Chytej.cz

Prut a naviják pro začátečníka na feeder necteno

13.11.2006 | Twinshot | 8.348 zobrazení | 49 odpovědí

Rozhody jsem se, že zkusím trochu jemnější chytání než doposud. Prut už mám vybraný, ještě potřebuji poradit s navijákem.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Úterý 14. listopadu 2006 ve 22:02 ® Twinshot reakce na …

Tu okumu jsem našel tady www.rybarsky-obchod.cz a o náhradní cívce tam nepíšou. U některých jiných navijáků je přitom přímo napsáno, že to má náhradní cívku. Radši jsem jim poslal dotaz mailem, tak uvidím, co řeknou.

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 ve 21:54 ® Prichy reakce na …
Prichy

nevim, kde mam tu svoji okumu na feeder(nevim presne ten typ), ale nema tahle nahodou druhou civku matchovou…bacha na to (ta moje totiz ma)

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 ve 21:51 ® Shrek reakce na …
Shrek

a já bych na tenhle proutek dal bez obav i tu dvacítku

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 ve 21:28 ® skwor
skwor

Já bych bral spíš 530. Ta velikost mi sedí víc…

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 ve 21:24 ® Twinshot reakce na …

Tak jsem se rozhodl, koupím teda ten D.A.M.Allround Multipicker 2,7m a k tomu Okumu. Nebyla by lepší Tamoka 520 než 530? 520 má kapacitu 150/018 a 530 200/020, to už se mi skoro zdá na takový proutek zbytečně moc.

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 v 18:57 ® skwor
skwor

Twinshot: Ta okuma náhradní cívku má. A u toho proutku mi připadá, že těch 5–25g je podhodnocený. Ten prut je tvrdší..

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 v 18:22 ® Twinshot reakce na …

Tak prut bych si vzal asi těch 270 cm, ale pořád váhám. S tím děleným prutem jste mi nasadili brouka do hlavy. Ale přece jenom transportní délka 63 cm u toho Mikada je dost rozdíl proti 141 cm u toho DAMu. Sice by se to dalo v nějakém futrálu vézt třeba na rameni, ale zdá se mi to trochu nepraktické. A Mikado má vrhací zátěž 10–60 g, takže pro začátek by to aspoň pro mě nebylo až moc jemné. Ještě o tom popřemýšlím. Okuma a Shimano vypadají dobře. Okumu jsem našel tady www.rybarsky-obchod.cz a vypadá to, že k ní není náhradní cívka, tak bych koupil asi spíš to Shimano.

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 v 16:45 ® sharkcom
sharkcom

Já bych to s tím pickerem neviděl tak zle. Učastníci srazu v Jestřabicích jistě potvrdí, že jsme na něj v pohodě zdolávaly metrový jesetery. A prut rozhodně nevydal maximum. Navíc se na něj dá i vláčet.

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 v 16:34 ® modrak reakce na …
modrak

MiK – Kmen 16, návazce 14 léto, 10 – 12 jaro a podzim, 10g – 15g olovo nebo krmelec, 10tky 500 nukleary a seřízená brzda. Pokud neberu v úvahu kořeny, rákosí, mušličky nebo bordel na dně, tak to na volný vodě i bez gumy ryba neutrhne. Jde jen o vyladění sestavy tak, aby to prut utlumil. Pokud bude chytat v zabordelený vodě, tak mu nepomůže ani to medium a trhat bude stejně. Navíc si myslím, že pokud bude mít feeder poprvé v ruce, bude hlavně řešit problém záseku a ne trhání montáže. Alespoń mě to trvalo půl roku, než jsem to trochu natrénoval. :o)

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 v 16:09 ® MiK
MiK

modrak> Picker, to je kmen dvanáctka až šestnáctka. K tomu návazce 0,08 – 0,12. Navíc feedrová guma… Pro úplného začátečníka možná dost velký skok do neznáma. Aby ho pár utržených ryb neodradilo.

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 v 15:27 ® modrak reakce na …
modrak

MiK – Já začínal rovnou s pickerem, navíc ho používám i na UL přívlač a všechno v pohodě. Má za sebou 75cm amura, kapry 60+ a nějaký kudly 50+. Totální spokojenost. Klasické medium je vhodné na stoják nebo na větší řeku. Pokud chci i menší řeky nebo potoky, tak picker kolem cca 270cm je dle mého to ono. Jinak chodím s ním i na Labe 20 + okolí a taky to zvládá.

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 ve 14:25 ® MiK
MiK

Nevím, školy nemám, ale asi bych nezačínal feedrovat s Pickerem. Koupil bych si Medium, což je dostatečně jemné chytání. I když ten prut, co jsi si vybral, mi zrovna jako Picker nepřipadá. Spíš kratší Light. Jinak trojdílný je určitě lepší i přes problémy přepravní.

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 v 11:40 ® modrak reakce na …
modrak

Nevím jestli nejlevnější, ale ve stejné cenové hladině bude dělený prut vždy lepší než teleskop. Do teleskoického prutu bych u feederu rozhodně nešel. To už je, dle mého lepší vzít starý teleskop co hnije doma ve stojanu a přidělat mu feedrovou špičku.

reagovat
Úterý 14. listopadu 2006 v 11:17 ® sharkcom
sharkcom

Já jezdím na ryby na kole a když jsem začínal, koupil jsem teleskopy. Sice velice solidní, ale teleskopy. Nakonec jsem koupil feeder, samozřejmě 3 dílnej, protože kvalitní feeder teleskop asi neexistuje. A světě div se, přepravuji ho úplně v pohodě. A to nemluvím o tom, že jezdím steskama, kudy motorku určitě neprotáhneš… Dodneska lituji těch prvních teleskopů… Podle mě i ten nejlevnější dělenej feeder bude stokrát lepší jak teleskop.

reagovat
Pondělí 13. listopadu 2006 ve 22:03 ® Shrek reakce na …
Shrek

je pravda že ta Okuma Tamoka mě nenapadla,je za solidní peníz a kvalita taky ujde,používal jsem je 2 roky při kaprařině a perfektně šlapaly.

reagovat
Pondělí 13. listopadu 2006 ve 20:05 ® Twinshot reakce na …

Děkuju za rady. Chtěl bych to i na přívlač a délka přes 3 m už se mi zdá moc. Na teleskop jsem už zvyklý a hlavně chci malou transportní dýlku i za cenu horší akce a vyšší hmotnosti. Většinou na ryby jezdím na motorce a delší pruty se vozí špatně. Jinak třeba ten DAM alround picker vypadá pěkně, ale přeci jen bych dal raději přednost teleskopu. Na navijáky Shimano a Okuma se ještě podívám.

reagovat
Pondělí 13. listopadu 2006 v 19:41 ® skwor
skwor

Koukni se na prut DAM alround picker 2,7m 5–25g (asi 550,–). Je to dělička, takže má o dost lepší akci, než ten teleskop. A k tomu nějaký menší naviják s citlivou brzdou (např. Okuma tamoka 530)

reagovat
foto/forum/2006/th-img1228.jpg
Pondělí 13. listopadu 2006 v 19:09 ® Shrek reakce na …
Shrek

Prosím Tě,co Tě vede přímo k této volbě?Nemyslíš si,že by bylo lepší koupit rovnou trojdílnej feeder?Myslím si,že tele picker neni zrovna šťastná volba.Rád bych Ti to rozmluvil.Abys nakonec nebyl zklamanej z požitku z lovu,který feeder zajisté nabízí.Naviják je jen a jen na Tobě.Volil bych velikost 25–35 na „třišedesátšes­tku“.Já mám na feederu Shimano Sahara 1000 a stačí mi to.Jinak bych Ti doporučil naviják s bojovou brzdou.Už hodněkrát jsem jí využil při zdolávání parem.Zvláště pokud chytáš na slabé vlasce,já chytám na 0,16 mm kmen a O,138 mm kmen.

reagovat
Pondělí 13. listopadu 2006 v 18:07 ® Twinshot

Vybral jsem si třímetrový prut Mikado – Combat Tele Picker (vsenaryby.cz ). Naviják bych chtěl tak do 1000 Kč, ale nevím, jakou velikost. Je lepší vybírat malý naviják s menší kapacitou cívky (kvůli tenkým vlascům), nebo spíš takovou velikost navijáku, aby s ním byl prut dobře vyvážený a případně na velkou cívku namotat nějaký podkladový vlasec? Co říkáte třeba na tento naviják www.hobby-g.cz ?

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1