Chytej.cz

Feeder - monofil nebo šňůra necteno

22.12.2006 | breca | 4.178 zobrazení | 10 odpovědí

letos jsem začal chytat na feeder a jsem z toho maximálně nadšen. Používáte při této technice monofil nebo pletenou šňůru? A hlavně proč? Výhody a nevyhody.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 11. října 2007 ve 12:19 ® davaprd
davaprd

vesměs souhlasím s veškerým hodnocením pro a proti, jen bych pletence nepřikládal takovou moc v detekci záběrů, osobně jsem ji dříve hodně využíval především na závodech a poslední dobou zjišťuji, že to možná nebylo to nejlepší (výjimkou jsou vody, kde je málo záběrů a jsou velmi jemné a šlo o pár malých ryb). Hlavní gro bych viděl v tom, jak si člověk vyladí koncovou sestavu a potom je ten pravý (zde zdůrazňuji slovo pravý) záběr viditelný i na vzdálenost +50 m, vždycky mě právě na závodech mátlo, že většina top závodníků házela extrémně daleko, na jednu stranu chápu, že řeky typu Labe nebo Vltava jsou hodně široké a najít hranu nebo koryto je blízko celkem obtížné, na druhou stranu jsem vždy pochyboval, že budou záběry viditelné, přátelé věřte mi,… byly a to i pouhým okem a ne jen tím „profirybářským“ ;-) , pokud tuším, že dnešní aktivita ryb bude minimální, pletenku „vážně zvážím“, jinak si s tím hlavu už opravdu nelámu. Otázka oček je u kvalitního prutu nepodstatná tedy pokud používáte rozumné průměry, mám osobně 0,04 mm a 0,12 (heavy) a je to v pohodě (FL Crystal). To jest z mých zkušeností vše.

reagovat
Sobota 23. prosince 2006 ve 12:19 ® Petrson

Bezrybka to popsal výstižně – smysl má pletenka u této metody myslím jen tehdy, jde-li o lov na vzdálenost 50 – 60+ m. Zde ovšem může nastat problém – některé typy šňůr mají tendenci se při náhozech zamotávat a tvoří chuchvalce na úrovni prutu. Sice jsem pletenku na fídru ještě neměl, ale stačí mi, co to dělá na běžném kaprařském prutu s většími očky, takže při průchodu titěrnými, hustými očky fídršpice zde může nastat problém, přičtu-li ještě vliv abnormálně silného švihu při dalekých náhozech. Je otázka, jestli není vhodnější při takovém lovu použít klasiku, fídr bych volil asi jen za úplného bezvětří a v situaci, kdy by záběry byly velmi jemné a v tomto by efekt detekce byl rozhodující, v jiných případech bych v jeho užití neviděl přínos.

reagovat
Sobota 23. prosince 2006 v 8:06 ® Prichy reakce na …
Prichy

jarv: aj jaj, to vypada zase na nejaky pruser, vim, ze jsme to spolu probirali, ale nevim presne jakej byl muj nazor na pletenku, je pravda, ze jsem na ni trochu vice chytal a nazor jsem malilinko prehodnotil hihi :-) Pripomen mi, prosim, co jsem tenkrat (mozna s nejlepsim svedomim a hloupou neznalosti :-D ) hajil :-D

reagovat
Sobota 23. prosince 2006 v 0:06 ® jarv reakce na …

Prichy: pokud jde o druhou část tvé odpovědi, jsem rád žes to řekl konečně nahlas (viz. naše debata na Koutech – pravoslavnej přívlačář Bass to tenkrát nechtěl rozseknout… :-))

reagovat
Pátek 22. prosince 2006 ve 23:53 ® Bezrybka
Bezrybka

Když jsem chytal na pletenku na řece do 50m šířky nebylo ojedinělým jevem zlomení špičky při záseku, navíc ryby padají z háčku. Na přehradách kde se musí nástaha poslat daleko od břehu má pletenka význam kvůli kvalitě záseku. V jinym případě nevidim důvod šňůru používat…

reagovat
Pátek 22. prosince 2006 ve 23:06 ® JarKoto

Tak s tou špičkou to bylo trochu přehnaný, ale jinak ze šňury ryby fakt vic padají – takže potřebuješ dobře pracovat brzdou, ale na ruhou stranu má vyšší nosnost při nižších průměrech. Jinak o průtažnosti, atd. toho máš napsanýho níž dost.

reagovat
Pátek 22. prosince 2006 ve 20:02 ® Prichy reakce na …
Prichy

Kubajs: „velkou rybu musíš mít hodně povolenou brzdu jinak rybě vyrveš háček nebo ti zlomí špičku“

myslis, ze se ryba vyrizne, nebo vyhakne? zlomi spicku? jakou spicku myslis? snad ne feederovou?

necham te to prehodnotit:-)

reagovat
Pátek 22. prosince 2006 v 19:47 ® Kubajs
Kubajs

Pletenka:je málo průtažná a proto umožní daleké hody,ovšem když s pletenkou za přáhneš velkou rybu musíš mít hodně povolenou brzdu jinak rybě vyrveš háček nebo ti zlomí špičku.Spletenkou lépe rozpoznáš záběr jelikož je neprůtažná. Monofil:je průtažnější používá se spíše na vzdálenosti do 30m ovšem to neznamená že nemůžeš chytat 50m od břehu při boji stačí malinko povolená brzda zbytek tlumí prut.S vlascem po záběru ryba necítí ryba takový odpor jelikož je průtažnější. Můj názor je že lepší je chytat s klasickim monofilem do síly 0,16mm Doufám že jsem pomoh.Kdyby něco tak se poptej

reagovat
Pátek 22. prosince 2006 v 19:40 ® Prichy reakce na …
Prichy

celkem good to popsal sharkcom, u pletenky bych jako nevyhodu videl prave malou prutaznost pri zdolavani ryby u brehu (jako reseni vidim feederovou gumu, kterou se hodlam testovat), dale pokud jsou vlny, tak se spatne rozeznavaji zabery, diky neprutaznosti se spicka prakticky porad chveje.

reagovat
Pátek 22. prosince 2006 v 18:18 ® sharkcom
sharkcom

Pletenka na feeder je dobrá, pokud chytáš na delší vzdálenosti. Tj. umožní ti dosáhnout díky neprůtažnosti daleko větší citlivosti sestavy. Je nutno si ale uvědomit, že stejně jako ty budeš dřív indikovat záběr, bude i zabírající ryba daleko dřív vědět, že je nějaká zrada. Záběr tedy dost možná bude trvat kratší dobu a ty budeš tedy mít méně času na zásek. U monofilu platí opak. Menší a nebo i žádná detekce opatrného záběru při velké vzdálenosti. Delší čas bude rybě trvat než zjistí, že je to nějaká zrada. Můj názor. Dělší vzdálenost – pletenka + delší návazec z monofilu. Kratší vzdálenost – monofil. Ale nelze to říct obecně. Záleží na lovené rybě i typu sestavy. Pokud budeš mít šikovnou sestavu a ryby budou brát dobře, bude ti v obou případech pochodovat prut do vody…

reagovat