem dostal doporučený, od „slzáků“ sem byl odrazovanej, prej se to blbě rozmotává, ale osobní zkušenost s tím nemám. Navíc mám od určité doby alergii na fšimano, takže se k týto značce v rámci objektivity nevyjadřuju. Bylo mi raděno, koupit multík klasické konstrukce, ony ty multíky vypadají jako že jsou těžký, ale opak je pravdou a dost možná asi bude pravda že se na klasickým multíku pavouk rozmotává líp než na slzovým, já bych si ho, aspoň prozatím, nekoupil.
K prutům, ten PENN bude dobrej na velký nástrahy a do lodi, taky jsem o něm uvažoval, ale pokud se nepletu, je to ten, co je dvoudílnej, ale špička je kratší než rukojeť, takže to složený má asi 140cm, to mě tenkrát odradilo. Zbytek nemám tušení.

reagovat
Pátek 29. prosince 2006 v 18:52 ® regulus reakce na …
regulus

Ratlin – na ty velký nástrahy jo, jestli to je moc nevím, ale když hážeš 5–10dkg nástrahy. Navíc chytám většinou na řece a kdyby se v proudu zapřáhla nějaká 130tka, tak by to byl asi mazec. Na normální vláčku používám 0,25mm a taky silon. Dá se použít i pletenka, ale když se ti udělá pavouk, tak pletenka se jednak hůř rozmotává a často to musíš vystříhat, protože to nejde rozmotat, no a silon je přece jen levnější. Ještě sem zapoměl na jednu nevýhodu, potřebuješ prostor na nahazování (pokud nahazuješ dál), spodem nebo z boku to jde blbě.

reagovat
Pátek 29. prosince 2006 ve 14:56 ® Endy
Endy

4 regulus uvazuju o koupi Shimano Catala nebo Corvalus 301 a vlacaku Penn Millenium JERKBAIT 140 MP..1,98m 50–140g…na lehci privalc potom Citicu (mebo jinej slzovej multas)

reagovat
Pátek 29. prosince 2006 ve 14:21 ® Ratlin reakce na …

OK, dik. Právě furt přemejšlim jestli normální smekáč, nebo multík… smekáč na sumce by musel bejt bytelnej, kovovej a tim pádem těžkej, a já nejsem vzpěrač. Hele a to fakt používáš pětačtyřicítku vlasec? Neni to moc?

reagovat
Pátek 29. prosince 2006 v 1:38 ® regulus
regulus

Tak teda začnu. Nedá se mluvit o nějakejch velkech zkušenostech ani úlovcích, ale s multíkem vláčím. Protože nejsu typ člověka, co dokáže v klidu vysedávat u vody a čekat, tak jsem to vzal z té druhé stránky, pokouším se chytat sumce na přívlač. Prut – v každým případě větší gramáž a délka dle osobních preferencí problém je, že se v našich končinách vláčecí prut na multík blbě shání (prut je jinak stavěnej, očka blíž u sebe, menší průměr než u smekáču a jiný sedlo navijáku). Já používám 2,10m 50–100g, ale vláčím většíma a těžkejma nástrahama 25–100g. Multiplikátor – vláčecí typ, velikost podle toho co na něm bude navinutýho a kolik. Já mám Abu Garcia Ambassadeur Classic C4 6601, používám 0,45mm vlasec. Výhody – lehkej, lepší kontakt s rybou, pokud si na to člověk zvykne tak daleko jednodušší manipulace než se smekáčem. Nevýhody – človek si na to musí zvyknout a naučit se s tím zacházet, při přetočení cívky se udělá naprosto neskutečnej pavouk (proto silon a ne pletenka, alespoň ze začátku), stříká z toho voda, v chladnějčím období nepříjemný, pro anti technický typy lidí kapku problém, několikrát za sezónu se to musí rozdělat a promazat olejem na několika místech, popis je v návodu.

reagovat