Vyhledávání
Muškaření - Jaký návazec?
11.12.2006 | modrak | 21.432 zobrazení | 85 odpovědíPáni kolegové muškaři, pokud máte chuť, rozepište se zde o tom, jaké si stavíte návazce pro jednotlivé muškařské techniky, jaké používáte spojky, uzly, jestli používáte silon nebo FC, využíváte-li mikrokroužky, rollery, jestli a čím lepíte uzly atd. No prostě, ať si za dlouhých zimních večerů počteme. :o)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 12. prosince 2006 v 19:46 ® rarach
-
ZN: Píšeš přesně to co se nám Hendsama stávalo a to mne štvalo, tohle je ovšem uplně jiná liga. Jarda žádný stránky nemá, vše se s ním dá vyřešit po mailu.
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 19:44 ® BoBo-Falknow reakce na …
-
ZN: Odvážné, leč odzkoušené. I takový začátečník jako já je schopen položit na jezeře suchou mouchu jak podle pravítka (hodně dlouhého). Co se týče třepení Hendsů, tak to je fakt a u mne bylo jejich třepení pekelně rychlé
reagovatJinými slovy – zkoušel jsem obojí a nelze srovnat
- Úterý 12. prosince 2006 v 19:41 ® ZN
-
rarach: jo a poslal jsem ti osobku.
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 19:39 ® ZN
-
Rudo, já netvrdím opak, ale neměl jsem možnost vyzkoušení. S Hendsem chytám, stejně jak s Bukovým splétaným. Ten Bukův je hodně trvanlivý a velice pružný. Jsem max.spokojený. Do trojky šňůry se však vlepuje blbě, i když se mi to taky podařilo. Hendsácký není špatný, jen se třepí a musím ho občas vyměnit. Ustřihnu cenťák šňůry a nalepím ho znovu, není to takový problém. Zkracuji ho na zhruba 60–70 cm.
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 19:19 ® rarach
-
Co se týká návazců, jsem zastánce teorie, méně uzlů – méně zklamání, používám splétané s očkem na suchardu a na streamer potápivé a už jenom dovazuji potřebnou délku vlasce – převážně FC, nynfu neujímám.
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 19:15 ® rarach
-
ZN : Sorry za zmatek , ale po 19 hod mi už půjde jenom nemocniční mail, zapoměl jsem na odstávku netu.
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 19:13 ® rarach
-
ZN: Velmi odvážné tvrzení potvrzuji, návazec od Hendsů bych použil maximálně tam co voda šahá po kotníky. Není problém Ti jeden poslat na odzkoušení, třeba na Skaldě, napiš mi na osobku adresu a já Ti ho pošlu, zpátky mi ho pošleš s objednávkou! Adresu mi dej na maila a zítra Ti jede.
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 19:05 ® ZN
-
BoBo: to je odvážné tvrzení, s tím šaháním po kotníky
reagovatAle nemohu soudit, ty návazce od Zelenky neznám, Hendsácké mají jednu nevýhodu, dost se třepí. Můžeš mi dát na ty Zelenkovy nějaký odkaz, rád bych je viděl.
- Úterý 12. prosince 2006 v 18:49 ® BoBo-Falknow
-
Firetiger: Já bych řekl, že návazec by vidět neměla, ale zase naopak by měla vidět mouchu
Jinak na nymfu nic neujímám, prostě tam prdnu délku podle vody kde chytám a sílu podle předpokládané cílové ryby či vázek. Na sucho používám splétané návazce od Jardy Zelenky, kterým Hends nesahá ani po kotníky. Na návazec už jen mono, kde délku a sílu opět přizpůsobím vodě a rybě.
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 17:08 ® xycht
-
Nevím jestli je to blbost, ale používám pletenej návazec od Hends (80cm) a na něj navazuju ještě asi 0.80m 0.16mm a 1m 0.12mm (obvykle).....na stojáku dávám návazec delší (120cm Hends pletenej + atd.)…Když čtu, že ZN na koncovej Hends váže už jen jeden díl vlasce, tak asi dělam něco zbytečně navíc
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 16:18 ® ZN
-
drozďák: ale já to v tvém případě pochopil
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 16:12 ® drozďák reakce na …
-
Zdeněk: byla tam ironie, musím se naučit dávat ty smajlíky…
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 16:02 ® ZN
-
Firetiger: dík za odpověď. Proč ne, pokud tě to baví, neberu to nikomu. Ono, člověk se s tím nadrbe, a co je to platný, když to tam pak narve jak lopatou. S tím sofistikovaným…, no, nevím
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 15:58 ® Firetiger
-
ZN: proč používají složité návazce ostatní těžko říct. Já osobně to dělám v bláhové naději, že čím sofistikovanější přístup použiju tím více nachytám. A nenachytám-li, tak alespoň odejdu od vody s pocitem dobře odvedené práce. Nejmenovaný pupák to diagnostikoval slovy „více chytat, méně číst“ ale mě to tak baví…
Pravda je, že návazec je to jediné, o by z Muškařovo vercojku ryba měla vidět. Jeho přínos tedy vidím vyšší, nežli přínos šňůry. A že je šňůra téma mimořádně nosné se mohou přesvědčit například čtenáři MOLu (doufám, že ten včerejší příspěvek stále visí).
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 15:55 ® pupak reakce na …
-
to ja to zase delam takhle . . . sucha – zacinam monofilnim vlascem o prumeru 0,45, na ktery po trech centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,44, na ktery po 5 centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,43, na ktery po 7 centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,42, na ktery po 9 centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,41, na ktery po 11 centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,40, na ktery po 13 centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,39, na ktery po 15 centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,38, na ktery po 17 centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,37, na ktery po 19 centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,36, na ktery po 21 centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,35, na ktery po 23 centimetrech navazu nlasec o prumeru 0,34 a takto pokracuju dal a dal, az mi dojde trpelivost, cele to zahodim a jdu si koupit stejne jako ZN ujimanej spletanej navazec a seru na tyhle picoviny
reagovat))
- Úterý 12. prosince 2006 v 15:48 ® ZN
-
drozďák: teorie je jedna věc, praxe věc druhá.
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 15:42 ® drozďák reakce na …
-
ZN: no přece, aby se to dobře narovnávalo, pokládalo apod. Jo a chytaj to tak Frantíci…
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 v 15:36 ® ZN
-
používám splátaný HENDS nebo pružný od Buka, do očka navážu vlasec, na který navazuji mušky. Můžu se zeptat zde diskutujících muškařů, k čemu dělají z návazce vánoční řetěz ( jak praví jeden můj kamarád, vynikající, dlouholetý Muškař)?
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 ve 14:36 ® Firetiger
-
Pro fandy návazcové teorie doporučuju www.globalflyfisher.com – minimálně za přečtení to stojí.
reagovat - Úterý 12. prosince 2006 ve 13:35 ® Dědek
-
Na suchou podobně jako Firetiger, ujímaný splétaný návazec od Hendse v délce 80–160cm. Na něj už jenom návazec z 0,12 (0,10,0,14) v různé délce podle typu vody ( zhruba délka prutu a delší). Přívěs vážu bez mikrokroužku přímo na návazec. Na nymfu (+ krátkou) ujímaný návazec nepoužívám, návazec vážu přímo do očka rychlospojky na šňůře, délka opět zhruba v délce prutu. Na jezerech nechytám, nemám kde.
reagovat - Pondělí 11. prosince 2006 ve 20:32 ® Pike007 reakce na …
-
- Na sucho pouzivam ujimane Airflo plovouci v delce 150cm ci 270 cm. Prechod je krasne plynuly a odpada slozita prace. Navazec taky docela vydrzi. K tomu pridavam zhruba 1m koncoveho vlasce v pozadovane delce.
- na jezera mam vetsinou monofil o jedne delce a jeden ci dva privesy pri lurach, u pakomaru davam Airflo hover navazec, ktery zkratim z 150cm na tak 110cm, pak pridam 2 az 3 metry monofilu, podle hloubky a poctu privesu.
- u dlouhe nymfy mam taky nejaky ujimany navazec, na malych potocich ale jen monofil a dve musky
- Pondělí 11. prosince 2006 v 19:03 ® Firetiger
-
Chytám hlavně potoky, tj. malé ryby na jemno (šňůra za tři, prut 7' nebo případně 8'8").
Začínám 60 cm splétaným návazcem od Hendsů, na který navazuju sestupně 20–18–16–14 asi tak po lokti (jak mi to zrovna u vody vyjde
Na koncovou čtrnáctku dávám na sucho od oka tak metr až metr a kus dvanáctky. Suchou prohazuju s mikronymfou, ale jsem líný měnit celý návazec, takže jenom ustřihnu koncovou dvanáctku a přivážu zpátky na kratší a ušetřený kus vlasce využiju na přívěs.
Vlasce používám zásadně silonové, FC mám jenom výjimečně na pakoše na jezera. Na FC mi vadí cena a pak to, že se snažím hlavně sušit, což nedá vyniknout výhodám FC.
Dal jsem si závazek, že do nové sezóny budu vstupovat s návazci připravenými doma – je to ale nerovný souboj snahy o vědecký přístup s přirozenou leností. Takže to asi zase budu řešit operativně u vody
reagovat - Pondělí 11. prosince 2006 ve 14:22 ® ScierraFan reakce na …
-
Zareagujem aj ja, tieto systémy používam či na Váhu, alebo Hrone, Kysuci alebo Rajčianke, so here we go:
mokrá/nymfa: dĺžka závisí na dĺžke prútu, náväzec z jedného silonu alebo fluo, náväzec na príves od konca cca 50–70cm. Používal som aj mikrokrúžok, ale nemal som nervy na preväzovanie prívesu, ktorý rád cestuje po obvode mikrúkrúžka. Pripomínam, že nepoužívam sekunďák ako Vy. V letných mesiacoch chytám na priemer 0,21 (Váh – Strečno – veľké mreny, podustvy, pstruhy dtto, príp. aj hlavátka) a k prechode leta do jesene resp. zimy až do 0,12. Neviem či je nutné dodržať odstupňovanie priemerov silonov, nemám vyskúšané. sucho: dtto + použitie mikrokrúžku. Ale zmena je v tom, že v ryb. potrebách Petra Bieneka som zakúpil kónický náväzec 3M so zakončením 0,21. Odstrihnem z tenšieho konca cca 50 príp. 60cm, naviažem mikrokrúžok a koncový silon si mením podľa potreby.
reagovat - Pondělí 11. prosince 2006 v 11:58 ® modrak
-
Tak já tedy začnu: Suchá – normál #5/8” : 0.37/30–0.33/30–0.26/30–0.20/30–0.18/35–0.16/40–0.14/45–0.12/120 Suchá – vítr #5/8” : 0.37/25–0.33/25–0.26/25–0.20/25–0.18/30–0.16/35–0.14/80 Suchá – tma #5/8” : 0.37/25–0.33/25–0.26/25–0.20/25–0.18/30–0.16/50 Krátká nymfa #5/8” : 0.18/100–
reagovat - Pondělí 11. prosince 2006 v 11:03 ® ScierraFan
-
Ja by som sa rád spýtal v tejto rubrike z čoho pozostáva francúzsky náväzec o ktorom sa zmieňujú na stránke MKBojkovice. V čom vlastne spočíva a či sa musí použiť fluocarbónový silon. Vďaka
reagovat