Chytej.cz

Soukromé revíry aneb ...... necteno

12.12.2006 | conwiq | 10.589 zobrazení | 91 odpovědí

Zajímalo by mě, jaký máte názor na rybáře chlubící se svými úlovky ze soukromých rybníků a rybníčků. Jakože např. vysadit si 50 a výše cm velké pstruhy a potom je chodit chytat, fotit se a ukazovat, jaký to jsem rybář…:) Není jednodušší vyfotit se s prutem a mateční rybou rovnou na líhních? Nechci, aby to vyznělo negativně, soukromým revírům fandím a možná to budou jednou poslední revíry, kde si budeme moci chytit pěknou rybu…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...
Sobota 16. prosince 2006 v 17:15 ® xycht

Neni potřeba ty tloušťě žrát, stačí je neházet zpátky :-) Příští rok na tom zapracuju, protože v JČ se smí k vodě chodit celej tejden (např. chytání tloušťů)…Souhlas s pupákem, tloušť je vychcanej a vytře se i v kanalizaci…na Vltavě 24 a Malši 4P,3P brutálně expandoval…nemá tam co dělat

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 13:54 ® modrak reakce na …
modrak

Pupak: K bodu 2 dodávám i kočičí problém. No jo, lipany, ty žerete, ale chudák tloušť vám asi provrtá žaludek, holoto jedna zmlsaná. Až si budete k obědu vařit lebedu a kopřivy jako za Napoleonskejch válek, on vám pak i ten tloušť bude pochuti. :o)))

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 13:51 ® pupak reakce na …

. . . tak hosi je treba udelat PA PA musim si jet nechat vymenit kotoucky za kotouce:-)) ) a nehadejte se stejne az vas uvidime poustet skodlivou rybu na pstruhovce tak bratri pupaci vam ty papiry properou:-)) ) do cista do cista . . .

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 13:48 ® pupak reakce na …

modrak – neber to osobne opravoval jsem zneni prispevku k tve osobe v nasledujici diskusi s Milosem a timto se ti omlouvam ze jsem to adresoval tobe, nechtel sem to hazet jen na tebe

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 13:43 ® pupak reakce na …

Milos_Dia – ale ja preci zakon nechci menit se znenim o rybe skodlive na pstruhovem reviru souhlasim

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 13:43 ® modrak reakce na …
modrak

Pupák: Předpokládal jsem, že budeš první kdo se ozve, ale nic ve zlém, nedá mi, abych nezareagoval. Body 1 a 3 mi vychází jako kladná vlastnost této ryby. Bod 2 je náš lidský problém a ne problém tlouště. Body 4 a 5 souhlas, ale souvisí s bodem 6 se kterým nesouhlasím. Píšeš „jednou jsme stanovili revír jako pstruhovej (myslim tim rybari) a hospodaří se na něm, preferovanou rybou je PSTRUH“. Jest otázkou zda toto nebylo u mnoha revírů provedeno tak, že přírodní charakter, toho kterého revíru, byla druhotná záležitost a při jejich vyhlašování převládaly jiné zájmy? Další věcí je, že existuje mnoho P které jsou od MP odděleny pouze čárkou na mapě a nikoliv nějakou překážkou bránící v migraci resp. vytahování ryb z dolních partií toku, takže likvidace škodlivých ryb na takovémto revíru je de facto nemožná a tedy nesmyslná. Nebudu už dále pokračovat a nechci tě nasrat, ale tento problém není tak černobílý jak píšeš. PS: Pokud je v tomto tématu tak jasno, proč zde neustále vyplouvá i v diskusích, které s ním původně nesouvisí?

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 13:38 ® Milos_Dia reakce na …
Milos_Dia

Takže právní radu jsi dostal. Jaké kroky přijmeš ke změně zákona ?

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 13:23 ® pupak reakce na …

Milos_Dia – je to tak jak rikas, uz sem se na tento problem dotazal a pravni poradu jsem dostal, shoduje s s tvym napsanym tak neni co resit, a kolik si pustil tloustu nevim a ani vedet nechci:-)) ) vim jen, ze ani muj kocour je nechce zrat, jo takhle malyho lipanka to se olyzuje xyndl jeden zmlsanej ale tloustika na toho sere zvysoka . . .

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 13:13 ® Milos_Dia reakce na …
Milos_Dia

Sakra kolik si asi myslíš, že jsem za poslední roky pustil tlouštů jako majitel MP povolenky s deseti vycházkami ročně na Berounku ???

Nicméně, právně čisté či nikoliv, v zákoně není pokud vím uvedena žádná doopravdy účinná sankce, a navíc, prokázání takového přestupku proti mírně řečeno nedotaženému zákonu je mimořádně těžké.
A opět jsme u staré omleté písničky – komplikovaný zákon, který je vytvářen samoúčelně, bez možnosti jeho efektivního vymáhání, je na nic. Akorát si z něj děláme prdel. Což je to jediné, co taky můžeme. Kdo si ten zákon v podobě, v jaké ho známe prosadil, to už taky víme. Když si to navařili, tak ať si to taky sežerou. Na notorické pouštěče ten zákon fakt nemá gebír. A projektem LIPAN se notoričtí pouštěči asi moc nepřesvědčí. Jestli má Svaz miliony na píčoviny místo aby slovil tlouště agregátama nebo něčím jiným, tak očekávat podporu pouštěčů je minimálně bláhové…

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 13:00 ® pupak reakce na …

Milos_Dia – ja ti nevim milosi jestli je to pravne ciste, nejsem pravnik, akorat jsem uz trochu otraveny z toho padani tloustu z5. ve sve podstate jsem v teto chvili modraka osocil neopravnene, protoze ve sve predchazejici odpovedi nerikal ze je pousti z5 a ani to vlastne nepatrilo tak adresne jemu spis sem to spatne napsal, MYSLEL JSEM VSECHNY NOTORICKE POUSTECE SKODLIVE RYBY . . .

P.S. – jestli se ti podari co chces tak mi ver ze z tebe bude nejvetsi tloustobijce ve stredni evrope a prilehlem okoli..

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 13:00 ® brčal
brčal

A co tak pro čistotu pstruhových vod.Zlikvidovat Jalce a duháky a vše co tam nepatří.Ponechat tam jenom PO a Lipana. Svatou válku proti Jalcovi si plním na 100 % ale co s duhákem ten tam taky nepatří......­.Nechat žít a tolerovat nevím nevím.......Budu to muset promyslet. ...... …Prozatím PD pouštím jestli ale nedělám chybu......

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 12:53 ® Milos_Dia reakce na …
Milos_Dia

Principielně má ovšem Modrák i právo verbálně si porušovat, co se mu zachce…Pokud s tím nesouhlasíš, jdi do něj..

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 ve 12:25 ® pupak reakce na …

modrak – problem tloust je: 1/ vytre se snad i v v dire po jadernem vybuchu 2/ lide ho nejedi a proto ani nelovi takze ma volne pole pusobnosti 3/ je vychcanej jak mraky a vetsi kousek se jen obtizne ulovi 4/ devastuje pstruha jikrama pocinaje az po zabirani zivotniho prostoru 5/ prima umera cim vice tlouste tim mene lososovitejch, uzivnost potoka nezvysis 6/ a modraku to si prosim zapamatuj jednou jsme stanovili revir jako pstruhovej (myslim tim rybari) a hospodari se na nem, preferovanou rybou je PSTRUH, proto zadny, podotykam zadny hospodar si nenecha zarust pole plevelem at je soukromy nebo svazovy a tloust je na pstruhove vode ryba skodliva ze zakona, A MAS TAM JASNE NAPSANO CO S RYBOU SKODLIVOU MAS DELAT, bud tak laskav a porad zde VERBALNE NEPORUSUJ zakon at je jakykoliv, pokud s nim nesouhlasis, jdi do toho a zmen tento zakon. Mas na to pravo.

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 v 10:37 ® modrak reakce na …
modrak

Firetiger: Nemohu s tebou souhlasit, že problém tlouště spočívá v tom, že se přirozeně vytírá. Nejsem odborník, ale předpokládám, že i tento potěr patří do potravního spektra lososovitých ryb. Dle mého je problém v charakteru našich pstruhových vod, páč jako P je vyhlášena i lecjaká stoka a v tom, že tloušť není považován narozdíl od PO a PD za „kuchyňsky“ hodnotnou rybu a tudíš mnohým rybářem za humus od kterého je třeba revír dokonale vyčistit. A proto se zeptám. Kdo a jak ovlivňoval stav jednotlivých druhů ryb, než o to začal pečovat dvakrát moudrý člověk? Začněte mě kamenovat!

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 v 10:11 ® Firetiger
Firetiger

Rarachu, jsem idealista. Líbilo by se mi, kdyby duhák tahnul do Ameriky a kapr do Dunaje, ale vím že ani k jednomu nedojde.
S tlouštěm máš pravdu; na rozdíl od duháka je to původní ryba a umí se vytřít, což je průser. Jeho zabíjení mrzí, ale nutné je.

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 v 9:24 ® pupak reakce na …

pifiku to je problem, kdyby tloust chutnal jako pstruh tak padat z ruky nebude . . .

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 v 9:11 ® pif
pif

rarach:to je poprvé,co s tebou souhlasím.hezky to napsals.já už jsem myslel,že su těžce out…všechnu škodnou unás na pstruhovce morduju.a tady všem padá z ruky zpět do vody.

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 v 9:01 ® rarach

Jinak se mi hoši strašně líbí debaty na téma původních druhů a duháci pleveláci. Až si pánové uvědomíte , že původní společenstva byla již prakticky všude rozvrácena, že samovýtěrem nemá potočák ani lipan šanci, tudíž bez člověka a umělého výtěru by už nebylo téměř nic, ovšem hlavně člověk může za to, že řeky a říčky mají čím dál víc zanesená koryta, že se meandry narovnávají čím dál víc, tak už konečně pochopíte, že duhák prostě už žádnou neplechu na původní obsádce nepáchá, ona už totiž dávno žádná není. Daleko větším průšvihem je nekontrolovaný a masivní postup tlouště a jeho buzny proudníka čím dál víc na pstruhovkách, které už ani ppstruhovky nejsou. Byl bych rád, kdyby se konečně rybáři smířili z duhákem jako s plnohodnotnou rybou, protože si to prostě zaslouží, na rozdíl od potočáka, je schopen v podmínkách kanálů, které nám z říček vznikají v pohodě přežít a růst. Připadáte mi jak xenofobní ultras, kteří tvrdí, že v Česku mají žít jenom češi.

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 v 8:33 ® rarach

Jsem přesvědčenej, že na velkých revírech zůstává duháků celkem dost, problém je v tom, že už je po zimě a aklimatizaci málokdo umí chytat.

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 v 0:38 ® Firetiger reakce na …
Firetiger

No, duhák na soukromáku a svazovce mohou být klidně geneticky bráškové, ale jestli jeden z nich byl alespoň přes jednu zimu v normálním revíru, dorostly mu ploutve a naučil se žrát místo Purina Trout Chow® normální rybí žrádlo tak je mezi nimi ale kua rozdíl. A to jak v obtížnosti ulovení, odporu při zdolávání a konec konců i na talíři.

Ale souhlasím, že původní druhy jsou původní druhy. Hlavní přínos duháka pleveláka na svazovce vidím v tom, že svojí smrtí v rukou nějakého masaje zachraňuje život potočáka nebo lipoše.

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 v 0:11 ® brčal reakce na …
brčal

Firetiger-na soukromém revíru jsem byl naposled před 3 roky
a už tam nechodím. Jenom podotýkám že chyceny PD ze svazovky nebo soukromého je totožné.A dokonce i někdy ze stejné líhně.
A vypěstovat PD kolem 60cm je velice nerentabilní v líhni. Nejlepší velikost kolem 25–35cm.Tak si je užijte.Radši budu chytat PP a Lipany.

reagovat
Pátek 15. prosince 2006 v 0:06 ® Firetiger reakce na …
Firetiger

Brčal: i ze soukromého; podle anglických statistik (kde královna Svaz netrpí ;-) jsou nasazení duháci vyloveni z 80% do pěti dní po nasazení. Šedesátky, co se chytají na soukromácích jsou do nich zpravidla vysypány ve velikosti co se chytají a tlustší, protože ryba po nasazení zhubne. Za sebe beru 100× raději malého potočáka na imitaci hmyzu jak vyžraného duháka na imitaci granule. Na druhou stranu na svojí první padesátku duháka na trojku prut na soukromáku v Krči asi jen tak nezapomenu :-)

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 ve 23:43 ® brčal reakce na …
brčal

rarach myslíš v soukromém revíru.Ve Svazovém tak jeden s 1000.

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 ve 23:34 ® rarach

Brčal: PD, když je správně vysazován a má šanci se aklimatizovat, vydrží v revírech mnoho let, pokud se to jedincům podaří, stává se z něj daleko obtížněji lovitelná ryba než PO. Kdyby se na PD rybáři nedívali jenom jako na maso, ale jako na krásnou a velmi bojovnou rybu, asi by víc lidí zažilo to co já letos, když jsem takovou zdomácnělou rybu na sedmičkovým prutu ze 100 yardy backingu na reelu nezastavil .

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 ve 22:57 ® brčal reakce na …
brčal

Jenomže to máš rozdělené. Pstruh potoční-Pstruh duhový. Ty píšeš o PD to si jako myslíš že PD vydrží ve svazových vodách dýl jak 3 měsíce? To spíš na tom soukromým mám větší šanci ten PD co Já vím tak je stanoveno od 50cm musíš pustit.Tak ten 60cm na soukromém revíru je spíš poctivější než na svazovce.
O Pstruhu potočním není co řešit.

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 ve 22:14 ® conwiq
conwiq

ESKY: ahoj,divím se jen proto, že mi příjde, že jít na ryby volně na řeku a vyhledat trofejní rybu a zdolávat ji v jejím přirozeném prostředí, kde má spoustu úkrytů, překážek, úniků si cenním asi více. Už jen z toho důvodu, že takových ryb je ve svazových vodách poskromnu, musím ji najít, přelstít a právě proto, v tom vidím to kouzlo rybařiny. Možná si v životě trofejní rybu nechytnu a nezbyde mi nic jiného než si jít zachytat na soukromý rybník a povodit si pořádnou rybu. V tomhle směru to beru… Tahle debata se trošku zhoupla jiným směrem než jsem předpokládal, nechci hodnotit soukromé a svazové revíry. Spíš opravdu nechápu fotky viz např.„pstruh duhový 65cm“ a ještě v sekci nej, kde je mišmaš fotek, jak ze svazovek tak ze soukromáků. Prostě mi to příjde nesrovnatelné…Když to přeženu uvedu příklad: " Vykopu si na zahradě rybník nahážu tam ryby (mluvme o pstruzích)o ve­likosti 55 –65cm, vezmu mušák a budu chytat…Jistě budou dny, kdy nechytnu nic, ale když chytnu tak ejhle samý macek nad 55cm, vyfotím hodím na internet a jsem PAN RYBÁŘ, další týden se pochlubím třeba 60cm, protože menší ryby „bohužel“ nemám." No budu končit, je to asi na každém z nás, spíše bych tento typ fotografií řadil do úplně jinch kategorií. Takhle to vidím.....;)

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 ve 22:01 ® brčal
brčal

kamarád-oprava

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 ve 22:00 ® brčal
brčal

Kamaeád sehnal pronájem 1ha rybník na 10 let je to malé ale taky si už sháním svoji vodu.:o))))))))

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 ve 21:25 ® Vichrzhor
Vichrzhor

Osobně na soukromáky (lososovité) sem tam jezdím taky, ale že by mě to nějak speciálně nadchlo, se říct nedá. Přijde mi to trochu umělý, i když chytit rybu, která už má zkušenosti s háčkem, není tak snadný. Nicméně volná voda je volná voda a jít půl dne kolem vody, aniž bych potkal jiného rybáře – to mě bere mnohem víc. Musím ovšem souhlasit s tím, že trofejní rybu na svazovém revíru obvykle člověk nechytne (mluvím o pstruzích).

reagovat
Čtvrtek 14. prosince 2006 ve 21:14 ® judas.d
judas.d

já letos byl 4krát na souk. z toho jednou na čertáku čunín nic kamarád jedniho jělčáka co tam nasadil majitel a pak 3krát v jestřábicích po první kapry kolem 40–50 ale jen tak 5 ppo druhé kapry 60+ asi 5 po třetí bez záběru a vážím si té ryby stejně jak z normální vody ryba jak ryba je pravda že na svazovce bych si jí vážil víc

reagovat
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...