Chytej.cz

Soukromé revíry aneb ...... necteno

12.12.2006 | conwiq | 10.596 zobrazení | 91 odpovědí

Zajímalo by mě, jaký máte názor na rybáře chlubící se svými úlovky ze soukromých rybníků a rybníčků. Jakože např. vysadit si 50 a výše cm velké pstruhy a potom je chodit chytat, fotit se a ukazovat, jaký to jsem rybář…:) Není jednodušší vyfotit se s prutem a mateční rybou rovnou na líhních? Nechci, aby to vyznělo negativně, soukromým revírům fandím a možná to budou jednou poslední revíry, kde si budeme moci chytit pěknou rybu…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 14. prosince 2006 ve 12:00 ® Milos_Dia reakce na …
Milos_Dia

Je zajímavé, že odpůrci „soukromých“ revírů stále bláhově nechápou, že všechny revíry jsou v podstatě soukromé. Ovšem zřejmě je pro ně nepochopitelné, že ta jejich „louže“ nevydělává a tak volají po dotacích ze státního rozpočtu a z fondů EU…

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 11:52 ® modrak reakce na …
modrak

MD: Proč by to bylo neřešitelné? Domnívám se, že ponechaných ryb by bylo minimum, páč Lidl je levný, tak proč vysedávat u vody. K tomu pár pytláckých monstrprocesů, provětrání vedení svazu a musí to fungovat. Otázkou ovšem zůstává, kdo by na tomto mohl mít zájem, když, dle mého, má svaz tak 95% spokojených členů!

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 11:48 ® raff
raff

soukromá voda nebo svazovka? V obou případech jde o vodu kterou někdo obhospodařuje, určuje pravidla a jejich dodržování a samozřejmě vybírá poplatky za rybolov, se kterými dál nakládá dle vlastního uvážení. Kdo to zvládá lépe či hůř je ve většině případů patrné na první pohled. Já si samozřejmě mnohem raději půjdu zarybařit do pěkného prostředí, kde mám navíc reálnou šanci podstoupit nádherný souboj s velkou rybou, ve většině případů dokonce ve společnosti přejících rybářů. Neexistuje ani jeden důvod proč snižovat rybářský zážitek z té či oné vody, takže zbytečné urážky, někdy dokonce sprostá slova z úst „svazových“ rybářů prostě neberu na vědomí. Pánové, přestaňte prosím kritizovat to co se líbí ostatním a raději systematicky pracujte na tom „svém“ revíru, ať se za něj nemusíte stydět. Určitě potom i k Vám budou přicházet rybáři a ve Vaší společnosti, s úctou k Vám, všemu co jste pro vodu a její okolí udělali, budou přejícně pochvalovat Vaše pěkné úlovky. Potom jim můžete za nemalé poplatky nabízet možnost opravdu nezapomenutelného zážitku, který ted hledají jinde. Do té doby přeji všem pěkné a klidné rybaření u jakýchkoliv vod.

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 11:29 ® Milos_Dia reakce na …
Milos_Dia

Cca 50 EUR už zaplatíš v případě, že jsi „nečlen“ i u nás – a kupodivu ne skopčákovi, ale Svazu…

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 11:25 ® Milos_Dia reakce na …
Milos_Dia

Obávám se, že by potenciální evidence takto ponechaných a „placených“ ryb byla poněkud nad síly a možnosti MO. Efektivnější a jednodušší je povolenky zdražit, tvorbu ceny ponechat na rozhodnutí MO a zrušit CS statut…

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 11:22 ® Milos_Dia reakce na …
Milos_Dia

Nevýhoda? Princip členství v nějakém sdružení, v tomto případě v degenerovaném ryb. klubu s názvem ČRS, by měl v první řadě členy do JISTÉ míry zvýhodnit. Nicméně nikoliv o lichvářských 2100 %.

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 11:20 ® Milos_Dia reakce na …
Milos_Dia

Poněkud tě poopravím – na svých 9 let zapomeň. A přečti si pořádně §34 zákona 99/2004.

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 11:12 ® Firetiger
Firetiger

Soukromé revíry mi chybí, zejména pak soukromé tekoucí vody.

Chybí mi proto, že mám pocit že řeky potřebují investice. Svazový přístup k hospodaření je postaven na zarybňování – ve zkratce co se sežere, to se nasype. To je přežívání z roku na rok, chybí mi věci jako je prohloubení toků, postavení jízků, vyčištění trdlišť. Tohle jsou aktivity (tj. peníze) které nesou ovoce ne ze sezóny na sezónu ale během let. Nechci svazu, respektive MOčkám, upřít snahu investovat kromě násady do prostředí. Tvrdím ale, že peníze na to musí přijít zvenčí, protože v systému nejsou.

Ke kritice soukromých revírů z finanční stránky – tj. kolegové, co se bojí, že by na to neměli – mám jediný argument: investor do soukromého revíru cpe prachy proto, aby je dostal zpátky. Nemůže nastavit cenu tak, aby mu tam nikdo nechodil – a tedy nikdo neplatil. A sakra dobře si to spočítá.

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 10:33 ® modrak reakce na …
modrak

Rarach: Klidně bych nechal ceny povolenek tam kde jsou, nebo bych i zlevnil, ale ať každý, za každou ponechanou rybu, zaplatí svazu její obvyklou tržní cenu. To mi přijde jako normální obchodní stav a nikoliv to, že sportovní rybář svojí povolenkou dotuje nějakého vychcaného šmejda, jež si „sportovním rybolovem“ vylepšuje svůj rodinný rozpočet. Ano, sportovní rybolov může i nadále zůstat lidovou zábavou, dostupnou široké skupině občanů, ale podotýkám, – sportovní – .

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 10:06 ® rarach

K soukromákům bych poznamenal, že je to dobrá volba na skupinové či skupinkové výlety, většinou je tam možnost při rybaření pohodově poklábosit u něčeho tekutého. Pro nás muškaře je to takřka jediná možnost si slušně zachytat a prohloubit zkušenosti z jezerního muškaření, svazové stojáky jsou prakticky nedostatkové zboží a co obsádky je to snad ještě horší. Byl bych rád kdyby vzniklo i několik říčních privátních úseků , bo konkurence je zdravá věc.

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 9:51 ® rarach

Sandere: Tak teď jsi se předvedl v plné kráse, pro 90 % rybářů je povolenka drahá už teď. Jseš normální nebo jsi jenom nenažranej jihočech, ono asi ne nadarmo se říká, že jihočeši jsou skoti vyhnaní ze Skotska pro lakotu. Nechci se dotknout všech normálních jihočechů, ale toto mne opravdu dožralo. A za kolik by jsi jako chtěl povolenku na tolik vod s možností si odnést 7 kilo ryb denně. Pořád , holt v Tobě přetrvává pocit, že rybaření je lidová zábava, ale tak to není je to koníček jako každej jinej. Stejně jako tenis , golf či lyžování za všechno se platí a za rybaření se neplatí téměř nic, tak tu nemel nesmysle a strč hlavu do hajzlu, jestli na to 90 % lidí nemá, tak ať to nedělá a luští křížovky, v této cenové relaci, na to ale zajisté každý má.

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 9:46 ® breca

Já přidám kacířskej názor, i když na soukromáky nechodím: Lov ryb má půvab v tom, že rybu dokážete najít, přelstít, na tenounkým vercajku dostat na břeh a pak podle nátury buď pustit, nebo s chutí sežrat. Vše je totiž relativní, každý má svou hranici někde jinde a rozhodně 50-ka kapr na 0.16 vlasci může mít pro jednoho rybáře daleko větší hodnotu než pro druhého 90-ka na 0.40. Nemám super úlovky, chodím hlavně na řeku, kde je ani nečekám, ale má představa pohodové relaxace, odpočinku i trochy adrenalinu je raději za dopoledne plný kbelík 15 cm ouklejí, než jeden záběr od 40 cm kapra.

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 v 9:20 ® Robur
Robur

chose, přečti si to odspodu, perlíni se tady neřeší:-D D

reagovat
Středa 13. prosince 2006 ve 20:09 ® Chose
Chose

no já sem vláčel v Jestřabicích 3 dny,ryby byly čerstvě vysazený pro sraz a vyndal jsem dva kousky,kterejch sem si k.revsky vážil :-)

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 ve 22:54 ® Rosi reakce na …
Rosi

Osobně jezdím na soukromou vodu tak 6× ročně. Beru to jeko spestření. Proto si myslím, že mě (a nikoho jiného) pár takových návštěv nezrujnuje. Doprava mě stojí daleko víc než samotná povolenka a cestu zaplatit musím ikdyž pojedu na svazovku. Tak to beru já.

Co mě ale sere na soukromé vodě nejvíc je to, že tam může chytat každý. I člověk bez základních vědomostí o zacházení s rybou. Na druhou stranu už ani u ČRS nemusím být členem proto, abych si mohl koupit povolenku. A nikdo se neptá, jestli o rybařině něco vím. Jediná nevýhoda oproti členovy ČRS je v ceně povolenky.

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 ve 22:50 ® okoun 1 reakce na …
okoun 1

Robur a Alivio>Souhlasí i já s váma!

Sander>Párkrát do roka si zajedu na Skaličku(Soukro­mák)Vím že tam chytím asi větší rybu!?Než na svazovce.ALE!Už jsem jel domů nejednou bez ryby!!! Jezdím si tam užívat boj Já A Ryba!Který je pravděpodobněj­ší(jak říkáš ty)než na svazovce!

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 ve 22:43 ® Sander
Sander

Tak s tím bych samozřejmě souhlasil, každé takové omezení bych jen uvítal. Jenže nejsme kompetentní, takže si o tom můžeme nechat jen zdát.
A co se se soukromých úseků řek týče – asi vím, co máš na mysli. Jenže co ti, kteří si za tu kvalitu zaplatit nemohou? Pro 90% rybářů je povolenka drahá už teď… Takhle by to asi nefungovalo. Ale stát se to může. Třeba už za 9 let, kdy se budou opět prodlužovat nájemní smlouvy.

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 ve 22:35 ® Shrek
Shrek

Robur: velice mne těší Tvůj souhlas s mým názorem,je to poprvé :-D

Sander: neboj,píšu revíry,pokud se náhodou nechám s rybou vyfotit. :-)) )

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 ve 22:24 ® regulus
regulus

Svůj názor na soukromáky jsem už několikrát napsal, takže si to najděte. Pokud se týče radosti z ryby chycené tam nebo tam, tak je to asi takhle. Na soukromáku sem chytal jednou v životě a to na srazu. Chytil sem si sumečka skvrnitýho, což mě velice potěšilo, páč o něho na svazovkách nezavadíš a naopak jsem byl nasranej, že mě 2× spadl jeseter o kterýho na svazovkách taky nezavadíš. Naopak běžný ryby by mě byly asi fuck. Co se chlubení týče, tak se nechlubím i se svazovejma rybama, nikdy sem žádný rybě nezku.vil fotku svým ksichtem.

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 ve 22:23 ® Rosi reakce na …
Rosi

Ano, je pravda, že na soukromé vodě je větší šance na úlovek velké ryby. Je to skoro tak jak píšeš, ale zapoměl jsi dodat, že tam ta ryba zůstane díky tomu, že je cháněná horní mírou, pokud by to tak nebylo, po prvním kontaktu s rybářem by skončila v batohu. Z toho jasně vyplívá, že když se zavedou podobná pravidla na svazovce, budou se lovit velké ryby častěji i tam.

K soukromé tekoucí vodě – za kvalitu si rád zaplatím.....

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 ve 22:09 ® Sander
Sander

Jesné, s tím potočákem se omlovám. Nicméně ber to tak, že na klasickou řeku, ať je to „má“ Volyňka či Vltava, se nasadí duhák cca 30cm, který se nechá čapnout i 2–3× denně po dost dlouhou dobu. Jednou na mouchu, podruhé na přívlač, potřetí na plavačku, počtvrté na feeder… Kdežto na soukromák nasadí rybu 70cm a opakuje se to samé, než začne býti chytrou rybou. Takže se chytá, fotí, chytá, fotí…a pak se přiveze káď s novými pleveláky a začíná to znovu, nebo ty ryby prostě neberou, zákazníci jsou znechuceni, tudíž nasazení nových ryb je jen otázkou času, aby bylo opět co chytat. Takže si dovolím otázku – Kde máš větší šanci na úlovek velké ryby? … Na soukromáku! Takže v tom jistě rozdíl je a tak by se to mělo také brát. Ale zároveň nechci tvrdit, že tyhle ryby se věší na háček každý den. Takže když se nepovede dneska, povede se třeba zítra. Ale v podstatě je úspěch zaručen. Kdežto na svazovce ne.
A s těma soukromýma tekoucíma vodama to beru jako špatný pokus o vtip. Ale on Tě možná přejde humor, až budeš platit nějakému skopčákovi za jednodenní povolenku 50 euro…

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 ve 21:50 ® Rosi reakce na …
Rosi

Sander:

Tak si to prosím Tě přečti ještě jednou a pozorně.Ty dvě ryby jsem tam neuváděl pro chlubení, ale proto, že ten duhák je se soukromáku a ten potočák se svazovky.To bylo pro srovnání, že pro mě mají oba stejnou hodnotu. Ještě jedna poznámka: ty si asi myslíš, že ryba vysazená do svazovky je po pár kontaktech s háčkem opatrná a se soukromáku skáče na háček každý den, že? Myslíš si, že je velký rozdíl ulovit zkušenou rybu na svazovce a soukromáku? Podle mě je to nastejno. Pokud někdo uloví na svazovce tři duháky přes 50cm v jednom dnu, tak je bůh a ten kdo uloví jednoho na soukromé vodě je idiot, že ano. Vážím si každého, kdo přelstí zkušenou rybu na svazovce i soukromáku. Už aby byla možnost vzít do rukou i tekoucí vody, jak je to možné v jiných zemích. Pak se konečně někdo začne o tyto vody starat.

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 ve 21:33 ® Sander
Sander

Rosi > „Pokud chci chytit pěknou rybu, musím jít tam, kde se nachází“ – už mám zase poprskaný monitor, zítra to jdu dle tvého návodu zkusit na sádky :-))

Takhle jednoduše bych se na to nedíval a myslím, že některé naše řeky, kde se zmasí těch pár třicátníků, už dovedly vychovat dost pěkné ryby. Třeba i o 10cm menší než tvůj nej – ale zkus je ulovit, i když ti dám záruku, že tam takové ryby jsou. Teprve pak si uvědomíš rozdíl, nebo to naopak po pár neúspěšných pokusech vzdáš a raději půdeš na soukromák a ve svém mylném názoru se ještě více utvrdíš. Asi jsem se nechal trochu unést. Soukromáky jsou mi u p.dele, stejně jako pětikiloví pleveláci, stokiloví kapři a tunoví jesetejři… Stačí se ti podívat do karty – duhák 69, potok 53. Laik by si řekl Ty krávo, to je borec, ale skutečnost je jiná. Na řece je nechytíš a na soukromáku jo. Tenhle rozdíl mezi svazovkou a soukromákem je bezesporu markantní, každému normálnímu rybáři to musí býti jasné.

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 ve 21:17 ® Rosi reakce na …
Rosi

Můj názor na věc je ten, že nejde ulovit rybu tam, kde není. To znamená z malého svazového toku, kde se dvakrát do roka vyleje duhák cca 30cm, který je zakrátko zmesen, člověk moc šancí na úlovek velké ryby nemá. Na druhou stranu jsou i svazové vody, kde se dávají velké ryby přes 60cm. Nebo si myslíte, že někdo náhodou uloví na svazovce více duháků k 60cm v jeden den aniž by se nejednalo o vysazené ryby? Ti kdo ví, který revír mám na mysli, ať si to nechají pro sebe, prosím… Druhá strana mince je ta, že v soukromých vodách je o velké ryby postaráno lépe díky jejich ochraně. Ale uvědomte si, že velká ryba (ta samá) se nelový každý týden, a stává se více opatrnou. Proto si vážím i hezkých úlovků se soukromých revírů. Sám mám potočáka 53cm se svazové vody a duháka 69cm se soukromé a radost mám z obou. Pokud chci chytit pěknou rybu, musím jít tam, kde se nachází a ne se o ni snažit na toku, na kterém je větší ryba než 25cm zmasena.

Toť můj názor, který nikomu nevnucuji, ale to dělení mě štve. Jsou prostě dobré a špatné revíry a je jedno jestli jsou soukromé či nikoliv.

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 v 18:41 ® Sander
Sander

Alivio > neblbni, na starý kolena… Pak máš možná jen jediný záběr za dva dny a už se můžeš vesele fotit! Kdežto já se o podobnou rybu mohu snažit dvacet let, leč marně. Neříkám, že by jsi si těch ryb neměl vážit, ale prosím Tě o jedno – až se s nimi budeš někde chlubit, nezapomeň napsat místo lovu, ať mohu mávnout rukou a gratulovat někomu jinému. Neber to nějak osobně, to platí pro všechny :-) Conwig to vystihl celkem dobře hned ve vysvětlení otázky. Můj názor je stejný, jen se liší v tom, že mně to sere víc, protože mým cílem je konečně ulovit nějakou pořádnou rybu a bohužel nechytám na revírech, kde bych o ni zavadil. Takže mě ty pyšné pohledy rybářů, držících v ruce duháka 60+, prostě serou.

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 v 18:38 ® Robur
Robur

Kortina u Ivančic

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 v 18:37 ® Robur
Robur

souhlasím s Aliviem, mám zkušensot ještě rozšířenou o Krtinu u Ivančic, a to teda byl odvaz, bambulózní splávek, duháci vláčkku vůbec neakceptovali, takže se pak na plavačku pích masňák nebo rybka, ponor 30 čísel a i tak ty svině brali jen málo a krása okolí taky 0 bodou, Kouty a Jestřabice jsou hezčí a větší. Nicméně co se týče ryby, tak ve mně zvítězí pudy, tj. cíl přelstít rybu. Pak je samozřejmě jasné, že ze svazovky má trofej větší hodnotu, ale za to ty ryby nemůžou. Asi nemá cenu dělat opičky s kaprem kolem 50ti, ale třeba má pro jiného větší hodotu, třeba se s ním fotí borec, kterýjen muškaří nebo má u domu vodu jen s bílou rybu, a to z fotky už nepoznáme

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 v 17:44 ® Shrek
Shrek

Conwig. ono ne vždy se na soukromáku podaří chytit rybu,ostatně mohl bych o tom vyprávět nejen já,když jsem se na Jestřabkách snažil něco uvláčet,nakonec jsem zabobkařil,na Koutech jsem měl ze začátku taky trápení a jeden jistý nejmenovaný „pán“ tam během srazu nechytil ani rybu (prý,nebyl jsem tam).Takže ne vždy si na soukromákách zachytáš „metrovky jednu za druhou“.

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 v 17:29 ® Shrek
Shrek

vážim si i ryb ze soukromáků,byť jsem byl pouze jednou na Koutech a jednou v Jestřabicích­.Prostě jsem si tam chytil rybu,kterou zatim na svazovce ne,tak proč si jí nevážit?

reagovat
Úterý 12. prosince 2006 v 17:22 ® Prichy
Prichy

soukromaky uz tu byly nekolikrat, nedokazu popsat jaky je rozdil mezi jednohektarovym soukromakem a svazovym rybnikem o podobne rozloze po nasazeni kapra.....asi to moc veliky rozdil nebude… …z toho se odviji ty ryby, nej radost bude mit asi clovek z ryby chycene a odolovajici rybarskemu tlaku nekolik let a je jedno, jestli na soukromaku ci svazovce.....nej­mensi radost mame z ryby nasazene, ktera prave vypadla z V3S-ky a spadla primo k nasemu hacku…

(osobne bych si vazil vice ryby chycene na svazovce, ale i tady to muze byt pripad od pripadu)

reagovat