Vyhledávání
Co takhle slovník cizích slov?
24.12.2006 | | 3.882 zobrazení | 26 odpovědí
Ahoj kamarádi. Tak jsem si řekl, že se obrátím hlavně na mladší generaci, jazykově vybavenou…neexistuje nějaký slovník kde bych si nalistoval třeba „přívlač“ a našel si co je to „spinning“, nebo jaký je rozdíl mezi woblerem a ripperem, a vůbec jak se vyznat ve všech těch cizích výrazech v rybařině?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 1. května 2008 v 11:48 ® toulovec
-
já myslím že s tímto problémem nám může poradit pouze pif, protože to je jediný lingvista který jeschopen to rozlósknót komplet :o)
reagovat - Čtvrtek 1. května 2008 v 11:03 ® Kazan
-
Existuje anglicko-český, česko-anglický rybářský slovník, to samé v němčině. Dále ještě rybářský slovník, kde je slovo, u něj někdy obrázek, a vysvětlení mezi o co se jedná.
reagovat - Čtvrtek 1. května 2008 v 8:27 ® Robur
-
už jsem to myslím někde v diskusi navrhoval, co takhle si vzít na paškál hnusná cizí slova a počeštit je. Zrovna mně tedy nic nenapadá, ale doufám, že něco nadhodíte.
reagovat - Čtvrtek 1. května 2008 ve 2:23 ® scootrovka
-
Výborná je wikipedie a ottův naučný slovník nebo třeba multimediální encyklopedie na cédéčku.
reagovat - Středa 30. dubna 2008 ve 21:48 ® MadMack reakce na …
-
sramas – očka = guides. A koncové očko je tip top. Alespoň tak to mají ozanačeno na cabelasu. www.cabelas.com
reagovat - Středa 30. dubna 2008 v 19:19 ® sramas
-
Ještě mě napadlo jestli angličtina rozlišuje „návnadu“ a „nástrahu“. Nebo je to prostě „bait“?
reagovat - Středa 30. dubna 2008 v 17:12 ® OndruchM reakce na …
-
co já se bavil s jedním známým z USA, je to muškař tak používal termín eye – očko
reagovat - Středa 30. dubna 2008 v 17:10 ® Kubah reakce na …
-
sramas- To očko nevím
reagovat - Středa 30. dubna 2008 v 15:54 ® sramas reakce na …
-
Tak pod pojmem „terminal tackle“ se objevujou věcičky jako obratlíky (mimochodem swivel), háčky, mikrokroužky… Asi to bude něco jako koncová sestava, či co.
reagovat - Středa 30. dubna 2008 v 15:49 ® sramas reakce na …
-
Hany> Reel asi sedí. Slovník mi vyhodil ještě slovo „tackle“ při dotazu na naviják. Na ryb. zahr. webech se slovo „tackle“ taky vyskytuje, ale asi ne jako naviják.
reagovat
A co to očko? - Středa 30. dubna 2008 v 15:31 ® Kubah reakce na …
-
sramas- myslim že naviják je reel, ale nevim to jistě
reagovat - Středa 30. dubna 2008 ve 14:33 ® LaMa reakce na …
-
kdyz potrebuji pouzivam toto www.slovnik-cizich-slov.cz
reagovat - Středa 30. dubna 2008 v 11:34 ® sramas reakce na …
-
Thank You MadMack. A co takhle naviják (ve slovníku je moc výrazů, tak který se používá?) a třeba očko?
reagovat - Středa 30. dubna 2008 v 11:16 ® MadMack reakce na …
-
sramas – rotačka = in-line spinner (něco jako „točící se v ose“), plandavka = spoon (lžička)
reagovat - Středa 30. dubna 2008 v 11:07 ® sramas
-
Znáte někdo angl. výraz pro rotační třpytka a plandavka?
reagovat - Pátek 29. prosince 2006 ve 12:33 ®
-
JO! Tak vidím, že námět by byl a ukazuje se, že to nebude žádná procházka růžovým sadem… nicméně doporučuji Vám mladým, začněte na tom ve vlastním zájmu makat, protože já už se asi souhrnného díla, coby aktivní rybář, nedočkám.
reagovat - Čtvrtek 28. prosince 2006 v 0:58 ® HaD reakce na …
-
Robur: tak si to vem na starost celý a jen rozděl písmenka!
reagovat - Středa 27. prosince 2006 ve 14:15 ® kkarlos
-
h
HDU- H***** D****** U******tak a mám to ne…? to by stačilo..
reagovat - Středa 27. prosince 2006 ve 14:04 ® Robur
-
hlavně jsem zvědav, který statečný si vezme h – HDU
reagovat - Středa 27. prosince 2006 ve 13:00 ® CeP reakce na …
-
kkarlos> „YCHTYL“ .. ??
reagovat - Středa 27. prosince 2006 v 11:07 ® kkarlos
-
beru si na Y.. takže mi můžete posílat podněty, náměty..
reagovat - Středa 27. prosince 2006 v 10:30 ® Robur
-
no tak tam mám překlepy
reagovat - Středa 27. prosince 2006 v 10:27 ® Robur
-
Norde, považuji se za mlasdší generaci, ale problém máme společný. Dsocela si přeju, aby byl jediný, staříku
reagovat. Ale mluvíš mně z duše. Myslím, že by šlo vytvořit tým, který by to bez problému vytvořil, dle mého by stačilo, kdyby se každý ujal nějakého písmena. tento seznam by visel na chytej. např. písmeno X by byl Robur, já bych dal dohromnady rbářské termíny na x + každý by viděl, že mám x na starost, takže i ostatní by mně mohli poslat své podměty, pak bych svojí sbírku /nejlépe i s int. odkazy na obrázek/ poslal nějakému centrálnímu zpracovateli, který to dá do kupy a hodí na web.
- Úterý 26. prosince 2006 ve 20:25 ® mirmen
-
> Nordboy& HaD : o něco podobného se pokošel ( pokouší) polský web RYBIE OKO.
Má v nabídce slovník www.fishing.pl
Ukázka možných zápisů, namátkou :
- cikáda ..... www.fishing.pl cykada
- riper ..... www.fishing.pl
- streamer ..... www.fishing.pl
Ukázka k zamyšlení. Použité slovo-rybářský termín, s vysvětlivkou a případnou ilustrací. Nemají to moc promyšlené, chybí abecední řazení pojmů a práce s vyhledavačem. Navíc – práce na takovémhle encyklopedickém slovnku vyžaduje myšlenku, řád. Na počátku musí být nějaké zrcadlo, které určuje jednotné rozmístění textu, ilustrací a popisek. Vznikající slovník by měl umožňovat průběžné kládání nových pojmů, editaci textu , připadně i fotografií. Možné propojení s úzce souvisejícími pojmy. Vkládání pojmů v abecedním pořádku ( pokud nebude zvolen jiný, např. tématický blok – namátkou -nástrahy – umělé nástrahy vláčecí nástrahy – plast – měkký plast – ...... apod.).
reagovat - Neděle 24. prosince 2006 ve 12:41 ® CeP
-
tak treba se najdou dobraci a ten slovnik postupne vytvori tady : slovnik-cizich-slov.abz.cz
reagovat - Neděle 24. prosince 2006 ve 12:00 ® regulus
-
Nejsu už sice ta mladší generace, ale obávám se, že nic takovýho asi neexistuje. Normální slovník taky nepomůže, protože např pro slovo SPINNING v něm existuje minimálně 8 výrazů a ani jeden nemá s rybařinou nic společnýho. Jinak jestli tě to potěší, tak nejseš sám, kdo se v tom moc neorientuje, někdy naprosto nemám šajnu o čem je řeč.
reagovat